UE a luat-o grav pe arătură. Aprobă gândaci pe bandă rulantă pentru hrana populației

De Claudia Marcu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În numele Green Deal, Uniunea Europeană a decis să accelereze înlocuirea proteinei animale cu proteina gândăcească, autorizând, pe bandă rulantă, tot felul de greieri, gândaci și viermi, care vor intra în alimentația populației din statele membre. Cel mai nou aliment, oficializat în 5 ianuarie 2023, este larva gândacului de făină, din familia gândacului de întuneric, care va intra, sub formă de pulbere, în aproape toate alimentele importate de România din UE.

Pentru că animalele au fost scoase responsabile de încălzirea globală, Uniunea Europeană se grăbește acum să le înlocuiască cu lăcuste, greieri, viermi și gândaci. Deși pare un pic SF pentru populația României, care ia în derâdere acest fenomen, vestea proastă este că insectele se vor regăsi în aproape toate alimentele importate din UE, dar și din afara acesteia.

Mai grav e că și procesatorii din țara noastră vor avea voie să folosească proteina din gândaci în orice aliment, iar obligația etichetării este o slabă consolare, alternativa fiind evitarea achiziționării produselor din magazine. Cel mai nou aliment introdus de UE, oficializat săptămâna trecută, este larva gândacului de făină, care se referă la forma larvară a Alphitobius diaperinus, o specie de insecte care aparține familiei Tenebrionidae (gândaci de întuneric). Larvele gândacului de făină sunt destinate consumului uman în întregime, nefiind eliminată nicio parte, cu o perioadă de repaus de minimum 24 de ore pentru a permite larvelor să evacueze conținutul tubului digestiv înainte de uciderea insectelor printr-un tratament termic. Acestea vor fi produse de compania franceză Ynsect NL B.V., sub formă congelată, de pastă, uscată și de pulbere.

Pâinea cea de toate zilele

Larvele de gândaci vor fi folosite pentru fabricarea unei liste foarte lungi de produse, printre acestea numărându-se batoane din cereale, pâine și chifle, cereale prelucrate și pentru micul dejun, preamestecuri uscate pentru produsele de panificație, produse pe bază de paste făinoase umplute, zer praf, supe, feluri de mâncare pe bază de cereale sau de paste, feluri de mâncare pe bază de pizza, fidea, gustări, chipsuri, precum și biscuiți și grisine, Totodată, larvele gândacului de întuneric vor intra în compoziția untului de arahide, sandvișurilor condimentate, preparatelor din carne, înlocuitorilor de carne, înlocuitorilor de lapte și produse lactate, a produselor de cofetărie care conțin ciocolată, dar și a suplimentelor alimentare. La fel ca și în cazul greierilor, eticheta produselor cu larve trebuie să conțină o mențiune din care să reiasă că acest ingredient poate cauza reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee și la produse derivate din acestea, precum și la acarieni. În plus, larvele gândacilor de întuneric sunt interzise persoanelor cu vârste sub 18 ani!
 
 Ce spun biologii

Biologul Andreea-Cătălina Drăghici, reputat cercetător la Muzeul Antipa, atrage atenția că Alphitobius diaperinus, gândacul de făină, a fost asociat cu probleme de sănătate la oameni. Gândacii produc benzochinone, folosite ca mecanism de apărare, iar chinonele pot fi periculoase pentru sănătatea umană atunci există expunere îndelungată la acestea. ”Poate fi important pentru persoanele cu alergii cunoscute la insecte să evite pe cât posibil expunerea la viermii mici de faină. Studiile arată că afecțiunile cauzate de Alphitobius diaperinus includ simptome de astm, dureri de cap, dermatită, angioedem alergic, rinită și eritem. Expunerea la vapori de chinonă poate duce, de asemenea, la conjunctivită și ulcerații corneene, iar chinonele produse de tenebrionide sunt suspectate a fi cancerigene”, ne spune biologul Andreeea-Cătălina Drăghici. Mai mult, cercetătorii sunt obligați să poarte mănuși și măști de protecție în timpul studiilor efectuate asupra speciei Alphitobius diaperinus, iar spațiile în care se desfășoară acestea trebuie să îndeplinească anumite condiții de filtrare și aerisire.
 
Ziarul Național
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • Laura Outlander 14.01.2023 16:22
  Uite așa vom reînvăța să ne facem mâncare în casă. Eu sigur nu voi mânca produse cu insecte, ca să fie clar. Voi pune lenea și comoditatea în cui și-mi voi face de mâncare și prăjituri în casă. Nu mai zic că financiar vorbind va fi o binefacere. Dacă asta vor (bine ar fi ca toți cei care vor folosi insectele în produsele alimentare să dea faliment)... Sper ca și alții să facă la fel (cât mai mulți), să-și gătească în casă.
 • Dorel Timpa 14.01.2023 18:00
  Cică :cercetătorii sa poarte mănuși și măști de protecție în timpul studiilor asupra carcalacului de faina, pai și atunci, dacă e periculos, de ce draku îl băgați în haleala???
  Criminalilor, UE trebuie să dispară !!!
 • IC XC NI KA 14.01.2023 21:21
  Foarte edificator..”gândaci de î n t u n e r i c”!

  Mai clar de atât..?!

  “În plus, larvele gândacilor de întuneric sunt interzise persoanelor cu vârste sub 18 ani!” - și mai în plus .. î n t u n e r i c u l ‘e interzis’ oamenilor!

  “Mânca-v-ar Raiul!“
  pr. Cleopa Ilie
 • Rusi 18.01.2023 19:37
  Sa manance asa ceva Johannis, Arafat, Citu, si toata gasca lor de nenorociti.
Ultima oră

21:42

Un interviu profetic din 2002 - dr. Michael Crichton, în dialog cu celebrul prezentator Charlie Rose: Virusul X și pericolul biotehnologiilor avansate - “ingineria genetică poate provoca mult mai multă distrugere decât bombele atomice” - VIDEO

20:20

CJ Hopkins: Miliția Gândirii, în acțiune - Congresul pentru Palestina, organizat la Berlin, epicentrul “democrației” europeane, a fost suprimat de ”Poliția pentru Combaterea Urii!”

19:30

Un profesor le scrie colegilor săi de la liceul George Barițiu din Baia Mare: Rușine, Domnilor Profesori! Scuipați-vă de trei ori pe zi. Dați-vă pumni! Dați-vă cu capul de pereți, doar s-o îndura Dumnezeu să vă dea un grăunte de minte. PENTRU VLAD ȚĂRANU!

18:26

Doliu în lumea muzicii de petrecere: S-a stins din viață Adriana Avramovici, supranumită “Piranda de la Timișoara”

17:41

Eșec?! Nici vorbă: Atacul Iranului este un Semn că s-a schimbat Lumea!

16:52

Sydney: Episcop, cunoscut pentru poziția fermă împotriva vaccinurilor Covid, a fost atacat cu cuțitul în timpul unei slujbe. Incidentul vine după ce sâmbătă a avut loc un alt atac violent cu cuțitul, în care au fost ucise șase persoane - VIDEO

15:55

Valerian Stan: De când sunt încârdășite la guvernare, PSD și PNL s-au dovedit pasive în mod premeditat în a aduce în țară fugarii condamnați pentru fapte grave de corupție

15:22

Sfidarea românilor la Carei. Primarul udemerist Kovacs menține inscripția cu strofa din imnul Ungariei în fața primăriei

14:21

Johnson & Johnson continuă să lanseze pe piață produse cu impact nociv asupra sănătății copiilor. După pudra de talc cancerigenă și după șamponul de păr pentru bebeluși contaminat cu azbest, a lansat siropul mortal, pentru piața din Africa

14:00

Mărturia celebrului medic cardiolog Aseem Malhotra, fost vaccinist, ștearsă de YouTube: Tatăl meu a murit în urma unui atac de cord pentru că AMBULANȚELE ÎNTÂRZIAU DELIBERAT în astfel de cazuri. Testimony delivered in the Helsinski District Court - ENG

13:20

Cutremur în lumea interlopă: Costel Corduneanu, zis Ștefan cel Mare al Moldovei, s-a stins din viață la numai 54 de ani

13:00

Capturile Conspiraționiste ale Zilei. Lemne de foc doar pentru dulăi

12:30

Zoe Dantes: Când te întorci din morți!

11:20

”Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Israelul promite să se răzbune după atacul Iranului

11:05

Dronele iraniene lansate sâmbătă seara au fost doborâte și de avioanele Typhoon staționate în România