
Foto: president.gov.ua

„Valoarea adăugată pe care o oferă Europa este că nu vom cere niciodată un acord care să nu fie reciproc avantajos”, spune înaltul oficial Stéphane Séjourné, potrivit mariustucă.
Uniunea Europeană a oferit luni Ucrainei propriul acord privind „materialele critice”, la fel cum președintele american Donald Trump a susținut că Washingtonul este aproape de a semna un acord cu Kievul pentru drepturile asupra vastelor sale resurse naturale.
Comisarul european pentru strategie industrială, Stéphane Séjourné, a declarat că a prezentat propunerea rivală oficialilor ucraineni pe care i-a întâlnit la Kiev în timpul unei vizite a Comisiei Europene pentru a marca cea de-a treia aniversare a invaziei pe scară largă a Rusiei.
„Douăzeci și unu din cele 30 de materiale critice de care Europa are nevoie pot fi furnizate de Ucraina într-un parteneriat câștigător”, a spus Séjourné, potrivit AFP .
„Valoarea adăugată pe care o oferă Europa este că nu vom cere niciodată un acord care să nu fie reciproc avantajos”. a spus el.
Trump a făcut propuneri din ce în ce mai agresive față de Ucraina pentru drepturile asupra bogățiilor sale minerale, cerând despăgubiri de până la 500 de miliarde de dolari pentru sprijinul Washingtonului pentru Kiev în apărarea invaziei Moscovei.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a refuzat până acum să semneze două proiecte de acorduri propuse de administrația lui Trump, declarând că termenii – despre care New York Times a raportat că includeau renunțarea Kievului la veniturile din minerale, petrol și gaze, plus veniturile din porturi și alte infrastructuri în valoare de 500 de miliarde de dolari – sunt prea duri.
„Nu voi semna ceea ce 10 generații de ucraineni vor trebui să plătească înapoi”, a spus Zelensky la o conferință de presă duminică.
Dar Trump a insistat luni că un „acord final” este „foarte aproape” și că va include „pământuri rare și diverse alte lucruri”.
Ucraina deține zăcăminte uriașe de elemente și minerale critice , de la litiu la titan, care sunt vitale pentru fabricarea tehnologiilor moderne și foarte râvnite în cursa globală pentru resurse.
De asemenea, are rezerve vaste de cărbune, precum și petrol, gaze și uraniu, dar o mare parte din acestea se află în teritorii aflate sub controlul Rusiei.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Ce nu stiu birocratii tampiti ai UE in frunte cu nulitatile CE cu Ursula in frunte e ca Ucraina nu mai detine acele terenuri unde sunt mineralele intrucat acum sunt sub ocupatia Rusiei. Oricum e multa inghesuiala acolo:Black Rock e propietar pe Ucraina dupa ce a cumparat datoria suverana, Trump vrea si el 350 miliarde dolari si acum UE care de fapt nu are ce sa revendice din moment ce tot ajutorul are deja garantii.
Cum s-au gândit dracii să se pozeze fix în fața unei catedrale!
Ca și oficialilor de la București, și oficialilor europeni le este groază de finalizarea ostilităților pentru că vine decontarea și responsabilitățile pentru implicarea în război. Cât timp e război poate rămâne în vigoare cenzura și reducerea la tăcere a vocilor care cer explicații privind dezastrul economic și social. De asta USAID a devenit EUID prin mutarea în Europa.
Zselensky a afirmat ieri că ceea ce a primit din partea administrației Biden și din partea Congresului american se numește asistență și că nu trebuie returnat pentru că nu înseamnă un împrumut, motiv pentru care am mari îndoieli că va merge la Casa Albă pentru a se întâlni cu Donald Trump și a semna pentru returnarea ajutorului american. Europa nici măcar nu are pretenții pentru că nu e de unde.