Un documentar marca Trinitas TV cât o lecție de istorie: „Marea Frescă a Ateneului Român”- povestea spectaculoasă a frescei ce înfrumusețează o clădire emblematică a culturii românești

De Ștefania Brândușă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 80 de ani de existență, Fresca Ateneului Român a avut parte de un „Regal pentru Centenar”, eveniment cultural organizat de Patriarhia Română, Primăria Municipiului București și Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri și al împlinirii a 80 de ani (1938 – 2018) de la inaugurarea Marii Fresce a Ateneului Român. Un regal a oferit românilor și televiziunea Trinitas TV, a Patriarhiei Române, care a realizat un film documentar dedicat istoriei zbuciumate a frescei care înfrumusețează peretele circular al Sălii Mari a Ateneului și pe care mulți români, poate, nu o cunosc nici azi.  În cele 60 de minute, realizatorii documentarului, o lecție de artă și de istorie pentru orice privitor, prezintă povestea dramatică a acestei „mărturii vizuale a istoriei poporului român”, așa cum definește fresca academicianul Răzvan Theodorescu.


La un pas de a fi distrusă de regimul comunist, acoperită multă vreme de o cortină roșie, fresca Sălii Mari a Ateneului, începută în 11 septembrie 1933 și finalizată în 22 aprilie 1937, a fost inaugurată la 26 mai 1938, în prezența Regelui Carol al-II-lea și a fiului său, viitorul Rege Mihai. Ea cuprinde 25 de scene desfășurate pe o suprafață de 75 de metri lungime. Scene care zugrăvesc, uneori sub forma unor metafore vizuale impresionante, momente din istoria poporului român, de la războaiele dacice și până la făurirea României Mari.  Fresca Ateneului reprezintă, de asemenea, și elemente simbol despre Biserica Ortodoxă Română, în armonie cu istoria acestui neam, momente evocate în cadrul documentarului.

„Este cea mai reprezentativă frescă pentru istoria poporului român, fiind reprezentate aici vârfurile istoriei poporului român. Începe de la simbioza daco-romană și se continuă până la fărurirea României Mari. Cea de-a 25-a scenă are o istorie aparte, pentru că nu mai există, așa cum exista înainte. Se numea „Epoca de consolidare”, în care erau prezenți Carol al-II-lea și Mihai. A fost ștearsă în timpul regimului Antonescu. Există și documente scrise despre această cerere și răspunsul aristului Costin Petrescu cu privire la înlocuirea ei. În filmul documentar realizat de Trinitas TV am încercat să surprindem în 60 de minute întreaga istorie a frescei, punerea ei în context, din punct de vedere cultural, artistic și istoric, dar și descrierea fiecărei scene. Costin Petrescu spunea că îi este imposibil să redea istoria poporului român într-o friză care are o lungime de 75 de metri și o înălțime de trei metri pentru că nu i-ar fi fost de ajuns, pentru a reda în imagini această istorie a României, nici măcar toată Calea Victoriei. ”, a explicat Simona Iordache, realizator Trinitas TV.

Pentru  a ascunde adevărul unor momente istorice, și mai ales rolul monarhiei în istoria țării, fresca a fost acoperită de comuniști în 1948 cu o cortină de catifea roșie. Filmul documentar prezintă toate aceste etape din istoria frescei.

Povestea zbuciumată a frescei și importanța ei din punct de vedere artistic și istoric este împărtășită, în documentarul realizat de Trinitas TV, de specialiști în istorie, în istoria artei - academicienii Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, Constantin Bălăceanu Stolnici și prof. conf. dr. Ioana Beldiman. Dar și  de descendenți ai lui Costin Petrescu, precum  Dan Costin Petrescu, nepotul lui Costin Petrescu. 


Despre importanța acestei fresce și a Ateneului Român, ca operă a întregului popor român, academicianul Ioan-Aurel Pop spune:

„Fresca aceasta este, de fapt, istoria în imagini a poporului român. A fost făcută într-un deceniu de glorie, în deceniul al-patrulea al secolului trecut,  cam din 1933 până în 1938. A fost o muncă imensă. Noi ne apucăm greu de opere fundamentale, dar, atunci când le facem sunt temeinice. Dacă era făcută la sfârșitul secolului al-XIX-lea, evident că nu putea cuprinde Marea Unire, această împlinire extraordinară. Și atunci, toată istoria frescei este și o adaptare la împlinirile care au urmat după inaugurarea Ateneului. „Dați un leu pentru Ateneu”, opera întregului popor român a fost acest monument excepțional. Ateneul este un palat de cultură, nu este un palat politic. Este închinat culturii, și atunci, s-a gândit, de la începutul lui, pe acea rotondă excepțională, să fie istoria românilor. Faptul că s-a făcut fresca după Marele Război,  a ajutat la includerea în frescă a acestui moment extraordinar al istoriei noastre, poate cea mai importantă împlinire pe care au avut-o românii, adică realizarea statului național unitar.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Munteanu 28.05.2018 04:00
    Unde si cand se poate urmari tot documentarul? In prezentare sunt doar (aprox.) 10 minute.
    Multumesc.
Ultima oră

22:18

Părintele Ioan Istrati: “Vă spun o taină. 90% din realitatea ființei e inaccesibilă simțurilor trupului”

21:30

S-a făcut dreptate pentru elevul Vlad Țăranu, cu ”Basarabia e România”! Victorie a societății civile normale: Sancțiunea i-a fost anulată! EXCLUSIV

21:14

139 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române: "Nerecunoscând nici o altă autoritate fără numai pre Mântuitorul Dumnezeu–omul". 2025 - 140 de ani și 100 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhie

20:34

Proteinele Spike ajută celulele canceroase să supraviețuiască și să reziste chimioterapiei. “Vaccinurile” Covid pot avea efecte similare - studiu realizat de Brown University

19:30

RĂZBOIUL MONUMENTELOR, MONUMENTELE RĂZBOAIELOR. ȘI NU NUMAI... Mihai Ogrinji despre Monumentele Basarabiei și opera de refacere a lor dusă de avocatul Iulian Rusanovschi

18:40

Pfizer a ales conștient să nu informeze autoritățile de reglementare despre fragmentele de ADN din vaccinurile Covid, dezvăluie un înalt oficial de la Health Canada

17:40

Trump – Al doilea Pact cu Diavolul: După Covid, Războiul...

17:06

Programul pelerinajului de Florii din București

16:45

Frumoșii tineri care au înfruntat Armata Roșie și moartea cu zâmbetul pe buze. 66 de ani de la martiriul lui Victor Metea, luptător în Grupul Carpatin-Făgărășean al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgărașului (+ 23 aprilie 1958)

15:55

Urmărire ca în filme în Botoșani: Poliția a folosit 61 de gloanțe pentru a opri un tânăr de 25 de ani care nu a oprit la semnalele agenților. Bărbatul a fost stabilizat, dar cu leziuni grave

15:36

Mihai Tîrnoveanu: Vlad Țăranu ne spune că Basarabia este România. Acest nume predestinat a meritat să fie pedepsit pentru că militează pentru reunire?

15:10

Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

14:09

Disoluția socială e doar primul pas din agenda globalistă | Bogdan Radu Herzog la Pe Drept Cuvânt #44 cu Florentin Țuca

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)