Fotomontaj: RomâniaTV
Știa ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, de crimele de la Spitalul „Sf. Pantelimon”? Se întreabă, pe bună dreptate, jurnaliștii de la Știripesurse. Aceeași întrebare ne-am pus-o și noi, la ActiveNews, când am văzut că, brusc, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a cerut demisia managerului Spitalului, Bogdan Socea, și a directorului medical, Dimitriu Mihai Cornel Traian, ÎNAINTE de anunțul Parchetului privind arestarea cadrelor medicale acuzate de crimă, după ce, timp de 4 (patru) luni îl apărase din răsputeri acuzând, în schimb, denunțătorele faptelor abominabile din spital. Dacă așa stă situația, se impune, cu siguranță, și anchetarea ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, care i-ar fi putut dezvălui colegului său de guvernare care va fi deznodământul zilei.
Întrebarea se ridică în urma deznodământului de miercuri, când a avut loc o premieră sinistră pentru medicina românească: două doctorițe și o asistentă au fost arestate, fiind acuzate de omor calificat cu premeditare, tentativă de omor calificat și mărturie mincinoasă.
Până acum, medicii implicați în cazuri de malpraxis au fost acuzați în cel mai rău caz de ucidere din culpă. În cazul celor două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon însă, anchetatorii vorbesc de circumstanțe agravante și anume că „au profitat de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmității sau altor cauze”, pentru a le ucide.
O VICTORIE A PRESEI LIBERE
Totul a început de la o anchetă din luna aprilie a presei independente care releva că 17 oameni au murit în numai câteva zile în aceeași secție de la „Sf. Pantelimon”.
Ziarul Cetățeanul, partener ActiveNews, a dezvăluit în exclusivitate cazul morților suspecte de la Secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon. În urma dezvăluirilor făcute de jurnalistul Cătălin Antohe, fondatorul Cetățeanul.net, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Ministerul Sănătății au declanșat anchetele care au dus după patru luni la arestarea cadrelor medicale acuzate de crime.
Pe parcursul documentării am obținut informațiile șocante
despre ce se întâmplă la Secția ATI a spitalului: dezvăluiri precum că
unii medici ar omorî, practic, pacienții în stare critică. Pacienților
li s-ar fi micșorat deliberat doza de noradrenalină prescrisă, substanță
care are rolul de a-i ține în viață. Așa s-ar fi ajuns ca în numai 3
zile, cel puțin 17 pacienți să moară cu zile.”, scriu azi jurnaliștii de la portalul independent Cetățeanul.net.
Medicii de la ATI Pantelimon s-au solidarizat cu cadrele acuzate de crime
Colegii cadrelor medicale acuzate și arestate pentru crime cu premeditare vor să ne demonstreze până la capăt iresponsabilitatea corpului medical care a trădat românii în pandemie:
„Medicii ATI au hotărât să intre într-o grevă spontană și să nu dea anestezie la pacienții cronici și programați, asigură doar urgențele. Au fost amânate 10 intervenții. Au zis că vor semna o hârtie că vor demisiona din gărzi și din spital. Ar însemna un blocaj”, a transmis în această dimineață managerul spitalului, care a anunțat de altfel că va demisiona, potrivit anunțului făcut de Rafila.
„Dânșii au decis că vor demisiona. Directorul medical a făcut-o imediat, domnul manager este decis să demisioneze, s-a și anunțat acest lucru public, dar trebuie să avem în vedere că trebuie să asigurăm funcționarea spitalului până la numirea unui nou manager, deci nu putem lăsa acest spital fără management câteva zile, deci demisia intră în vigoare în câteva zile”, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, Alexandru Rafila.
Rafilla refuză să demisioneze, deși acuzase denunțătoarele date afară de Spital
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat joi dacă intenționează să demisioneze după ce medici de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” au fost acuzați că au omorât oameni iar el acuzase denunțătoarelee de posibilă mărturie falsă.
”Nu am de ce să îmi asum această situație, pentru că acolo se discută despre un omor premeditat, iar eu nu am de ce să demisionez.”, a replicat politicianul.
Colegiul Medicilor și Corpul de Control al Ministerului Sănătății, părtași la crimă prin acoperirea faptelor
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că nici Corpul de Control al Ministerului Sănătății și nici ancheta Colegiului Medicilor nu a relevat faptul că la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” din București personalul medical de pe ATI ar fi ucis intenționat oameni, transmite Știripesurse.
Această declarație, în contraponderea cu ancheta organelor specializate, demonstrează neprofesionalismul cras și totala incapacitate a corpurilor respective de a apăra pacientul și a releva adevărul, dacă în astfel de cazuri grave, de crimă, acesetea nu au descoperit nimic. În mod normal, cel puțin șefii acestor instituții ar fi trebui să fie deja demiși, dacă nu și anchetați pentru acoperirea crimelor.
”A fost solicitat un reprezentant al Colegiului Medicilor din București și au trimis o echipă de profesioniști (??? - n.n.). Totodată, în aceeași zi, am discutat cu managerul Socea și am înaintat o sesizare către Parchet.
După ce Corpul de Control și-a încheiat misiunea, a urmat ancheta Colegiului Medicilor, cred că vreo 2 săptămâni a durat evaluarea. La sfârșitul acestei perioade au emis un raport și acest raport nu existau elemente care să arate că au existat fapte care să pună în pericol viața pacienților.”, spune cu nonșalanță ministrul nedemisionar.
”A fost solicitat un reprezentant al Colegiului Medicilor din București și au trimis o echipă de profesioniști (??? - n.n.). Totodată, în aceeași zi, am discutat cu managerul Socea și am înaintat o sesizare către Parchet.
După ce Corpul de Control și-a încheiat misiunea, a urmat ancheta Colegiului Medicilor, cred că vreo 2 săptămâni a durat evaluarea. La sfârșitul acestei perioade au emis un raport și acest raport nu existau elemente care să arate că au existat fapte care să pună în pericol viața pacienților.”, spune cu nonșalanță ministrul nedemisionar.
Rafila și Coriu, președintele Colegiului Medcilor, au încercat să mușamalizeze cazul
Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, acuză că la Spitalul „Sfântul Pantelimon” s-a desfășurat o adevărată campanie de ascundere a probelor și de intimidare a personalului medical. Acuzațiile vin în contextul în care atât Colegiul Medicilor, cât și comisia internă și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au spus că la acel spital nu s-a întâmplat nimic greșit, transmite EVZ.
Conform declarațiilor lui Vasile barbu, amenințările ar fi fost formulate de directorul medical, dr. conf. Dimitriu, care ar fi circulat printre angajații spitalului cu tabele și liste pentru a colecta semnături în vederea demiterii denunțătoarele cazului, directoara de îngrijiri și fosta șefă de secție de la ATI, Elena Voicu, ceea ce s-a și întâmplat.
Conform declarațiilor lui Vasile barbu, amenințările ar fi fost formulate de directorul medical, dr. conf. Dimitriu, care ar fi circulat printre angajații spitalului cu tabele și liste pentru a colecta semnături în vederea demiterii denunțătoarele cazului, directoara de îngrijiri și fosta șefă de secție de la ATI, Elena Voicu, ceea ce s-a și întâmplat.
Amenințări împotriva personalului medical și ștergere urmelor
Vasile Barbu afirmă că dr. conf. Dimitriu ar fi amenințat în mod repetat personalul medical, îndemnându-i să semneze listele respective. Totodată, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților acuză că mai multe probe au fost șterse în cazul dosarului de la Spitalul Sf. Pantelimon.
„De exemplu, injectomatele, nu s-a asigurat trasabilitate lor. Pachetul acum găsește consumul, dar între timp ele au fost schimbate de la un pacient la altul. Acum e foarte greu să constate acțiunile.
Se vede că au fost modificări bruște de dozare a injectomatelor, dar nu se știe pentru cine au fost folosite acele doze”, a mai spus el.
Mai multe rude ale pacienților au semnalat situația de la Spital
Vasile Barbu mai afirmă că din momentul deschiderii dosarului de la Spitalul Sfântul Pantelimon mai mulți aparținători ai pacienților au semnalat situațiile în care se regăsesc.
„Au sunat, ne-am întâlnit aici la Spital, au transmis și telefonic, și mesaje. S-au plâns, bineînțeles, pentru că i-am învățat noi cum să declare moarte suspectă”, a mai spus președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
„Luați-mă
acasă că m-au omorât astea. Luați-mă de aici că mă omoară!”
Fiica unuia dintre decedații din acea perioadă a făcut mărturii îngrozitoare la Antena 3. Ea acuză medicii că i-au omorât tatăl, internat doar pentru tensiune.
Ea a mărturisit chinurile la care tatăl său a fost supus în timpul internării sale la Spitalul Pantelimon. „Tata era legat de mâini și de picioare. Îi curgea sângele din mâini. Tatăl meu țipa de pe patul de spital: „Luați-mă
acasă că m-au omorât astea. Luați-mă de aici că mă omoară!”. Când ne-am
dus și am intrat înăuntru el avea gura spartă. Vreau să iasă adevărul”, a
mai declarat fiica unuia dintre cei decedați la Spitalul Pantelimon.
Două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon se află acum în arest după ce procurorii au constatat că ar fi scăzut intenționat cantitatea dintr-un medicament vital pentru pacienții internați la Terapie Intensivă. Alături de cele două, o asistentă medicală e acuzată de mărturie mincinoasă.
VIDEO - Conferința de presă a lui Alexandru Rafila retransmisă de PSD:
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Ps. Credem ca se simt in al noualea cer cand se declara solidari cu prezumtivii vinovati. O dovada in plus ca pentru unii profesia de MEDIC chiar e nobila. Nobila si premiata de ambasada Casa Neagre cu diplome de excelenta in lupta inpotriva vietii.