Tancuri britanice Challenger 2/ Sursa foto: FORBES
Trupele ucrainene au folosit tancuri britanice Challenger 2 în ofensiva lor din interiorul Rusiei, potrivit Sky News.
Dacă se confirmă, ar fi pentru prima dată când tancuri britanice - operate de soldați ucraineni - au fost folosite în luptă pe teritoriul Rusiei.
Ministerul Apărării de la Londra a refuzat să comenteze detaliile operaționale, dar a declarat pentru Sky News că nu a existat nicio schimbare de politică.
Forțele armate ale Ucrainei nu au oferit niciun comentariu.
În conformitate cu politica guvernului, Regatul Unit a confirmat că Ucraina este liberă să folosească arme britanice pe teritoriul Rusiei.
O sursă a declarat că aceasta include tancurile Challenger 2 și a semnalat că acestea au fost utilizate în timpul incursiunii ucrainene, care a început la 6 august.
Detaliile privind modul și momentul în care forțele ucrainene au desfășurat tancuri Challenger 2 în regiunea rusă Kursk nu au fost imediat clare. Nici numărul de tancuri care ar fi putut fi implicate nu era clar.
Însă Brigadă 82 de asalt aerian din Ucraina este unitatea forțelor armate ucrainene care operează tancurile de luptă principale britanice încă de anul trecut.
S-a confirmat că elemente ale brigăzii au luat parte la ofensiva de la Kursk.
Regatul Unit a fost de acord să ofere Ucrainei 14 tancuri Challenger 2 în ianuarie 2023, o măsură care a determinat Germania și SUA să urmeze exemplul cu versiunile lor.
Unul dintre tancurile britanice a fost distrus în cadrul operațiunilor din Ucraina în septembrie anul trecut - prima dată când Challenger 2 a fost scos în luptă activă.
În serviciu din 1994, tancul Challenger 2 cântărește 62,5 tone și este înarmat cu un tun cu țeavă de 120 mm și un tun cu lanț de 7,62 mm.
Conform politicii guvernului britanic, utilizarea oricăror arme oferite Ucrainei de către Regatul Unit trebuie să fie în conformitate cu dreptul internațional. Asistența militară este menită să ajute armata ucraineană să se apere de un atac rusesc.
The Times a relatat miercuri că Sir Ben Wallace, fostul ministru al apărării, a dezvăluit că, în timpul mandatului său, a dat permisiunea Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei folosind „orice armă [i-a fost] furnizată”, cu excepția rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow.
Sir Ben a fost citat spunând că, dacă atacul a fost conceput pentru a ataca logistica și infrastructura care sprijină invazia Rusiei în Ucraina, a fost „perfect legitim” ca Ucraina să folosească arme britanice.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat: „Nu a existat nicio schimbare în politica guvernului britanic, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, Ucraina are un drept clar de autoapărare împotriva atacurilor ilegale ale Rusiei, care nu exclude operațiunile din interiorul Rusiei.
„Facem clar în timpul procesului de donație că echipamentul trebuie utilizat în conformitate cu dreptul internațional”.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
https://mihailandrei.wordpress.com/2024/08/15/fost-comandant-al-unui-grup-de-recunoastere-rus-explica-de-ce-fortele-ucrainene-au-patruns-atat-de-usor-in-regiunea-kursk/
serviciile de informații, Ministerul Apărării și “trupele TikTok” de la frontieră [se referă la batalionul cecen “Akhmat”, care a fost trimis să apere frontiera. După invazia AFU în regiunea Kursk, luptătorii săi au forțat un recrut rus să își ceară scuze într-o înregistrare video pentru că a declarat că cecenii se ascund în spatele recruților] au dat-o serios în bară.
“Dacă vreți să învingeți Rusia, declarați război, iar ea se va f**te singură cu inspecțiile”. Și exact asta s-a întâmplat aici. În timp ce se adunau, AFU pătrunsese deja adânc în interior, astfel încât e imposibil să fie opriți la nivel local. De exemplu, au pătruns, să zicem, 15 km - între timp, grupurile de sabotaj și recunoaștere (SRG - Sabotage and Reconnaissance Groups) merg chiar mai departe - și încep să sape. Iar când trupele rusești își fac în sfârșit apariția, SRG încep să le atace.
În plus, pozițiile defensive nu au fost pregătite fiindcă banii alocați fuseseră în mod clar furați.
Și când armata rusă a început în sfârșit să aducă rezerve - nenorocita de presă filma totul. Au trimis un convoi, iar în presa [pro-război] a apărut imediat: “Iată că vine convoiul, acum o să le rupem curu’! Și, bineînțeles, totul a fost complet distrus de HIMARS.
https://www.youtube.com/watch?v=a3PEw7EFcQ0
Pe măsură ce ofensiva Ucrainei în regiunea rusă Kursk intră în cea de-a doua săptămână, Moscova și-a intensificat apărarea prin desfășurarea unor bombe glisante puternice, utilizate anterior pentru lovituri în adâncime în Ucraina. Acum, confruntându-se cu o presiune tot mai mare, forțele aeriene ruse au lansat bombe FAB-3000 masive de 3 000 kg din bombardierele de vânătoare Su-34, vizând forțele ucrainene din regiunea Sumy. Presa de stat rusă susține că aceste lovituri au provocat pagube importante și că trupele ucrainene se retrag. Ar putea fi acesta punctul de cotitură al conflictului sau este doar o altă fază a luptei în curs? Rămâneți alături de noi pentru a explora detaliile!