

Dacă în urmă cu doi ani bisericile ortodoxe erau închise în Ucraina de Sfintele Paști prin „starea de alertă” sub pretextul prevenirii infectărilor cu misteriosul virus, astăzi ele sunt închise pe toată perioada Săptămânii Mari și de Înviere din motive de „stare de asediu”.
Pe timpul „stării de asediu” circulația nu este permisă după anumite ore ale serii, în funcție de zone. În Kiev au mai fost impuse interdicții temporare începând cu orele 18.00 sau 19.00, sau chiar de la ora 15.00, în unele situații iar în alte zone începând cu orele 22.00
Însă noul ordin de interdicție transmis de forțele polițienești privește exact slujbele de Sfintele Paști, și pentru greco-catolici, care au sărbătorit deja împreună cu Roma, și pentru ortodocși, care de mâine intră în Săptămâna Patimilor.
Din cauza războiului și a restricțiilor introduse, catolicii din
Ucraina au sărbătorit sâmbătă mai devreme, astfel încât
oamenii să nu depășească ora-limită până la care pot circula, a transmis și Radio România Actualități.
Conform mai multor surse de știri, cum ar fi Antena 3 care citează BBC, slujbele ortodoxe de Paști, care urmau să aibă loc săptămâna
viitoare, vor fi anulate în timpul restricțiilor de
circulație, potrivit ordinelor Poliției.
Ukrainian News raportează, de asemenea: Bisericile vor fi închise în timpul Învierii, de Paști.
Informația a fost transmisă pentru agenția de presă ucraineană de către Poliție, Biserica Ortodoxă a Ucrainei și Biserica Greco-Catolică Ucraineană, informează sursa citată.
„Bisericile vor fi închise în timpul stării de asediu”, a declarat poliția.
Sfințirea coșurilor de Paști va avea loc în biserici și pe teritoriul adiacent bisericilor, ținând cont de starea de asediu dintr-o regiune sau alta.
Acest lucru este valabil pentru toate cultele creștine. După cum a relatat Agenția ucraineană de știri, poliția va asigura o pază intensă a bisericilor și a ordinii publice de Sfintele Paști.
De Înviere, pe 24 aprilie, se împlinesc două luni de când Armata Rusiei a început efectiv războiul din Ucraina și cel mai probabil Vladimir Putin, președintele de la Kremlin, va răspunde apelurilor făcute până acum de diverși lideri religioși și va declara cel puțin o noapte fără bombardamente, ceea ce îl va pune pe președintele evreu de la Kiev, Volodîmîr Zelenski, într-o poziție nu prea favorabilă față de populația ortodoxă ucraineană.
Conform unui sondaj realizat în 2018 de Centrul Razumkov 71,7% din populația Ucrainei s-a declarat credincioasă. Aproximativ 67,3% din populație s-a declarat aderentă la una sau la un altă patriarhie ortodoxă (28,7% din Patriarhia de la Kiev, 23,4% se declară pur și simplu "ortodox", fără a declara din ce patriarhie fac parte, 12,8% din Patriarhia Moscovei, 0,3% din Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană și 1. 9% alte tipuri de ortodoxie), 7,7% creștini fără afiliere confesională declarată, 9,4% catolici ucraineni de rit bizantin, 2,2% protestanți și 0,8% catolici de rit latin, 2,5% islam, iudaismul a fost de 0,4%; în timp ce un mic procent urmează hinduismul, budismul și păgânismul.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
"(...) se vorbește deja de cote de carbon, cum ar fi raționalizarea benzinei în timp de război. Nu numai că veți plăti taxe pe energie, dar cantitatea de energie pe care o puteți consuma va fi stabilită prin directivă guvernamentală. Vi se vor emitecredite de carbon, pe care le puteți folosi pentru condus, pentru încălzire, sau în cazuri rare, pentru călătoriile cu avionul.De asemenea, în Marea Britanie, autostrăzile încep să fie electrificate,pentru a se putea urmări kilometrii parcurși, ca dvs. să fiți taxați în consecință sau penalizați dacă depășiți limita.
Dar de fapt, regimul de carbon nu are nimic de-a face cu clima sau cu durabilitatea. Este vorba doar de a microadministra fiecare aspect al vieții noastre și fiecare aspect al economiei.
În schimb, introduc obligativitatea biocombustibililor și ne vând mașini electrice, care nu mai sunt sustenabile sau eficiente din punct de vedere al emisiilor de carbon, față de autovehiculele standard. Într-adevăr, scopul real din spatele biocombustibililor este genocidul. Cu prețuri la produsele alimentare legate de prețurile la energie, și terenurile agricole transformate din producție de alimente în producție de combustibil, rezultatul poate fi doar o creștere masivă a foametei din lumea a treia. Depopularea a fost mult timp un obiectiv declarat în cercurile elitei, iar dinastia Rockefeller a fost frecvent implicată în proiecte eugenice de diferite tipuri.
Când puterile sunt arbitrare, atunci nu mai trăim sub principiul statului de drept nici pe plan intern, nici internațional. Trăim sub dominația oamenilor, la fel ca într-o dictatură, sau într-un regat sau imperiu de modă veche.
Mi se pare inevitabil, având în vedere mulțimea de semnale, ca legea marțială să fie parte a procesului de tranziție, chipurile pentru a face față problemelor de colaps economic. Poate un colaps în lanțul de aprovizionare cu alimente, din cauza unei colaps în lanțul de aprovizionare cu energie. Situațiile de urgență ale SUA din New Orleans și din nou în Haiti ne oferă mai multe semnale, probe efective despre ce fel de „situație de urgență” putem aștepta. În primul rând vine securitatea forțelor de ocupație. Cei ce suferă în caz de urgență sunt tratați mai mult ca insurgenți decât victime care au nevoie de ajutor.
Versiunea finală a doctrinei de șoc: „Dacă prăbușirea este totală, putem realiza orice lucru rău pe care dorim să îl realizăm”.
IN MARS FORTAT SPRE NOUA ORDINE SOCIALA (I) – o sinteza explicativa foarte elocventa si documentata privitoare la vremurile pe care le traim | Cuvântul Ortodox
http://www.cuvantul-ortodox.ro/in-mars-fortat-spre-noua-ordine-sociala-i/
Legea marțială o să fie parte a procesului de tranziție, chipurile pentru a face față problemelor de colaps economic. Poate un colaps în lanțul de aprovizionare cu alimente, din cauza unei colaps în lanțul de aprovizionare cu energie.
http://www.cuvantul-ortodox.ro/in-mars-fortat-spre-noua-ordine-sociala-i/
Iar inscriptia de pe aceasta icoana nu este de obicei „Invierea lui Hristos”, ci simplu „Invierea”. In ultima analiza invierea lui Hristos nu apartine lui Hristos, ci intregii omeniri. De altfel, dupa cum s-a remarcat, pentru oameni S-a facut Hristos ceea ce S-a facut si a patimit cele ce a patimit. Moartea si Invierea lui Hristos nu au sens pentru Persoana Cuvantului lui Dumnezeu, ci pentru firea omeneasca.
In legatura cu acestea
Sfantul Simeon Noul Teolog scrie:
Invierea lui Hristos, este, deci, invierea noastra, a celor ce zacem jos. Caci Acela, necazand vreodata in pacat, precum este scris, nici schimbandu-Se catusi de putin din slava Lui, cum va invia sau va fi slavit candva, Cel ce pururea este Preaslavit si ramane mai presus de toata puterea si stapania?
Invierea si slava lui Hristos, precum s-a spus, este slava noastra, carea prin cea a Lui in noi Inviere se face si se arata si se vede de catre noi.
Iar Sfantul Sofronie Saharov ne arata:
Lumea cunoaște, de la începutul secolului al XX-lea, o perioadă de războaie neîntrerupte, mari și mici. Pretutindeni, ziua de mâine este nesigură. Se știe că frigul năprasnic ucide orice formă de viață, la fel de sigur ca focul. Iar războaiele au luat această îndoită caracteristică. Pentru a declanșa războiul, oamenii se luptă cu focul – când este cu putință.
Când este ceva mai grav, se folosesc de frig. Însă e aceeași ură sporită, care a răcit iubirea. Rostul meu este să mă rog pentru pace, pentru pacea întregii lumi. Știu că puterea rugăciunii îi poate opri pe cei fără de rușine, deși nu până la capăt. Însă dacă și rugăciunea iubirii încetează, atunci nicio cultură, nicio știință nu pot împiedica izbucnirea.
Nu se cade unui creștin să cadă în pesimism. Dar și optimismul devine deplasat. Războiul duhului cu moartea continuă. Acesta este rostul nostru în viață. Știți din experiență că realizarea celui mai neînsemnat sălaș vital cere mult eroism duhovnicesc și străduință. Iar dacă nu deznădăjduim, biruința ne aparține. Aveți această armă, „arma nebiruită a păcii”. Fie ca Dumnezeu să vă dea puterea duhovnicească de a săvârși cu vrednicie acest act de eroism, act care este un privilegiu atât de rar la ora actuală, în toate situațiile: mai importante sau mai puțin importante, familiale sau la scară mondială. Nu ne este întotdeauna cu putință să vedem rezultatele scontate în limitele pământești, însă există rezultate. Tocmai de aceea reușim să ne luăm inepuizabila energie pentru rugăciune, rugăciunea minții, dacă trupul slăbește.
Sfatul meu frățesc este să nu deznădăjduiți, nici chiar în situații disperate! Durerea sufletească este insuportabilă, însă tocmai din această durere se naște puterea rugăciunii. Suspinele venite din adânc vor atinge înălțimile veșniciei. Învierea este o realitate existențială. Cel mai prețios lucru în lume este personalitatea umană. Dacă un atom de hidrogen trăiește veșnic, cum oare, persoana – această minune, această splendoare – ar putea pieri? Viața este puternică pe treapta de jos a creației – și cu atât mai mult este puternică pe treptele superioare.
Sfintii Parinti au alcatuit Simbolul Credintei, Crezul, care este calauza vietii noastre.
De aceea il repetam in fiecare zi, la anumite rugaciuni. Din Evanghelie noi stim ce este credinta: ea este puterea harului de viata facatoare, daca suntem receptivi, in stare de a primi viata chiar atunci cand omul este rapus de boli sau de varsta.
Si iata, Sfintii Parinti au incheiat Simbolul Credintei prin cuvintele:
„Astept Invierea mortilor, si viata veacului ce va sa fie”.
Noi Il traim pe Hristos Dumnezeul nostru in fiecare timp, in fiecare clipa a vietii noastre, in fiecare lucru pe care-l incepem, in schimbarile pamantesti, in nestatornicie si in trude. Din pricina poverii firii noastre muritoare, traind si necontenit afland de moartea celor apropiati sau indepartati, si noi, tot mereu, intr-un anume sens, treptat murim. Si unde este acea putere a harului creatoare? S-ar zice ca, daca traim cu rugaciune, in toata vremea ar trebui sa creasca in noi inraurirea harului Duhului Sfant, a vietii vesnice. Dar noi nu o simtim – o simtim numai uneori, cand se intareste si se adanceste rugaciunea noastra.
Dar iata ca Simbolul Credintei incepe prin cuvantul „Cred”, si se sfarseste cu un cuvant de un alt ordin: „Astept”, „Astept invierea mortilor”.
Asadar credinta noastra trece intr-un act de alt ordin. Eu nu doar cred, dar o si ASTEPT. Insasi aceasta asteptare – „Astept invierea mortilor” – deja este energia harului care neaparat si negresit ne va invia.
In rugaciunile Bisericii pentru cei adormiti se zice:
„Cei adormiti intru nadejdea vietii vesnice”. Si propriu crestinilor este a muri spre a infaptui lucrul pentru care suntem ziditi, adica viata asemenea lui Hristos Dumnezeu.
Nadajduiesc ca repetarea necontenita si cu intelegere ne va da totusi sa simtim ca tocmai aceasta energie a harului – putere de a invia mortii – este cea care se exprima prin cuvantul „Astept”.
Astfel noi cu adevarat ne vom agonisi cu intelegere acea energie necreata a harului.
Bineinteles, starea de boala care se numeste „batranete” ma inclina catre pomenirea mortii.
Dar aceasta nu inseamna ca voua ar trebui sa va fie strain gandul mortii pentru ca sunteti inca tineri. Din punct de vedere psihologic nu va revine obligatia de a gandi neintrerupt la moarte, dar din punct de vedere duhovnicesc nu aveti nicio scuza. In experienta Sfintilor Parinti nevoitori noi vedem nu arareori pomenirea unui anume chip al harului care se numeste „pomenirea mortii”, si ea se poate darui unui om inca foarte tanar: este drept, ca un har de la Dumnezeu. Atunci cuvintele se fac intelese. Viata ce ne inconjoara necurmat ne apasa, ca si cum ar voi sa stinga in noi pomenirea mortii, si sunt multe lucruri care ne impiedica duhul sa se inalte catre Hristos Dumnezeu. Cele mai bune hotarari intampina o cumplita impotrivire.
Dar totusi, adanca mea dorinta este ca voi sa nu uitati cuvintele:
„Astept invierea mortilor”.
De ce Sfintii Parinti socotesc deznadejdea ( „dez-asteptarea”, „ne-asteptarea”) a fi un pacat si o patima?
Pentru ca atunci cand nu mai asteptam ne lepadam de ceea ce Dumnezeu ne-a pregatit, savarsim un pacat mare.
Asadar, sa ne pazeasca Dumnezeu de acest pacat, indeosebi atunci cand zicem:
„O, cum m-am plictisit de viata aceasta”!
Dar atunci cand cu adevarat asteptam invierea mortilor, atunci se revarsa in noi energia tainica a harului – puterea – care ne va invia!
(Antologie biblic patristica)
Aia "rai" egoiști fara masca si care refuza "vaccinul" ca sa-și ucida bunica le vor deschise! Asa a fost in "pandemie" asa e si acum in "război" si asa o sa fie in noua normalitate! Nimic deosebit!
Statul vrea sa aiba "grija de tine, sa nu te imbolnavesti", sau "sa nu crapi de bombe pe strada" .. Ei na!
Sa mearga linistiti la biserici! Ce, se dau amenzi pe starea asta a lor? ("asediu")
Se opreste tanchistul ivan din pazitul pietei si o ia pe Ivanka la intrebari: "undi merji don'soara? la biserica? nu nuuu.. Tresi acas'! vine putin, vine bomba! hai! "