Arendal/Norvegia (15 august 2023). Șeful Statului Major NATO Stian Jenssen: ”CRED CĂ O SOLUȚIE AR PUTEA FI CA UCRAINA SĂ RENUNȚE LA UN TERITORIU ȘI SĂ OBȚINĂ ÎN SCHIMB ADERAREA LA NATO”. O chestiune rămasă la zi, pe care o tratăm în analiza următoare:
UKRAINA TREBUIE SĂ RETROCEDEZE ROMÂNIEI TERITORIILE SALE ISTORICE PE CARE LE OCUPĂ ILEGAL: NORDUL BUCOVINEI, ȚINUTUL HERȚA, NORD-VESTUL ȘI SUDUL BASARABIEI, INSULA ȘERPILOR!
În Ucraina pe 1 septembrie 2023 intră în vigoare legea nazistă ce interzice minorităților limba maternă în școli și trupele lui Zelenski năvălesc în biserici!
Cotidianul norvegian Verdens Gang inserează: «Deschis pentru cedarea teritoriului Ucrainei în schimbul aderării la NATO. Șeful Statului Major NATO Stian Jenssen, sugerează că Ucraina ar putea câștiga aderarea la NATO în schimbul renunțării la un teritoriu în favoarea Rusiei și că acest lucru ar putea face parte din sfârșitul războiului din Ucraina. Stian Jenssen este șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles.
Stoltenberg însuși nu a fost dispus să discute posibile soluții pentru Ucraina după invazia Rusiei. Secretarul general a spus în mod constant că trebuie să revină Ucrainei să decidă atât timpul, cât și termenii pentru orice negocieri cu Rusia pentru a pune capăt ocupației. Acum, cel mai apropiat colaborator al lui Stoltenberg în NATO spune că trebuie să ne gândim la cum va fi situația de securitate pentru Ucraina odată ce războiul se va termina. ”Este important să discutăm despre calea noastră”, a spus Jenssen într-o conversație despre viitoarea aderare a Ucrainei la NATO, după summitul de la Vilnius din această vară. El clarifică, de asemenea, așa cum a spus Stoltenberg anterior: ”Ucrainei trebuie să decidă când și în ce condiții vor să negocieze.”
După mari dezacorduri interne, liderii de vârf ai țărilor NATO s-au adunat în spatele unei formulări conform căreia o invitație de aderare a Ucrainei va veni ”când țările aliate vor fi de acord și condițiile sunt îndeplinite. Există o mișcare semnificativă în chestiunea viitoarei aderări la NATO a Ucrainei. Este în interesul tuturor ca războiul să nu se repete”, a spus Jenssen. ”Rusia se luptă enorm din punct de vedere militar și pare nerealist că pot lua noi teritorii. Acum este mai degrabă problema ce reușește Ucraina să ia înapoi”, a adăugat el.
Întrebat de VG dacă este de părere NATO că Ucraina trebuie să cedeze pământ
pentru a obține pacea cu Rusia și viitoarea aderare la NATO, Jenssen a
subliniat că discuția despre un posibil statut după război era deja în curs și
că întrebările legate de cedarea teritoriului către Rusia a fost ridicată de
alții. ”Nu spun că trebuie să fie așa. Dar asta ar putea fi o posibilă
soluție”, a răspuns Jenssen.» https://www.vg.no/.../aapner-for-at-ukraina-avgir...
”Ulterior Stian Jenssen și-a nuanțat cuvintele. Se poate vorbi despre toate posibilitățile dar nu trebuia să spună asta. O clară dezmințire sună altfel.” (”Die Weltwoche”)
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a criticat summitul NATO de la Vilnius ca fiind "absurd" pentru că nu a oferit un calendar pentru aderarea țării sale. Dar comentariile lui Jensen din Norvegia din această săptămână indică o posibilă dorință de a avansa în vederea aderării - deși cu prețul unor concesii teritoriale.
Unii reprezentanți ai Ucrainei au reacționat la declarațiile lui Jenssen cu cuvinte foarte clare: consilierul lui Zelenski, Mykhailo Podoliak, a subliniat pe platforma de mesaje scurte „X” (fostul Twitter) că această idee este ”ridicolă” și o ”înfrângere a democrației”. O cedare a teritoriului Rusiei ar fi un ”triumf al lui Putin” și ar ”distruge dreptul internațional”.
Portalul de știri elvețian ”watson.ch” notează: «Partea rusă este surprinsă și de avansul lui Jenssen.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a reacționat negativ. Ideea este ”ciudată”. ”Pentru a intra în bloc, autoritățile de la Kiev ar trebui chiar să renunțe la Kiev însuși, capitala Rusiei antice. Ei bine, ei vor trebui să mute capitala la Lviv”, a declarat portalul de știri rus Radio Sputnik, citat de un mesaj de pe canalul Telegram al lui Medvedev. Într-un limbaj simplu: concesiile pe care le propune Jenssen nu merg suficient de departe pentru el».
Cotidianul norvegian ”Verdens Gang”:
«”Ar putea fi un nou semnal” declară un expert în planurile Ucrainei. Kievul a reacționat ferm la declarația șefului de stat major al NATO Stian Jenssen, că Ucraina ar putea lua în considerare cedarea teritoriilor Rusiei în schimbul aderării la NATO. Declarația a stârnit reacții puternice, în special la Kiev, unde a fost descrisă ca fiind ”complet inacceptabilă” de Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean.
Cercetătorul principal Jakub M. Godzimirski de la Institutul Norvegian de Politică Externă (NUPI), consideră că declarația publică a lui Jenssen poate fi un semnal că NATO explorează noi strategii pentru a găsi o soluție la conflictul dintre Rusia și Ucraina. Cercetătorul principal Jakub M. Godzimirski înțelege că declarația a creat reacții: ”Că se discută despre acest tip de lucruri în culise este evident, dar când un oficial de rang înalt din NATO face public acest tip de declarație poate fi un nou semnal, că trebuie gândit în moduri diferite de ceea ce s-a făcut până acum, spune Godzimirski ziarului Verdens Gang.
În timpul unei dezbateri a grupului de marți dimineață 15 august, șeful de stat major al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg de la Bruxelles și cel mai apropiat coleg al său, a declarat: ”Cred că o soluție ar putea fi ca Ucraina să renunțe la un teritoriu și să obțină în schimb aderarea la NATO”.
El a mai precizat că ”trebuie să revină Ucrainei să decidă când și în ce condiții vor să negocieze”. Cu toate acestea, declarația nu a fost bine primită de autoritățile ucrainene.
Cercetătorul NUPI Godzimirski a notat de asemenea, declarația lui Stian Jenssen: ”Am vorbit mult cu Jenssen, atât în ședințe deschise, cât și în ședințe închise. Este un om care își cântărește cuvintele. Este destul de evident că mai mulți oameni gândesc la fel, deoarece încearcă să găsească căi de ieșire din acest război. Este posibil să se atingă obiectivele pe care le dorește Ucraina și cu ce preț pentru ei și pentru Occident?”
El spune că declarația a stârnit reacții în Ucraina, dar și în Rusia. ”La Moscova, se bucură oarecum. Pentru că nu oricine a spus asta.” Godzimirski crede de asemenea, că declarația a creat reacții, pentru că războiul nu are loc doar la sol și în aer, ci și în relație cu comunicare și strategie.
”Când un oficial din NATO vine și transmite aceste tipuri de idei, poate fi interpretat ca NATO care începe să gândească în acest sens”, spune Godzimirski.
Verdens Gang: ”Crezi că a fost un comentariu planificat?” Godzimirski: ”Nu știu dacă a fost o parte firească a conversației și nici nu știu contextul în care a căzut citatul. Poate că a fost planificat, sau poate să fi crezut că acesta a fost un eveniment norvegian și atunci ar putea coborî puțin garda.”
Când VG l-a întrebat pe Stian Jenssen dacă este de părere NATO că Ucraina trebuie să cedeze pământ pentru a obține pacea cu Rusia și viitoarea aderare la NATO, Jenssen a subliniat că discuția despre un posibil statut după război este deja în desfășurare și că întrebările legate de cedarea teritoriului către Rusia a fost ridicate de alții. ”Nu spun că trebuie să fie așa. Dar asta ar putea fi o posibilă soluție”, a răspuns Jenssen.»
*
Ukraina inamic al idealului național românesc a mușcat din Basarabia mai mult în anul 1940 decât a primit de la stalin în anul 1944 și ocupă ilegal până în prezent!
https://www.flickr.com/.../52540.../in/dateposted-public/... Hartă germană document care prezintă foarte clar schimbarea granițelor României sfâșiată în anul 1940 și cum a fost imediat sfârtecată și Basarabia Pământ Românesc la 2 august 1940 la cererea Ukrainei!
Așa arăta primul țarc ”republica sovietică socialistă moldovenească” după sfârtecarea Basarabiei de către stalin la insistențele Ukrainei (căreia i s-a oferit nordul și sudul ei) și adăugarea unei fâșii subțiri de dincolo de Nistru. De o mai mare sluțenie ca țarcul actual rămas moștenire până azi de la tătuka stalin după a doua ocupare ilegală a nordului și sudului Basarabiei din anul 1944. I s-a dat lui hrusciov de către stalin nordul cu cetatea Hotin și sudul cu Cetatea Albă, toată ieșirea la mare și tot accesul la Dunăre al Moldovei dintre Prut și Nistru.
Și în sud Ukraina răscroise mai mult în sus pe Prut prada în anul 1940 (până dincolo de comuna Colibași și aproape de Cahul) decât ocupă ilegal din anul 1944 și până astăzi! La ceea ce a mai rămas din Basarabia după această barbară sfârtecare ocupanții au adăugat un mic teritoriu, așa zisa republică sovietică socialistă autonomă moldovenească de dincolo de Nistru, creată ca o diversiune de satrapul stalin în anul 1924 pentru a atrage Basarabia ce se unise cu Patria sa Mamă la 27 Martie 1918. La 28 iunie 1940 ruso-ukrainenii în cârdășie cu Germania au răpit României Basarabia și nordul Bucovinei în urma paktului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.