Flota Fantomă a lui Vladimir Putin: Rusia a rupt în două Sistemul Energetic Mondial

De Adrian Pătrușcă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O misterioasă flotă de tancuri petroliere, care străbate toate mările lumii, crește de la o zi la alta și ajută Rusia să ocolească sancțiunile occidentale.

CNN a publicat un material senzațional și aproape suprarealist.

Peste 600 de nave, adică 10% din numărul de tancuri petroliere de mare capacitate care operează pe plan mondial, transportă petrolul rusesc în toate colțurile lumii, sfidând sancțiunile G7 și UE.

Iar numărul lor crește continuu.

Cine sunt proprietarii tancurilor rămâne un mister. Obligați de sancțiuni, majoritatea armatorilor occidentali s-au retras din afacerile cu petrol rusesc (cel puțin oficial). Dar au fost înlocuiți imediat de companii de transport din zone mai exotice, precum Dubai sau Hong Kong.

Unii dintre noii armatori au cumpărat navele rămase fără obiectul muncii de la occidentali, alții au reparat și recondiționat tancuri petroliere vechi și le-au repus în funcțiune.

Flota fantomă, care nu transportă doar petrol brut, ci și produse rafinate, precum motorina, a apărut imediat după prima tranșă de sancțiuni pe care Moscova a încercat să le evite, iar clienți precum China sau India au luat locul cumpărătorilor occidentali.

De atunci, rândurile ei se îngroașă într-un ritm spectaculos.

În asemenea măsură, scrie CNN, încât Rusia a divizat sistemul energetic mondial în două.

Richard Matthews, cercetător la brokerul naval EA Gibson, explică:

„Pe de o parte, este flota care nu face afaceri nici o afacere cu rușii, pe de alta, este flota care face afaceri aproape exclusiv cu rușii. Foarte puține nave mai fac afaceri cu ambele părți.”

În timp ce Europa, ruptă de bunăvoie sau prin sabotajul Nord Stream de la gazul și petrolul rusesc trece printr-o criză energetică fără precedent, China și-a mărit importurile de petrol din Rusia la 1,9 milioane de barili zilnic, în 2022, cu o cincime mai mult decât în 2021.

Însă explozia adevărată este înregistrată de India, cu o creștere de 800%, ajungând în prezent la 900.000 de barili pe zi.

Și importurile Turciei cresc într-un ritm susținut.

Graficul de mai jos - în milioane de barili pe zi - demonstrează cum, la scurt timp după începutul Războiului din Ucraina, Asia a luat locul Europei, iar exporturile de petrol ale Rusiei nu au suferit deloc din pricina sancțiunilor.

Suferă în schimb Occidentul, iar Asia prosperă.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

19:47

Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot

18:16

Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

17:25

Un fotbalist de primă ligă, de 29 de ani, a anunțat că se retrage: A dat în judecată Pfizer și consideră că vaccinul Covid are legătură cu vătămările sale - “se află într-un calvar medical”

16:45

Procuratura a clasat dosarul penal deschis împotriva lui Mihai Tîrnoveanu. Revista Profesionistă a Presei

15:16

S-a stins Nicolae (Nic) Iliescu, publicist la Ziarul Național

14:31

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

13:35

Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

12:44

Ce făcea Ceaușescu în ziua în care s-a născut Bănescu, 2.06.'66? Document în atenția CNSAS: PROCES VERBAL

12:02

La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

12:00

Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale tehnologiei 5G. Radiațiile telefoanelor mobile. Analiză realizată de Dr. Joseph Mercola (ENG/VIDEO/PDF)

11:56

Pr. Viorel Cojocaru: Patriarhia Română si Patriarhia Moscovei: dialoguri diplomatice nefinalizate referitor la teritoriul canonic dintre Prut și Nistru. Odiseea Mitropoliei Basarabiei în anii independenței de stat a Republicii Moldova

11:05

Xi Jinping îi înfige un cuțit în spate lui Putin. 4.000 de drone și sisteme antiaeriene chinezești vor ajunge în dotarea Ucrainei

10:33

REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)

10:15

Premierul Australiei, cu nervii la pământ, după ce a cerut interzicerea MEME-lor și a devenit ținta glumelor pe X