
Parohia românească a Mitropoliților Bucovineni din cimitirul vechi al orașului Cernăuți, aflat de asemenea sub amenințarea distrugerii, este în pericol. Autoritățile au decis să o lichideze, transmit colegii noștri de presă din nordul Bucovinei.
Concret, autoritățile ucrainene au transmis preoților români ai bisericuței să o elibereze și să o predea de urgență. Citirea publică a hotărârii Primăriei s-a efectuat sub supravegherea Poliției, vineri, 26 mai 2023 - VIDEO MAI SUS, FOTO MAI JOS:
Preotul Cristofor Gabor, parohul capelei mitropolitane, afirmă, în baza documentelor pe care le deține, că hotărârea Primăriei Cernăuți este ilegală.
Episcopia Cernăuțiului și Bucovinei a dat în judecată Primăria și enoriașii români speră că li se va permite ca slujba să se mai poată oficia până la hotărârea instanței.
Dar aceasta depinde doar de imprevizibilele autorități ucrainene care pot evacua preoții români și prelua bisericuța în orice moment.
Acum e nevoie mai mult decât oricând de solidaritate din partea României și a Bisericii Ortodoxe Române, indiferent de aspectele politice care guvernează interesele ucrainene și cărora unele autorități de la București li se subordonează chiar și în detrimentul comunității românești, vitregită de limba română în școli și acum și în biserici!
Până și mormintele străvechi românești sunt amenințate. De atacul geopolitic la Delta și Gurile Dunării nu mai vorbim...
CE MAI RĂMÂNE SĂ FACĂ AUTORITĂȚILE UCRAINENE ÎMPOTRIVA ROMÂNILOR CA SĂ REACȚIONEZE ROMÂNIA?
Orașul Cernăuți este înfrățit cu primariile Sucevei, Iașului și Timișoarei.
Ar
fi bine ca macar una dintre aceste primării să-și avertizeze prietenește partenerii de la Cernăuți sau chiar să întrerupă relațiile de parteneriat cu
primăria Cernăuțiului, printr-o declarație publică, până la rezolvarea definitivă a situației Capelei
mitropolitane.
Dacă Patriarhia Română este virusată de Agentul Bănescu, Mitropoliile surori, ale Moldovei și Bucovinei și Basarabiei, cât și Sfintele Mănăstiri care au relații directe cu Cernăuțiul, ar trebui să intervină cu blândețe și solidaritate firească și frățească pentru a cere, totodată, cu fermitate, ca parohia Capelei să rămână în subordonarea Episcopiei și slujbele să fie oficiate ca și până acum în limba română.
Amintim împreună cu publicista bucovineancă Maria Toacă că acest Paraclis, ctitorit de ierarhul Silvestru Morariu, a fost înălțat în 1881 ca criptă pentru Mitropoliții Bucovinei și Dalmației, iar în 1884, în zi de sâmbătă înainte de Duminica Rusaliilor a fost sfințit, cu hramul ”Sfinții Trei Ierarhi”.
În criptele de la subsolul Paraclisului și-au găsit odihna veșnică episcopul Dositei Herescu, mitropoliții Teofil Bendele, Teoctist Blajevici, Arcadie Ciupercovici, Silvestru Morariu Andrievici, Vladimir de Repta, Nectarie Cotlarciuc.
„Eliberatorii” antihriști le-au profanat osemintele, în perioada de ocupație sovietică sfântul lăcaș a fost transformat într-o groapă de gunoi.
Cu binecuvântarea și susținerea Preafericitului Patriarh al României Daniel, la acel moment mitropolit al Moldovei și Bucovinei, vrednicul de pomenire părintele Mihai Ivasiuc a refăcut Capela Mitropoliților, unde a slujit 16 ani, până la ultima bătaie de inimă.
La câțiva ani după revigorarea sfântului lăcaș, niște vandali au profanat vreo 500 de cripte și au împărăștiat oasele în fața Capelei. Părintele le-a adunat în racle și le-a înhumat. Tot de la el a început tradiția de a aprinde lumânări în noaptea Învierii la mormintele personalităților românești și de a avea grijă de mormântul lui Aron Pumnul.
Acest crez a fost preluat de părintele Cristofor Gabor, un vrednic continuator, care ține la neamul său, oficiază slijbe de pomenire a înaintașilor înmormântați în acest cimitir, participă împreună cu familia și enoriașii săi la comemorările organizare de societățile naționale românești.
„Biserica și credința sunt veșnice, nu vor muri niciodată, de aceea nici limba noastră în care ne rugăm nu va muri”, reproduce doamna Maria Toacă din spusele părintele Cristofor, pe care le rostește de fiecare dată, ca să nu uităm.
Repetăm: românilor bucovineni din nordul Bucovinei și celor basarabeni, din Basarabia istorică, aflați, în urma vicisitudinilor istoriei și a trădărilor la cel mai nivel înalt, sub administrație ucraineană, li s-a luat limba natală din școli și acum li se iau și bisericile unde se slujește în românește.
CE MAI URMEAZĂ?
Colegii de presă bucovineană ne oferă mai jos un reportaj video despre soarta Bisericii „Sfinții Trei ierarhi”, care riscă să dispară, la fel ca și cimitirul românesc din Cernăuți.
Mai depinde și de noi ca acest lucru să nu se întâmple.
Îndemnăm și rugăm puțina presă românească liberă rămasă să răspândească acest Apel.
Doamne ajută!
Redacția ActiveNews
VIDEO Bucovina Press:
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă a Ucrainei (creată în ultimii ani) are aproape de două ori mai puține comunități religioase – 7.188, dintre care 457 nu funcționează.
A treia cea mai mare confesiune din Ucraina – biserica greco-catolică, are 3.670 de comunități religioase.
[Aici menționez că, după cel de-al doilea război mondial, Polonia a fost "mutată" 400 km spre vest în detrimentul Germaniei și că URSS a "câștigat" o fâșie de 400 km lățime din Polonia care includea Ucraina de vest, cu Lvov și alte orașe poloneze cu populație în majoritate covârșitoare catolică și greco-catolică.]
În Ucraina, potrivit acelorași statistici sunt înregistrate 215 mănăstiri care aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (40% din numărul total), în care se nevoiesc 4.681 călugări și călugărițe (70% din monahismul ucrainean). Biserica schismatică, BOaU, are 79 de mănăstiri cu 233 de călugări (cam 3 călugări /mănăstire !).
Aceleași statistici menționează că în Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică sunt 10.510 de clerici, 18 instituții teologice de învățământ cu 1.479 de studenți la zi și 2.454 de studenți care studiază la distanță, 4.085 de școli duminicale și o școală de studii medii generale.
Românii ortodocși din Ucraina
------------------------------------------
Există în cuprinsul Ucrainei 121 de parohii ortodoxe cu limba de slujire română, dintre care 110 în regiunile Cernăuți și Odesa -- cu afiliere moscovită, 7 în regiunea Transcarpatică, ieșite din comuniunea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, derivată a Patriarhiei Ruse de la Moscova, și 4 parohii în regiunea Odesa afiliate canonic Mitropoliei Basarabiei – Patriarhia Română.
Românii reprezintă cea mai numeroasă minoritate neslavă în Ucraina (circa 500.000 de persoane). Istoric, aceștia, în cea mai mare parte a lor, au făcut parte din Biserica Ortodoxă Română, fiind incorporați forțat Bisericii Ortodoxe Ruse – Patriarhia Moscovei, ca urmare a ocupației sovietice a Basarabiei, Nordului Bucovinei și ținutului Herța.
Agresivitatea cu care se lucrează azi în Ucraina este copia fidelă a politicilor implementate în Transilvania și Nordul Bucovinei de-a lungul secolelor, de catolicizare forțată a populației autohtone românești și de formare a struțo-cămilei numite biserica greco-catolică.
Aceeași politică a fost dusă și de autoritățile sovietice după anexarea teritoriilor românești. Dacă pe plan confesional era vorba doar de a se subordona patriarhiei Moscovei, politica de rusificare a teritoriilor românești anexate a fost de o duritate extremă, depășită însă însă azi de politica de 'ucrainizare' forțată a Herței și a Bucovinei de Nord.
După modelul de mai sus, așteptati-vă la un 'eveniment' care să ducă la ruperea Transilvaniei din trupul României.