Pe site-ul oficial al Președinției Ucrainei, se înmulțesc pozele cu Zelenski îngândurat. Ca aceasta.
Hotărât lucru, Ucraina a intrat într-o zodie proastă: toți aliații care îi declarau iubire fără margini și condiții, încep să se dea la fund.
De parcă victoria lui Trump, în SUA, și prăbușirea guvernului Scholz, în Germania, nu erau de ajuns, semnele ruginii se așază și pe lanțul cel mai gros de iubire din Europa: cel cu Marea Britanie.
Într-un articol publicat de The Guardian, mai mulți oficiali de la Kiev se plâng că, de când a venit la putere guvernul laburist, relațiile dintre Ucraina și Marea Britanie s-au deteriorat grav.
Buba cea mai inflamată o reprezintă refuzul Londrei de a livra noi rachete cu rază lungă de acțiune.
La patru luni de la instalarea sa în fotoliu, premierul britanic Keir Starmer nu a efectuat vizita ritualică de conformare la Kiev. Regimul Zelenski i-a transmis că face drumul de pomană dacă nu vine și cu niște Storm Shadow la pachet.
Au apus zilele faste, când guvernul britanic precedent, al conservatorului Rishi Sunak, era mână largă și se făcea că crede promisiunilor ucrainene, că rachetele Storm Shadow vor fi folosite exclusiv asupra țintelor aflate între granițele din 1991, adică din Crimeea și Donbas.
Un oficial de la Kiev a declarat cu obidă:
„Asta nu se (mai) întâmplă. Starmer nu ne dă arme cu rază lungă de acțiune. Situația nu mai este cea din perioada când premier era Rishi Sunak. Relația s-a înrăutățit.”
Starmer și Zelenski s-au întâlnit pe 7 noiembrie la Budapesta, cu ocazia Summit-ului Comunității Politice Europene.
Premierul britanic a declarat că relația dintre cele două țări este una „tare-ca-fierul” („iron-clad”) și că Londra va continua să sprijine Kievul: „Este foarte important să fim alături de voi”.
Vorbele sunt mai ieftine decât rachetele.
Sursele ucrainene au spus însă reporterilor britanici că întâlnirea de la Budapesta „nu a adus nici un fel de progres”.
Și au adăugat:
„Discutăm încă din august despre o posibilă vizită (la Kiev) a lui Starmer. Au fost vehiculate pe rând diverse date. Starmer a amânat de mai multe ori. Nu are nici un rost să vină ca turist. În acest moment, el nu este dispus să ia deciziile necesare.”
Regimul Zelenski este convins că Starmer nu vrea să ia nici o decizie privind Ucraina, fără a avea înainte aprobarea Washingtonului. Adică a lui Trump.
După Statele Unite, Marea Britanie a fost aliatul cel mai belicos al Ucrainei.
Marea Britanie a avut un rol decisiv în atacurile Ucrainei asupra Podului Crimeii sau asupra unor ținte din Marea Neagră.
Tot Marea Britanie, prin premierul Boris Johnson, este cea care a blocat în ultimul moment negocierile de pace între Kiev și Moscova, la câteva săptămâni de la invazia rusă, prelungind masacrul.
Acum, pare că s-a-tors șenila.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Pur și simplu, pur și simplu!
Ucrainienii sa fie fericiti daca vor mai exista ca natiune.
''S-a rupt lantu de iubire si incepe a ruginii
Nu te ma gandi la mine ce-a fost nu va mai fi''
Tu crezi ca ulcioru merge mereu la apa?
S-a cam gatat cu miloaga !
Cred ca dupa putin , care este cel mai mare doftor, ca a terminat covrigu intr-o zi, cind a invadat ucraina, trompy va fi si el érou, ca va termina razbelu din ucraina intr-o zi !
Pasol na turbinca, zdrelinski !