Transnistria cere separarea de Republica Moldova după ce Chișinăul a depus cererea de aderare la U.E.

De Părău Vlad  /  

Foto: Statuia lui Lenin în fața „parlamentului” de la Tiraspol (Cristina Nichituș-Roncea).

Foto: Statuia lui Lenin în fața „parlamentului” de la Tiraspol (Cristina Nichituș-Roncea).

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Separatiștii de la Tiraspol au solicitat Chișinăului inițierea unui dialog cu Transnistria „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor, bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”, după ce Republica Moldova a decis să depună o cerere de aderare la Uniunea Europeană, relatează vineri Agerpres.

Potrivit administrației de la Tiraspol, depunerea cererii de aderare a avut loc atât fără a ține cont de opinia regiunii transnistrene, cât și în afara cadrului consultărilor.

„Ignorarea completă a discuției asupra acestei probleme în formatele de negociere existente pune capăt procesului de soluționare și necesită o formalizare juridică internațională urgentă”, se arată într-un comunicat al așa-zisului minister de externe de la Tiraspol.

Tiraspolul susține în același text că decizia autorităților de la Chișinău „înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către organele supranaționale de la Bruxelles și trecerea la utilizarea militaro-politică și economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident”. Însă Tiraspolul a încercat să facă același lucru prin apropierea sa față de Moscova.

Separatiștii transnistreni au solicitat „părții moldovenești” să inițieze un dialog cu Transnistria „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”.

„Facem apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu cu cererea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma transnistrenilor. Republica Moldova trebuie să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”, susțin separatiștii. Așa-zisul „popor transnistrean” conține peste 50% vorbitori de limba română, chiar dacă nu toți se declară români, ci unii se declară „moldoveni”.

Regiunea transnistreană a organizat anterior două referendumuri privind independența față de R.Moldova cu aderarea ulterioară la Federația Rusă. Este vorba despre referendumul din 1991 și 2006. În ambele cazuri, plebiscitul nu a fost recunoscut de către alte state, notează Deschide.md.

La fel, în 2008 și 2010, Transnistria a trimis scrisori către ONU, solicitând recunoașterea independenței și făcând referire la evenimentele din Kosovo.

Totodată, în aprilie 2014, Transnistria s-a adresat Moscovei cu o cerere privind recunoașterea independenței regiunii ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia.
 
Reacția promptă a Bucureștiului
 
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, vineri, „susținerea puternică a României față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul granițelor sale recunoscute internațional”, informează Știri pe Surse.

„Azi, Transnistria a cerut recunoașterea independenței. Sunt în contact direct cu colegii din Chișinău. Am discutat cu omologul meu, ministrul Nicu Popescu, și colegii noștri își pregătesc poziția pe această temă. Aș vrea să vorbesc despre aceasta în timpul Consiliului Afaceri Externe azi, în fața colegilor. Folosesc această ocazie să reiterez susținerea puternică a României față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul granițelor sale recunoscute internațional”, a spus șeful diplomației române înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe, care are loc la Bruxelles.

El a spus că ședința va avea ca subiect situația din Ucraina și răspunsul comunității internaționale la acțiunile agresive ale Federației Ruse. „Este foarte important ca astăzi să ne coordonăm la nivel transatlantic”, a arătat el.

Totodată, a afirmat că va vorbi și despre tema ajutorului către Republica Moldova „pentru a face față crizei, deoarece este nevoie de consolidarea sprijinului UE” pentru Chișinău.

„Republica Moldova se confruntă cu un număr mare de refugiați, de asemenea s-ar putea confrunta și cu o criză energetică. Deci, este foarte important să consolidăm reziliența Republicii Moldova”, a mai arătat șeful diplomației române.

Astfel, a anunțat că a trimis, alături de omologul din Austria, o scrisoare comună în care este solicitată mai multă asistență umanitară pentru Republica Moldova, pentru a face față acestor provocări.

„Vreau să salut cererea semnată ieri de președinta Republicii Moldova, președintele Parlamentului și de premier, în care era solicitat statutul de stat candidat U.E. al Republiciii Moldova. Republica Moldova este un stat partener bine pregătit și mă bucur că România își poate extinde sprijinul pentru ca Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene”, a mai spus ministrul Aurescu.
 
Lăsând declarațiile politice deoparte, este de neconceput o integrare a Republicii Moldova în U.E. cu tot cu Transnistria ostilă și ocupată de trupe ruse „de menținere a păcii”, decât fie prin demilitarizarea regiunii, fie prin separarea acesteia. Ambele scenarii sunt greu de imaginat la ora actuală. În 1992 a avut loc un război de secesiune pe Nistru, care a curmat aspirațiile Chișinăului de reunificare cu Bucureștiul. De atunci, trupele și muniția ruse nu au mai părăsit acel teritoriu decuplat de facto de Republica Moldova, iar asta în ciuda faptului că Rusia și-a luat angajamentul în 1999 că își va retrage trupele din regiune - lucru care nu s-a respectat până în prezent.

Adevărul istoric este că Transnistria nu a făcut parte din Basarabia înainte de anexarea sovietică a județelor din estul României (1940). După ocuparea Basarabiei, sovieticii au rupt nordul acesteia (Hotinul) și sudul (Bugeacul), alăturând în schimb o fâșie de teritoriu de dincolo de Nistru pentru a crea „Republica Sovietică Socialistă Moldovenească”. După destrămarea URSS în 1991, Hotinul și Bugeacul au rămas în componența Ucrainei. Desprinderea Transnistrei de actuala Republică Moldova ar fi o nedreptate istorică dacă nu se restituie la schimb teritoriile care au fost luate din componența sa atunci când i-a fost alipită Transnistria. Pe de altă parte, o eventuală dezintegrare a Republicii Moldova începând din partea estică ar putea însă duce la pierderea statalității acesteia - în sine tot o invenție sovietică - și la posibila Reunificare româno-română.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Veridicitatea Datei Paștelui Ortodox - Minunea Mâinii Sfântului Damaschin:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • cucosgheorghe41@yahoo.com 05.04.2022 14:49
    Răspuns la comentarii.
    ”De la Nistru pân la Tisa”. Transnistria a fost și este o bubă canceroasa pentru Republica Moldova. Înca de la destrâmarea U.S. dar mai ales odata cu conflictul transnistrian mi-am pus întrebarea, De ce se tine atât de acest teritoriu când istoric nu a fost niciodata a Moldovei. Atâta rău a făcut aceasta apartenență malignă încât problema trebuie odata discutata și tranșată. Privesc cu tristețe dar și cu nedumerire la evenimentele din Ucraina. Va rog sa va amintiți de ”precedentul” Kosovo când faceti analiza acestui conflict. Putin este un criminal și a ratat șansa de a intra in istorie alături de marile personalitati ruse. Dar daca astăzi lumea nu va analiza cu răspundere cauzele care au favorizat aceasta trecere, fenomennul se va putea repeta cu China dar și cu alte puteri. Marii jurnalisti și analisti americani atentioneaza cam de mult timp asupra pericolului ”Comlexului militar- industrial” din America. Presedintele american Eisenhover avertiza america dar și lumea de acest pericol. La summitul de la Minsk sau căzut de acord aspra statutului Crimeei - cele doua provincii din est și nealinierea la Nato a Ucrainei. Vestul dar mai ales Biden au mintit Ucraina și au facut tot posibilul pentru pornirea acestui macel. Pe zi ce trece victimele razboiului se tot înmulțesc. De cateva saptamâni Zelanski devine la fel de vinovat de acesti morti alături de putin, bineînțeles. Și atunci/
  1. Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

  2. Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

  3. La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

  4. Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

  5. REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)

  6. Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

  7. Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

  8. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

  9. FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

  10. Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

Ultima oră

07:00

Prof. Ilie Bădescu: Noogenia mărturisirii păcatelor. Spovedania într-o civilizație secularizată

06:30

Sâmbăta lui Lazăr. Ultima zi a Postului Mare în care se mai fac parastase pentru cei adormiți. Arhim. Ioanichie Bălan despre Cuvântul Domnului: ”Lazăre, vino afară!”

06:00

27 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului

23:45

Sorin Gheorghe Suciu: Schimbarea la Față a României și Rostul creștin în opera lui Vasile Voiculescu

23:30

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)

23:10

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 61 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

23:00

26 aprilie: Poetul, medicul, rugătorul mistic și deținutul politic Vasile Voiculescu. 61 de ani la Ceruri

22:35

FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

22:13

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

21:50

Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

19:47

Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot

18:16

Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

17:25

Un fotbalist de primă ligă, de 29 de ani, a anunțat că se retrage: A dat în judecată Pfizer și consideră că vaccinul Covid are legătură cu vătămările sale - “se află într-un calvar medical”

16:45

Procuratura a clasat dosarul penal deschis împotriva lui Mihai Tîrnoveanu. Revista Profesionistă a Presei