

Doamnă Ana Blandiana,
Comunitatea armeană din România a luat act, cu neplăcută surprindere, de faptul că ați acceptat, în timpul unei vizite la Baku, să deveniți membră de onoare a Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan.
Fotografiile vă arată bucuroasă și mândră de primirea acestei calități. Într-una dintre fotografii, luată la Târgul de carte ce a avut loc recent la Baku, vă vedem alături de Iulian Chifu, unul dintre cei mai vehemenți agenți de influență ai Azerbaidjanului la București, ceea ce sugerează că prezența dvs. a fost folosită, din păcate, ca o acțiune ce nu are doar conotații culturale.
Ar fi interesant pentru noi să știm care este motivul care vă face atât de mândră și bucuroasă de noua calitate. Azerbaidjanul este o dictatură. Familia Alyiev conduce Azerbaidjanul din anul 1969 când tatăl, Gaidar Alyiev, după un stagiu de aproape trei decenii în KGB, inclusiv în perioada descrisă de Alexandr Soljenițîn în Arhipelagul Gulag, a devenit prim-secretar al Republicii Socialiste Sovietice Azerebaidjan. Într-o frumoasă tradiție nord-coreeană, fiul, Ilhan, i-a succedat, în anul 2003, ca președinte și, firește, într-o manieră care nouă, românilor, ne e atât de familiară, soția președintelui, Mehriban Alyieva, a devenit, din 2017, vicepreședinte. Inutil să adaug faptul că președintele este reales cu 90% din voturi, partidul președintelui conduce discreționar, alte partide ocupând, în mod simbolic, câte un loc în Parlament.
Iar cel din mâna căruia ați primit carnetul de membru de onoare și alături de care zâmbiți într-o altă fotografie, Anar Rzayev, președintele Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan, e, politic vorbind, din aceeași familie cu a conducătorilor săi. A fost membru în Sovietul Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Azerbaidjan, distingându-se, în perioada sovietică, potrivit New York Times, prin atitudinea ostilă împotriva armenilor din Nagorno Karabakh.
Doamnă Ana Blandiana,
Sigur că nu trebuie amestecată cultura cu politica. Bine ar fi să fie așa. Dar în locul în care v-ați aflat, adică la Baku, ignorând (sau nu?) realitățile politice, trebuie să știți că există o cultură oficială, care v-a oferit tot confortul, și o cultură agresată, întemnițată, adică aceea pe care, cu alte prilejuri, susțineți că o apărați. Scriitori care nu se încolonează propagandei oficiale, precum Akram Ailisli, sunt izolați și persecutați. Jurnaliștii independenți sunt întemnițați sau hăituiți în interogatorii. Corupția, traficul de influență, dezvoltarea rețelelor de propagandă cu finanțări dubioase au fost, în numeroase rânduri, demascate.
Ați invocat, adesea, temeiurile creștine ale Europei. Nu puteți rămâne indiferentă la faptul că în Nahicevan, teritoriu armean devenit abuziv azer în 1921, nu doar că toată populația armeană a fost alungată, dar patrimoniul creștin a fost sistematic distrus, totul culminând cu dispariția, prin intermediul buldozerelor, a miilor de cruci de piatră, unele din sec al VI-lea, ale cimitirului din Djulfa. Tot așa cum ar trebui să vă manifestați indignarea față de exodul celor 120 000 de locuitori din Nagorno Karabakh care, de teama atrocităților armatei azere, s-au refugiat, de curând, în Armenia, lăsând în urmă cel mai răsăritean teritoriu creștin al Europei și un patrimoniu artistic de inegalabilă valoare. Ne pare sincer rău că numele dumneavoastră nu s-a adăugat celor ale atâtor personalități din întreaga lume, active în domeniul culturii și al drepturilor omului, care au condamnat dislocările de populație, golirea, practic, a regiunii, după o blocadă armată de nouă luni, ceea ce, potrivit dreptului internațional, e considerat crimă împotriva umanității.
Doamnă Ana Blandiana,
Nu știm dacă ați avut cunoștință de toate aceste realități în momentul în care ați acceptat să efectuați vizita la Baku. Considerăm că traducerea unei culegeri de poezii în limba azeră, pretextul care vi s-a oferit, (culmea, cu finanțare din partea Institutului Cultural Român), nu poate justifica gestul dvs. Calitatea de membru de onoare al unei instituții aflată în cortexul unei puteri dictatoriale nu vă face onoare. Reîntoarceți-vă la Memorialul de la Sighet, recitiți-vă discursul de la Alba Iulia, din 2016, ce vorbea despre necesitatea de a nu abandona dimensiunea creștină a Europei, priviți, apoi, fotografiile în care ne zâmbiți de la Baku și sperăm că după această introspecție veți decide să refuzați titlul oferit de Uniunea Scriitorilor din Azerbaidjan.
Semnatari:
P.S. Episcov Datev Hagopian, șeful Eparhiei Armene din România
Varujan Pambuccian, deputat
Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România
Pe 7.12.2023, Ana Blandiana și-a prezentat la Baku Book Center cartea tradusă în azeră „Ție mă rog acum”. Au fost prezenți între alții președintele Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan, Anar Rzaev, și scriitorul Cinghis Abdullaev, care i-au decernat autoarei Medalia "Vaghif Samedoglu". Volumul cuprinde 70 de poezii traduse în limba azera de Salim Babullaoglu, poet, eseist și traducător, secretar executiv al Uniunii Scriitorilor, și tânăra poetă Jale Ismail, absolventă a Universității din
Cluj-Napoca, fostă bursieră a statului român. Deplasarea poetei a fost asigurată de ICR.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Ana Blandiana și ieșirea noastră din CSI
Aflăm din presă că „Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a anunțat luni, 15 mai, că R. Moldova a inițiat procedura de retragere din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI)”.
Gestul dat are toată susținerea noastră!
În legătură cu asta, am de precizat următoarele lucruri:
Sper că inițiativa anunțată de Igor Grosu să nu rămână doar o inițiativă de ochii lumii, menită să-i ademenească pe moldoveni înaintea „Adunării naționale” din 21 mai (Acum câteva luni, colegul său de partid, ministrul V. Bolea, își exprima refuzul categoric în legătură cu eventuala noastră ieșire din CSI!).
Și mai sper, de asemenea, că înduioșătorul, dar și rebelul anunț, făcut de spicherul Parlamentului de la Chișinău să nu trezească cumva protestul înfocat al poetei Ana Blandiana, anticomunista de casă a regimului comunist, precum și al „intelectualilor subțirei” de peste Prut, care au făcut spume la gură, acum câteva săptămâni, ticluind scrisori deschise mincinoase către Maia Sandu cu îndemnul de a nu da curs unei alte inițiative legislative neașteptate a lui Igor Grosu – cea de retrocedare către Mitropolia Basarabiei a clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale a R. Moldova.
Bineînțeles, după asemenea proteste ale Anei Blandiana și ale unui număr important de reprezentanți ai șlehtei neomarxiste de peste Prut, vrem să știm dacă nu cumva Igor Grosu și ceilalți autori ai inițiativei date s-au răzgândit și și-au retras proiectul de lege menit să facă dreptate Bisericii Ortodoxe Române în acest teritoriu românesc ocupat de ruși în 1944?!
Mai știi cu ce se poate solda protestul „prostituatelor” fostului regim comunist?
15 mai 2023
https://secareanu.wordpress.com/2023/05/15/ana-blandiana-si-iesirea-noastra-din-csi/