TUPEU VACCINIST! Scandal la Varșovia: Pfizer dă în judecată guvernul polonez pentru neplata a 60 de milioane de doze de vaccin COVID

De Andrei Nicolae  /  

Foto: BNN Network

Foto: BNN Network

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gigantul farmaceutic Pfizer a dat în judecată guvernul polonez pentru neplata a 60 de milioane de doze de vaccin COVID-19, pe care l-a dezvoltat împreună cu BioNTech, anunță Politico.

Procesul, care are loc în contextul în care Polonia se pregătește pentru o schimbare de guvern în urma alegerilor din octombrie, marchează punctul culminant al unei lupte de 19 luni între Varșovia și Pfizer în legătură cu un surplus de doze de vaccin.

Dar rădăcinile conflictului pot fi urmărite mai departe: până la contractul uriaș de 1,1 miliarde de doze pe care Comisia Europeană l-a semnat cu Pfizer în 2021, care a devenit controversat pentru schimbul de mesaje text raportat între președintele Comisiei Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare negocierilor.

"Pfizer și BioNTech încearcă să determine Polonia să își respecte angajamentele privind comenzile de vaccin COVID-19 plasate de guvernul polonez, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene semnat în mai 2021", a declarat pentru POLITICO un purtător de cuvânt al Pfizer, adăugând că BioNTech se alătură, de asemenea, procedurilor.

Potrivit cotidianului polonez Gazeta Prawa, Pfizer a intentat procesul civil la o instanță din Bruxelles, deoarece dozele au fost achiziționate prin intermediul unor contracte de achiziții comune ale UE, întocmite în conformitate cu legislația belgiană.

Întrucât se pare că prima audiere va avea loc pe 6 decembrie, iată cum s-a ajuns în acest punct.

În 2021, Comisia a semnat cu Pfizer un contract care a schimbat regulile jocului pentru până la 1,8 miliarde de doze de vaccin COVID-19; din acestea, 1,1 miliarde de doze ar urma să fie comandate în cele din urmă. Acest acord de achiziție comună, negociat de Comisie în numele țărilor UE, a eclipsat achizițiile anterioare de vaccinuri ale blocului și a determinat alți producători de vaccinuri să se plângă că sunt eliminați de pe piață.

Dimensiunea contractului a fost de atunci o piatră de moară în jurul gâtului Comisiei, și nu doar din cauza problemelor de transparență legate de refuzul Ursulei von der Leyen de a discuta despre orice rol personal pe care l-ar fi putut juca în negocieri. De asemenea, a obligat țările să cumpere doze de care, se pare, nu ar fi avut nevoie.

În aprilie 2022, ministrul polonez al sănătății de atunci, Adam Niedzielski, a anunțat că țara a încetat să mai primească livrări de vaccinuri. El a declarat că Polonia a invocat o clauză de forță majoră din contract, invocând presiunea financiară cauzată de afluxul de refugiați din războiul din Ucraina și de perturbările economice care au urmat. El a explicat, de asemenea, că îmbunătățirea situației pandemiei a însemnat o nevoie mai mică de vaccinuri. La acea vreme, guvernul polonez era condus de un populist înflăcărat, Mateusz Morawiecki, din partidul Lege și Justiție (PiS), iar în multe chestiuni Polonia era în mare măsură izolată.

Cu toate acestea, nu a durat mult până când un grup de alte nouă țări, toate din Europa Centrală și de Est, au urmat exemplul Poloniei. Deși nu au mers atât de departe încât să oprească livrările, acestea s-au plâns că au fost obligate să cheltuiască bani pe doze de care nu aveau nevoie într-o perioadă de turbulențe economice. Aceste țări au făcut presiuni asupra Comisiei pentru a redeschide acordul și au ridicat problema în repetate rânduri în cadrul reuniunilor miniștrilor sănătății din UE.

Comisia a reușit să obțină angajamente din partea Pfizer de reprogramare a unor livrări, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a liniști capitalele.

Pe măsură ce ratele de vaccinare au stagnat, țările din afara grupului din Europa Centrală și de Est au început să se alăture apelului pentru o renegociere. La un moment dat, capitalele au început chiar să ceară o mai mare transparență în ceea ce privește negocierile inițiale dintre Pfizer și Comisie. "Ce s-a promis? Am dori cu adevărat să știm", a declarat ambasadorul belgian Pierre Cartuyvels în decembrie 2022.

În luna mai a acestui an, Comisia a anunțat în mod discret o renegociere substanțială a acordului incriminat. Aceasta reducea - cu o sumă nespecificată - numărul de doze restante, în timp ce livrările vor fi, de asemenea, mai eșalonate, până în 2026. Cu toate acestea, Polonia a refuzat să semneze acordul revizuit.

Chestiunea părea moartă, fără nicio veste că Pfizer ar fi fost gata să dea în judecată guvernul până acum.
 
Momentul este notabil, venind după alegerile din octombrie din Polonia, în urma cărora PiS a pierdut majoritatea de guvernare, iar opoziția a câștigat suficiente locuri pentru a-l pune la putere pe moderatul de centru-dreapta Donald Tusk.

Pfizer îi prezintă lui Tusk o notă de plată sărată, care ar putea ajunge până la 1,2 miliarde de euro, pe baza unui preț de 19,50 euro pe doză, după cum a relatat Financial Times (detaliile exacte ale contractului rămân secrete).
 
De asemenea, această decizie vine într-un moment în care economia poloneză, de obicei în forță, se află acum în criză; pentru Pfizer, însă, este un semnal clar pentru orice țară care ar putea dori să se eschiveze de la plata a ceea ce datorează.

Dar va fi o încurcătură pentru Tusk, care va dori să mențină bunele relații cu Bruxelles-ul și s-ar putea simți mai presat să onoreze acordurile negociate prin intermediul unui contract de achiziții publice comun al Comisiei.

Purtătorul de cuvânt al Pfizer a declarat că decizia a fost luată "în urma unei încălcări contractuale prelungite”.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Conferință în direct Familia Ortodoxă: CE ESTE BĂRBATUL DE AZI

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • Vasile Pdure 24.11.2023 10:30
  Tusk a păpat și n-a plătit. Ce-i așa greu de priceput. Taxa tată, Taxa...
 • Catalin1972 24.11.2023 12:31
  Foarte bine ,e un moment pe care dl avocat Piperea l-a anticipat : in momentul uni proces ,toate contractele vor fi desecretizate si atunci Ursula va pati precum poneiul ei,o vor manca lupii !
 • Dorel Timpa 24.11.2023 16:49
  Sa plateasca bursula,

  in natura, ca ea se pupa in bot cu ciurla burla de la zama fizar
 • Rusi 26.11.2023 17:15
  Cei de la Pfizer in loc sa putrzeasca in puscarie vor bani pe otrava lor care a creat un adevarat genocid.
 1. Statul Paralel se clatină din temelii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă audiați 14 ore la DNA. Fostul șef SRI ar fi primit șpagă sute de mii de euro ca să aranjeze un dosar deschis de prietena lui, Laura Kovesi, la EPPO. ACTUALIZARE: CONTROL JUDICIAR

 2. Petiție inițiată de doi tineri juriști basarabeni din Chișinău către autorități privind Tratatul pandemic OMS: “Cum putem accepta puterea unei astfel de organizații criminale? Oficialii care promovează interesele OMS sunt trădători de stat”

 3. EMANUIL GOJDU ȘI-A CONCEPUT FUNDAȚIA PE O PERIOADĂ DE 200 DE ANI. Ce prevedea pentru perioada 2021-2071

 4. Dar cine este Klaus Schwab, noul consort al ONU?

 5. Un pacient afectat de un malpraxis grav a câștigat procesul împotriva Institutului "Marius Nasta" DUPĂ 9 ANI! A rămas fără plămân după ce a fost operat de cancer, deși avea TBC. Medicul care a efectuat operația a scăpat nevinovat

 6. Un obstetrician-ginecolog dezvăluie cifre alarmante privind numărul de avorturi spontane. “Rata avorturilor spontane a fost de 80% în studiile Pfizer. Ei știau asta.” Și în România se înregistrează o situație mai puțin obișnuită

 7. Denunțătorul lui Florian Coldea, acuzații explozive: “Am depus peste 20 de înregistrări la DNA. Mi-au spus că o să-mi explodeze o bombă în față, că ei conduc România, că nu-mi dau seama cu cine mă pun”

 8. Referate extrem de interesante la Simpozionul de azi de la Mănăstirea Sâmbăta PROTEJAREA VIEȚII ȘI SĂNĂTĂȚII, O PRIORITATE A FEDERAȚIEI PRO VITA

 9. Soluția Casei Regale pentru unirea imediată a Basarabiei cu România

 10. Ecaterina Andronescu, sabotată la alegerile de la Academia Oamenilor de Știință din România: ar fi întârziat 5 minute cu depunerea candidaturii. Controversata Doina Banciu vrea să ajungă șefa AOSR, manevrată din umbră de actualul președinte, Adrian Badea

Ultima oră

01:00

Referate extrem de interesante la Simpozionul de azi de la Mănăstirea Sâmbăta PROTEJAREA VIEȚII ȘI SĂNĂTĂȚII, O PRIORITATE A FEDERAȚIEI PRO VITA

00:10

24 mai: Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat aflat cu moaște sfinte în România, dăruite de însuși Ștefan cel Mare și Sfânt Mănăstirii Neamț - cea mai veche inscripție păstrată de la Atletul lui Hristos. FOTO

23:00

EMANUIL GOJDU ȘI-A CONCEPUT FUNDAȚIA PE O PERIOADĂ DE 200 DE ANI. Ce prevedea pentru perioada 2021-2071

22:32

Petiție inițiată de doi tineri juriști basarabeni din Chișinău către autorități privind Tratatul pandemic OMS: “Cum putem accepta puterea unei astfel de organizații criminale? Oficialii care promovează interesele OMS sunt trădători de stat”

21:20

SFINȚII EROI ANTICOMUNIȘTI - PR. AMFILOHIE BRÂNZĂ ȘI MAICA STAREȚĂ JUSTINA BUJOR ÎNTR-O CONFERINȚĂ ASCOR LA BRAȘOV, VINERI, 24 MAI, ORELE 18.30

21:01

Sorin Gheorghe Suciu: Lancrăm - Sebeș, impresii la cald

20:33

Un pacient afectat de un malpraxis grav a câștigat procesul împotriva Institutului "Marius Nasta" DUPĂ 9 ANI! A rămas fără plămân după ce a fost operat de cancer, deși avea TBC. Medicul care a efectuat operația a scăpat nevinovat

20:00

Ecaterina Andronescu, sabotată la alegerile de la Academia Oamenilor de Știință din România: ar fi întârziat 5 minute cu depunerea candidaturii. Controversata Doina Banciu vrea să ajungă șefa AOSR, manevrată din umbră de actualul președinte, Adrian Badea

19:20

Un obstetrician-ginecolog dezvăluie cifre alarmante privind numărul de avorturi spontane. “Rata avorturilor spontane a fost de 80% în studiile Pfizer. Ei știau asta.” Și în România se înregistrează o situație mai puțin obișnuită

18:30

A început conferința și lansarea numărului din mai al Revistei Familia Ortodoxă, la Librăria Sophia - “Bărbatul și tatăl în epoca postidentitară”, unde sunt invitați Pr. Constantin Trăistaru și psihologul Irina Petrea-Sullivan – VIDEO LIVE

17:46

Denunțătorul lui Florian Coldea, acuzații explozive: “Am depus peste 20 de înregistrări la DNA. Mi-au spus că o să-mi explodeze o bombă în față, că ei conduc România, că nu-mi dau seama cu cine mă pun”

17:10

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra, județul Olt, fost Romanați (I): "Să nu uitați, nepoții mei!"

17:07

În plin scandal privind cererea de arestare a lui Netanyahu și recunoașterea Palestinei, Israelul intră puternic și ucide zeci de palestinieni: atac dur în ultimele ore - VIDEO

15:50

NOVA TV: Atenție la afacerile UDMR în județul Harghita!

14:45

Candidaturile de la București ale PNȚ Maniu - Mihalache, blocate și azi, timp de 23 de zile. Declarația lui Valerian Stan