Foto: facebook.com/FederatiaEvreilor/
Continuă dezbinarea la cel mai înalt nivel în comunitatea evreilor din România după moartea lui Aurel Vainer, notează jurnalistul Cristi Șelaru pentru Știri pe Surse. Conform acestuia s-ar contura două tabere: una apropiată de ambasadorul Israelului în România, David Saranga, și alta care se lipește de politicianul versat din Roman, Silviu Vexler, care face pe președintele Federației Comunităților Evreiești deși nici măcar nu este evreu potrivit cutumelor evreiești, pentru că mama sa este româncă. Astfel, evreii din România au avut parte de încă un eveniment care a scos la suprafață conflictul dintre ele, despre care STIRIPESURSE.RO a mai scris.
Astfel, David Saranga a lipsit de la redeschiderea Sinagogii Cetate din Timișoara, acolo unde Silviu Vexler i-a invitat, în schimb nu au lipsit Marcel Ciolacu, șeful său de la Camera Deputaților, ministrul Apărării Vasile Dâncu, care a reușit să-și facă timp în ciuda faptului că se desfășoară un război la granița României, și Victor Opaschi, secretarul de stat de la Culte, ajuns la 74 de ani și uitat în funcție, deși liderii cultelor religioase, în special Patriarhul Daniel, nu-l mai invită la nici un eveniment, scrie jurnalistul citat. Silviu Vexler este printre principalii beneficiari ai fondurilor publice alocate prin Secretariatul de Stat pentru Culte, condus de Victor Opaschi, fost consilier al lui Ion Iliescu, situație despre care STIRIPESURSE.RO a scris în detaliu AICI.
În timp ce Vexler era la redeschiderea sinagogii din Timișoara, ambasadorul David Saranga vizita obiective ca Palatul Peleș și Culoarul Rucăr-Bran alături de Jonathan Peled, fost ambasador al Israelului în Australia și Mexic, scrie sursa citată.
Sunetul shofarului (corn de suflat evreiesc) s-a reauzit, vineri, în Sinagoga Cetate din Timișoara, după aproape 4 decenii de când lăcașul cultului iudaic a fost închis, ca urmare a scăderii populației evreiești din oraș, iar acum a fost redeschis pentru servicii religioase și evenimente culturale care cadrează cu statutul de sinagogă, mai scris SPS.
La inaugurarea din 7 mai 1872 a Sinagogii a participat și împăratul Franz Josef al Austriei, deoarece la acea vreme Timișoara era sub ocupația Imperiului Austro-Ungar.
La redeschiderea Sinagogii Cetate au participat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, ministrul Muncii, Marius Budăi, înalți oficiali ai cultului iudaic din România. Cu acest prilej au fost citite mesajele transmise de către președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.
VIDEO:
„După aproape 40 de ani, cuvintele Torei s-au auzit din nou în superba Sinagogă din Cetate.”, a anunțat și primarul USR Dominic Fritz:
„Ce zi plină de emoție și de recunoștință pentru Timișoara.
Din 1985 a stat închisă ca lacaș de cult. Azi porțile ei s-au deschis din nou comunității locale și deschise vor rămâne. Sinagoga a trecut prin lucrări de consolidare și restaurare care permit reluarea serviciului religios și organizarea de evenimente culturale pentru toată lumea.
Lucrările vor continua. La fel și sprijinul Primăriei Timișoara.
Mă bucur că cei care au crezut în ziua aceasta, ziua în care Sinagoga s-a redeschis au fost mai mulți decât cei care au abandonat. Povestea acestei clădiri este povestea Timișoarei, pe care anul viitor o vom putea împărtăși celor care ne vor vizita: din diversitate, respect și bună înțelegere se naște inovare și prosperitate.
Ziua de astăzi a fost posibilă și datorită evreilor, și românilor, și germanilor, și sârbilor, și ungurilor. Îi felicit pe toți pentru perseverență. Dar, în special pe Silviu Vexler, Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și Luciana Friedmann, Președinta Comunității evreiești din Timișoara.
La fel ca în vremurile bune, și astăzi Sinagoga din Cetate a fost neîncăpătoare. Acum exact 150 de ani, la 7 mai 1872 participa la inaugurare Împăratul Franz Joseph. Astăzi, au participat la ceremonia de re-inaugurare 20 de ambasadori, reprezentanți a 16 culte religioase, miniștri, secretari de stat, președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Vicepreședinta Parlamentului Germaniei, înalți oficiali ai Guvernului Germaniei.”, a scris Fritz.
Sinagoga din Cetate a fost ridicată între anii 1862-1865, după planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann. Templul coral este realizat în stil eclectic, având ornamente de influență maură și decorații specifice cultului mozaic. Din anul 2005, găzduiește evenimente artistice de înaltă ținută. Comunitatea evreiască din Timișoara numără în prezent aproximativ 600 de membri.
VIDEO integral de la inaugurare:
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.