

ACTUALIZARE 8.02/ 18:12 Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, a avut, vineri, consultări cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu aliații, după cererea Rusiei ca SUA să desființeze sistemul antirachetă de la Deveselu. La finalul consultărilor, reprezentanții MAE au transmis că poziția Federației Ruse privind sistemul antirachetă NATO este „complet irelevantă, întrucât sistemul de la Deveselu nu face obiectul Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare”.
”Poziția exprimată de Ministerul Apărării al Federației Ruse privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfășurate și la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF. Poziția MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat. Aceasta se regăsește în toate Declarațiile finale ale Summit-urilor Aliate din ultimii ani”, au transmis, vineri, reprezentați Minsterului afacerilor Externe, după ce ministrul Teodor Meleșcanu a avut consultări cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
MAE reiterează ideea că sistemul anti-rachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, ”nu are nici o capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esențial pentru asigurarea securității spațiului Euro-Atlantic”.
„Conceptul scutului antirachetă al NATO reprezintă o acțiune proporțională cu amenințările actuale, care respectă toate angajamentele internaționale, inclusiv Tratatul INF. Orice încercare a Federației Ruse de a nega acest lucru constituie o flagrantă dezinformare și o încercare de a distrage atenția de la încălcarea reală a Tratatului INF de către statul rus. Reamintim că poziția României și a Aliaților săi pe tema INF este clar exprimată în Declarația Consiliului Nord-Atlantic din 1 februarie 2019”, au mai transmis oficialii MAE.
ACTUALIZARE 22:56 Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, joi seara, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că baza de la Deveselu este pur defensivă, iar România va avea vineri o poziție față de anunțul Rusiei, după ce se va consulta și cu aliații.
„Baza de la Deveselu a pur defensivă. Poveștile că s-ar putea să se pună pe rampa de la Deveselu rachete de croazieră care să aibă încărcătură nucleară e o găselniță care nu are nicio bază reală. Nu e niciun argument că ar putea să creeze probleme Rusiei", a declarat Teodor Meleșcanu.
„Fără niciun fel de dubiu, în cursul zilei de mâine vom avea o poziție, o să ne consultăm și cu aliații noștri. Mi se pare ieșit din comun să chemi atașatul american ca să dărâme baza de la Deveselu, care nu are nimic cu armamentul nuclear", a mai precizat ministrul de Externe.
Întrebat dacă are în vedere și convocarea ambasadorului rus la București, Meleșcanu a afirmat: „O să avem în vedere și posibilitatea unui dialog și să cerem clarificări, pentru că acest tip de comunicare este greu de înțeles. O să cerem clar care sunt problemele pe care le ridică Federația Rusă".
Știrea inițială
Ministerul Apărării din Rusia a informat joi că Statele Unite ar trebui să își distrugă sistemele nucleare MK-41 plasate în România pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF, scrie Reuters.
Potrivit sursei citate, ministerul a precizat că Washingtonul ar trebui să distrugă și dronele de atac din același motiv.
Ministerul a informat că a convocat atașatul militar al ambasadei SUA la
Moscova pentru a-i înmâna o notă care conține cererea Moscovei privind distrugerea scutului antirachetă de la Deveselu.
Totodată, ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a declarat joi că țara sa este dispusă să poarte un dialog cu Statele Unite pe tema Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), însă nu va fi cea care să inițieze discuțiile, și a dat asigurări că România nu va fi ținta unor acțiuni ostile.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Nu știu cât de mult rău sau bine vor rușii, dar un fapt e cert - NATO și propaganda sa încearcă să ne convingă că 1 + 1 = 0, doar fiindcă… așa zice ”Alianța”.
BUCUREȘTI, 8 feb, Sputnik, Dragoș Dumitriu. După cum se știe, Moscova a protestat, în repetate rânduri, față de amplasarea în România a unui sistem capabil să lanseze rachete către zone din Rusia. România a respins în permanență ideea (cu excepția unei gafe memorabile a lui Mihai Fifor), subliniind că e vorba de un scop pur defensiv.
Sigur, nu avem niciun motiv să ne îndoim de bunele intenții ale României – cu excepția unor fluctuații privind ”pericolul” pe care îl previne sistemul de la Deveselu: ba ”teroriști”, ba ”Iran”, ba ”Siria”, ba chiar și îndepărtata Coree a lui ”Little Rocket Man” – care între timp a devenit ”I love this guy!”.
În privința Rusiei, situație declarativă e de-a dreptul ridicolă – ”Deveselu nu este contra Rusiei”, s-a spus în toate discursurile, după care imediat s-a vorbit de ”amenințările Rusiei”, ”provocări”, ”agresivitatea” etc. etc. Adică o bâlbâială ipocrită demnă de un film american prost – sau cu proști – nu de o țară respectată odinioară în întreaga lume. Vorbesc de România.
Și încă o problemă – totul ar fi mai credibil dacă românii ar deține controlul la Deveselu – și nu americanii! De fapt, românii nu au nici un cuvânt de spus, ba chiar au nevoie de aprobare ca să intre în facilitatea militară propriu zisă.
Acum, odată cu suspendarea sau încetarea Tratatului sau… în fine, cu spectacolul INF, un oficial rus, generalul maior Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării al Federației Ruse a făcut o propunere părții americane - după care istericii NATO din România au sărit ca arși:
”În perioada dinainte de expirarea Tratatului INF (SUA) să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a Tratatului INF prin distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfășurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-țintă, similare în privința caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie și scurtă de acțiune, distrugerea dronelor de atac care, după caracteristicile lor, cad sub incidența termenului de rachetă de croazieră terestra, conform INF”.
Meleșcanu și alții au încercat să pună batista pe țambal, dar istericii NATO – nimic. La loc de frunte, evident, Radu Tudor. Astăzi, propagandistul ocupației yankee a venit bucuros foarte că a obținut reacția NATO! Fantastic!
”În urma demersului Moscovei de a cere SUA eliminarea Scutului antirachetă de la Deveselu, România, iată reacția Alianței Nord Atlantice primită în exclusivitate de la Bruxelles”, a scris pe blog Radu Tudor citând-o pe purtătoarea de cuvânt, Oana Lungescu:
”Încă o încercare flagrantă a Rusiei de a distrage atenția de la încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea și amplasarea sistemului de rachete SSC8. Pretențiile Rusiei sunt nefondate. Deveselu e parte din sistemul de apărare anti-rachetă, care e pur defensiv. Mai mult, interceptorii de la Deveselu nu sunt rachete. Și nici scutul antirachetă, nici interceptorii americani nu încalcă Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare”.
Deputat turc: Denunțarea INF reprezintă un pericol pentru întreaga lume
Deci, ați citit ce spun rușii și ce spune NATO, folosind, ciudat, cuvinte din vocabularul curent al lui Radu Tudor. Or fi toți setați pe același carnețel de cuvinte sau poate Radu Tudor e suficient de sigur ca să i se permită să formuleze el însuși. Vorba aia – și noi l-am pomenit de-atâtea ori încât, într-un fel, e favoritul nostru!
Harasho, dar unde greșesc rușii? De fapt, ei se plâng de mere, iar NATO răspunde despre termosul cu cafea.
Rușii sunt nemulțumiți de amplasarea lansatorului MK41, care e capabil să lanseze rachete la distanțe care pot atinge ținte importante din Rusia.
Hai să verificăm ce spun rușii folosind surse… americane.
”Aegis Ashore încorporează capacitatea probată și flexibilă a Aegis BMD - cea mai recentă versiune Baseline 9 - cu radar SPY-1, procesor de semnal multirol, Mk 41 VLS (Vertical Launch System) și procesoare de comandă, control și comunicații. De asemenea, are capacitatea de a lansa SM-3 Block IA, Blocul IB, și, începând cu anul 2018, Standard Missile-3 Block IIA”.
Datele sunt din prestigiosul portal DefenceIQ, unde găsiți diverse analize, colaboratori de marcă, inclusiv Colin Powell. Dar, sigur, date despre Deveselu se pot găsi și din alte surse.
Acum, ce poate lansa MK41 VLS? Tot o sursă americană – Seaforces online (lansatorul a fost creat pentru marină) ne dă o listă a tipurilor de rachete și interceptoare (mergând pe formula NATO) pe care o pozăm mai jos:
Deci, rachetele timp Tomahawk pot fi lansate cu MK41.
Dar ce distanțe pot atinge interceptorii/rachetele lansate de la Deveselu? De ce le-ar fi teamă rușilor? Bat ei câmpii, cum spun NATO & Radu Tudor?
Din datele publice, inițial sistemul de la Deveselu era pregătit pentru tipul de SM3 1B, iar din 2018 sistemul a fost upgradat la SM3 IIA. Iată mai jos caracteristicile, dintre care ce mai importantă în controversa noastră este distanța de acțiune:
Caracteristicile SM3 IIA
© PHOTO: CAPTURĂ: SEAFORCE ONLINE
Caracteristicile SM3 IIA
După cum se vede, distanța este de 2500 kilometri, la fel ca în cazul unui Tomahawk. Păi distanța în linie dreaptă de la Deveselu e de circa 720 km până la Sevastopol și la 1600 km de Moscova!
Deci, întrebarea este – de ce ”este nefondată cererea rușilor”? Unde este ”dezinformarea”? Cum se spune, întreb pentru un prieten – fiindcă nu mă pricep la militărie, dar știu să citesc, să caut surse corecte și să compar. Ori, logica matematică nu e propagandă.
Nu știu cât de mult rău sau bine vor rușii, dar un fapt e cert – nu greșesc atunci când vine vorba de cifre. NATO și propaganda sa încearcă să ne convingă că 1 + 1 = 0, doar fiindcă… așa zice ”Alianța”.
https://ro.sputnik.md/International/20190208/24596258/Nici-Moscova-nici-isteriile-pro-NATO-nu-pot-ascunde-cifrele-reale-de-la-Deveselu.html