STATUIA LUI MANIU a fost dărâmată cu un excavator la Cluj. Acad. Emil Burzo, finanțatorul monumentului: Sunt șocat! Nimeni nu știe nimic! Peste 10 zile urma să aibă loc acolo comemorarea a 70 de ani de la moartea sa martirică în închisoarea Sighet

De Alesandru Anghel  /  

Foto: Cluj24 și FB

Foto: Cluj24 și FB

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca a fost doborâtă cu excavatorul în urmă cu două zile, din motive pe care Primăria Cluj-Napoca nu le-a anunțat, scrie Cluj24.

ACTUALIZARE: În urma protestelor societății civile, primarul orașului, Emil Boc, a transmis în urmă cu puțin timp că statuia va fi reinstalată după reamenajarea zonei.

Sunt șocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuț Țene (șeful Biroului Învățământ cultură culte sport și societate din Primăria Cluj-Napoca) și a spus că habar n-a avut. Am vorbit și cu arhitectul Ionel Vitoc și mi-a spus că e un proiect european de amenajare și a acelei zone și crede că o să repună statuia tot acolo, dar că nu știe sigur”, a declarat, pentru Cluj24, finanțatorul statuii, academicianul Emil Burzo.

Primăria Cluj-Napoca a doborât statuia lui Iuliu Maniu fără să anunțe pe nimeni, deși în 5 februarie, la 70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu erau programate o serie de acțiuni comemorative la monument.

Practic, peste numai 10 zile urma să aibă loc în același loc comemorarea a 70 de ani de la moartea sa martirică în închisoarea de la Sighet.

Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca a fost dezvelită în urmă cu cinci ani și a fost construită din banii proprii, peste 70.000 de euro, ai președintelui de atunci al filialei Cluj a Academiei Române, Emil Burzo.

Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, 5 februarie 1953) a fost deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, a eliberat Viena de trupele bolșevice în timp ce Armata Română acționa la Budapesta, a fost de mai multe ori premier al României și unul dintre realizatorii Marii Uniri. Și-a dorit să fie îngropat la Bădăcin, dar osemintele sale, ascunse de conducerea închisorii de la Sighet, n-au fost identificate încă, mai scrie sursa citată, Cluj24, care prezintă mai multe fotografii de la fața locului între care și aceasta (articolul continuă după fotografie):

ActiveNews a relatat în mai multe rânduri asupra Războiului Statuilor - războiul asupra simbolurilor românești - care are loc cu precădere în Transilvania, sub pretextul modernizării zonelor cu fonduri europene.

Războiul de tip horthyst-stalinist și-a arătat fața hâdă și la București: Pe 28 decembrie 2022, cu trei zile înainte de Anul Nou (!), a avut loc programată o ședință a Consiliului Local al Sectorului 2 al Capitalei, unde urma să fie aprobată demolarea bustului lui Mircea Vulcănescu. Nu a fost să fie. Bucureștenii și România au câștigat, momentan, o bătălie.

Dar scopul demersului era desprins din istoria neagră a României. La intrarea trupelor horthyiste în Transilvania ocupată, primele victime au fost preoții ortodocși - mulți hăcuiți cu baionetele - și statuile: Ce au făcut ungurii când au intrat în Oradea? Au demolat statuia lui EMINESCU. FOTO cu sculptura distrusă și ce spunea Octavian Goga despre primul bust al lui Eminescu în Transilvania română

La intrarea trupelor de ocupație sovietice în București, au urmat statuile care reliefau Istoria națională - cum a fost cea de la Universitate, a lui I.C. Brătianu și României independente, dată la topit și refăcută cu greu după 70 de ani. Alte zeci și sute de monumente au fost distruse cu barbarie. În Basarabia, au ras totul, după cum se arată în lucrarea recent apărută Războiul Monumentelor.

Războiul Statuilor continuă și azi: Mihai Viteazul la OradeaAvram Iancu la TurdaMihai Viteazul și Istoria României la Sfântu GheorgheEroii Armatei Române la Carei sau Crucea și Martirii ardeleni la Cluj Napoca (atac respins) și Crucea și Eroii Anticomuniști la Deva.

Cine sunt „trupele” care își permit acest nou sacrilegiu astăzi, la 33 de ani de la Revoluție?

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • Radu Comsuta 28.01.2023 22:56
    Așa cred ăștia că ne distrug valorile cu buldozerul?
    Păi o să purtăm toți la rever o insignă cu Iuliu Maniu. Să vedem cu ce buldozer le vor doborâ pe acelea?
  • Gligor 28.01.2023 23:11


    Ba da, buldozerul stia si de aceea a daramat-o acum.
    Daca nu credeti, intrebati-l ca va spune si cum il cheama.
  • Rusi 29.01.2023 17:12
    Boc, in loc sa putrezeasca in inchisoare, este primar la Cluj.
  • roman ortodox 30.01.2023 17:31
    Boc trebuie pus pe liber din funcția de primar pentru aceasta gafa de proportii
  1. Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  2. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  3. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  4. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  5. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

  6. Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

  7. Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

  8. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

  9. OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

  10. Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

Ultima oră

23:00

Monahul Filotheu Bălan: Elemente istorice și melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri. Autorul inițial al Imnului Acatist este pînă astăzi necunoscut

22:30

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Și care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste