Time: Lista potențialilor suspecți în moartea misterioasă a președintelui iranian

De Bogdan Tiberiu Iacob  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ebrahim Raisi, al cărui elicopter s-a prăbușit duminică în nord-vestul Iranului, a fost atât președintele Iranului, cât și un candidat care se lupta pentru a-i succeda bătrânului conducător actual al țării, liderul suprem Ali Khamenei.
 
Ambele poziții politice prezentau un nivel de risc ridicat, aproximativ comparabil cu cel al călătoriilor aeriene în interiorul Iranului, unde siguranța aviației, compromisă de zeci de ani de sancțiuni și întreținere neuniformă, a luat viața a aproape la fel de mulți oficiali iranieni de rang înalt precum războiul său din umbră cu Israelul, care planează și peste moartea raportată a lui Raisi, scrie publicația americană Time.

Cauza prăbușirii — în care a murit și ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, guvernatorul provinciei Iranului Azerbaidjan de Est și alții — este în curs de anchetă. Dar, orice poziție oficială va fi deschisă interpretării – precum artificiile care au izbucnit pe străzile din Teheran duminică seara: sărbătoreau ei ajunul sărbătorii care marchează nașterea lui Reza, cunoscutdrept al 8-lea imam? Sau moartea lui Raisi, președintele notoriu pentru linia sa dură?

Suspiciunile abundă. Accidentul a survenit la două luni după ce Iranul a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra Israelului, răzbunând un atac aerian israelian care a ucis doi generali iranieni de rang înalt în Siria la 1 aprilie. Răspunsul inițial al Israelului la atacul direct fără precedent asupra teritoriului său a fost atât de subțire încât a fost calificat drept simbolic: vizarea unei baterii antiaeriene care păzește o instalație nucleară.

Pentru cei dispuși să creadă că accidentul a fost o reacție din partea Tel Aviv-ului, locul unde s-a produs incidentul încurajează speculațiile. Elicopterul lui Raisi s-a prăbușit într-o pădure muntoasă din apropierea graniței cu Azerbaidjanul, care este cel mai puțin prietenos dintre vecinii Iranului – în parte pentru că întreține relații cu Israelul și are un istoric de cooperare cu Mossad.

Dar și vremea era suspectă. Statul iranian a raportat că eforturile de a localiza locul accidentului au fost împiedicate de ceață , vânturi și ploi abundente și a publicat imagini cu echipajele de salvare care se grăbesc printr-o ceață învăluitoare.

În cele din urmă, este politica internă a Republicii Islamice – notoriu de brutală în cele mai bune vremuri, dar cu atât mai mult având în vedere zvonurile persistente că ayatolahul Khamenei, care a condus țara timp de 35 de ani, este bolnav.

„Moartea lui Raisi ar crea o criză de succesiune în Iran”, a declarat Karim Sadjapour, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, pentru TIME, ieri, în timp ce prezentatorii televiziunii de stat se îmbrăcau în negru. „El și Mojtaba Khamenei — fiul Liderului Suprem în vârstă de 85 de ani — sunt singurii candidați despre care se vorbește pentru succesiune. În cultura politică conspirativă a Iranului, puțini vor crede că moartea lui Raisi a fost întâmplătoare.”

Raisi, 63 de ani, a prosperat în acea cultură conspirativă. Numele fracțiunii sale politice, Asociația Clerului Combatant, sugerează locul său în sistemul teocratic autoritar care, în 1979, a înlocuit monarhia care a condus Iranul pentru o mare parte a secolului al XX- lea. Raisi și-a făcut cariera ca agent de executare, servind ca procuror într-o varietate de provincii și demonstrându-și angajamentul ca un dur. La sfârșitul anilor 1980, el a făcut parte dintr-un „comitet al morții” despre care grupurile pentru drepturile omului spun că a ordonat execuția a mii de prizonieri politici fără proces.

Execuțiile au dat peste cap planul de succesiune al Marelui Ayatollah Ruhollah Khomeini, clericul șiit care a condus Revoluția din 1979, după ce propriul său protejat, indignat, a declarat: „Am spus că te voi urma oriunde, dar nu te voi urma în iad”. Funcția a revenit în schimb numitului Khamenei, cu o promovare rapidă la rangul de ayatollah. În deceniile care au urmat, Raisi a urcat și el în grad, ajungând în cele din urmă să conducă sistemul judiciar, care se subordonează direct liderului.

Cu toate acestea, Raisi nu a avut niciun fel de susținere politică aparentă, dincolo de loialii regimului, care reprezintă aproximativ 20% din cei 88 de milioane de locuitori ai Iranului. Alegerea sa în 2021 în funcția de președinte, pe fondul unei prezențe la vot record și al unor acuzații de fraudă, a fost considerată de observatori drept un semnal că „sistemul”, așa cum numesc iranienii aparatul de conducere, nu mai considera funcțiile elective ca fiind o supapă de presiune necesară pentru majoritatea societății iraniene care resimte dominația combinată a clericilor de linie dură și a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice.

Acest calcul a supraviețuit celei mai puternice provocări interne aduse regimului din ultimele decenii, când femeile au condus proteste la nivel național, care au durat luni de zile după moartea în septembrie 2022 a lui Mahsa Amini, care fusese reținută de „poliția morală”. Peste 500 de protestatari au fost uciși de forțele de securitate ale regimului, iar peste 20.000 au fost arestați.

Un an mai târziu, Raisi se afla la New York pentru a vizita Organizația Națiunilor Unite. Protejat de imunitate diplomatică împotriva arestării sub acuzația de execuții din anii 1980, el a folosit o întâlnire cu reporterii americani pentru a se lăuda că revolta „Femeie, viață, libertate”, pe care a pus-o în cîrca SUA și a Europei, a eșuat. „Anul trecut, în timpul instabilității provocate de protestatri, în doar 48 de zile, peste 36.000 de minciuni au fost produse și propagate în mass-media”, a spus Raisi. „A funcționat? Dovada este rezultatul final.”
 
(Traducere și adaptare B.T.I.)
 
InPolitics
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
  • Patriot Roman 21.05.2024 13:54
    Din toata treaba mie mi se pare ca treaba cu vremea nu se potriveste! Daca e vînt nu poate fi ceață! Daca ploua la fel nu poate fi ceață. Cum era textul lui Shakespeare? Ceva e putred în Danemarca..
  • Carbid 22.05.2024 16:29
    https://halturnerradioshow.com/index.php/news-selections/world-news/evidence-is-now-appearing-indicating-the-iran-presidential-helicopter-crash-was-an-assassination
  • RomeoB 21.05.2024 15:18
    "Peste 500 de protestatari au fost uciși de forțele de securitate ale regimului, ..."
    Presedintele iranian a implinit "ca la carte" invatatura Coranului", fiind raspunzator pentru mii sau zeci de mii de morti. Dar INVATATURA SFINTEI EVANGHELII ARE PRIORITATE: "Cine scoate sabia, de sabie va pieri".
    Incontestabil a fost un om de buna credinta si de jertfa, dar nu s-a nascuit la locul potrivit. A crezut ca implineste voia lui Dumnezeu....
  • DanielS 21.05.2024 17:10
    Hristos a inviat!

    S-a nascut exact acolo unde Dumnezeu a voit sa se nasca! Deci la locul potrivit. Noi nu avem cum sa intelegem planul si intelepciunea lui Dumnezeu decat numai prin descoperire de sus; dar putem sa luam exemplul lui Saul, devenit Apostolul neamuriloir, Sfantul Pavel. Si el a crezut ca implineste voia lui Dumnezeu atunci cand ii prigonea pe crestini, dar si-a venit in fire. Cu ajutorul direct al Domnului iIsus, care i s-a descoperit pe drumul Damascului si care l-a considerat vas ales al Lui.
    "Ma cutremur si tac cu evlavie inaintea vointei Tale sfinte si a cailor Tale cele nepatrunse pentru mine" Sfantul Filaret al Moscovei

    Adevarat a inviat!
  • RomeoB ► DanielS 22.05.2024 07:43
    "S-a nascut exact acolo unde Dumnezeu a voit sa se nasca!" Trebuie sa recunosc ca ai dreptate ! Dar daca cest om s-ar fi nascut in Grecia sa zicem, la cata disponibilitate de jertfa si buna credinta a facut, af fi putut fi un sfant la Muntele Athos sa zicem.
  • Carbid 22.05.2024 16:29
    Meh….
    https://halturnerradioshow.com/index.php/news-selections/world-news/evidence-is-now-appearing-indicating-the-iran-presidential-helicopter-crash-was-an-assassination

    Dispar 24 de ore de date meteo…..
    Un USAF C17 in zonă…
    Chestii interesante!
Ultima oră

16:00

Culmea ”României educate”: Un turnător al Securității ajuns vicepreședinte al Academiei deschide o conferință organizată de un plagiator. Mircea Dumitru alias ”Negulescu II” la braț cu ”Rectorul-plagiator” II de la Universitatea Ovidius din Constanța

15:38

BANII sau LIBERTATEA. De ce le-a spus Elon Musk publicitarilor care au părăsit X ”Go F*ck Yourself”

13:48

Literatura pentru Copii și Fuga de Suferință

13:40

Consiliul Județean Covasna, obligat de Curtea de Apel Brașov să înlăture tăblițele bilingve cu denumirea localității Valea Mare

13:32

Doliu la Jandarmeria Suceava! Un subofițer aflat încă în activitate a murit subit la 55 de ani

12:27

The Telegraph: Declarația bizară a lui Tony Blair privind drepturile transsexualilor rezumă nebunia vremurilor noastre

12:10

Premieră în SUA! ”Cele zece porunci” vor fi afișate în sălile de clasă din școlile publice din Louisiana

11:38

David Popovici își păstrează titlul european la 100 metri liber, după ce a obținut al treilea cel mai bun timp din istorie

11:23

Alis Popa: ROMÂNIA A ÎNVINS UCRAlNA! La fotbal, desigur

10:52

Starea de Libertate, Alianța Părinților și Asociația Juriștilor, scrisoare către CSAT: ”Retrageți imediat proiectul de OUG care echivalează cu intrarea României în războiul ruso-ucrainean!”

10:47

Sorin Roșca Stănescu: Coldea, Coldea și iar Coldea

10:32

Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra(XVI): Cea mai tare nuntă de pe vremea comuniștilor, din repertoriul lăutarilor și despre pomenile de vii

10:00

Ședință CSAT la Cotroceni. ACTUALIZARE: România trimite rachete Patriot în Ucraina. Iohannis s-a retras oficial din cursa pentru șefia NATO

09:32

Importanța pactului semnat de Putin și Kim Jong Un: Dacă una dintre țări este atacată, celalaltă va folosi toate mijloacele pentru a interveni militar

08:53

Bombă în presa albaneză: Coldea, acuzat de implicare în șmenuirea viitoarelor alegeri din Albania