Vasile Bănescu împotriva Manualelor de Religie. Filmare din 1998, când era profesor la Liceul Goethe, de unde ulterior a fost dată afară din funcția de directoare soția lui, Cristina Popa - Curticeanu, fiica cancelarului lui Ceaușescu - VIDEO

De Alesandru Anghel și Victor Roncea  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Realizatorul TVR Titi Dincă publică pe contul său de Facebook un extras dintr-o emisiune de arhivă, din 1998, cu Vasile Bănescu, actualul purtător de cuvânt al Patriarhiei, criticând Manualele de Religie. VIDEO MAI JOS, în cadrul articolului.

Potrivit acestuia, Manualele de Religie „conțin doze mari de penibil și criticabil”, au „un limbaj hiper-pravoslavnic” ș.a.m.d...

Manualele din perioada aceea, criticate adeseori de seculariștii anticreștini din presă și din Rețeaua Soros, erau alcătuite de Pr. Ioan Uscă, reputat autor de volume de teologie patristică și literatură religioasă.

„Păcat... autorul manualelor, Părintele Ioan Usca este un om deosebit, ce scrie și astăzi, întocmind lucrări serioase în seria tâlcuirilor Sfinților Părinți la cărțile Sfintei Scripturi! Și "în vremea aceea" domnul Bănescu făcea din păcate critică fără nicio direcție...”, scrie un abonat al contului lui Titi Dincă.

„Astazi este purtatorul de discordie al BOR. Omul acesta nu a înțeles nimic din moralitatea dogmelor.”, scrie un alt credincios.

„Bănescu e stapanu', ca el a fost impus în funcție de servicii...”, apreciază un creator al unei pagini de istorie.

„Ăsta-i Lucifer Talibănescu? Plimbărețul de cuvinte satanice și profund întortocheate al BOR. Eu i'am spus să nu strice ortodoxia din interior, dar nu m'ascultă!”, spune o persoană care pare să-l cunoscă destul de bine.

„A făcut ceva el, pentru a avea manuale mai bune? Nu!”, scrie un profesor de Religie care primește și un răspuns explicativ de la Titi Dincă: „Fragmentul de interviu este un decupaj dintr-o discuție mai amplă... în continuare chiar Vasile Bănescu spune că ar pune umărul dacă ar fi cooptat. A fost o dezbatere în momentul introducerii materiei religie la liceu.”

Discuția avea loc așadar pe fondul campaniei de extindere a învățării religiei în școli, campanie inițiată de cunoscuta profesoară Anastasia Popescu - „Mama Sica”, pentru care vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist i-a acordat cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală. Cu atât mai grav ni se pare însă dacă Bănescu critica Manualele chiar în timpul dezbaterii introducerii materiei Religie la liceu!

O utilizatoare din Cluj, Mariana Rusu, de la controversatul „Proiect Merito”, îl apostrofează pe veteranul TVR conștientă că personajul nu dă prea bine pe ultra-micul ecran cu spusele sale:

„De ce "dezgropați morții" acum cu acest videoclip? Cât de relevant e ce se zice aici și pentru ce/cine/de ce???”

Titi Dincă îi răspunde elegant: „Mariana Rusu, scuzati dar eu folosesc in mod curent arhive pentru postari de-ale mele. De la funeraliile lui Miron Cristea si interviul cu Bartolomeu Anania pana la arhive postbelice, vizite oficiale samd. Nu dezgrop niciun mort.”

„A avut dreptate, manualele de religie au fost și sunt foarte proaste. Le-am citit din curiozitate în fiecare an în care a fost elev fiul meu.”, spune în apărarea lui Bănescu o doamnă interesată de Religie „din curiozitate”.

„Mie mi-au plăcut foarte mult acele manuale, le-am prins în școala primară și încerc să le găsesc din nou pentru a le avea ca amintire in bibliotecă. Erau editate de Editura Didactică și Pedagogică. Fiecare cu părerile lui dar eu zic că au fost foarte frumos redactate și plăcute de lecturat.”, scrie altcineva.

Articolul continuă după VIDEO:

Critica lui Bănescu se circumscrie însă modului său de gândire cunoscut dacă avem în vedere că în revista „22” a GDS afirma, în 2005, pe când era și administrator de Grădiniță (la propriu) și traducător în cadrul Societății Biblice Interconfesionale, că despre membrii clerului BOR se poate spune că sunt PERSONAJE frecvent PATIBULARE, preoți-manechini, perverși, încurajează obtuzitatea și fanatismul maselor, lipsiți de PLURALISM RELIGIOS, nesimțiți spiritual OBSEDAȚI cu orice preț de CATEDRALĂ.

Poate mai interesant este că filmarea aduce încă puțină lumină în biografia întunecată a personajului cu alură de Richelieu de la Patriarhie.

Titrarea secvenței arată că în 1998 criticul de serviciu al Manualelor de Religie era profesor la „Liceul German”, respectiv Liceul Goethe, acolo de unde, soția lui, Cristina Popa - Curticeanu, fiica ultimului Cancelar al lui Ceaușescu, avea să fie dată afară din funcția de directoare în 2021, după un scandal public mușamalizat pentru că implica „obrazul” Germaniei și al Forumului Democrat al lui Iohannis. Practic, informația vine ca o nouă confirmare a dezvăluirilor ActiveNews din acest articol:

Femeia din spatele lui Bănescu: fiica Cancelarului lui Ceaușescu, Silviu Curticeanu. Cristina Bănescu, ex Cristina Popa, a fost demisă de la Colegiul Goethe pentru presupuse fraude. ACTUALIZARE

Petele de întuneric masiv se mențin însă, în biografia cețoasă a Cancelarului Patriarhului. Astfel, într-un document încărcat chiar de către Vasile Bănescu pe platforma Scribd (foto captură mai jos), reprezentând un articol de-al său din revista Vatra, în care, de asemenea, critică în termeni extrem de virulenți preoțimea română, purtătorul de cuvânt al Patriarhului Daniel scrie „cu mânuța lui” că a absolvit Facultatea de Teologie din Cluj, pe care a urmat-o între 1988 și 1992 (!).

Numai că în istoricul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca se arată că, după căderea regimului comunist, la începutul anului 1990, „un grup de profesori de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca (Pr.Prof.Dr. Alexandru Moraru, Pr. Prof. Dr. Valer Bel, Pr. Prof. Dr. Vasile Stanciu, Pr. Prof. Dr. Stelian Tofană) au înaintat în ianuarie 1990 Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului un memoriu prin care cereau reînființarea Institutului Teologic Universitar din Cluj-Napoca. Centrul eparhial Cluj a aprobat acest memoriu și l-a înaintat Patriarhiei Române, solicitând reînființarea Institutului. Institutul Teologic Universitar Ortodox din Cluj-Napoca a fost reînființat în data de 1 iulie 1990.

Rămâne așadar deschisă întrebarea asupra pădurii în care a învățat Vasile Bănescu între anii 1988 și 1992: de prin împrejurimile Clujului sau ale Bucureștiului?

Cunoscând cum are loc trierea invitaților la TVR se mai poate pune și întrebarea ce îl recomanda la acea oră pe profesorașul de liceu să comenteze tocmai el la Televiziunea națională demersul de extindere a orelor de religie la liceu. La vremea aceea conducătorul redacției TVR „Viața Spirituală” era Radu George Serafim, cunoscut în mediile jurnalistice pentru „cochetarea” sa cu Securitatea, totodată viitor Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România. La decedare a fost incinerat.

Reamintim că peste 1300 de credincioși i-au cerut în ultimele trei zile Patriarhului printr-o PETIȚIE PUBLICĂ demiterea neomarxistului Vasile Bănescu din funcție, cu speranța că nu se va instala pe scaunul lui călduț un alt absolvent al „Colegiului Invizibil” al lui Pleșu, ultimul director al Fundației lui Soros din România.

Captura Scribd - contul lui Vasile Bănescu:

Vedeți și Cine este Capul Bisericii, conform ”teologului” Banescu:
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (7)
  • IC XC NI KA 31.01.2024 17:51
    Chiar așa să fi fost manualele, reducem la absurd, să înțeleg că neputința dânsului de a-i face pe elevi interesați, adică lipsa de vocație, e un criteriu în redactarea manualelor? Neputința ca virtute. Iar.

    Pe de altă parte, în opinia sa - că nu ne spune și nu înțeleg -, care ar trebui să fie terminologia cu care elevii să se întâlnească în manualul de religie la disciplina religie?
    Mai cu rabat? Mai cum?

    Doamne, miluiește.
  • IC XC NI KA 31.01.2024 17:52
    *adică lipsa sa de vocație ..
  • DanielaBMED 31.01.2024 19:13
    Îmi pare rău că Patriarhul nostru este atât de tăcut. I-aș aduce aminte de Patriarhul Pavle al Serbiei... așa...
    I-aș cere umil și mai multă comunicare directă cu enoriașii, nu prin acest ciudat "purtător de cuvânt", mai multă comunicare in afară de predicile Sfintei Liturghii. Cred că și mai multă căldură...
    Tăcerea aceasta este RECE pentru mine. Îl rog să mă ierte pentru părerea mea, pentru sentimentul meu. Și îl mai rog să iasă să ne spună ceva... să îl apere, eventual, pe acest purtător de cuvinte... să înțelegem și noi ceva.
    DACĂ este necesar un purtător de cuvânt al BOR, și eu cred că Vasile Bănescu nu este deloc potrivit.
  • DanielaBMED 31.01.2024 19:26
    Poate că religia ar trebui "predată" altfel la școală, dar ține și de vocația profesorului de religie, de felul lui de a fi, de cât de creștin este el însuși, de...harul său . Păi religia NU ESTE ORICE FEL DE OBIECT. A vorbi despre Dumnezeu nu este același lucru cu a preda matematică, română sau istorie și geografie. Este a preda despre însuși SENSUL VIEȚII. Credeți că oricine și oricum poate face asta ? Era bine să predea preoții. Era bine să nu fie o programă rigidă și "acră", să fie în final ceva care să conțină multă dragoste, o să mă contrazică destui, căci Dumnezeu este dragoste. Rămâne o problemă serioasă CUM trebuie să fie ora de religie și (cum trebuie să fie)un profesor de religie. Altfel, poate fi fără folos, cel puțin !
  • INJECTIA FINALA 31.01.2024 21:47
    BĂNESCU VAXXINATORUL

    Fraților, ce i-ați făcut
    Securistului netăcut
    Masonului infiltrat
    La patriarhul șantajat

    Fraților, l-ați demolat
    Pe Bănescu cel stricat
    Crapul de la cap se'mpute
    Vasile'i șef peste iude

    Articol de zile mari
    I-ați înfipt piroane tari
    O să'i curgă sânge mult
    Acestui drac crud și slut

    Nici Daniel n'o să poată
    Să stopeze'a vieții roată
    Ucigaș vaxxinator
    Coadă cruntă de topor

    Dezgustat, sinodul BOR
    L'o zvărli sub bătător
    Dracii să'i dea peste gură
    Purtătorului de ură !
  • Alexandru. 31.01.2024 22:50
    Biserica Ortodoxă este condusă în chip nevăzut de Însuși Întemeietorul ei, Domnul Nostru Iisus Hristos, Care este singurul cap al ei, iar ea este trupul Lui tainic. Biserica este a Lui Hristos, și nimeni nu are dreptul să se substituie Lui.

    https://basilica.ro/wp-content/uploads/2017/11/PS-Ieronim-la-Catedrala-Patriarhala-3.jpg

    Părinții de la Sf. Munte Athos nu au vrut să accepte altă credință și ce le cereau papistașii, ca să îl considere și ei pe papă ,,capul Bisericii,,. Și au mărturisit adevărul că învățătura lor este greșită pentru că în Biserica Ortodoxă Capul Bisericii este Hristos:

    https://marturieathonita.ro/catolicii-au-ucis-multi-parinti-athoniti/
  • INJECTIA FINALA 01.02.2024 20:05
    LUCIFER TALIBĂNESCU

    BĂNESCU'I ANTITALIBAN
    E MASONO-SECURISTOMAN UN INDIVID PATIBULAR
    UN SCÂRȚĂNAR , UN BALIGAR

    UN CRANIU DESPICAT AI
    LUAT IN COPITE DE CAII
    ZIDĂRIEI DÂMBOVIȚENE
    COMPUSĂ DIN MII DE HIENE

    PION SLUGARNIC, SCAMATOR
    E GATA PENTRU'ORICE OMOR
    DRAC ROȘU-NEGRU TOTODATĂ
    CU VANITATE SE ÎMBATĂ

    FI'VA ZVĂRLIT DE LOJI ÎN BALTĂ
  1. Marian Ghițeanu: Trădătorii au băgat Țara în război!

  2. Reacțiunea: Mergem până în pânzele albe într-un război ca și pierdut

  3. Ședință CSAT la Cotroceni. ACTUALIZARE: România trimite rachete Patriot în Ucraina. Iohannis s-a retras oficial din cursa pentru șefia NATO

  4. Polonia se pregătește de război deși a respins livrarea de Patriot Ucrainei. A fost proiectat un nou sistem de comunicații pentru alertarea cetățenilor în situații de urgență, cum ar fi conflictele armate

  5. “Vaccinurile” Covid sunt asociate cu un risc cu 200 de ori mai mare de apariție a cheagurilor de sânge în creier decât alte vaccinuri, arată un nou studiu

  6. Nae Ionescu a fost ”cel mai mare gazetar după Eminescu, într-un timp când am avut colosali gazetari”. A fi ”bun român”

  7. Hipogeul din Constanța, vestigiu unic din creștinismul timpuriu, inaugurat după restaurare. Mărturie de la începuturile creștinismului în Dobrogea - FOTO

  8. ”O JOSNICIE”! Bănescu a luat-o razna complet: În războiul lui securistic cu IPS Teodosie a cerut inclusiv demiterea Patriarhului Daniel din Academia Română și din Academia Internațională de Științe Religioase de la Bruxelles. FOTO-DOCUMENT EXCLUSIV

  9. Interviul care a trecut neobservat în presă. Aleksandar Vucic: ”Europa va fi în război în cel mult trei sau patru luni. Ne verificăm stocurile de petrol, făină și zahăr”

  10. George Simion critică dur decizia CSAT: “România nu are de ce să intre în războaiele altora” - VIDEO

Ultima oră

23:59

Nae Ionescu a fost ”cel mai mare gazetar după Eminescu, într-un timp când am avut colosali gazetari”. A fi ”bun român”

22:38

Hipogeul din Constanța, vestigiu unic din creștinismul timpuriu, inaugurat după restaurare. Mărturie de la începuturile creștinismului în Dobrogea - FOTO

22:11

“Vaccinurile” Covid sunt asociate cu un risc cu 200 de ori mai mare de apariție a cheagurilor de sânge în creier decât alte vaccinuri, arată un nou studiu

21:45

Reacțiunea: Mergem până în pânzele albe într-un război ca și pierdut

21:30

Marian Ghițeanu: Trădătorii au băgat Țara în război!

20:43

Polonia se pregătește de război deși a respins livrarea de Patriot Ucrainei. A fost proiectat un nou sistem de comunicații pentru alertarea cetățenilor în situații de urgență, cum ar fi conflictele armate

19:44

”O JOSNICIE”! Bănescu a luat-o razna complet: În războiul lui securistic cu IPS Teodosie a cerut inclusiv demiterea Patriarhului Daniel din Academia Română și din Academia Internațională de Științe Religioase de la Bruxelles. FOTO-DOCUMENT EXCLUSIV

19:18

Nu orice mână întinsă primește șefia NATO

18:19

VIDEO LIVE: Conferință ASCOR Timișoara - Biofizicianul Virgiliu Gheorghe: “Efectele stresului asupra vieții biologice, psihologice și duhovnicești a omului contemporan”

18:04

Mihai Tîrnoveanu: Cum au ajuns în Covasna și Harghita, pentru Identitatea Națională, 1500 de icoane - “Am simțit bătăile inimilor de români care au trecut Carpații, așa cum odată treceau batalioanele”

17:07

George Simion critică dur decizia CSAT: “România nu are de ce să intre în războaiele altora” - VIDEO

16:00

Culmea ”României educate”: Un turnător al Securității ajuns vicepreședinte al Academiei deschide o conferință organizată de un plagiator. Mircea Dumitru alias ”Negulescu II” la braț cu ”Rectorul-plagiator” II de la Universitatea Ovidius din Constanța

15:38

BANII sau LIBERTATEA. De ce le-a spus Elon Musk publicitarilor care au părăsit X ”Go F*ck Yourself”

13:48

Literatura pentru Copii și Fuga de Suferință

13:40

Consiliul Județean Covasna, obligat de Curtea de Apel Brașov să înlăture tăblițele bilingve cu denumirea localității Valea Mare