Superbitatea muzicii înălțătoare care s-a răspândit de la Festivalul de Muzică Bizantină din Iași în întreaga lume. VIDEO cu două concerte extraordinare la care au participat și psalții grupului TRONOS condus de Arhidiaconul Mihail Bucă

De Alesandru Anghel  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale a cântat duminică în concertul de închidere a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) - cel mai mare festival de acest tip din lume -, o realizare excepțională a Arhiepiscopiei Iașilor condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Citiți și A început Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași! ISIHASM ȘI PSALMODIE - VIDEO

Grupul Psaltic Tronos este unul dintre cele mai apreciate coruri din România, fiind implicat în dezvoltarea și promovarea muzicii bizantine pe teritoriul țării noastre. Sub conducerea dirijorului și fondatorului său, Arhidiaconul Mihail Bucă, grupul a susținut concerte pe multe scene muzicale, în catedrale și biserici, din țară și străinătate,
informează Basilica

Concertul de închidere a avut loc la Sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași și poate fi vizualizat aici sau mai sus, în deschiderea materialul nostru.

După prestația artistică a Grupului Psaltic Tronos, a fost făcut un apel de sprijin atât pentru Irene Ecaterina, mica fiică bolnăvioară a Arhid. Mihail Bucă, cât și pentru copiii internați pe secția de oncologie pediatrică a Spitalului Fundeni.

Alături de Tronos, au mai cântat:

  • Ana Nuță (Craiova) – Solist câștigător la Categoria B;
  • Grupul Psaltic „Sf. Iosif cel Milostiv” (Iași) – câștigător al Concursului Online de Muzică Psaltică;
  • Maistorii Artei Psaltice (Grecia).

Evenimentele din cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, desfășurat în perioada 6-11 septembrie, au fost transmise în direct de Doxologia, Trinitas TV și TVR Iași.

Tema ediției de anul acesta a fost „Isihasm și psalmodie. Sfântul Paisie de la Neamț 300”.

Cu o seară înainte de închidere a avut loc și concertul de muzică tradițională românească susținut de Grupul „Trei parale” și Grupul Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București. VIDEO:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • George 14.09.2022 07:15
    Cânt la strană și îmi place muzica psaltică însă îmi cer scuze, dar lălăielilele astea avea rostul lor când au fost create... stăteau mai mult la cântat călugării și munceau mai puțin, când Grecia a fost sub ocupația imperiului Otoman. Dacă cântăm așa o literă câteva minute... eu nu mai înțeleg mesajul. Vorba aia hainele împăratului sunt frumoase și scumpe, dar împăratul tot gol rămâne la sfârșit. Acum ar trebui să aplaud genul ăsta de lălăială doar pentru a fi în ton cu moda? Nu, pe bune acum. Chiar și la facultatea de Teologie mi-am expus punctul de vedere în această privință. Aveam colegi care cântau în Tronos. Pentru mine rămâne o lălăială muzicală... adică o lălăială pe care unii o plac. Am dat like doar din complezență, fiindcă sunt creștin.
  • Moro 14.09.2022 21:50
    "Lalaielile" astea nu au fost create de oricine, ci, de regula, de oameni (monahi) cu viata sfanta, si sub inspiratia Duhului Sfant si daca ei le-au gasit rostul, atunci ar trebui sa ne intrebam ce se intampla cu noi si in biserica in ziua de astazi. Aceste cantari sunt cu adevarat sublime si inaltatoare, dar doar pentru cine are o anumita traire. Nu sunt pentru oricine si daca pare ca nu isi mai gasesc locul si rostul astazi este pentru ca nu prea mai exista deloc duhovnicie si traire autentic crestina, si ma refer in mod special in biserica si la crestini. Acum si slujbele se scurteaza de parca n-ar avea nicio importanta randuiala facuta de sfintii parinti. Problema de fond nu e in trecut, ci in prezentul fals pe care-l traim noi astazi. Adevarul este ca suntem doar niste umbre - pline de mandrie si ipocrizie - ale celor de odinioara si ar trebui sa realizam asta pana nu e prea tarziu.
  • Tic 14.09.2022 10:31
    Dacă îmi permiteți, as vrea sa scăpăm de barbarismele astea:superbitatea, capabilități, enorm de mult, etc. Exista formele romanesti:superbetea, capacități, foarte mult, etc.
Ultima oră

13:00

Date Eurostat: UE a primit 5,1 milioane de migranți în 2022. Câți au ajuns în România

12:30

Bătaie cu Bălegar între Washington și Moscova

12:06

Tucker Carlson: Medicii care au recomandat vaccinul anticovid ar trebui să-și ceară scuze - VIDEO

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul

23:30

28 martie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, Sf. Irodion, ucenicul Domnului și Sf. Ștefan Mărturisitorul, făcătorul de minuni

23:00

La Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, maicile adună plante medicinale și le transformă în leacuri pentru lume. Cum puteți comanda - Reportaj VIDEO excepțional

21:50

A apărut revista „Familia Ortodoxă”, numărul din aprilie - Tema numărului: De ce suntem dezbinați? - FOTO