Ștefan Paraschiv: TERTIUM NON DATUR

De Ștefan Paraschiv  /  

Onor de stat la urnele cu cenușa celor doi cremați, Monica Untaru-Lovinescu și Virgil Untaru-Ierunca, pentru care s-au organizat „funeralii naționale simbolice” în 2008. Foto: webphoto.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iată, Bucureștii miros, iarăși, a mort. Se ține parastas sub cupola Ateneului, preschimbată-n capac de urnă funerară. Se citește din evanghelia răsturnată a vânduților și luăm aminte: Monica Lovinescu, măritată Untaru, ar fi împlinit 100 de ani.

Surle și tobe. Elogii și pomelnice. Se citesc molifte de izgonire a diavolului din istorie, iar pentru servitorii lui, rugăciuni de excomunicare din cultura română, unde marii pontifi ai minimei morale se străduiesc să-i facă loc defunctei. Totuși, cusurul: lipsa operei, care, la o adică, nici nu mai contează, dată fiind apriga luptă împotriva „comunismului” dusă de „vocea Europei libere” din „exil”, de la Paris.

Așa fiind, comemorarea defunctei, oficiată în haina înaltelor messe, nu este altceva decât o acțiune politică. Și cum ar putea fi altfel, din moment ce, influențată de consecvența tatălui ei, doamna Untaru a fost una dintre cei care au săpat, de dragul „civilizației”, tranșee de netrecut între românii „buni” (care, înțelegându-și micimea, luptă cu tot dinadinsul ca, „sincronizându-se”, să fie altfel, adică occidentali, într-o mare societate deschisă, rațională, liberală și democrată) și cei „răi” (care, asumându-și identitatea, istoria, credința, nu rămân decât niște bieți primitivi, bizantino-fanarioți, autoritariști și mistici, legionaro-ceaușiști).

Astfel, fără să știe, defuncta, prin tot ce a întreprins, a confirmat pe deplin teza schmittiană a esenței politicului, faimoasa delimitare a prietenului de dușman, delimitare pe care a plasat-o, în buna tradiție a familiei ei spirituale, pe tărâmul moralei. Și-atunci, nimic mai firesc: între linii, nu există a treia cale, pentru că moralitatea nu admite nuanțe: ori bine, ori rău. De aceea, deși nu a putut prezenta posterității nicio operă culturală în raport cu care să fie apreciată, doamna Untaru este pusă-n icoană de către adepții ei, așa-zișii „neolovineșteni” – adică niște „români buni” – drept un indiscutabil reper moral.

Totuși, fie-ne îngăduită paranteza, sunt îndreptățiți „neolovineștenii” să se revendice, plenar, nu numai de la figura doamnei Untaru, ci și de la cea a părintelui ei, Eugen Lovinescu? Nu mică ne-a fost mirarea descoperind următorul text al patronului „Sburătorului”:

„[...] Generația de astăzi și-a făcut datoria de sânge. Morții pot fi liniștiți. Nu le tulburăm somnul ca o mustrare pentru cei care trăiesc încă. Gândul nostru merge către dânșii din plinul unei bucurii ce nu se poate îngrădi numai în piepturile noastre. Revărsându-se, ea ar vrea să cuprindă pe toți cei care din timpurile îndepărtate au murit pentru cauza sfântă a românismului.

La marele praznic al neamului românesc, strâns de pretutindeni într-o unitate latină impunătoare, simțim nevoia de a vă ști aproape de noi, pe voi, din a căror suferință a ieșit, luminoasă, bucuria cea mare de azi a întregirii naționale.

Sculați, morților, din mormintele voastre!

Scoală, tu, cel dintâi, măreț Voievod, din necunoscutul tău lăcaș de odihnă, pentru a vedea rodirea seminței tale generoase. Leșul putrezit pe câmpiile Turdei se va putea împreună cu țeasta glorioasă de la mănăstirea Dealului, care, ca un adevărat simbol al neamului, a gustat din toate durerile lui, luând drumul pribegiei rusești. Morții ne guvernează. Și dacă stăpânirea ta peste întreaga Dacie a fost de scurtă durată, ideea ei a trăit vie trei sute de ani în toate piepturile românești. Ai trăit în noi; ai trăit în toți cei ce au făurit actul de la 14 august 1916. Ia-ți deci locul ce ți se cuvine în capul mesei ce unește laolaltă întregul neam într-o sărbătoare unică în istoria lui. [...] În ziua cea mare a neamului românesc, veniți cu toții, pentru că bucuria noastră nu poate fi deplină decât șțiind-o împărtășită și de voi și că sufletele voastre sunt împăcate, căci s-a împlinit idealului pentru care ați murit.” (apud Ioan Scurtu, Alba Iulia – 1 Decembrie 1918, Editura Sport-Turism, București, 1988, pp. 160-161).

Dacă nu ar fi fost semnat, am fi fost încredințat că textul aparține unui legionaro-ceaușist sadea! Desigur, opera relevantă a bătrânului Lovinescu nu este însuflețită de același duh, iar fragmentul redat nu este nici pe departe suficient pentru a-l așeza pe autor – adeptul „sincronizării” totale a culturii române, smulsă din „barbaria orientală”, cu Occidentul – lângă N. Iorga, Nae Ionescu și Nichifor Crainic. Totuși, el are darul de a nuanța oleacă pretențiile ereditare ale „neolovineștenilor”: Eugen Lovinescu nu a fost chiar primul teoretician al autonegării identității românești „autoritariste, tradiționaliste, ortodoxiste, legionaro-ceaușiste”. Dimpotrivă – ne-o arată fragmentul în cauză.

În decembrie 1989 nu a avut loc o simplă schimbare de regim, ci una cu adevărat existențială. Silviu Brucan – liderul „românilor buni” din Țară – și doamna Untaru – liderul „românilor buni” din străinătate – au avut zile să se bucure de reușita lor. Încă mai mult, față de redactorul-șef al Scînteii, doamna Untaru a devenit – aproape mistic – un personaj de frunte al ideologiei prin care sistemul postdecembrist își justifică existența și exercitarea puterii.

Și totuși, evanghelia după Iude nu s-a împlinit. Duhurile lui Hasdeu, Eminescu, Iorga, Ionescu, Crainic, Țuțea, Eliade și ale urmașilor lor n-au fost risipite de cenușa lui Brucan și de fumul țigărilor doamnei Untaru.

„Românii răi”, cu inima lor ca un cur, fără șira spinării și cu fețele patibulare încă-s răbdați de pământul lor și n-au fost, cu totul, răzbiți.

Și acum voi știți ce oprește aceasta. (2 Tes, 2:6)

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pericolele din aer, nanotehnologia și legătura cu pandemia - VIDEO ÎN DIRECT:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • DanielSimion 21.11.2023 19:48
    De fapt, este: ,,Și acum știți ce-l oprește, ca să nu se arate decât la vremea lui.,,
Ultima oră

13:10

2 decembrie: 25 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa Ilie, sfânt duhovnic al Mănăstirii Sihăstria. VIDEO

12:00

2 decembrie 1935: S-a născut Nicolae Labiș, poetul lovit de pasărea cu clonț de rubin

00:30

2 decembrie: Sf. Proroc Avacum - a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos; Sfinții pustnici Ioan, Iraclemon, Andrei și Teofil; Sfinta Muceniță Miropa

23:30

Despre Sfântul Apostol Andrei, despre Mihai Eminescu și despre cele Zece elegii care sfârșesc poezia (I) - Un nou interviu cu profesorul Constantin Barbu

23:00

Pr. Bogdan Florin Vlaicu: La mulți ani România, la mulți ani românilor de pretutindeni! Dezbatere VIDEO despre Pericolele din aer, nanotehnologia și legătura cu pandemia, Summitul Covid și Ziua Națională a României

22:10

Centenarul Mărturisitorilor Aspazia Oțel Petrescu și Nicolae Purcărea (1923-2023) – Conferință duhovnicească dedicată Sfinților din închisorile comuniste, Brașov, 8 decembrie 2023, ora 18.00

21:35

Texas dă în judecată Pfizer pentru că a mințit cu privire la eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 și a conspirat pentru cenzurarea criticilor și catalogarea lor drept "criminali"

20:50

New York Times: Cică Israelul a știut dar n-a crezut!

19:42

Klaus Iohannis ne transmite salutări din Dubai, unde a aderat la ”Alianța Solară” (nu e poantă). Geo Grafik l-a surprins în exercițiul funcțiunii. ILUSTRAȚIA ZILEI

18:27

Vlad Cubreacov: DE CE IUBIM ROMÂNIA

17:45

Adrian Onciu: Fără suveranitate, libertatea rămâne doar un vis frumos

16:40

Eugen Mihaescu: 1 Decembrie 1990 - ÎNTRE LINII

15:30

Editorial de la Chișinău: La mulți ani, România, țară de glorii și dor!

15:00

Iulian Capsali: MANIFEST DE ZIUA NAȚIONALĂ: SĂ APĂRĂM CONSTITUȚIA ROMÂNIEI

14:10

SENZAȚIONAL: Bunicul Oliviei Steer, luptător transilvănean pentru România Mare, delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia și senator în primul Parlament. A fost prigonit pentru că a depus o cunună cu un tricolor la mormântul lui Avram Iancu