Reuters: Căderea orașului Avdiivka reprezintă cea mai mare victorie a Rusiei de la capturarea Bahmutului încoace

De Cătălin Vușcan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Căderea orașului Avdiivka este cea mai mare victorie a Rusiei de la capturarea orașului Bakhmut în mai 2023 și vine la aproape doi ani de când președintele Vladimir Putin a declanșat un război la scară largă ordonând invazia Ucrainei, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au avansat 8,6 km în acea parte a liniei frontului de 1.000 km și că trupele rusești au continuat să avanseze după o bătălie urbană mortală care a făcut din oraș o epavă aproape complet depopulată.

Ucraina a declarat că și-a retras soldații pentru a evita ca trupele să fie complet încercuite după luni de lupte crâncene.
 
Putin a salutat căderea Avdiivka ca pe o victorie importantă și a felicitat trupele rusești.

După eșecul Ucrainei de a străpunge liniile rusești anul trecut, Moscova a încercat să macine forțele ucrainene chiar în momentul în care Kievul se gândește la o nouă mobilizare majoră, iar președintele Volodymyr Zelenskiy numește un nou comandant pentru a conduce războiul.

"Șeful statului i-a felicitat pe soldații ruși pentru acest succes, o victorie importantă", a declarat Kremlinul într-o declarație pe site-ul său.

Dar Rusia a declarat că unele forțe ucrainene sunt încă blocate la fabrica de cocs din epoca sovietică, cândva una dintre cele mai mari din Europa, din Avdiivka, care este esențială pentru obiectivul Rusiei de a asigura controlul total al regiunii industriale Donbas.
 
Șoc în Ucraina: A căzut Avdiivka! – Rușii avansează spre Nipru

"Se iau măsuri pentru a curăța complet orașul de militanți și pentru a bloca unitățile ucrainene care au părăsit orașul și sunt înrădăcinate la uzina chimică și de cocs din Avdiivka", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Autoritățile ucrainene nu au făcut încă niciun comentariu public în acest sens.
 
Televiziunea de stat rusă a arătat cum steagurile ucrainene albastre și galbene au fost date jos în Avdiivka, iar steagul tricolor alb, albastru și roșu al Rusiei a fost arborat, inclusiv deasupra fabricii de cocs.

Rusia a catalogat retragerea ucrainenilor ca fiind grăbită și haotică, cu unii soldați și arme lăsate în urmă. Armata ucraineană a declarat că au existat victime, dar că situația s-a stabilizat oarecum după retragere.

Avdiivka, care este numită Avdeyevka de către ruși, a suferit un deceniu de conflict. Ea deține un simbolism deosebit pentru Rusia, deoarece a fost ocupată pentru scurt timp în 2014 de separatiștii susținuți de Moscova, care au cucerit o porțiune din estul Ucrainei, dar a fost apoi recucerită de trupele ucrainene care au construit fortificații extinse.

Capturarea Avdiivka este susceptibilă să ofere o creștere a moralului Rusiei înainte de candidatura lui Putin la realegerea de luna viitoare, pe care este aproape sigur că o va câștiga.

De asemenea, este văzută ca un alt pas spre securizarea controlului Moscovei asupra centrului regional Donețk, la aproximativ 20 km (12 mile) spre est, deținut de forțele ruse și pro-ruse din 2014.

Nici Rusia, nici Ucraina nu au oferit detalii despre pierderile suferite în război sau în bătălia intensă pentru Avdiivka.
 
Evaluările serviciilor de informații occidentale spun că sute de mii de oameni din ambele tabere au fost uciși sau răniți în război.

Putin l-a felicitat pe comandantul rus responsabil de asaltul asupra Avdiivka, generalul-colonel Andrei Mordvichev.

"Glorie eternă eroilor care au căzut în îndeplinirea sarcinilor operațiunii militare speciale!" a declarat Putin într-o telegramă.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

23:32

Papahagi a ținut o conferință despre el însuși: "Inteligența artificială și prostia naturală"

23:00

De ce preoții ortodocși de peste Prut vin la Patriarhia Română a Mitropoliei Basarabiei - Emisiune cu Pr. Eftimie Mitra. VIDEO

22:35

Dr. Geanina Hagimă: Note scrise în legătură cu ordinul privind eliminarea rujeolei, oreionului, rubeolei

22:00

Marele protopsalt Mihail Bucă a transmis imagini ale bombardamentului iranian chiar de la Sfântul Mormânt - VIDEO din Ierusalim și o CÂNTARE din drumul spre Muntele Athos: Meditație profundă

21:30

EMISIUNE ACUM: Vlad Țăranu, elevul de 16 ani pus la zid pentru ”Basarabia e România”: ”M-au întrebat pentru ce plâng și le-am spus: Pentru Dumnezeu, Neam și Țară!” LIBER la ActiveNews și Starea de Libertate - REDIFUZARE/VIDEO

21:09

Fotbalistul Ionuț Șerban internat de urgență pentru o stare de rău inexplicabilă. Sportivul de 28 de ani are nevoie de sânge grupa B(3) cu rh NEGATIV

20:37

Revista Familia Ortodoxă: De vorbă cu actorul Dan Puric despre starea neamului nostru

19:33

Noi decese ale unor persoane tinere din România: cadavrul unui bărbat de 40 de ani a fost găsit în Parcul IOR din București. Un tânăr a murit la festivalul de tatuaje organizat în Timișoara

18:05

David-Andrei Anghel, de la Liceul Internațional de Informatică din București, este cel mai bun elev-matematician din lume - Revista Profesionistă a Presei 8 – 12 aprilie 2024

17:41

În PE s-a votat Regulamentul care obligă România să primească imigranți: trebuie să le asigurăm locuințe și alte facilități

16:40

A murit un fost ministru de Interne - doar ce își serbase ziua de naștere. Doru Viorel Ursu a fost implicat în Mineriada FSN din iunie 1990

15:30

Riscul unui al III-lea Război Mondial dacă Israelul ripostează. Președintele Iranului: "Sioniștii vor primi un răspuns decisiv și mult mai puternic". Reacția Moscovei

14:56

Întrebarea-Cheie: Mai poate fi oprit Bibi?

14:22

Încă un preot candidează din partea AUR: Pr. Cătălin Axinte a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru alegerile locale

14:06

Medic din Moldova, doar un an de închisoare, cu suspendare, pentru moartea unui om, după ce cazul său a stat prin tribunale timp de cinci ani