După Slovacia, Polonia interzice și ea importurile de cereale și produse alimentare din Ucraina – România ce face? UNGARIA SE ALĂTURĂ POLONIEI - Actualizare. Ion Cristoiu: România stă și se uită

De Ștefan Constantinescu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul de la Varșovia a luat decizia de a interzice importurile de grâne și orice alte produse alimentare din Ucraina pentru a proteja agricultura poloneză.

Anunțul a fost făcut sâmbătă, 15 aprilie 2023, de către Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului de guvernământ Lege și Dreptate (PiS) și liderul de facto al Poloniei, citat de Reuters.

În cadrul unei Convenții a Partidului, Kaczynski a spus:

„Astăzi, guvernul a decis asupra unei reglementări care interzice intrarea și importul de cereale în Polonia, dar și altor zeci de tipuri de hrană (din Ucraina).”

Mari cantități de cereale, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, dar și de calitate foarte proastă, rămân în Europa de Est și Centrală din cauza problemelor de transport și logistică.

Pe lângă amenințarea pentru sănătatea populației, cerealele și alte produse alimentare ucrainene pun în pericol supraviețuirea fermierilor din țările de tranzit.

Zilele trecute, în Polonia s-au înregistrat ample mișcări de protest din partea fermierilor și nu numai.

Ceea ce ar putea reprezenta o mare problemă pentru PiS în acest an electoral, în care populația este și așa extrem de nemulțumită din cauza prăbușirii nivelului de trai, ca urmare a efectelor Războiului din Ucraina.

Polonia este probabil aliatul cel mai de nădejde al Ucrainei – de aceea, gestul său de a interzice importurile agricole din această țară este grăitor. Înseamnă că a ajuns cuțitul la os.

În urmă cu o zi, Slovacia a luat și ea o măsură similară celei adoptate de Polonia. Ministerul Agriculturii a decis să interzică vânzarea cerealelor din Ucraina pe teritoriul țării, după ce un lot de grâu ucrainean, cântărind 1.500 de tone, a fost depistat cu prezența unui pesticid interzis în Uniunea Europeană și care poate avea efecte negative asupra sănătății umane, a transmis InfoFinanciar.

România se află într-o situație asemănătoare cu Polonia și Slovacia: piața i-a fost inundată de cereale infestate și de produse alimentare de foarte slabă calitate din Ucraina, care amenință sănătatea populației și siguranța sectorului agricol.

Mai mult, România a primit cel mai mic ajutor dintre toate țările UE pentru concurența neloială făcută de produsele ucrainene.

În urmă cu o săptămână, fermierii români au avut prima mișcare de protest mai serioasă.

Cu toate acestea, spre deosebire de Polonia sau Slovacia, România nu a luat până acum nici o măsură serioasă de a opri fluxul de otravă din Ucraina.

ACTUALIZARE: Guvernul ungar a decis, de asemenea, să introducă o interdicție a importurilor de cereale din Ucraina, se precizează într-o declarație scrisă distribuită sâmbătă de ministrul Agriculturii al Ungariei, Istvan Nagy.

Din cauza lipsei unor măsuri semnificative din partea Uniunii Europene pentru abordarea problemelor cauzate de aprovizionarea cu produse agricole ucrainene la prețuri de dumping, Ungaria „interzice temporar importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, precum și a altor produse agricole”. a spus șeful Ministerului Agriculturii. El a menționat că Polonia a făcut un astfel de pas mai devreme. Potrivit lui Nagy, interdicția va fi în vigoare cel puțin până la 30 iunie 2023.

ION CRISTOIU se pronunță pe aceeași temă în Jurnalul său TV de azi:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
  • Nenea Iancu 15.04.2023 21:40
    România lui Trabucel și a lui Klaun Iohannis probabil că le va dubla! Ca să demonstreze că merită în Schengen, desigur! Sclava!
  • rul1981 17.04.2023 07:24
    Romârlanul se bucură că sunt mai ieftine și-și "trăiește clipa "...după?!
  • Tic 17.04.2023 11:02
    Răspuns întrebării din mesajul scris pe carton și pus pe tractor:
    Stimați fermieri ați greșiți având încredere în noi, ați greșit votând-ne, ați greșit externalizand gândirea independentă!
    Ca noi toți de altfel.
    Încredere în politicieni, bancheri?
  • Tic 17.04.2023 11:04
    Ieri Cehia a fost în strada.
    La Praga a fost mare protest, cehii cerând protecție pt ei, iar nu pt ucraineni.
  • dejuan 18.04.2023 04:57
    Nici macar d-nele Anca Alexandrescu si Sosoaca nu au pus intrebarea asta: care dintre brutarii de la noi au cumparat cereale de la ukr si nu au cumparat de la fermierii romani? Boromir, Baneasa, VelPitar, ...?
    Sa ne spuna --- si-i vom boicota!
Ultima oră

15:48

Zelenski agită din nou apele: Putin va ataca Țările Baltice, Polonia și Germania. Cetățenii Statelor Unite vor lupta în Europa - VIDEO

14:47

Șoc în magistratură! Un judecător de la Curtea de Apel București a murit la nici 40 de ani. Cauza: AVC

13:47

Patru președinți SUA în New York: trei după bani, al patrulea pentru a omagia un polițist ucis de un fost deținut

13:00

Date Eurostat: UE a primit 5,1 milioane de migranți în 2022. Câți au ajuns în România

12:30

Bătaie cu Bălegar între Washington și Moscova

12:06

Tucker Carlson: Medicii care au recomandat vaccinul anticovid ar trebui să-și ceară scuze - VIDEO

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul