

Prigoana împotriva ierarhului din Bănceni a cunoscut un nou episod brutal, în ciuda stării de sănătate precare a acestuia.
În noaptea de 22 ianuarie 2024, mai mulți necunoscuți l-au atacat pe mitropolitul Longhin Jar, lovindu-l cu putere în față.
Mai multe informații au fost oferite pe pagina de Facebook a mănăstirii Bănceni.
Din cauza loviturii puternice, ierarhul și-a pierdut cunoștința și a fost nevoie ulterior de o intervenție chirurgicală la figură.
În puține cuvinte, mitropolitul povestește:
„Au bătut de trei ori la ușă și când am deschis am primit o lovitură... Acum mă simt bine. Totul rămâne la voia și la judecata lui Dumnezeu.”
ULTIMA ORĂ
Într-un mesaj adresat credincioșilor și publicat pe canalul de YouTube al mănăstirii Bănceni, ierarhul a oferit mai multe amănunte despre incident:
„Pentru a vă liniști, o să spun câteva cuvinte pentru ca nimeni să nu fie îngrijorat. Pentru noi, totul e bine, totul se petrece conform credinței noastre ortodoxe. Trebuie să le îndurăm pe toate, să suferim și să ne rugăm. Sunt puțin bolnav acum, dar am ceea ce merit. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Dumnezeu să aibă milă de toți și să ne ierte pe toți!”
Mitropolitul Longhin a povestit că, la spital, medicii i-au spus că a supraviețuit atacului pentru că are o structură a capului deosebită:
„Când doctorii au văzut au spus: Dumnezeule, aveți o conformație a capului diferită. Dacă ați fi fost ca restul oamenilor, acum nu ați mai fi fost în viață. Totul e întreg, oasele sunt întregi. Dumnezeu v-a salvat.”
Ierarhul a vorbit și despre prigoana regimului:
„De doi ani de zile bat preoți și femei bătrâne, confiscă bisericile și dezbină poporul ucrainean.”
El a dezmințit informațiile publicate de unii conform cărora rănile oribile pe care le are nu au fost provocate de un atac, ci de o cădere, după ce a luat diverse pastile:
„Toată lumea spune că trebuia să fiu în spital, că m-am simțit rău din cauza pastilelor, că am avut amețeli, că am căzut de două ori și că m-am lovit. Să nu credeți asta, fraților și surorilor! Dacă nu știți, e mai bine să tăceți și să vă rugați, fraților și surorilor! Vă îmbrățișez pe toți și vă iubesc.”
Pe 20 decembrie 2023, Longhin Jar a suferit o intervenție chirurgicală la inimă, după ce în vară avusese un AVC, ca urmare a presiunilor și prigoanei autorităților ucrainene.
Pe 2 ianuarie 2024, casa mitropolitului a fost incendiată, acoperișul arzând integral.
Ierarhul din Bănceni este una dintre figurile Bisericii Ortodoxe Ucrainene cele mai prigonite de regimul de la Kiev.
În luna februarie, parlamentul ucrainean ar urma să se pronunțe în legătură cu un proiect de lege care prevede scoaterea în afara legii a Bisericii Ortodoxe Ucrainene și confiscarea tuturor bunurilor acesteia.
BOU a aparținut de Patriarhia Moscovei până în luna mai 2022, când, ca urmare a invaziei ruse, și-a declarat independența.
Însă Kievul acuză BOU că este o oficină de spionaj și propagandă a Rusiei și a declanșat împotriva acesteia o prigoană teribilă.
Cazul mitropolitului Longhin este departe de a fi singular: biserici confiscate sau incendiate, atacuri asupra preoților și ierarhilor, descinderi ale securității, procese, condamnări.
Una dintre principalele ținte ale atacurilor Kievului este Lavra Pecerska, vatră a creștinătății kievene.
Cu toate acestea, în raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite, Ucraina nu figurează printre țările care încalcă libertatea religioasă.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
:((
nu-i de partea cui se ceartă
ci-i de partea cui iubește,
cui ascultă și cui iartă.
Fericit cel ce cunoaște Adevărul în viață
dar mai fericit acela ce pe alții-n El i-nvață,
că nu-i chin mai mare-n lume decît să cunoști ce-i bine
și să nu poți spune-aceasta celor orbi de lîngă tine.
„Uneori, oamenii nu vor să audă adevărul deoarece nu vor să le fie distruse iluziile“ - Friedrich Nietzsche
https://odysee.com/@TheTruthWillSetYouFree:a/Amalek:a5
https://odysee.com/@TheTruthWillSetYouFree:a/Jews_Everywhere:a
Dintre cele 14 biserici ortodoxe autocefale, cea a Rusiei, cu 150 milioane credincioși, este cea mai mare din lume, iar Rusia lui Putin și a Patriarhului Kirill, fost coleg al lui Daniel al României, a acceptat întotdeauna doar cu mare greutate să se considere egală celorlalte, sau subordonată în vreun fel Patriarhului Ecumenic de la Istanbul.
Cele 12.500 de parohii ucrainene formau până acum o treime din totalitatea posesiunilor bisericii ruse. Pierzând Ucraina, Biserica Ortodoxă Rusă devine astfel doar o biserică normală și nu mai este rivala celei de la Constantinopol."
,,Partie" pentru visul lui Bartolomeu, unirea cu Roma. Zisa Domnul :,,Nu te teme turma mica,... nadejde s-avem ca nu ne lasă Dumnezeu, nu ne va lăsa Dumnezeu! " Dar cat sange este pe mainile celui de la Constantinopol, si cum va fi rasplatit, stie Dumnezeu .
Doamne, ferește 'ne de vânduți si de trădători!