Tensiuni în Carei. Primarul UDMR se opune instalării unei efigii cu Mihai Viteazul

De EVZ | evz.ro  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sunt tensiuni în Carei după ce Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” din Ploiești a cerut permisiunea Primăriei Carei pentru a instala o reprezentare a marelui domnitor pe clădirea Primăriei.

Demersul din Carei are scopul de a păstra amintirea nu doar a faptelor eroice ale domnitorilor din Țara Românească, ci și a identității naționale.

Acest proiect, intitulat „Drumul cetăților sătmărene” este inițiat și finanțat de Societatea „Mihai Viteazul” din Ploiești. Autoritățile locale au fost invitate să se implice în acest program istoric fără a fi implicate financiar sau în alte feluri.

Primarul din Carei refuză montarea unei efigii cu Mihai Viteazul

Primarul Eugen Kovacs a fost singurul din cei cinci primari ai localităților incluse în acest traseu care s-a opus participării municipiului Carei la acest program. Și astfel refuză montarea efigiei domnitorului Mihai Viteazul pe fațada clădirii Primăriei.

Motivul pentru care primarul refuză acest demers ar fi din cauză că efigia lui Mihai Viteazul ar duce la „învrăjbirea românilor cu maghiarii”.

Mai mult, primarul a pretins că nu a fost informat personal despre inițiativa SMV Ploiești. El a spus că a aflat despre ea dintr-un „blog familial”

Cu surprindere, blogul menționat de Kovács este, de fapt, un ziar local de încredere, Buletin de Carei. Acesta, timp de 17 ani, s-a dedicat informării cetățenilor cu privire la cele mai importante evenimente.

Buletin de Carei ar fi prezentat și opinii contrare celor ale primarului Kovács. Ceea ce pare să fi generat resentimente ale acestuia față de ziarul local din propria sa comunitate, scrie gazetadecluj.ro.
 
Tensiuni în Carei. Primarul se opune instalării unei efigii cu Mihai Viteazul
Efigie Mihai viteazul. Sursa: phonline.ro

În Oradea statuia lui Mihai Viteazul a fost înlocuită cu cea a lui Ladislau

În anul 2019, la Oradea, statuia lui Mihai Viteazu a fost demolată din centrul orașului. Statuia domnitorului Mihai Viteazu a fost relocată în altă parte a orașului, mai exact lângă podul Gojdu.

Acum, autoritățile locale au anunțat că vor amplasa o altă statuie, a regelui Ladislau l al Ungariei, în cetatea Oradea.

Episcopul romano-catolic Böcskei László a declarat că în trecutul istoric, mai exact în perioada 1360-1365, a existat o statuie a regelui Ladislau în Cetatea Oradea. Marile personalități istorice dispar din Transilvania

De asemenea, și primarul orașului Florin Birta este de acord cu amplasarea acestei statui, deoarece regele Ladislau l a fost una dintre personalitățile care au marcat istoria orașului.
 
Parteneriat EvZ
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
 • siBemol14a 27.08.2023 19:30
  Trebuie înțeles de toată lumea cine produce vrajba dintre români și maghiari dacă ridicarea statuii lui Ladislau I s-a făcut dar montarea unei efigii a lui Mihai Vteazul „ar duce la învrăjbirea românilor cu maghiarii” deci nu se poate face.
 • Nata 28.08.2023 09:56
  Si tradatorul din capul tarii ce face? Tace. Secuii nu sunt decat niste mercenari amariti adusi din pamanturile Luxemburgului pentru a apara granitele Transilvaniei.
  Cand servitorul ajunge sef in casa unui stapan slab, e vai de capul stapanului cel bleg.
  Ungurii - invadatori obraznici, ca tot invadatorul. Situatia din Carei este problema tuturor romanilor din toata tara, nu numai a unei regiuni. Romanismul este sub atac unui partid care nu isi are rostul in guvernul Romaniei.

  Mihai Viteazul: "a fost domnul Țării Românești între 1593-1600. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor trei state medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova."
  Ladislau I al Ungariei - nascut in Cracovia in timpul regatului Polonez (1040-1095). A for Rege al Ungariei din 1077 si rege al Croatiei din 1091. A avut 3 frati si, in final, acestia au semnat un tratat cu regele Solomon al Ungariei in 1064 recunoscand pe Solomon ca rege - in schimb au cerut inapoi ducatul tatalui lor. Se pare a Ladislau a primit regiunea din jurul Bihorului. A fost declarat sfant catolic. Asta e istoria in mare. Nu imi este clar cu ce ocazie tatal lor avea in ducatul sau Bihorul si de cand. Oricum asta nu il face teritoriu unguresc - este un teritoriu sub invazie.
 1. Manuela Hărăbor spulberă filmul lui Ciprian Mega, ”21 de rubini”: ”O mizerie neo-marxistă. Mă întreb de ce nu apare în film cel care a tăiat și a spânzurat în ultimii ani în interiorul BOR-ului și care încă nu a fost înlăturat, respectiv Vasile Bănescu”

 2. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 3. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 4. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 5. Pr. Călin Sămărghițan: ”21 de rubini” al lui Ciprian Mega

 6. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

 7. Scandal monstru la Eurovision. Reprezentanta ”non-binară” a Irlandei a făcut un show satanist care i-a pus pe fugă chiar și pe fani

 8. Cel mai controversat și discutat film al momentului: 21 DE RUBINI - VIDEO INTEGRAL

 9. Elena Dulgheru: ”21 de rubini” - tabloul social este dominat de nedreptate, din care cu greu se străvede o firidă de speranță și de har izbăvitor

 10. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

Ultima oră

23:03

Un palestinian creștin-ortodox oferă detalii despre calvarul pe care îl îndură creștinii din Gaza - “Există o intenție clară de anihilare a poporului palestinian” - VIDEO

22:33

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști, semnificația sărbătorii Învierii, manifestările lui Hristos cel Înviat – VIDEO LIVE

22:19

DNA, primele precizări despre dosarul care l-ar viza pe Nicușor Dan. Reacția primarului Capitalei

21:02

Scrisoare spre știința prim-ministrului Marcel Ciolacu și către ministra Învățământului Ligia Deca - Despre rectorul plagiator Dan Marcel Iliescu de la Universitatea Ovidius din Constanța

20:32

Focuri de armă la granița României cu Ucraina: Un bărbat care încerca să treacă ilegal granița către România a fost împușcat în cap

19:38

Dr. Ana Mihalcea prezintă o descoperire a doctoriței Geanina Hagimă: Un document oficial al SUA - “Armele biologice reprezentate de bacterii modificate genetic producătoare de amiloid pot explica cheagurile imense” la injectați

17:35

Cum se simte Florin Piersic. Ce mesaj a transmis marele actor prin medici - “O să spună lucrurile pe care nu le-a spus până acum”

15:45

Vladimir Putin susține că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze cu Ucraina: ”Au aruncat acordurile noastre la coșul de gunoi”

14:57

De ce un Guvern Mondial ar fi Sfârșitul Lumii

14:25

Parteneriat Opoziția: Dincolo de aparențe – conflictul din Ucraina

13:18

Președintele Slovaciei: Robert Fico a scăpat de moarte "la mustață"

12:42

Declarația comună a președinților Federației Ruse și Republicii Populare Chineze

10:37

Proprietarii de vehicule electrice spun că mașinile lor îi îmbolnăvesc - o șoferiță susține că Tesla i-a provocat sângerări nazale, dureri corporale și căderea părului

10:21

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, în Alba Iulia

09:14

Israelul anunță că trimite trupe suplimentare în Rafah și intensifică operațiunile militare