VIDEO: Dezbaterea de la MAI pentru actele biometrice cu cip. Av. Elena Radu: Cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2024 vor introduce obligativitatea cărții electronice de identitate, portofelul digital

De Av. Elena Radu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de OG privind modificarea legislatiei aferente cartii electronice de identitate

Cu toate ca in prezent putem opta pentru cartea de identitate fizica si cea electronica, din Nota de fundamentare se pot observa urmatoarele: 

- invocand PNRR ul vietii se invoca ca scopul este ca 8,5 milioane cetateni sa aiba carte electronica de identitate, cetatenii sa o vrea voluntar. Insa, totodata se doreste incetarea emiterii cartii de identitate fizica la 31 dec 2023. 

Ceea ce inseamna ca daca 8,5 mil vor fi ”convinsi” sa isi faca carte de identitate electronica pana la 31 dec 2023, va fi mult mai usor ca aceasta sa fie impusa  obligatoriu celorlalti cetateni incepand cu 01 ian 2024 (ca va exista o sustinere de 8,5 mil cetateni). 

Deci, cel mai probabil, de la 01 ian 2024 vor introduce obligativitatea cartii electronice de identitate, portofelul digital. 

- sub pretextul necesitatii de implementare a cartii electronice de identitate se interconecteaza toate bazele de date electronice (devin interoperabile) ale tuturor institutiilor publice (in prima faza), nu numai cele privind datele de identificare (a se vedea art 3 al 1), ceea ce inseamna portofelul digital (identitatea digitala unica) 

- indiferent ca optezi, in perioada urmatoare, pentru EMITEREA cartii de identitate simpla sau cartii electronice de identitate, baza de date UNICA se creeaza si contine datele FIECARUI cetatean. Nu exista nicio prevedere ca interoperabilitatea/interconectarea se va face numai pentru cetatenii care opteaza pentru emiterea unei carti electronice de identitate. 

Trebuie facuta distincte intre baza de date si emiterea ei. 

- cu cartea electronica de identitate te si identifici (ea continand si datele de stare civila in sistem electronic, ca asa zice la art. 3 alin 1 din OUG nr. 97/2005, iar in legea nr. 119/1996 s-a introdus deja ca te identifici cu actele de stare civila emisa in sistem electronic), dar te si autentifici in sistemele publice și private (ca asa scrie la art. 13 alin 4 din OUG nr. 97/2005). 

Practic, cartea electronica de identitate va fi un instrument UNIC de identificare si autentificare. Numai pe baza lui vei avea acces sa cumperi orice si sa iti folosesti banii din cont. 

In Romania, cartea de identitate electronica = portofelul digital. 

Orice informatie despre un cetatean care va fi ”incorporata” in cartea de identitate electronica va putea fi stabilita prin HG. 

Nu exista nicio securitate a informatiilor din cartea de identitate electronica, iar in plus ea poate sa fie nefunctionala in orice moment. 

In OG nr. 69/2002 privind privind unele măsuri pentru operaționalizarea sistemului informatic de emitere și punere în circulație a documentelor electronice de identitate se prevede deja la art. 8 ind 4 ca daca sunt constatate deficiențe care afectează colectarea datelor personale sau împiedică eliberarea actelor de identitate, daca ele nu sunt remediate, se suspenda activitatea specifică eliberării actelor de identitate.

Drept urmare, uite așa rămânem fără identitate și nu ne putem nici identifica (nu mai putem să demonstrăm că noi suntem x) și nici autentifica pentru accesarea banilor din contul bancar să ne cumpărăm mâncare, plătit facturi, cumpărat bunuri. 

Modalitatea în care se legifereaza: haotic, fara analiza impactului negativ și prin crearea unui singur instrument de identificare si autentificare ne pune in pericol. 

Cartea de identitate electronica nu trebuie sa permita si identificarea si autentificarea unui cetatean in vreo baza de date și nici nu trebuie sa contina toate datele si informatiile despre un cetatean. 

Cartea electronica de identitate trebuie sa ramana exact ce este ea in prezent: DOCUMENT DE IDENTIFICARE, nu si document de autentificare. 

Internetul exista de zeci de ani, iar autentificarea se poate face ca si pana in prezent: prin crearea unui cont de utilizator si o parola pe care le stim numai noi. 

In plus, daca in prezent unele date personale nu pot fi accesate nici de procurori ”la liber”, fiind necesara autorizarea instantei pentru a li se permite accesul la datele si informatiile noastre personale (de ex: tranzactii financiare - rulaje cont bancar, convorbiri telefonice), prin crearea acestui instrument unic de identificare si autentificare (carte de electronica de identitate) nu va mai fi necesara nicio autorizare a vreunui judecator, toate datele fiind disponibile prin accesarea cartii de identitate electronica sau accesare bazei de date unice. 

Practic, odata ”data” cartea de identitate electronica pentru a te identifica, oferi toate informatiile despre tine, fara voia ta.

Drept urmare, modalitatea in care se legifereaza si se implementeaza cartea electronica de identitate conduce la disparitia dreptului la viata privata si nu numai.
 
 
*


Cine stie sa imi explice cat de protejate sunt datele personale din cartea electronica de identitate, avand in vedere urmatoarele prevederi ale art 8 ind 3 alin 2 din OG 92/2006:

”Datele cu caracter personal, inclusiv datele biometrice înscrise în format electronic în cartea electronică de identitate, sunt protejate prin utilizarea unei infrastructuri de chei publice și a unor mecanisme de acces standardizate ICAO” ?

Vreau raspuns argumentat din punct de vedere tehnic. Nu ma intereseaza păreri.

PS: Din cate am inteles, cheile publice vor permite accesul la datele din cartea de identitate electronica a tuturor angajatilor statului. 

Accesul la datele ”incorporate” in cartea de identitate electronica va permite nu numai vizualizarea, ci si copierea acestora. 

Or, ”incorporat” in cartea de identitate electronica, numai prin raportare la ACTUALELE prevederi ale OUG 97/2005 (neluand in considerare ce vor sa adauge la ele) vor fi nu numai datele pe care le vedeam acum pe cartea de identitate simpla (nume, prenume, CNP; etc), ci si datele biometrice. 

Potrivit art 17 alin 5 lit d) din OUG nr. 97/2005: 

”datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete”. 

Adica, orice angajat al statului poate avea acces si copia si amprentele noastre.

Nu cred ca este cazul sa spun la ce poate sa duca asta. 

Asadar, cat de sigura este cartea de identitate electronica? 

Ne poate pune in pericol modalitatea in care se reglementeaza? 

Da. 

(mentionez ca in proiectul de OG care este in dezbatere, nu se prevede nicio modificare a art 8 alin 2 din OG 69/2002 citat mai sus). 

In plus, fata de ”incorporarea” oricaror date si informatii din bazele de date in cartea de identitate electronica (care va putea conduce inclusiv la incorporarea datelor din dosarul medical, ganditi-va la pericolul care va fi generat de legiferarea si implementarea cartii de identitate electronica care in fapt este portofelul digital. 

Cei care sunteti pro legiferarea cartii de identitate electronica, FARA LIMITE, HAOTIC, poate este cazul sa va mai ganditi.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (12)
 • BLUE 18.01.2023 14:43
  Eu una NU O VREAU DELOC!!!!Dar cît contează ce vrea (sau NU vrea!!) o femeie bătrână, sau fi-meu, un simplu angajat??? Se împiedică cineva de așa AMĂNUNTE????
 • cica 18.01.2023 14:57
  MAI, MAI, Dilaila!
 • Orizont 18.01.2023 15:47
  Sa se duca dracului cu turtoiul satanic din PNRR = MITA ! Statul parazit , mafiot si esuat este principalul dusman al cetateanului !
 • Mircea Dragan 18.01.2023 17:29
  Eu nici pasaport ''electronic'' valabil 10 ani nu am ca voiau sa imi ia amprentele.
  Se inghesuiau oitzele sa ia cum s-au inghesuit si la '''vaccin'''.
  Eu calatoresc ne''vaccinat'' cu pasaport temporar cu valabilitate 6 luni si care costa cat unul ''electronic'' cu valabilitate 10 ani.
  Refuz sa-mi predau libertatea cu atat mai putin unora asa ca Bode, Oprea - ambii ''doctori''.
 • kostas.ro1608 18.01.2023 19:37
  Am sa va contrazic cu introducerea obligatorie a actului de identitate biometric. Vor esua asa cum au esuat si cu vaccinarea in Romania. Romanii, desi huliti de multi si numiti idiotii europei, au un nas foarte fin pentru capcane de genul asta. Unii vor accepta dar majoritatea va spune nu. Sunt sigur de asta.
 • Mircea Dragan 19.01.2023 09:39
  Sa te auda cel de sus!
 • BLUE 19.01.2023 08:14
  ▶️AUGUSTA
  Zici "conform articolului 29 din constituție"! Măi dragă,încă nu ai văzut că nemțălăul vânzător de țară se șterge cu ea la c*r??? Cum vrea să ne bage în război pe noi doar pt. planul lui de a ajunge "maare"? Face orice vrea "pe șest",(ca și cu vînzarea pădurilor) și pînă pleacă e hotărât să bage poporul român în cea mai adîncă groapă!!! Asta e!! Arată-mi pe vreunul să-l oprească!!!
 • Nick Cohen 19.01.2023 10:31
  Recomand sa pastrati actele vechi , chiar daca sunt expirate.In realitate un CI sau un Pasaport nu expira , expirarea un Act de identitate este o simpla vrajeala .....Certificatul de nastere nu are data de expirare .....In Canada Cardul de Cetatenie este emis fara data de expirare....Pina prin 2000 Permisele de conducere din Quebec nu aveau nici poza ....deci se poate , numai sa fiti tari pe pozitie si sa refuzati oferta lor ...ca legal oferta lor este o simpla oferta ! Nu va obliga nimeni ! Adevarul este ca puteti sa traiti si fara acte , numai ca putini stiu asta . Bunicii mei nu aveau acte si au trait bine mersi .Primele Buletine de Identitate au aparut prin timpul razboiului aduse de nemti ..se numeau Biroul Populatiei .
 • INJECTIA FINALA 20.01.2023 06:21
  Buletinul digital
  Portofelul digital
  E butoiul infernal

  E matricea înrobirii
  Ucigașa omenirii
  Stigmat pe chipul Zidirii

  Vor pușcărie globală
  Și'nchisoare digitală

  Pieri satanică cabală !
 • INJECTIA FINALA 20.01.2023 07:52
  AUGUSTA
  Bine punctat!
 • INJECTIA FINALA 20.01.2023 15:10
  Merită vizionată dezbaterea de la MAI. Pasionantă !

  PITESTIUL PLANETAR

  Niște roboți, la minte necopți
  Temniceri la negrele porți
  În Pitești planetar ne bagă
  Pe toți

  Ridică-te, frate, cât mai poți!
  Pentru copii și pentru nepoți
  Pentru Libertate și Demnitate
  Pentru ai tăi și Umanitate

  Când îți vor cere cipul-ciripul
  Tu scoate cuminte cuțitul
  Și de sclipătul lui minunat

  Fugi'va dracul turbat!
 • INJECTIA FINALA 20.01.2023 15:13
  Felicitari dna Avocat pt intervenția D-voastră la MAI!
 1. CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

 2. Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

 3. Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

 4. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

 5. ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

 6. Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

 7. Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

 8. Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

 9. Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

 10. Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

Ultima oră

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației

10:08

Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

09:53

La Dubai a plouat într-o zi cât într-un an. Cele mai abundente precipitații din ultimii 75 de ani - VIDEO

09:42

Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

08:30

Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

08:28

Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

08:00

19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfințit Mucenic Pafnutie