

Andrei Caramitru (USR) afirmă, într-o postare pe social media, că și-ar dori închiderea bisericilor din România din motive de igienă, în contextul măsurilor luate de Guvern împotriva propagării coronavirusului.
„Când vine virusul asta. Vor decide să fie închise și bisericile sau doar școlile și tot restul? Vor preveni ca oamenii să mai pupe icoanele unii după alții și să nu se mai folosească aceeași linguriță la împărtășanie? Doar întreb. Că am senzația că nu vor avea tupeul să interzică astea. Și să vedeți acolo focar. Ai de capul nostru.
PS: să știți că nu e glumă ce am scris. În Coreea de Sud focarul principal a fost o comunitate religioasă. În Italia au închis deja bisericile in zonele afectate”, a scris Andrei Caramitru, luni, pe Facebook.
Atacul lui împotriva Bisericii Ortodoxe Române și a comunității credincioșilor ei nu este un derapaj singular în ultima perioadă. După ce episcopul ortodox român al Italiei a adresat duminică un mesaj către conaționalii din Diaspora, îndemnându-i să respecte regulile impuse de autorități, dar să apeleze și la remediile specifice Bisericii, mai multe site-uri de presă (RFI, Newsweek ș.a.) au extras din context doar unele cuvinte ale ierarhului, încercând să compromită întregul mesaj al acestuia.
Nici Andrei Caramitru nu a ratat ocazia să recidiveze marți seară, când a citat știrea formulată de Newsweek despre îndemnul episcopului Italiei către români și a calificat ungerea cu untdelemn sfințit, care este un îndemn biblic din epoca Sfinților Apostoli, drept practică medievală.
„Episcopul BOR al Italiei. Va spune exact ce sa faceți contra virusului. E clar și simplu.
"- Să se ungă (pe sine și pe propriii copii), zilnic, cu Untdelemn de la Taina Sfântului Maslu, spre tămăduirea sufletului și a trupului, făcând semnul Crucii pe propria frunte, la baza gâtului și pe mâini;
- Să bea, în fiecare dimineață, pe nemâncate, Apă Sfințită (Agheasmă) și să-și stropească locuințele, în semnul Crucii;”
Doamne ajută-ne. Sa scăpăm de evul mediu.
PS: mie totuși nu îmi e clar. De unde iau untdelemn de-asta special? Se găsește și online? Și se da pe tot corpul sau așa mai localizat? Sa știm și noi ce cantități sa luăm”, a scris Caramitru jr., marți, pe contul lui de social media.
Cu toate acestea, practica ungerii bolnavilor cu untdelemn sfințit (la Sfântul Maslu) este menționată în Evanghelie, fiind adoptată de Biserica primară în secolul I d.Hr., cu mult înaintea Evului Mediu. Una dintre cele 7 Taine ale Bisericii, Sfântul Maslu, este o slujbă complexă, având ca scop dezlegarea bolnavilor în numele Mântuitorului Iisus Hristos, Care a vindecat nenumărați suferinzi.
Potrivit Ziarului Lumina, pasajul cel mai consistent cu privire la Taina Sfântului Maslu din Noul Testament apare în Epistola sobornicească a Sfântului Apostol Iacov, care precizează următoarele:
„Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridica, și de va fi făcut păcate, se vor ierta lui. Mărturisiți-vă deci unul altuia păcatele și vă rugați unul pentru altul, ca să vă vindecați, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului” (Iacov 5, 14-16).
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
În îngustimea minții lui, A.Caramitru compară ortodoxia cu nu știu ce alte secte... Cum o să poată el înțelege taina împărtășaniei la ortodocși..., că un preot ortodox care slujește de 20 de ani la o capela unui spital de tbc, consumă tot conținutul potirului după ce a împartașit bolnavii de tbc și preotul respectiv nu se infectează cu tbc? Să meargă prin spitale si să constate pe viu această realitate și apoi să-și dea cu părerea... Să se uite vizavi la vecinii de la Cernobil, unde a explodat centrala atomică. Că in toată zona respectivă contaminată mortal, doar într-un singur loc, paradoxal, chiar imediat după explozie, nivelul radiațiilor era inexplicabil mai scăzut la biserica ortodoxă „Sfântul Ilie” din Cernobîl. Radiațiile erau și sunt în limite acceptabile! Și acestea sunt doar mici exemple…Poate il luminează Dumnezeu și pe întunecimea sa A Caramitru și pe toți cei împreună cu dânsul...
Spun și eu părerea. Cum s-a spus și mai sus, Biserica e sfântă. De două milenii, nu are viruși, nu a avut și nici nu va avea, și deci nici nu poate transmite.
Se poate totuși ca între doi oarecare din incinta Bisericii să transmită un virus? Cred că da, din cateva motive: au păcate sau așa vrea Dumnezeu. Gen aceia care își uită telefoanele deschise. Nokia - infecting people. Aceia ar trebui sa stea acasă când au gripă.
să transmită un virus -> să se transmită un virus
viruși -> virusuri
mai sus -> în mesajul anterior (al lui @MIRROR)