

Publicarea unei filmări de 20 de minute a intervenției forțelor de salvare la tragedia din Colectiv, din 2015, ridică mai multe semne de întrebare, nu atât din prisma noutății detaliilor și sincopelor operative, ci a momentului ales ca această casetă să fie scoasă de la naftalină după 4 ani. Într-o intervenție la Antena 3, jurnalistul Ion Cristoiu a comentat acest nou scandal izbucnit în plină campanie electorală, despre care spune că este ”unică”, susținând că filmarea publicată de cei de la Libertatea reprezintă o uriașă diversiune. În opinia jurnalistului, filmarea ținută la sertar timp de patru ani, despre care ni se spune că a fost una „oficială” este o operațiune mai complicată, care lovește în Raed Arafat și în Victor Ponta. Dar interesul major ar fi acela de a păstra cald acest subiect în spațiul public, în toată această perioadă.
„Cele trei evenimente definesc o campanie electorală unică. În același timp este o activitate uriașă în subteran. Avem două planuri de bătălii: asta democratică nu există, arătând încă o dată cât de mult a decăzut democrația. Ceea ce se întâmplă acum, cu refuzul lui Klaus Iohannis de a participa la dezbateri și de a ieși altfel decât securizat, și alte diversiuni, sunt un atentat la democrație
Este o perioadă în care în toate țările lumii, inclusiv în Caraibe, nu e nicio legătură cu democrația. De asemenea, acum se duce o uriașă bătălie diversionistă între ceea ce eu numesc „rezerviști” și ”activiști”. Ultima uriașă diversiune este caseta care a fost lăsată într-un sertar și a fost dată așa, brusc. Este o uriașă diversiune. Cum l-a publicat nu mă interesează.
Întrebarea este ce e cu această filmare? Am înțeles că a fost făcută oficial. Dacă a fost făcută oficial, cel care a filmat trebuia să dea caseta la camera de probe. Putea fi scoasă tot oficial. Normal era ca Parchetul să se fi interesat dacă mai sunt și alte înregistrări. Mai întreb cum a stat patru ani fără să se știe și a apărut deodată. Eu văd mult mai complicată această operațiune. Nu e de compromitere a unei persoane, deși ea lovește, teoretic, în Ponta și Raed Arafat. Dar dacă vedeți desfășurarea, o organizație civică de la Iași, care nu are nicio treabă cu Bucureștiul, înseamnă că este și un interes de păstrare a temei în spațiul public. Scandalul ”Colectiv” are două momente, amândouă anchetate de Parchet. Momentul enigmatic, mai enigmatic decât cazul Caracal, este ce s-a întâmplat acolo, iar eu cred în teoria neoficială, că a fost ceva care a scăpat de sub control”, a spus Ion Cristoiu.
Reamintim că Grupul civic Reset din Iași a formulat un denunț împotriva conducerii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pe care l-a înaintat procurorului general al României, cerând începerea urmăririi penale în cazul lui Raed Arafat, dar și a altor doi șefi ai IGSU, Orlando Șchiopu și Mihai Guță, pentru sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri. Reprezentanții Reset Iași consideră că aceștia „au tăinuit probe video importante cu primele minute ale intervenției în cazul Colectiv”.
Vineri, Parchetul General a anunțat că modul în care au intervenit primii salvatori de la ISU București-Ilfov la incendiu din clubul Colectiv va fi investigat de Parchetul Militar, după ce Parchetul General și-a declinat competența. Dosarul vizează infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
O să vă spun de la bun început că absolut toate fantasmagoriile referitoare la actualul buget de pensii sunt speculații și-atât. Poate mai țineți minte cum propaganda a reușit să inducă populației ideea că salariile angajaților din sistemul de sănătate au scăzut, în condițiile în care aveam de-a face cu cea mai mare creștere a veniturilor reale de la Revoluție până în prezent. La fel se întâmplă și acum cu bugetul de pensii. În realitate bugetul pensiilor stă mai bine ca niciodată și e perfect sustenabil. Îl auzeam aseară pe băsescu spunând - probabil între două votci - că „România își permite să se împrumute pentru pensii”. E absolut fals deoarece România nu are nevoie să se împrumute pentru pensii.
Dacă există o problemă, aceasta este la pensiile speciale, pe care toți spun că vor să le desființeze, dar pe care nu le va desființa nimeni deoarece e vorba de marii șobolani ai sistemului, cei care asigură perpetuarea ticăloșiilor. La un moment-dat, tot imbecilul de serviciu băsescu spunea că „dintre pensiile speciale ar trebui să fie menținute acelea ale militarilor deoarece oricum nu sunt mari”. Omul simplu, când spui militar, se gândește la amărâții ăia face fac „târăș pe coate”. Când însă băsescu spune militar, el se referă la securiștii săi(probabil chiar și propria-i pensie are o componentă secretă „de la Serviciu”) care ridică pensiile cu roaba.
Adevărul care nu se spune este acela că, în cazul desființării pensiilor speciale, sistemul de pensii de stat ar trece pe un puternic excedent, fiind capabil să suporte fără nicio problemă noi majorări ale veniturilor pensionarilor.
O altă gogoriță cu care sunt amenințați oamenii este „apocalipsa pensiilor” generată chipurile de ieșirea la pensie a decrețeilor care urmează să se petreacă peste aproximativ 10 ani. E o tâmpenie deoarece nu va fi nicio apocalipsă. Într-adevăr, generația decrețeilor e cea mai mare din istoria țării, dar o mare parte a ei a emigrat, neavând nicio bază pentru încasarea pensiei de-aici. Nici componenta rămasă în țară a decrețeilor nu va avea mari pretenții de pensie deoarece o mare parte a lor s-au iluzionat cu „lucrul pe cont propriu”. Mulți au încercat să supraviețuiască „la mica evaziune” prin intermediul unei firme încropite, fără să-și plătească nicio contribuție, iluzionându-se că trag țeapă statului. Când vor ajunge la vârsta de pensionare vor constata că singurii cărora și-au tras țeapă sunt ei, putând spera maxim la pensia socială, nicidecum la vreo pensie care să le asigure un minim confort.
Pentru a evalua „apocalipsa” despre care vorbește propaganda trebuie doar să ne raportăm la locurile de muncă existente, nu la altceva. Asta deoarece numai angajații activi pot influența sistemul de pensii de peste 10-20 de ani. E la mintea cocoșului, doar că proștii se lasă prostiți de ticăloși, speriindu-se și acceptând toate scamatoriile propuse de ticăloșii care tocmai ce-au obținut puterea prin lovitură de stat.
Și-acum, după această lungă, dar necesară introducere, e timpul să ne uităm la programul de guvernare al bețivului Orban. Prima gaură care va fi dată bugetului public de pensii va fi creșterea contributivității la Pilonul 2. Cu alte cuvinte, statul își va ștrangula propriile venituri, preferând să le transfere către niște entități private statice, care nu fac altceva decât să încaseze comisioane. În paralel cu aceste creșteri substanțiale de venit pentru administratorii fondurilor private de pensii, guvernul Orban intenționează să nu le mai solicite nici creșterea capitalului, scăzând astfel(în termeni reali) garanția pe care administratorii privați trebuie să o asigure. Cu alte cuvinte, presupunând că mâine un fond privat va da faliment și se va afla în imposibilitatea de a acoperi mizilicul de contribuții la valoarea încasată, tot statul va trebui, în final, să-i despăgubească pe cei care au contribuit la acel fond. Asta deoarece contribuabilii pot da statul în judecată întrucât au fost obligați să contribuie la fondul falimentar. Asta se numește „privatizarea profiturilor și naționalizarea pierderilor”. Într-un stat normal, chestiunile ar sta fix invers.
Dar să nu mergem pe un scenariu atât de radical, ci pe unul standard. Ce i se întâmplă viitorului pensionar în condițiile în care treburile vor funcționa așa cum s-a angajat Orban? Scăzându-i contribuția la stat, el va încasa la pensie o sumă netă mai mică. Nu punem în balanță doar realitatea că diferența dintre creșterile pensiei de stat- prin indexări - sunt uriașe față de anemicele creșteri ale „punctelor private”. Putem ignora chiar și riscul reprezentat de stagnările(sau chiar scăderile!) previzibile în perioada următoare a randamentelor investițiilor financiare, mergând pe un scenariu chiar optimist. Ceea ce însă nu poate fi ignorat este faptul că, în cazul pensiei private, sumele returnate sunt strict cele cu care ai contribuit, în timp ce pensia de stat o vei lua până la moarte. În cazul unei persoane longevive, pensia privată e chiar o belea deoarece ea riscă să rămână fără bani chiar atunci când va avea cea mai mare nevoie de ei.
Ironia sorții va face ca cei loviți de „beleaua pensiei private” să nu fie decrețeii, ale căror contribuții la Pilonul 2 nu vor crește atât de semnificativ până la pensie, ci vulcanicii tefeliști care, până la vârsta de pensionare, se vor trezi cu o componentă substanțială „investită” în Pilonul 2, astfel încât spre sfârșitul vieții realmente vor face foamea, regretându-și amarnic „tinerețea prostesc-revoluționară”.
Un alt element care va dinamita creșterea pensiei este reprezentat de eliminarea de către Orban a supraimpozitării part-time-ului. PSD-ul a luat măsura acestei supraimpozitări pentru a combate sclavia privată reprezentată de angajarea salariatului în regim part-time și exploatarea sa full time. Eliminarea supraimpozitării va conduce la revenirea practicii de angajare a salariaților cu două ore „pe cartea de muncă” în condițiile menținerii programului de 10-12 ore pe zi, cu plata la negru a restului de salariu.
Efectele măsurii sunt multiple și absolut toate negative. În primul rând se vor reduce drastic încasările statului. Scăzând contribuțiile, și bugetul de pensii va fi afectat, fiind amenințat cu intrarea pe un puternic deficit. Aceasta îi va afecta pe actualii pensionari, dar va fi combătută de goarnele propagandei care vor vorbi despre „odioasa moștenire a pesedeului”. În afară de actualii pensionari, măsura îi va afecta și pe salariați ale căror contribuții se vor reduce drastic, scăzându-le astfel radical pensiile care li se vor cuveni.
Singurii care vor ieși pe plus vor fi marii evazioniști care, astfel, își vor rotunji radical profiturile pe spatele muncitorilor reduși la o sclavie din care nu vor putea ieși.
Să punem acum toate elementele cap la cap. Pe de o parte bugetul de pensii va fi văduvit de un procent mai mare al contribuției care va zbura către fondurile private și de scăderea previzibilă a contribuțiilor ca efect al revenirii în prim-plan a haiduciei angajărilor fictive „pă part taim”. În plus, dimensiunea pensiilor speciale va crește ca efect al plecărilor mult prea precipitate din sistemele de forță ale statului. Mai mult, pentru ca jupânii șă-și asigure suportul aparatului tiranic de forță(juridic-polițienesc-militar) este previzibilă o creștere a pensiilor speciale. Ceea ce va duce la o gaură și mai mare a Bugetului, numai bună de folosit de către propagandă.
Aceasta este „calea Iohannis-Orban” de distrugere a unui sistem care, în prezent, funcționează perfect. Ceea ce nu trebuie să uitați e faptul că, din disfuncționalitatea sa, se vor îmbogăți mulți dintre cei care stau în spatele loviturii de stat date „pas cu pas”. Nu-mi fac iluzii că atunci când omul de rând va realiza asta va fi prea târziu. Însă, din punctul meu de vedere, oamenii acestei țări și-o merită cu vârf și îndesat deoarece e de neimaginat cum poți să stai așa, ca un miel la tăiere. Dacă ar fi avut un asemenea ticălos în fruntea țării, ungurii i-ar fi luat beregata. Polonezii la fel. Noi însă preferăm să ne punem pe plâns precum babele, în loc să punem mâna pe topor. E o chestiune la care trebuie să vă gândiți și să vă explicați singuri de unde vă vine această imobilitate vinovată!
https://www.facebook.com/TrenduriEconomice/posts/973217159696915