

Ilie Șerbănescu, economist și fost ministru al reformei în guvernul Victor Ciorbea, a decedat în urma unei lungi suferințe, la vârsta de 81 de ani, transmite Știripesurse.
"Cu Sfânta Împărtășanie, pe care a primit-o chiar ieri, Ilie a plecat de lângă noi. Dumnezeu să-l ierte!”, este mesajul trimis, luni dimineață de soția sa, Cristina, pe pagina ei de Facebook, conform realitatea.net.
George Simion, liderul partidului AUR, a comentat și el: „România e de azi mai săracă. Un patriot, economistul Ilie Șerbănescu, s-a dus la Cer azi dimineață. Ieri primise Sfânta Împărtășanie. Miercuri va avea loc slujba de înmormântarea la biserica Cașin. Drum lin printre stele, maestre! Dumnezeu să vă odihnească în pace la dreapta Sa”, a spus Simion.
„Garnitura de aur a revistei Lumea se imputineaza mereu. Ne paraseste acum si Ilie Serbanescu, mare si competent economist si bun prieten. Venea la redactie pe bicicleta. Interlocutor redutabil, intotdeauna bine documentat, cu o argumentatie beton, mereu invingator in dezbaterile off the record din redactie si la Hanul Prahova de langa Casa Scanteii. Amintire luminoasa macar pentru cei care l-au cunoscut si apreciat. Condoleante familiei. Dumnezeu sa-l odihneasca dupa meritul sau.
Aici, impreuna cu un alt coleg si prieten disparut, George G. Potra, la lansarea uneia din cartile mele. Ne vom revedea, Ilie, sa ne reamintim de momentele de neuitat traite impreuna la Lumea”, a transmis și reputatul analist de politică internațională, Corneliu Vlad.

Victor Ciutacu a comentat și el vestea tragică:
”S-a dus și nea Ilie Șerbănescu. Partenerul meu de luptă antiimperialistă, cum îmi plăcea - și-i plăcea și lui - să-l alint. Mi-a fost unul dintre cei mai dragi invitați. Nu era om din echipa noastră să nu-l adore. Când s-a îmbolnăvit, a continuat să vină o dată pe săptămână. Imediat cum a avut confirmarea diagnosticului, m-a sunat să-mi spună. Și să se scuze că nu va mai apărea la tv. Mi-a zis, fatalist, că nu-l mai apucă alegerile.
Cu un an înainte, încă bătea munții pe jos și Grecia cu mașina. Era viu și verde...
P.S. Ascultați-i mesajul de disperare.” - din filmarea de mai jos, a transmis jurnalistul.
Biografie:
Ilie Șerbănescu s-a născut la 20 iulie 1942, în București. A absolvit Academia de Studii Economice din București. A devenit doctor în economie, încă din 1976. Lucrarea sa „Corporațiile transnaționale" a rămas singura perspectivă, pe aceeași temă, până în 1989, în literatura românească de specialitate.
Este autor al unor lucrări printre care „Reforma economică în România: jumătățile de măsură dublează costurile sociale” (1994), „România sub tirania cifrelor mici” (2002, Columbia University), "România, o colonie la periferia Europei", 2016, și „Colonialismul actual și colonia sa România," 2018.
Citiți și:
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Singurul ministru care si-a vazut lungul nasului cand a fost numit ministrul economiei .
Dupa 2 zile de la numire si-a dat demisia recunoscand ca e depasit ptr ce a gasit acolo.
Domnul Ilie Serbnanescu a devenit patriot economic, dupa ce s-a distrus sistemul integrat !
In perioada de dinante guvernarii CDR, in timpul guvernarii CDR, dl Ilie Serbanescu a sustinut necesitatea privatizarii cu orice pret.
Daca nu mai aveti acces la emisiunile ProTv unde dl. Ilie Serbanescu era mare vedeta, luati macar colectia revistei 22, unde sunt expuse coningerile ecnomice din perioada de pana prin 2000.
Existau si ironii de presa: dl Serbanescu are ocazia sa vada ca in practica nu merg teoriile pe care le-a promovat cu atata agresivitate. Dar raul fusese facut. Dupa parerea mea, Nicolae Vacaroiu a lasat inca functionala economia centralizata a lui Ceausescu. In 6 ani, datoria tarii ajunsese la vreo 3 miliarde de dolari, milioane de oameni inca lucrau, avei armata sanatoasa, cu ofiteri si serviciu militar obligatoriu, stapaneai resursele tarii, pamanturi etc.
Privatizarile pe nimic regimului Ciorbea Constantinescu au inceput cu Romtelecom, Romcim, ....
Cu regret, dar dl. Serbanescu a devenit patrion cand se alesese praful de industria integrata comunista.
Trebuie avute in vedere si iluziile economice ale domnului Serbanescu promovate prin ProTv si prin revista 22.
Ilie Șerbănescu (n. 20 iulie 1942 – d. 8 aprilie 2024[1]) a fost un economist român, ministrul reformei, președintele Consiliului pentru Reformă în guvernul Victor Ciorbea, de la 5 decembrie 1997[2] până la 17 aprilie 1998.[3]
Asasinul economic Victor Ciorbea a avut in spate corul celor "15000 de specialisti", care au promis ca renunta la putere daca in 200 de zile nu rezolva problemele economie. Cu pare de rau, unul din acestia, foarte vocal a fost Ilie Serbanescu. M-as fi asteptat sa spuna cu parere de rau celebrele cuvinte: "Am fost un dobitoc !" A mai fost si unul Ulm Spineanu tot economist, altul Radu Vasile (specialist in istorie economica) care are partea de responsabilitate LA DISTRUGEREA ROMANIEI. AU DATA TARA PE MANA JEFUITORILOR SI DISTRUGATORILOR STRAINI IN PERIOADA GUVERNARII CDR-FSN(PD)-UDMR !
TITLUL ESTE CEA MAI BUNA DOVADA A IDEOLOGIE DE TIP NEOLIBERAL TITLUL LUCRARII DIN 1994. Aplicarea masurilor intregi a dus la distrugerile in cascada ale economiei romanesti: a tramnsformat milioane de romani din cetateni saraci, dar cu minim de decenta sociala in hoarde de culegator de rosii, sparanghel, asistente sociale, hoti si prostituate. Responsabili: Emil Constantinescu, Victor Ciorbea, Petre Roman, Vasile Radu, Ulm Spineanu, Traian Basescu, Sorin Dumitru (un fel de Virgil Popescu al cdr-ului condamnat cu suspendare) iar mai apoi guvernul Nastase si urmasii... De expmplu, dupa ce guvernul Vacaroiu bagse UN MILIARD DE DOLARI IN MODERNIZAREA ROMTELECOM, GUVERNUL CIORBEA L-A VADUT GRECILOR DE LA OTE CU 200 MILIOANE DE DOLARI pntru o spaga de 20 milioane de euro.
Stimați prieteni din păcate trebuie să confirm și eu,pentru că am trăit din plin mizarabilii ani '90 conștient fiind de vânzarea avutului românesc.
Am vie în amintire imaginile unei televiziuni( care în afară de imbecilizarea poporului nu prea are cu ce să se mândreasca,eventul cu tagma iudelor ce stau în spatele cortinei) prezentând imagini de groaza de la Comtim Timișoara pe care așa numitul, primul și unicul șef de guvern moț( fie-i numele uitat) l-a vândut pe nimic,apoi la nici trei luni dincolo de graniță ungurii deschideau o ferma identica,bine-nțeles nu a fost nimeni declarat trădător și nici condamnat pentru subminarea economiei naționale!Și da dl Șerbănescu făcea parte din acel guvern
Altminteri un economist de calibru ,eu n-am să-l judec.
Esential insa e ca a contribuit la explicarea la nivel de mase a necesitatii patriotismului economic si a necesitatii de a pastra ce a mai ramas din patrimoniul national.
A realizat zeci de emisiuni in care a explicat (impotriva propagandei oficiale) ca saracia nu e data in principal statul ineficient sau coruptia locala cat mai ales de exploatarea pe mai nimic a resurselor si fortei de munca locale de catre capitalul strain.
Segmentele economice cu rata de profit mare in economie sunt detinute majoritar de straini dar propaganda o dadea ca tot statu & coruptia e de vina.
Va multumim Maestre,
Drum lin!