Românii născuți la ei acasă și supuși deznaționalizării în actuala Ucraină, lăsați de izbeliște de Departamentul de la București condus de USR-PLUSista Oana Ursache

De Vlad Pârău  /  

Foto: teologi.ro

Foto: teologi.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși sunt cei mai oprimați dintre românii rupți de Țara-Mamă prin invazia sovietică din Al Doilea Război Mondial, bucovinenii rămași în Ucraina, laolaltă cu basarabenii și maramureșenii din teritoriile române înglobate de Ucraina, sunt prea lesne trecuți cu vederea de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, condus de URS-PLUSista Oana Ursache. În chiar ziua în care se marchează o tristă aniversare, a semnării tratatului trădător cu Ucraina - țară care nici nu-l respectă, desființând școlile cu predare în limba română și supunându-i deznaționalizării pe românii bucovineni și basarabeni -, apare trista știre că Mesagerul Bucovinean, o revistă de limba română din Bucovina de Nord, nu a primit finanțare de la București. Acesta nu este singurul proiect solicitat de românii din Ucraina departamentului de la București care ar trebui să le finanțeze dăinuirea culturală într-un mediu slav, total ostil minorității române și altor minorități.

Mâhnit că Departamentul pentru Românii de Pretutindeni nu a acordat finanțare „Mesagerului Bucovinean”, un ziar românesc care apare de aproape 20 de ani în regiunea Cernăuți, fostul redactor-șef al publicației, scriitorul Ștefan Hostiuc, i-a adresat o scrisoare Oanei Ursache, pe care o preluăm integral de la Podul.ro:  
 
„Scrisoare deschisă 

Stimată doamnă Secretar de stat Oana Ursache,

Onorată Comisie DRP de evaluare a proiectelor pe anul 2021

Am aflat de curând că proiectul nostru, „Editarea revistei «Mesager bucovinean», cu public țintă Comunitatea românească din Ucraina”, care timp de 6 ani a obținut finanțare nerambursabilă de la DRP/MRP, fără observații critice, fiind considerat util comunității căreia i se adresează, acum nu mai e la nivelul exigențelor onoratei Comisii de Evaluare. Prin aceasta înțelegem că mesajul transmis de revistă în perioada recentă către cititorii săi nu mai este pe placul finanțatorului și că, deranjând Kievul prin demascarea scopului final al politicilor educaționale, lingvistice, identitare ucrainene față de comunitatea românească din Ucraina, revista deranjează, mai nou, și Bucureștiul. 

Anul trecut, prin editorialul din „Historia” al domnului Remus Georgescu, ni s-a arătat cu degetul, anul acesta, cu vărguța. Se vede că aceasta am meritat. Prin hotărârea dumneavoastră, Comunitatea românească din nordul Bucovinei rămâne fără încă o publicație periodică, unică în sensul grupării materialelor în ediții tematice pe probleme de stringentă actualitate pentru românii din Ucraina, dar și noi rămânem cu ceva mai mult timp liber pentru celelalte proiecte mereu amânate. De aceea, vă trimitem acest

CUVÂNT DE MULȚUMIRE, ÎN LOC DE CONTESTAȚIE

prin care redactorul-șef al publicației căzute în dizgrația Domniilor Voastre a răspuns la primirea Marelui Premiu Bucovina al Societății Scriitorilor Bucovineni (Suceava) pentru activitatea desfășurată în vedere promovării spiritualității bucovinene în paginile revistei „Mesager bucovinean”, eveniment care a avut loc la 27 noiembrie 2020.

Marele Premiu e, pentru mine, o mare surpriză. Sincer, nu mă așteptam să mi se facă o asemenea onoare pentru activitatea mea mai curând publicistică, decât literară. Aici, la Cernăuți, dacă faci publicistică, aproape că nu-ți rămâne timp pentru literatură. Așa mi-am întârziat toate proiectele literare. Asta îmi creează o stare de nemulțumire care a devenit cronică.

Ceea ce mă liniștește un pic, făcându-mă să nu fiu chiar atât de speriat de această înaltă prețuire, de care parcă nu am dreptul să mă bucur prea tare ca o încununare a succeselor mele literare, ci mai curând ca un avans pentru viitoarele cărți de beletristică și analiză literară, e că publicistica, ce mă ține captiv de câțiva ani buni, e un exercițiu cultural. Iar unei reviste de cultură, literatura nu-i este deloc străină. Doar având această convingere m-am decis să scot la Cernăuți, după ce „Septentrion literar”, revista pe care o scoteam împreună cu poetul Ilie T. Zegrea luase o pauză, o revistă cu profil mai larg, pentru bucovinenii de pretutindeni, cu public țintă Comunitatea românească din Ucraina, pe care am numit-o „Mesager bucovinean”. 

Publicația exista, dar într-o altă formulă, reflectând mai mult viața Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, sub auspiciile căreia apare și în prezent. Dacă ar fi mers proiectul „Septentrion literar” poate că „Mesagerul…” nostru ar fi rămas o pasăre de colivie. Dar de câțiva ani revista „Septentrion literar” nu mai apare. Nu apare pentru că, practic, nu mai are cine să o facă. Cernăuțiul a cam rămas fără scriitori români. Generația veche dispare ușor, ușor. Uite că ne-a părăsit de curând poetul Mircea Lutic. Generația mai nouă, care n-ar trebui să fie chiar atât de nouă, s-a lăsat absorbită de publicistică, de jurnalism, și cei câțiva reprezentanți ai ei care ar putea să producă literatură, produc știri, reportaje, relatări, necesare și ele, chiar mai necesare, pe termen scurt, decât beletristica, dar, pe termen lung, prea puțin relevante. Toate acestea sunt simple efemeride pentru care un scriitor își sacrifică activitatea literară. Cărțile lui vor rămâne nescrise, și cărțile nescrise sunt goluri în cultura unui popor, iar cum e cazul nostru, la Cernăuți, al unei comunități istorice.

Totodată, politicile educaționale și lingvistice de ultimă oră ale Kievului bat atât de departe și de desființător în identitatea națională a românilor, atât de cuminți și loiali – dintotdeauna loiali! – și statului austriac, și statului sovietic, și statului ucrainean, și dintotdeauna răsplătiți ba cu interdicții în folosirea de simboluri naționale, ba cu înlocuirea denumirii firești a limbii materne, ba cu scoaterea acesteia din sistemul de educație, ba chiar cu smulgerea literelor de aur de pe frontispiciul Catedralei din Cernăuți numai pentru că ridicau slavă Mântuitorului în limba română, limba ctitorilor acestui sfânt lăcaș, toate aceste nedreptăți ce ni se fac nu la întâmplare, ci, spre regretul nostru, al tuturor, sunt pritocite de întregi instituții, zdruncină atât de puternic stâlpii existenței noastre pe acest pământ, încât a te face a nu le observa și a-ți vedea de treabă cu scrisul, cu poezia, lăsându-le altora în seamă datoria de a le dezvălui sensul, de a le arăta scopul și dedesubturile, nu e cinstit și nici nu e cea mai fericită soluție pentru un scriitor.

Apoi, revista noastră este ereditar legată de Societatea Scriitorilor Bucovineni, pentru că e organul de presă al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, a cărei secție a fost, în urmă cu opt decenii, și Societatea Scriitorilor Bucovineni. Ea, de fapt, duce mesajul celor două societăți, acum oarecum distincte, către românii de dincolo care, în ciuda liberalizării trecerilor frontierei dintre cele două state, sunt parcă din ce în ce mai separați, mai înstrăinați, mai uitați.

Am primit vestea primirii premiului în momentul pregătirii pentru tipar a ediției speciale a „Mesagerului bucovinean” dedicată Centenarului Paul Celan, poetul cel mai important pe care l-a dat capitala Bucovinei în secolul XX. El este produsul multiculturalismului care încă mai exista în Cernăuți pe timpul lui Celan, pe timpul formării lui ca poet. Noi trăim acum cu nostalgia multiculturalismului de altădată, acelui multiculturalism real, nu a celui clamat retoric de propagandiștii de astăzi ori de câte ori au ocazia de a se lăuda occidentalilor, vorbind de la tribuna unor evenimente ca acela din anul acesta, circumscris împlinirii a o sută de ani de la nașterea poetului. Or, e o mare diferență între Cernăuțiul multicultural care a lansat un mare poet german de etnie evreiască într-un stat național care nu era nici german, nici evreu, și Cernăuțiul „multicultural” din zilele noastre, în care un poet aloglot de mare calibru nu se mai poate produce în niciun fel. Cealaltă epocă, apusă în urmă cu 80 de ani, înfierată mereu de istoricii ucraineni pentru „genocid lingvistic”, a produs un poet genial, de altă limbă decât cea a națiunii titulare, în timp ce astălaltă epocă, lăudată la tot pasul pentru „extraordinara” deschidere către valorile democrației europene, se mulțumește doar să celebreze centenarul unui asemenea poet de altă limbă fără să creeze premisele formării altuia de același calibru pentru viitorime. 

Cei care se mândresc de la tribună cu un asemenea înaintaș, pentru care n-au făcut practic nimic, uită să spună că, pe lângă geniul pe care i-l dă natura, un poet de talia lui Celan mai are nevoie, pentru a se realiza, și de un mediu multicultural autentic, sănătos, nu de unul perimat, fardat, viciat prin politici inadecvate și mumifiat propagandistic spre a fi scos în față de zile mari în discursuri fariseice rostite cu aplomb de inși semiculți, buricați pe podiumuri improvizate în piețe publice. Un mediu multicultural sănătos, întemeiat pe plurilingvism și multietnicitate, se formează nu prin legi orientate către îngrădirea dezvoltării culturale a minorităților, ci tocmai invers, printr-o adevărată deschidere către valorile democratice europene, deschidere care să demonstreze respect și sprijin din partea statului față de celelalte etnosuri în dezvoltarea nestingherită a culturii lor.

Faptul de a putea spune lucrul acesta într-o revistă de cultură mă face să cred că „devierea” mea dinspre literatură către publicistică nu e chiar o „dezertare” din tabăra scriitorilor și că numai în acest sens pot să-mi explic faptul că onoratul juriu s-a oprit asupra umilei mele persoane în a alege laureatul acestui prestigios premiu, nedreptățind poate alți candidați mai vrednici, premiu pentru care țin să-i mulțumesc pe această cale.

Cu acest cuvânt de mulțumire, îmi închei activitatea mea de redactor-șef al „Mesagerului bucovinean”, revistă cu public țintă Comunitatea istorică românească din Ucraina. Dacă aceasta a fost răsplata pentru că n-am fost cuminți, noi nu ne supărăm și cu plecăciune sărutăm mâna Patriei-mame, care știe să miluiască, dar și să arate vărguța celor neascultători.

Cu deosebit respect,

al Dumneavoastră

ȘTEFAN HOSTIUC,

membru al Uniunii Scriitorilor din România,

fost redactor-șef al fostei reviste „Mesager bucovinean”,

cu public țintă Comunitatea istorică românească din Ucraina”.

Acesta nu este singurul proiect al românilor din Ucraina căruia i s-a respins finanțarea de către departamentul special creat la București ca să le apere interesele. Dacă intrați pe pagina web a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, veți găsi o listă cu proiectele aprobate, dar și cu cele care nu au primit nici un ban de la statul român. Iată ce alte proiecte culturale românești din Ucraina au mai fost respinse:
 
  1. Muzeul de Istorie și Etnografie al Românilor din Transcarpatia NU A PRIMIT fonduri pentru proiectul „Restaurare anexă gospodărească - patrimoniu maramureșan în comunitățile românești din dreapta Tisei valorificat în „Muzeul de Istorie și Etnografie al Românilor din Transcarpatia” - Apșa de Jos, Ucraina” și nici pentru proiectul „Amprente ale statelor vecine la noi acasă”.

  1. Uniunea Regională din Transcarpatia „Dacia” NU A PRIMIT fonduri pentru proiectul „Uniunea Regională din Transcarpatia „Dacia” - 20 de ani de activitate în comunitățile românești din Transcarpatia, Ucraina”.

  1. Asociația Tinerilor Români din Transcarpatia NU A PRIMIT fonduri pentru proiectul „Dotarea unui cabinet de limba și literatura română” și nici pentru proiectul „Școala pentru toți: Predarea limbii și literaturii române printr-un program interactiv”.

  1. Societatea pentru cultura română „Grigore Nandriș” NU A PRIMIT fonduri pentru proiectul „Construcția unui monument istoric ce se va ridica în memoria românilor uciși sau deportați în perioada ocupației sovietice”.

  1. Comunitatea religioasă a parohiei „Înălțarea Domnului” din Cernăuți NU A PRIMIT fonduri pentru proiectul „Pictura interioară a Bisericii „Înălțarea Domnului” din Cernăuți”.

  1. Societatea muzicienilor români din Ucraina „Armonia” NU A PRIMIT fonduri pentru proiectul „Dotarea Societății „Armonia” și Palatului Național al Românilor cu echipament audio pentru concerte, manifestări, repetiții”.

  1. Organizația nonguvernamentală Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Ucraina NU A PRIMIT fonduri pentru proiectul „Inaugurarea colecției „Scriitori bucovineni”: editarea și tipărirea volumului de memorialistică „Sfârșit și început de lume într-un Ducat habsburgic. Bucovina. Amintiri, locuri, oameni, întâmplări” de Ovid Țopa și a volumului de interviuri „Dialoguri septentrionale” de Ștefan Hostiuc.

  1. Alianța societăților național-culturale ale românilor din Ucraina NU A PRIMIT fonduri pentru proiectul „Dotarea cu echipament de birou și video membrii Alianței societăților național-culturale a românilor din Ucraina”.

  1. Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale nu a fost considerat eligibil cu proiectul „Sprijin pentru învățământul în limba română în școlile din Ucraina”.

Pe lista de proiecte respinse sau neeligibile se mai află și instituții culturale sau de cult din Republica Moldova, Polonia, Serbia, Albania, Grecia - deci din toate statele dimprejurul României în care există comunități puternice de români, precum și din țări din vestul Europei, unde românii au ajuns prin emigrare. Există și un proiect respins dn Kazahstan, țară în care românii au fost deportați de sovietici (proiectul Cursuri de limbă, istorie, cultură și civilizație română, propus de Societatea Culturală Română „Dacia” din Kazakhstan). Din păcate, nu am văzut nici un proiect depus de românii din Ungaria sau Bulgaria. Putem înțelege lesne de ce.

Pe de altă parte, printre proiectele aprobate se regăsesc 10 inițiative ale românilor din Ucraina, printre care se numără și cea a Trustului Media BucPress, pentru care nu putem decât să ne bucurăm. Lista cu proiecte respinse cuprinde 138 de inițiative ale românilor din afara granițelor țării, în timp ce lista cu proiecte care au primit o cât de mică finanțare de la statul român abia numără 89 de inițiative. Ne putem gândi că, la felul cum guvernarea USR-PLUS-PNL a aruncat cu bani pentru „donații de vaccinuri” și echipamente sanitare pentru statele din jur sau chiar pentru finanțarea „societății civile” și „libertății presei” din Belarus (?), se puteau direcționa fonduri mai ales pentru comunitățile de români de lângă noi care riscă să-și piardă identitatea culturală. Dar unde nu-i voință, nu-i nici putință!





Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • RETEAUAROMANEASCALIVE 08.07.2021 03:31
    https://www.facebook.com/100028399638016/videos/661132804843368/
  • Dromihete 08.07.2021 09:29
    WOW! Bomba! Multumesc
  • Rusi 08.07.2021 15:37
    Sa nu uitam ca USR inseamna uniunea sabotati Romania.
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”