Zeci de membri ai Congresului SUA dețin, în prezent, acțiuni la Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson, cât și la Apple, Google și Microsoft. Lista primelor 10 companii în topul preferințelor congresmenilor americani. ANALIZA ZILEI

De Iustina Filimon  /  

Foto: OpenSecrets.org

Foto: OpenSecrets.org

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de parlamentari republicani și democrați din Capitol Hill au investit în companii care au o miză directă legată de pandemia de COVID-19, potrivit unei analize Insider a înregistrărilor financiare federale. În 2020, cel puțin 13 senatori și 35 de reprezentanți ai SUA dețineau acțiuni la Johnson & Johnson, gigantul medical care a produs vaccinul anti-COVID-19 pe care l-au primit peste 15 milioane de americani. Cel puțin 11 senatori și 34 de reprezentanți au deținut, de asemenea, acțiuni în 2020 ale unui alt producător de vaccin COVID-19: Pfizer. Doi reprezentanți sau soții lor dețineau acțiuni la Moderna în același an în care lumea a intrat în izolare ca răspuns la pandemie.  
 
 
 
 
Dintre cei 433 de membri ai Congresului care și-au declarat public situația financiară, peste jumătate sunt milionari. De fapt, peste 50 de membri ai Congresului au o valoare netă de 10.000.000 de dolari sau mai mult. Pentru a afla cum continuă aceștia să își sporească averea an de an, Jacob Wade, expert în finanțe personale, a alcătuit o listă cu topul celor mai populare 10 investiții în acțiuni făcute de membrii Congresului, pe care a publicat-o pe site-ul InvestingAnswers, într-un articol-investigație revizuit de analistul financiar și editorul Mark Herman și verificat de un expert financiar.
 
„Deși această listă s-ar putea să nu fie șocantă pentru unii, faptul că Congresului i se permite să cumpere și să vândă titluri de valoare, luând, în același timp, decizii politice cu privire la aceste companii, constituie un conflict de interese interesant. Dacă un membru al Congresului face parte dintr-o comisie care reglementează modul în care o anumită companie poate funcționa într-un anumit sector, este normal ca acelui membru să i se permită să tranzacționeze acțiunile acelei companii?”, se întreabă, pe bună dreptate, Wade. Iată ce scrie acesta mai departe:
 
„Deși discuția privind legalitatea și logica acestei chestiuni se poartă de zeci de ani, lucrul pe care majoritatea americanilor probabil nu îl știu este că membrii Congresului nu numai că pot tranzacționa acțiunile companiilor pe care le supervizează, dar, până în 2012, puteau face acest lucru pe baza informațiilor confidențiale pe care le primeau în virtutea funcției lor de rang înalt.
 
Tranzacțiile bazate pe informații privilegiate erau... legale pentru congresmeni?
 
Oricât ar părea de ciudat, da. Membrii Congresului primesc o varietate largă de informații privind evoluția pieței, obținute fie prin intermediul serviciului de informații externe, fie prin informări ale companiilor, fie sub forma unor alte tipuri de informații confidențiale destinate exclusiv guvernului. Aceste informații pot aduce la cunoștința Congresului schimbări viitoare care pot avea un impact semnificativ asupra participațiilor deținute de membrii săi la momentul respectiv sau care pot crește valoarea viitoare a unei companii în care încă nu au investit.
 
Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) definește tranzacțiile cu informații privilegiate ca fiind „cumpărarea sau vânzarea unui titlu de valoare prin încălcarea unei obligații fiduciare sau a unei alte relații de încredere, pe baza unor informații materiale, non-publice, referitoare la acel titlu de valoare”. Această definiție nu li se aplica neapărat membrilor Congresului, deoarece aceștia nu au o responsabilitate fiduciară față de companie, ci sunt tratați ca niște acționari obișnuiți. Astfel, în timp ce directorii de companii nu pot face tranzacții pe baza unor informații non-publice, congresmenilor li se permitea acest lucru.
 
Asta până în 2011, când un reportaj al emisiunii „60 Minutes” a dezvăluit modul în care membrii Congresului au
profitat de pe urma informațiilor privilegiate primite înainte de prăbușirea pieței bursiere din 2008. Rezultatul a fost elaborarea și semnarea Legii STOCK (Stop Trading on Congressional Knowledge - „Opriți tranzacțiile pe baza informațiilor deținute de Congres”).
 
Legea STOCK
 
Ca urmare a indignării publice provocate de reportajul difuzat de „60 Minutes”, în 2012, a fost adoptată Legea STOCK. Aceasta prevede că este ilegal ca membrii Congresului (și alți angajați federali, inclusiv președintele) să tranzacționeze titluri de valoare pe baza unor informații materiale, non-publice. Aici intră și cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare ale unor companii individuale.
 
Legea STOCK obligă membrii Congresului să își declare în detaliu participațiile deținute, inclusiv activele și termenele ipotecare. Câștigurile importante trebuie să fie raportate în termen de 45 de zile de la tranzacție, arătând când un activ este vândut cu profit. De asemenea, legea împiedică membrii Congresului să participe la oferte publice inițiale (IPO). 
 
Istoricul portofoliilor de investiții ale Congresului

În trecut, membrilor Congresului li se permitea să participe fără restricții la investiții în acțiuni individuale și nu erau obligați să își dezvăluie participațiile. Legea STOCK a pus capăt acestei situații, iar informațiile despre investițiile Congresului sunt accesibile tuturor. Din nefericire, din cauza unui amendament la legea STOCK, informațiile nu sunt disponibile pe un site guvernamental, dar există alte surse care au compilat datele pentru a arăta în ce a investit Congresul din 2008 încoace.

Observație: Legea STOCK nu impune raportarea exactă a participațiilor, ci a unui interval în care se încadrează investiția. Datele prezentate indică valoarea minimă și maximă a activelor. Datele sunt compilate și făcute publice de Center for Responsive Politics („Centrul pentru politici reactive”).

Iată topul celor mai importante 10 participații ale membrilor Congresului în 2008:
 
 
După cum puteți vedea, un număr mare de membri ai Congresului au investit în companii mari, precum P&G, GE și Microsoft. De fapt, așa ar putea arăta un portofoliu tipic de investitor în acțiuni, și nu avem surprize deosebite aici. 
 
Iată cum arată topul celor mai importante 10 investiții ale membrilor Congresului câțiva ani mai târziu, în 2014:
 
 
Lista nu arată foarte diferit șase ani mai târziu. O oarecare rearanjare a acțiunilor cu capitalizare mare, mai multe companii tehnologice spre vârf, dar, după cum puteți vedea, aici sunt investiți mult mai puțini bani. Acest lucru se poate datora crizei financiare din 2008-2009 sau pur și simplu unei mai mari diversificări dincolo de aceste poziții de top.

Oricum ar fi, această listă pare una destul de obișnuită. 

Cele mai populare 10 companii în care membrii Congresului SUA dețin acțiuni în 2021
Iată în ce investește în prezent Congresul Statelor Unite:
 
 
Această listă conține câteva aspecte interesante, care merită semnalate:  

  • Pfizer a urcat din nou în top 10, pe locul 6, în condițiile în care aproape 50 de membri ai Congresului dețin acțiuni ale companiei
  • General Electric a dispărut de pe listă, deși a fost numărul 1 timp de aproape un deceniu
  • Apple este în proporție covârșitoare preferata membrilor Congresului la acțiuni, urmată îndeaproape de Microsoft
Congresul pare să fie optimist în ceea ce privește acțiunile companiilor de tehnologie și, pe baza performanțelor acestora, se poate înțelege de ce. Atât APPL, cât și MSFT au înregistrat creșteri de peste 400% în ultimii cinci ani și continuă să raporteze câștiguri semnificative în fiecare trimestru.

În general, aceste acțiuni de top nu prezintă semne de joc murdar din partea Congresului, dar nici nu spun întreaga poveste”, este de părere Jacob Wade.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  2. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  3. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  4. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  5. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

  6. Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

  7. Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

  8. OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

  9. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

  10. Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

Ultima oră

23:00

Monahul Filotheu Bălan: Elemente istorice și melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri. Autorul inițial al Imnului Acatist este pînă astăzi necunoscut

22:30

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Și care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste