

Fostul șef al spionajului românesc, gen.Silviu Predoiu, afirmă în podcastul lui Robert Turcescu faptul că el nu ar fi acceptat cedarea unui sistem PATRIOT către Ucraina, pentru că asta vulnerabilizează România în fața atacurilor rusești. ”Pentru că România e cea mai apropiată țară de război.” a spus el.
”Nu, sub nicio formă și aș fi explicat. Și aș fi explicat SUA de ce. Pentru că România e cea mai apropiată țară de război. Rachetele pică la 47 de km cînd lovesc insula Șerpilor. Linia frontului este la 480 de km de România, la 8.450 de km de Washington și la 2.450 de km de Madrid. România e mai apropiată decît Polonia, decît țările Baltice de zona de conflict. România are nevoie de acel sistem. România e o țară care nu-și permite să facă o donație de 1,2 miliarde de dolari cerînd sacrificii românilor pentru asta. Nu-mi spune mie că donînd acolo îți asiguri tu securitatea. Nu. Eu nu sunt de acord cu povestea asta. Deci eu aș fi zis nu. Și oricum mi se pare că decizia s-a luat cu ușurință. Nici n-au stat să se gîndească prea mult”.
Predoiu a ridicat, de asemenea, o problemă fierbinte, neremarcată pînă acum, anume absența a trei nume grele din ședința CSAT în care s-a luat decizia:
”Ce s-a văzut public? Fotografia statului cînd s-a adoptat decizia de donare a sistemului. Trei titulari lipseau. Nu era șeful SRI, nu era șeful SIE, nu era șeful MAE. Exact ăștia ”de linie”. Poate a fost o întîmplare. Poate n-au vrut să fie acolo. Eu nu știu. Dar trei titulari absenți la o hotărîre atît de importantă mi se pare în neregulă. Mai bine amînau CSAT. Oricum l-au amînat două luni.
Îl mai amînau două săptămîni ca să am reprezentarea așa cum scrie în statut. Cu toată lumea cu drept de vot pentru o asemenea hotărîre.
După aceea comunicatul CSAT, foarte puțini l-au citit.
În comunicat se spune că donăm sistemul după ce ne-am asigurat că nu se generează nicio vulnerabilitate. În al doilea paragraf se spune: pentru compensarea vulnerabilității create prin donarea sistemului, vom cere continuarea negocierilor pînă la obținerea unui sistem similar. N-o să obținem nimic. O să plătim din nou. O să plătim. O să plătim pentru că despre asta e vorba în războiul ăsta. Despre cine se îmbogățește, cine face bani, cine își asigură interesele strategice” a mai spus Predoiu.
Fostul spion-șef a avut și cuvinte pentru Ucraina:
”Eu am niște obiecțiuni și mă enervează această recurgere la ștampila ”pro-rus” atunci cînd încerci să spui cum vezi situația. În mod evident, agresorul este Rusia. Asta nu o face pe Ucraina albă ca zăpada. Ucraina nu e nici democrație, nici necoruptă, nici echilibrată, nu-și iubește minoritățile, și nu vorbesc de minoritatea rusă, ci despre cea română.
Iar asta nu înseamnă că nu îi sprijinim, că nu trebuie să îi sprijinim, dar nu avem voie să mergem așa cum se spune, ”Vom merge pînă la capăt”. Nu vă supărați, eu vreau să știu unde e capătul” a conchis el. (B.T.I.)
Parteneriat InPolitics
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
...eu mă întreb...așa retoric... de de pokemonii ăștia vorbesc DUPĂ ce ies din funcții? de ce deschid ciocul când sunt ,,foști" ?...
Păi băi paparudelor, de actuali și foști miniștri și organe, sesizativa & vorbiți când sunteți un funcții despre probleme nu după ce ați păpat de la sistem.
Naționalismul nu-i o haină pe ca sa o îmbraci când îți convine, trebuie să te naști cu el, să-l ai in ADN, să-l trăiești și să-l mărturisești.
Eu sunt curios ce informari trimitea el la Cotroceni de am ajuns unde am ajuns. Ca si el a contribuit la mizeria din ziua de azi.
Exista un PNNR si noi care dam bani la buget nu stim ce contine.
Tinerii ''destepti'' si ''frumosi'' (cum e Citu) au trecut tot felul de mizerii acolo care nu au nici o legatura cu redresarea. Acum descoperim si plata pe km daca circulam pe autostrada. Pai nu platim taxa de drum? Nu din banii nostrii sunt construite?