
Foto: Doxologia.ro

Comunicatul dat de Biroul de Presă al Patriarhiei Române în chestiunea recomandărilor legate de epidemia de gripă nouă (coronavirus/covid-19) este un precedent extrem de periculos, un punct de cotitură în introducerea temelor și temerilor seculariste în Biserică.
Se dă apă la moară unor repere tefeliste (progresiste) ca militianul Berbeceanu și imbecilul patent A. Caramitru, cei care au făcut presiuni publice pentru închiderea bisericilor și modificarea ritualurilor care de acum, prin acest comunicat, vor fi tratate ca exterioare Tainelor Bisericii, în afara ierugiilor.
Cum poți să recomanzi, ca Patriarhie, asemenea măsuri:
"Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepțional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană...)
Cum e posibil ca "persoanele care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare...". Cum e posibil ca să nu împărtășești un OM BOLNAV, UNDE S-A MAI POMENIT AȘA CEVA ÎN ISTORIA BISERICII?! La Tichilești sunt împărtășiți leproșii, iar ultimul consumă Sfintele preotul comunității. Poate greșesc, dar nu am auzit ca în perioada comunistă, întinsă pe 45 de ani, să se fi interzis Sfintele Taine în biserica din acel sat dedicat leproșilor. Menționez că leprozeria datează din 1928.
De ce trebuie să facem mențiuni speciale cum că "în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate". Nu am auzit ca Sf. Potir sau Lingurița de la Împărtășanie să fie introduse în autoclavă (sterilizatoare medicale), ca să se realizeze "igiena totală" a acestora.
Este TRUPUL ȘI SÂNGELE MÂNTUITORULUI, cum să-l pregătești și administrezi într-o "igienă totală"?!
Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos S-a născut în staulul de vite, cu paie și bălegar în jur, nu într-o maternitate privată din Betleem!
Trupul și Sângele Mântuitorului sunt chiar ale Sale, nu sunt simboluri. Ele sfințesc și curăță, nu e nevoie decât de cinstea și grija - care include, evident, și curățenia - pe care trebuie să o acordăm Jertfei Dumnezeului Nostru pe Cruce! Dacă o mamă curăță bine vasele în care pregătește hrana familiei, a copiilor ei, e normal că aceasta o face și Preotul cu Sfintele Vase.
Arătați-mi UN SINGUR CAZ în istorie în care cineva s-a îmbolnăvit de la sărutatul icoanelor și de la primirea Sf. Împartașanii, inclusiv în închisorile comuniste, când numai despre condiții de igienă nu era cazul să vorbim. Dimpotrivă, minunile făcute de Sfintele Icoane și de Împărtășirea cu sfântul și preacuratul Trup și scumpul Sânge al Mântuitorului au fost, există și vor fi până la a Doua Sa Venire - pe care nu e responsabil ca să o grăbim.
Potrivit regulii apostolice transmise de Sf. Iustin Martirul, poate participa la Sf. Euharistie numai "cel ce crede că cele propovăduite de noi sunt adevărate (...)". Doar cei care NU CRED au nevoie de măsuri de protecție suplimentare pentru liniștea lor sufletească. Dar ei trebuie ridicați, nu coborâtă Biserica la puțina lor înțelegere.
Să mă iertați dacă greșesc.
Doamne, miluiește!
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Celorlalti le citam din Cuvantul lui Dumnezeu, poate inteleg ceva „Iubitori de desfătări mai mult decât iubitori de Dumnezeu, având înfățișarea adevăratei credințe, dar tăgăduind puterea ei. Depărtează-te și de aceștia.” (2 Timotei 3, 4-5)
Să avem grijă... am văzut preotul "culegând" cu gura sa Sfânta Împărtășanie căzută pe jos...
Dar am pățit-o cu fiică-mea în brațe... mi-a picat pe braț și a trebuit să merg lângă Sfântul Altar să mă spăl și atunci cineva mi-a zis că va trebui să îmi taie mâna!
Dar asta nu e tot... tot atunci mi-a căzut și pe încălțămintea pe care abia și tocmai o cumpărasem și a trebuit arsă (foc mare de frunze plus încălțăminte în grădină).
Dar asta nu e tot... tot atunci cumva (am uitat cum acuma) a picat Sfânta Împărtășanie la 10 metri de Biserică pe niște scări pe-acolo pe lângă Biserică, destul de frecventate în sus și-n jos, și a trebuit repede să chem diaconul înveșmântat să se uite, să inspecteze, și nu mai știu ce a făcut! Și plouase și erau bălți pe scări.
Așa că... multă, multă atenție.
P.S. a glumit cu tăiatul mâinii