

Emisiunea „Subiectiv” a prezentat duminică un sondaj realizat de YouGov.com pentru Charles Koch Institute și RealClearPolitics și care a vrut să afle, chestionând populația țărilor NATO, ce țări s-ar implica în cazul unui atac.
Potrivit sondajului, dacă România ar fi atacată de Rusia, 40% dintre britanici și americani ar fi de acord ca țările lor să intervină de partea României, pe când numai 32% dintre francezi și germani ar apăra România.
Alte națiuni care ar apăra România sunt danezii (44% DA vs. 21% NU), norvegienii (38% DA vs. 28% NU).
Alte țări care nu ar apăra România, dar care nu fac parte din NATO, sunt Suedia (44% NU vs 19% DA) și Finlanda (63% NU vs 7% DA).
Articolul 5 din tratatul NATO prevede ca fiecare stat al Alianței să ajute oricare alt stat membru în cazul unui atac.
La 70 de la înființare NATO, cele mai recente date pot fi citite într-o notă îngrijorătoare, arătând o scădere drastică a încrederii în această organizație. Este pus sub semnul întrebării inclusiv Articolul 5, „coloana vertebrală” a NATO – prevederea potrivit căreia un atac asupra unui stat membru echivalează cu un atac asupra tuturor.
Sondajul devine cu adevărat interesant atunci când oamenii din 8 state sunt întrebați punctual despre intrarea în război în favoarea unui stat sau altul. YouGov a ales o serie de țări pentru acest experiment – marii jucători, precum SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, și state de la marginea Alianței, precum Croația, Ucraina, țările baltice și România.
Rezultatele scot la iveală o serie de stereotipuri, precum faptul că germanii nu au o părere bună despre turci. 61% consideră că Turcia nu ar trebui apărată și doar 14% sunt în favoarea activării Articolului 5. Nemții i-ar apăra pe francezi – 55% în favoarea Articolului 5, față de numai 23% împotrivă. Germanii nu vor însă să apere în general statele de la marginea Europei. Ucraina ar fi, la fel, lăsată singură.
Mai interesant este că germanii nu vor nici măcar pe americani să îi susțină.
În plus, europenii nu mai văd relevanța NATO Rezultatele studiului (realizat pe un eșantion de 8.985 persoane, din Marea Britanie, Germania, Franța, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia și SUA – state-cheie ale NATO) arată că susținerea pentru Alianță este în scădere.
De exemplu, în 2017, aproape trei sferturi din britanici susțineau NATO. Acum, numărul a ajuns la numai 59%. În Germania, susținerea a scăzută de la 68% la 54%.
Nu doar susținerea pentru NATO a scăzut, ci și părerea europenilor despre relevanța Alianței. Sunt medii ale scăderii cuprinse între 7 și 10 procente față de 2017. Cu alte cuvinte, europenii nu mai atribuie pacea relativă a ultimilor ani NATO sau, cel puțin, amenințarea teroristă i-a făcut să aibă mai puțină încredere în Alianță.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Raed Arafat: Jumătate din apelurile la 112 sunt false sau inutile
Serviciul 112 a preluat 12.735.836 de apeluri în 2018, conform datelor STS, însă mai mult de jumătate dintre acestea nu reprezintă urgențe de competența serviciului, ci solicitări de informații diverse, apeluri efectuate din greșeală, farse și apeluri injurioase, arată datele prezentate de Arafat, la lansarea campaniei "Urgența este pentru Urgențe", care își propune să-i educe pe români cu privire la utilizarea rațională și responsabilă a serviciilor medicale de urgență, potrivit Agerpres.
"Această campanie (...) vrea să arate ce se întâmplă la UPU unde medicii sunt ocupați în a salva vieți și să înțeleagă că dacă ei așteaptă pentru o febră de 38 sau pentru că tușesc sau pentru că au o problemă acută, dar care nu le pune viața în pericol, motivul așteptării este faptul că medicii sunt ocupați", a spus Arafat
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a precizat că aproximativ cinci milioane de cazuri medicale ajung pe an la Unitățile de Primiri Urgențe.
Pe de altă parte, ambulanțele au ajuns anul trecut la circa 2 din cele 5 milioane de cazuri medicale sesizate, "restul vin cu mașini particulare, pe picioarele lor, dar asta nu înseamnă că nu sunt urgențe", a mai afirmat Arafat.
Specialiștii ISU au probleme și din cauza pacienților care exagerează gravitate simptomelor și a atenționat că un astfel de telefon mincinos poate fi la fel de nociv ca și un apel fals.
https://m.realitatea.net/arafat-apelurile-la-112false-sau-inutile_2186689.html?fbclid=IwAR0hDvLt2bPEbLX1flivwwHu1lEuiemNTSUSFQKYEpFiKCFFoizxOYivBVU