

Sunt tensiuni în Carei după ce Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” din Ploiești a cerut permisiunea Primăriei Carei pentru a instala o reprezentare a marelui domnitor pe clădirea Primăriei.
Demersul din Carei are scopul de a păstra amintirea nu doar a faptelor eroice ale domnitorilor din Țara Românească, ci și a identității naționale.
Acest proiect, intitulat „Drumul cetăților sătmărene” este inițiat și finanțat de Societatea „Mihai Viteazul” din Ploiești. Autoritățile locale au fost invitate să se implice în acest program istoric fără a fi implicate financiar sau în alte feluri.
Primarul din Carei refuză montarea unei efigii cu Mihai Viteazul
Primarul Eugen Kovacs a fost singurul din cei cinci primari ai localităților incluse în acest traseu care s-a opus participării municipiului Carei la acest program. Și astfel refuză montarea efigiei domnitorului Mihai Viteazul pe fațada clădirii Primăriei.
Motivul pentru care primarul refuză acest demers ar fi din cauză că efigia lui Mihai Viteazul ar duce la „învrăjbirea românilor cu maghiarii”.
Mai mult, primarul a pretins că nu a fost informat personal despre inițiativa SMV Ploiești. El a spus că a aflat despre ea dintr-un „blog familial”
Cu surprindere, blogul menționat de Kovács este, de fapt, un ziar local de încredere, Buletin de Carei. Acesta, timp de 17 ani, s-a dedicat informării cetățenilor cu privire la cele mai importante evenimente.
Buletin de Carei ar fi prezentat și opinii contrare celor ale primarului Kovács. Ceea ce pare să fi generat resentimente ale acestuia față de ziarul local din propria sa comunitate, scrie gazetadecluj.ro.

Efigie Mihai viteazul. Sursa: phonline.ro
În Oradea statuia lui Mihai Viteazul a fost înlocuită cu cea a lui Ladislau
În anul 2019, la Oradea, statuia lui Mihai Viteazu a fost demolată din centrul orașului. Statuia domnitorului Mihai Viteazu a fost relocată în altă parte a orașului, mai exact lângă podul Gojdu.
Acum, autoritățile locale au anunțat că vor amplasa o altă statuie, a regelui Ladislau l al Ungariei, în cetatea Oradea.
Episcopul romano-catolic Böcskei László a declarat că în trecutul istoric, mai exact în perioada 1360-1365, a existat o statuie a regelui Ladislau în Cetatea Oradea. Marile personalități istorice dispar din Transilvania
De asemenea, și primarul orașului Florin Birta este de acord cu amplasarea acestei statui, deoarece regele Ladislau l a fost una dintre personalitățile care au marcat istoria orașului.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Cand servitorul ajunge sef in casa unui stapan slab, e vai de capul stapanului cel bleg.
Ungurii - invadatori obraznici, ca tot invadatorul. Situatia din Carei este problema tuturor romanilor din toata tara, nu numai a unei regiuni. Romanismul este sub atac unui partid care nu isi are rostul in guvernul Romaniei.
Mihai Viteazul: "a fost domnul Țării Românești între 1593-1600. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor trei state medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova."
Ladislau I al Ungariei - nascut in Cracovia in timpul regatului Polonez (1040-1095). A for Rege al Ungariei din 1077 si rege al Croatiei din 1091. A avut 3 frati si, in final, acestia au semnat un tratat cu regele Solomon al Ungariei in 1064 recunoscand pe Solomon ca rege - in schimb au cerut inapoi ducatul tatalui lor. Se pare a Ladislau a primit regiunea din jurul Bihorului. A fost declarat sfant catolic. Asta e istoria in mare. Nu imi este clar cu ce ocazie tatal lor avea in ducatul sau Bihorul si de cand. Oricum asta nu il face teritoriu unguresc - este un teritoriu sub invazie.