SCANDALUL PENAL de la Liceul Goethe reproduce CAZUL PENAL în care a fost implicată soția lui Vasile Bănescu, Cristina Popa-Curticeanu, fostă directoare a Colegiului German, demisă de ISMB și FDGR: crease ”o revoluție culturală” cu ”capetenii răsculate”

De Alesandru Anghel  /  

Foto FB: Radu Preda, un fost preot GDS-ist alungat de credincioșii din Munchen și de IPS Mitropolit Serafim, Vasile Bănescu cu soția lui, Cristina Popa - Curticeanu, Ioana Stăniloiu și anticreștinul Remus Cernea, la o recepție de la Ambasadorul Germaniei la București

Foto FB: Radu Preda, un fost preot GDS-ist alungat de credincioșii din Munchen și de IPS Mitropolit Serafim, Vasile Bănescu cu soția lui, Cristina Popa - Curticeanu, Ioana Stăniloiu și anticreștinul Remus Cernea, la o recepție de la Ambasadorul Germaniei la București

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul continuă la Colegiul Goethe din Capitală, după verificările Corpului de Control din minister - Directoarea a demisionat din nou!

Astfel a titrat Știripesurse ieri seară, informând că Directoarea Colegiului German Goethe din București și-a dat din nou demisia, pentru a doua oară într-o lună și jumătate, potrivit unor surse Edupedu.ro. Directoarea Rodica Ilinca și-a mai dat demisia în data de 17 ianuarie împreună cu cele două directoare adjuncte, Lipan-Weber Maria și Herbert Alexandru Beatrice, ca reacție la atitudinea „umilitoare” la care au fost supuse de Corpul de Control al Ministerului Educației, anunța atunci Colegiul într-un comunicat. Însă, două săptămâni mai târziu, cele trei directoare au revenit asupra deciziei și s-au întors în funcții, anunța ISMB. Nu se cunoaște motivul de acum al demisiei directoarei, dincolo de speculațiile legată de măruntaiele și ramificațiile afacerii devenite penale.

Scandalul a pornit după ce ministrul Educației a trimis Corpul de Control în urma sesizarii unui părinte care reclama faptul că o profesoară condiționa notele bune oferite unui elev de meditațiile particulare făcute cu ea.

Reclamația viza „desfășurarea de meditații cu elevii de la clasă de către un cadru didactic, respectiv acțiuni de bullying ale aceluiași cadru didactic asupra elevului minor ca urmare a renunțării frecventării meditațiilor”, potrivit unui răspuns primit de presă de la Minister.

Corpul de Control al Ministerului a emis un Raport amânunțit, care poate fi descărcat și CITIT de AICI, și în care se arată că Ministerul Educației urmează să sesizeze și Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 cu privire la cazul profesoarei Laura Cristiana Gherman (Dejeu) pentru suspiciunea de încălcare a prevederilor Codului Penal „prin condiționarea evaluării periodice a elevilor de participarea la cursurile organizate de SC DEUTSCHZENTRUM SRL, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale în consecință”. Totodată, Ministerul recomandă conducerii școlii să o ancheteze disciplinar pe profesoară. Recomandă de asemenea ca ISMB să o ancheteze disciplinar și pe directoarea Rodica Ilinca, dar și să demareze o inspecție școlară generală la școală. 

Cristina Popa, directoare și la Liceul German și la Grădința particulară de limbă germană unde Vasile Bănescu era administrator

Actualul scandal penal pare o copie la indigo a scandalului în care a fost implicată în urmă cu mai mulți ani soția actualului purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, Cristina Popa, fiica ultimului cancelar al lui Nicolae Ceaușescu, Silviu Curticeanu, la rândul ei fostă directoare a Liceului German unde și soțul ei a lucrat pe post de profesor. Foto: Deutsche Zeitung

Cei doi soți aveau împreună o grădință de limbă germană, unde Vasile Bănescu era administrator și Cristina Popa directoare:

„Descriere: Gradinita MAMI si TATI - Gradinita Micilor Talente. Gradinita Mami si Tati a fost infiintata in anul 2004 si a fost autorizata conform legii de Ministerul Educatiei si Cercetarii, cu Autorizatia de Incredere 817/08.09.2005. Urmareste programa propusa de Minister si lucreaza cu personal calificat in acest sens. La 3 min. de P-ta Romana, suntem situati intr-un cartier rezidential, linistit si sigur, intr-o cladire cu spatii amenajate special pentru a oferi copiilor conditii deosebite. Echipa Gradinitei Mami si Tati este formata din: Director educativ: Profesor Cristina Popa - specializari in Germania: Weimar, Sambachshof, Dillingen, Berlin - profesor Colegiul de limba germana Goethe. Director administrativ: Bănescu Vasile. 

Un actor celebru, revoltat, i-a făcut Plângere penală Cristinei Popa

Scandalul din 2012, similar cu cel care are loc azi, s-a amplificat atunci când, la fel ca acum, un părinte i-a făcut plângere penală Cristinei Popa, cât și întregii conduceri a Liceului, pentru acceptarea de fraudă și fals în acte publice. Tatăl acuzator era cunoscutul actor Mihai Călin, ceea ce a dus la mediatizarea rapidă a cazului. Călin acuza în 2012 că se crease o filieră întreagă de introducere frauduloasă a unor elevi în Liceul Goethe, pe baze preferențiale frauduloase și acte false de apartenență la etnia germană. Cazul devenit penal prin plângerile lui Mihai Călin se pare că s-a mușamalizat, pentru că Cristina Popa a reușit să stea în funcția de director încă patru ani, până în 2016.

Sub directoratul soției lui Vasile Bănescu, numărul copiilor așa-zis de etnie germană din București a explodat brusc, ca și cum s-ar fi înmulțit peste noapte pe cale naturală tot partidul lui Klaus Iohannis, Forumul Democrat al Germanilor din România, sub umbrela căruia funcționează Colegiul German.

Când plângerile s-au înmulțit la FDGR iar presa deja începuse să scrie despre șpăgi care ajungeau până la 5000 de euro per cap de copil, noul scandal care statea să explodeze s-a îngropat rapid prin solicitarea fermă de demitere a soției lui Vasile Bănescu din funcție, ceea ce s-a executat imediat de către Minister.

La fel ca actuala directoare dublu demisionată, și Cristina Popa a protestat vehement afirmând tranșant că iese din învățământ pentru acesta „umilire”. În realitatea, ea s-a întors în același loc după numai două săptămâni, conform proverbului cunoscut că câinele nu pleacă așa ușor de la măcelărie.

Soția lui Bănescu și întreaga conducere a Liceului sub ancheta penală a Poliției

Ce s-a întâmplat mai concret în 2012 și n-a apucat să fie șters de pe internet putem afla din câteva relatări ale presei vremii:

„Conducerea Colegiului Goethe din Capitala este anchetata de politie, dupa ce actorul Mihai Calin a reclamat faptul că fiul sau n-a mai avut loc la scoala din pricina „nemtilor” care s-au inmultit peste noapte, doar in acte.

Scandalul izbucnit in urma cu o saptamana, cand „National” a relatat ca actorul Mihai Calin a protestat pe scena Teatrului National impotriva conducerii Colegiului German Goethe, a luat amploare.

Actorul a dezvaluit ca zeci de persoane au dat declaratii false la notariat, sustinand ca sunt etnici germani doar pentru a-si inscrie copiii la „Goethe”, iar politistii au declansat o ancheta penala. „Toata lumea stie ca sunt niste falsuri! (…) Unii au dat declaratie notariala cum ca ar avea rude in Germania. Daca ai rude in Germania nu inseamna ca esti minoritate germana”, a declarat actorul Mihai Calin, la B1 Tv. În timp ce politistii efectuau investigatii, conducerea colegiului avea alte prioritati. „Domnii directori sunt ocupati cu niste manifestari culturale si nu pot da declaratii presei”, a precizat secretara colegiului reporterilor „National”.”

Niște nemți autentici nu și-au mai putut înscrie copiii din cauza falșilor nemți

„Nebunia de la Colegiul Goethe a început acum o lună, când mai mulți părinți nu și-au putut înscrie copiii de origine germană în clasa I. Revoltați, ei au cerut o anchetă, susținând că ar exista impostori care s-ar fi dat drept germani pentru ca micuții lor să învețe la acest liceu. Printre cei care au depus reclamații este și actorul Mihai Călin, a cărui fetiță, spunea el, a fost la o grădiniță de limbă germană.”, scria Libertatea în articolul „Anchetă inedită la Colegiul German Goethe din București: îl caută după arborele genealogic | EXCLUSIV”

„Plângerea penală am făcut-o împotriva Direcției Colegiului German Goethe și împotriva părinților care au făcut declarații mincinoase. Ministrul Educației a recunoscut că sunt de zeci ori mai mulți etnici germani și că este o problemă. Mi se părea firesc ca băiatul meu să facă o școală cu predare în limba germană după ce a studiat 4 ani într-o grădiniță cu predare în această limbă”, a declarat Mihai Călin la ProTv citat de Click.

„Anii trecuti erau cam 30 de etnici germani, anul acesta au fost 300”, a declarat ministrul Educatiei, Catalin Baba.

Actorul Mihai Calin sustine ca a depus plangere penala impotriva conducerii Colegiului German Goethe din Bucuresti si a parintilor care au dat declaratii notariale pe proprie raspundere ca sunt etnici germani, dar despre care spune ca nu le pot dovedi. Calin afirma ca a incercat sa isi inscrie copilul la Colegiu, dar ca nu mai prindea loc decat daca se declara de etnie germana, dupa cum incuraja conducerea Liceului. „Adica daca faceam un fals in acte publice, la fel ca trei sferturi dintre parintii care si-au inscris copiii aici”, sustinea actorul, citat de Hotnews.

Potrivit lui Mihai Calin, in prima faza erau doar 20 de copii etnici germani; dupa acceptarea declaratiilor notariale ca dovada a apartenentei etnice, numarul acestora a crescut la 146 pentru clasa pregatitoare si 125 pentru clasa I.

Directoarea Colegiului German Goethe, Cristina Popa, a declarat pentru HotNews.ro ca "problema etniei este foarte sensibila si nu o poate stabili exact nimeni, deci noi trebuie sa ne luam dupa niste documente pe care parintii le aduc. Noi nu avem autoritatea sa verificam dosare de etnie".

„Sunteti acuzata de mai multi parinti ca ati indemnat oamenii sa se declare la notar de etnie germana pentru a intra in prima etapa” - i-a spus reporterul Hotnews soției lui Bănescu

„Doamne fereste, nu au nicio dovada in sensul acesta si nici macar legea in sine nu i-a indemnat. Cand dau o declaratie pe proprie raspundere eu cred ca sunt toti maturi si o dau in cunostinta de cauza.”, a răspuns Cristina Popa.

„Cum credeti ca s-a ajuns la un numar de 300 de copii de etnie germana anul acesta, de la 20-30 anii trecuti?”, a fost o altă întrebare a reporterului HotNews la care Cristina Popa nu a știut răspunsul deși chiar ea acceptase dosarele respective.

Contactat de HotNews.ro, Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat ca germanii, ca minoritate, au prioritate la inscrierea in acest Colegiu German cu predare in limba germana materna. „Dar sistemul de dovedire a etniei germane prin aceasta declaratie pe proprie raspundere este nelegal si este un abuz”, sustine Asztalos.

Nici măcar o austriacă nu a reușit să-și înscrie copilul vorbitor nativ de limba germană, într-o primă fază, din cauza dosarelor false acceptate de conducerea Liceului.

„Surse din sistem susțin că plățile ilegale (șpaga) pentru facilitarea intrării în Colegiul German Goethe, ajungeau anii trecuți la 5.000 de euro pentru admitere și continuau până la finalizarea studiilor.”

 - scria un site cu numele Sindicatul Tinerilor Profesori din România

Pe fondul acestui scandal care s-a amplificat an de an, în martie 2016, Forumul Democrat German din România și-a retras sprijinul directoarei Popa și a silit-o să-și dea demisia. 

Imediat după ce ISMB a demis-o pe directoarea Colegiului Goethe, conducerea FDGR a anunțat într-un comunicat că a cerut înlocuirea acesteia, exprimându-și profunda indignare față de „noua politică școlară a Colegiului German Goethe promovată de Cristina Popa, cu sprijinul unor părinți și elevi, care însă nu aparțin minorității germanilor din România”.

În urma unor proteste ale unui grup de interese, FDGR a revenit cu un comunicat dur, în care a subliniat, între altele:

„1. Neregulile constatate de inspectori au fost reale si nu au fost infirmate ulterior.

Mai mult, ieri s-a depus la Inspectoratul General si o serie de alte sesizari cu privire la diverse nereguli care au avut loc pe parcursul mandatului dnei. Popa, care vor fi analizate de Inspectorat si solutionate de organele in drept. (...)

5. Schimbarea conducerii unei institutii reprezinta o problema doar pentru persoanele ale caror interese personale sunt strans legate de persoana care se afla la conducere. (...)

7. Presiunile si amenintarile la care au fost supuse cadrele didactice ale Colegiului in zilele trecute au fost fara precedent, la fel ca si implicarea elevilor in acest conflict inutil.

In aceste zile aproape ca se instaurase in Colegiul German o atmosfera de tip „revolutie culturala”, in care unii elevi se rasculau impotriva profesorilor lor, parintii ii „puneau la punct” pe dascalii copiilor lor, capeteniile „rasculatilor” starneau masele si chemau la infruntare

Cu mesajul de adio de mai jos sper ca apele sa se linisteasca si activitatea scolii germane din Bucuresti sa reintre in normal, iar astfel de situatii sa nu se mai repete niciodata.

Cu deosebita stima,

Christian Töpfer”

Perseverentă, Cristina Popa Bănescu Curticeanu a încercat să revină pe aceeași funcție în 2021, crezând că nemții au uitat iar acum și soțul ei era „cineva”. Bucuria n-a durat mult. FDGR i-a dat rapid un bobârnac care a neantizat-o, din nou.

Astfel, în ianuarie 2021, Cristinei Popa i-a fost retrasă numirea în ședința Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB). Reprezentanți ai Inspectoratului au declarat pentru Edupedu.rodecizia a fost luată în ședința din această dimineață a Consiliului de Administrație al ISMB, pe motiv că „nu avea acordul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR)”.

Dar nici Mihai Călin nu a uitat-o. La articolul cu trimiterea de mai sus cunoscutul actor a comentat:

„Va amintiți de scandalul declarațiilor pe proprie răspundere din 2012? Cristina Popa era directoare atunci.”

Mai multe declarații și acuzații ale părinților de la Goethe puteți găsi în articolul de arhivă Femeia din spatele lui Bănescu: fiica Cancelarului lui Ceaușescu, Silviu Curticeanu. Cristina Bănescu, ex Cristina Popa, a fost demisă de la Colegiul Goethe pentru presupuse fraude

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Rusi 01.03.2024 17:52
    Vasile Bănescu se invartea in mediul infractional.
Ultima oră

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal

14:41

Luminița Arhire: DESPRE LIICEANU sau O DEZAMĂGIRE CU DAMF DE „BOIS D’ARGENT”, DE LA DIOR

13:30

Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

12:30

Jurnalistul Ion Spânu scoate la lumină secretele privind Asasinarea lui Eminescu. ActiveNews publică în premieră extrase din volumul reputatului jurnalist, noua ediție

11:33

Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

11:00

135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat