
Foto: YouTube

A trecut o săptămână de când liderul chinez Xi Jinping și-a început cel de-al treilea mandat la putere, care a încălcat toate normele, cu o susținere răsunătoare a politicii sale necruțătoare de „zero-Covid". Dar angajamentul de a o menține alimentează deja scene de haos și mizerie în întreaga țară, potrivit CNN.
În orașul Xining din nord-vestul țării, locuitorii și-au petrecut săptămâna trecută implorând cu disperare pentru puțină mâncare, în timp ce sufereau în timpul celei mai recente închideri stricte a țării; în vest, în Lhasa, capitala regională a Tibetului, mulțimi furioase au protestat pe străzi după mai mult de 70 de lockdown.
În provincia centrală Henan, muncitorii migranți au abandonat în masă o fabrică Foxconn blocată, mergând pe jos kilometri întregi pentru a scăpa de epidemie la cel mai mare loc de asamblare a iPhone-urilor din China. Și, în Shanghai, centrul financiar din estul țării, situația este sumbră chiar și la Disneyland - parcul și-a închis brusc porțile luni pentru a se conforma măsurilor de prevenire a răspândirii COVID, blocând vizitatorii înăuntru pentru teste obligatorii.
În multe alte părți ale țării aceste restricții cumplite, continuă să paralizeze afacerile și viața de zi cu zi, chiar dacă restul lumii trece peste pandemie.
Unitatea Foxconn se luptă pentru a controla un focar de la jumătatea lunii octombrie, deși compania nu a dezvăluit numărul de infecții în rândul lucrătorilor săi. Miercuri, zona economică a aeroportului Zhengzhou, unde se află fabrica Foxconn, a anunțat noi măsuri de izolare. Pe măsură ce exodul Foxconn a adus focarul din Zhengzhou în centrul atenției, autoritățile sanitare ale orașului au încercat să calmeze temerile populației. Luni, comisia municipală de sănătate din Zhengzhou a publicat un articol pe WeChat cu titlul: "Covidul nu este atât de oribil, ci poate fi prevenit și tratat".
Huang, expertul de la Council on Foreign Relations, a declarat că concepțiile greșite despre virus ar complica lucrurile dacă China ar decide la un moment dat să renunțe la Covid zero.
„Chiar dacă, în viitor, China dorește să schimbe povestea și să minimalizeze gravitatea bolii, unii oameni ar putea să nu creadă în noua poveste", a spus el.
Pe măsură ce se apropie iarna, experții avertizează că China ar putea fi lovită de un nou val de infecții - și de un nou ciclu de restricții draconice. China a raportat 2.755 de infecții locale pentru ziua de marți, cel mai mare număr zilnic din luna august.
„Judecând după situația din China, va exista un focar major mai devreme sau mai târziu. China a depus eforturi uriașe și a plătit un cost ridicat pentru a preveni acest lucru, dar, în cele din urmă, nu va fi capabilă să oprească răspândirea unei astfel de boli extrem de infecțioase", a declarat Jin.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
https://tribuna.us/opinie-china-lui-xi-jinping/
Sub conducerea lui Xi Jinping, tehnologiile de vârf au devenit un instrument strategic esențial al regimului de la Beijing atât în ceea ce privește extinderea controlului Partidului Comunist asupra societății, cât și în demersul de obținere a hegemoniei globale.
Amploarea supravegherii exercitată de regimul de la Beijing atinge limite greu de imaginat în Xinjiang, regiune despre care Josh Chin spune că arată ca o „zonă de război distopică”, cu posturi de control la fiecare kilometru, cu blocuri de camere de luat vederi la tot pasul și cu scanere faciale în punctele de acces. Într-o altă carte pe aceeași temă, The Perfect Police State, jurnalistul Geoffrey Cain descrie cum în Xinjiang profilul fiecărei persoane este documentat în detaliu, „de la codul genetic, la sunetul vocii sau detaliul dacă intră în casă prin ușa din față sau prin cea din spate”, utilizând algoritmi de Inteligență Artificială, rețele neurale, tehnologii de recunoaștere facială și de voce sau colectarea de date biometrice. „Nu este un genocid în sensul secolului al 20-lea, când regimurile fasciste au plasat populațiile «nedorite» în lagăre ale morții și le-au forțat să intre în camerele de gazare. Este o ștergere lentă, sinistră, a unei întregi culturi, prin tortură psihologică și fizică în lagăre de concentrare și supraveghere nesfârșită pentru a-i obliga să internalizeze gândirea statului și să-și nege propriile realități.”
În volumul „Surveillance State: Inside China’s Quest to Launch a New Era of Social Control”, apărut recent, Josh Chin, care a petrecut aproape 20 de ani în China, și Liza Lin dezvăluie amploarea sistemului de control intern din China bazat pe tehnologii sofisticate, de la recunoaștere facială la supravegherea postărilor online pe rețelele sociale (care sunt exclusiv chinezești, toate celelalte fiind interzise).