Visarion Alexa și Legile Bisericii: Fostul paroh prădător sexual încalcă în continuare canoanele Bisericii refuzând să se supună judecății Comisiei de disciplină iar Arhiepiscopia Bucureștilor îi cântă greșit în strună. Marius Mioc pune punctul pe i

De Alesandru Anghel  /  

Visarion Alexa explicând la TV ce e bine și ce e rău

Visarion Alexa explicând la TV ce e bine și ce e rău

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din comunicatul de ieri al Arhiepiscopiei Bucureștilor rezultă că agresorul sexual și psihologic (foto mai jos) al mai multor credincioase, fostul paroh din cartierul Militari și ex-vedeta TV Visarion Alexa, a nesocotit instanțele și canoanele Bisericii Ortodoxe Române din care se presupune că face parte și căreia ar trebui să i se supună, ca preot.

În comunicat se afirmă că Visarion Alexa „a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat și în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunțite și invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații.”

Înaintea duhovnicilor B.O.R. (între care poate erau și arhierei) care l-au chemat la judecată în Comisia de disciplină a Arhiepiscopiei, Visarion Alexa a invocat dreptul civil (că așa a vorbit cu avocata, ca să nu dea detalii) deasupra dreptului Bisericii de a-l judeca după canoanele ei. Ceea ce arată că acesta nesocotește propria Biserică, cea care l-a făcut preot.

În același comunicat Arhiepiscopia informează asupra „singurelor posibile” măsuri pe care poate să le aplice vinovatului care a încălcat canoanele Bisericii „până la pronunțarea sentinței de către instanța judecătorească”.

Însă, într-un comentariu transmis redacției și cititorilor ActiveNews, scriitorul, revoluționarul și omul cetății Marius Mioc consideră că Arhiepiscopia nici nu are nevoie de vreo decizie a unei instanțe judecătorești în acest caz, mai ales că fostul paroh și-a recunoscut vina:

„Ideea că Arhiepiscopia nu poate lua măsuri pînă nu se pronunță instanța e greșită, fiindcă vinovăția penală este un lucru diferit față de vinovăția civilă și față de ceea ce prevăd regulile bisericești.

Să pui mîna pe sînul unei femei în timpul spovedaniei, fără ca ea să spună că vrea asta, poate să nu fie o faptă penală, iar soluția în dosar să fie achitarea. Arhiepiscopia ar trebui să cerceteze fapta nu în conformitate cu legea penală, ci în conformitate cu regulile bisericii. Adică, separat de cercetarea penală, poate exista cercetare disciplinară, iar concluziile acestor cercetări pot fi diferite. Preotul poate fi nevinovat după regulile codului penal, dar poate fi vinovat după regulile bisericești.

Poate exista și situația inversă - cineva să fie vinovat după legea penală dar să nu fie vinovat după regulile bisericești.

Biserica nu trebuie să se subordoneze statului și să aștepte hotărîrea instanțelor statului înainte de a lua o hotărîre cu privire la un angajat al ei.”

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

CLIMA - ADEVĂRUL GOL-GOLUȚ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • ioansperling 23.09.2022 19:27
    Foarte bine face biserica că are răbdare, să se limpezească apele; si Dumnezeu are îndelungă rabdare cu noi, că ar fi trebuit mulți dintre noi, eu în primul rând, să fim șterși de pe fața pământului după ce păcate avem/am!
    Păcatul părintelui nu este mai mare decât dacă era făcut de un mirean, poate pedeapsa pentru el, dacă nu se pocăiește, o să fie mai mare! Dar asta nu ne mai privește pe noi și nici nu are cum să ne bucure!
    Apoi femeia (femeile?) nu au lasat pe Dumnezeu să-l pedepsească, nici biserica, ci au cerut să o facă statul! Oricum numai statul poate pedepsi un viol cu privare de libertate, nu și biserica! Biserica poate sa-i interzică să mai fie preot si atât, lucru care probabil nu ar multumi victimile!
    "Biserica nu trebuie să se subordoneze statului"
    Asa este! Si asta e o mare problemă nu doar in astfel de cazuri când pedeapsa bisericii nu poate să satisfacă victima ci in general!
    Atunci când statul obliga bisericile să ramână inchise, credincioșii sa stea in ger sau distanțati, sau cu mască! Atunci când statul stie mai bine cum trebuie facut botezul, dată Sfânta Impartăsanie, inmormântați morții! Atunci când interzice pelerinajele, legalizează prostitutia, avortul, impune darwinismul in școli samd.
    O cununie nu poate fi făcuta decât dupa ce ai un cerificat de căsătorie! De ce? De ce nu invers?
    Dar putem avea pretentii de la ierarhia BOR, când noi acceptam toate astea?
  • Cosmin Popescu 15.11.2022 04:47
    Aici face bine biserica ca are rabdare, dar dumneavoastra cu parintele Calistrat, un caz, infim fata de cel de aici, nu aveti rabdare. :))) Bravo, domnule Sperling, pomul se cunoaste dupa roade, iata, si propriile pozitii si cuvinte. Nu e evidenta dubla dumneavoastra masura ? Oricum, v-am lasat un comentariu mai complet pe propriul articol impotriva "faptei" parintelui Calistrat. Ma bucur insa ca am cunoscut si banuita ipocrizie a dumneavoastra, aici, pe articolul unui coleg.
    Ma inclin "smereniei" dumneavoastra, domnule Sperling.
Ultima oră

15:41

Datoria publică a României a depășit jumătate din valoarea PIB-ului. Revista Presei

14:45

Reacțiunea: 21 de rubini - un film smintitor

14:15

Mihai Tîrnoveanu: Mihai Eminescu ne spune că cine atacă Biserica Ortodoxă Română numai român nu e. Tocmai de aceea, 21 de rubini sunt 30 de arginți!

13:41

Trump a scăpat ca prin minune de procesul documentelor clasificate

13:30

Drulă, Armand și cu Fritz bagă scama în chibiț. Luminița Arhire: AȘA GRĂIT-A LIICEANU...

12:49

Date Eurostat: A scăzut numărul autorilor, jurnaliștilor și lingviștilor români

11:31

Șoc în lumea sportului! Hocheistul Alexander Reichenberg a murit subit la 31 de ani

10:29

Pr. Ioan Istrati: În genunchi vă rog: întoarceți-vă la Dumnezeu! Lumea ca Emaus

09:45

Scandal monstru la Eurovision. Reprezentanta ”non-binară” a Irlandei a făcut un show satanist care i-a pus pe fugă chiar și pe fani

09:06

O elevă din Iași a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Limba spaniolă, fără a studia limba la școală și fără meditații

08:55

Corpurile a șase bărbați ucraineni, care încercau să fugă de război, au fost găsite în Tisa

08:45

Florin Piersic ar urma să fie operat din nou, la Matei Balș, unde a fost transportat cu o aeronavă SMURD

08:22

Iohannis a discutat cu Biden despre candidatura sa la șefia NATO: ”Am decis să continuăm dialogul”

01:10

8 mai, Sărbătoarea MINUNII care se petrece ÎN FIECARE AN la mormântul Sfântului Ioan Evanghelistul: pulberea sfântă și vindecătoare care se ridică în aer

01:00

8 mai: Sfântul Măritul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, vulturul iubit de Iisus, Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare, Sfânta Cuvioasă Emilia