Republica Moldova - Candidată la UE, dar împotmolită în reforme. Ce se întâmplă în realitate cu reforma Justiției de peste Prut. Semne de întrebare pentru capacitățile Maiei Sandu

De Tudor Matei  /  

Foto: TVR Moldova

Foto: TVR Moldova

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare.

Decizia, fără îndoială, a avut la bază și o doză consistentă de emoție, cauzată de agresiunea Federației Ruse în Ucraina și de modul lăudabil în care Republica Moldova a gestionat afluxul mare de refugiați ucraineni. Însă Chișinăul nu ar trebui să se îmbete cu apă rece, căci, așa cum bine se știe, emoțiile trec repede și lasă locul judecăților raționale, care arată că Republica Moldova are de parcurs un drum lung și anevoios până la integrarea europeană.

Ca și în cazul României, una dintre condițiile puse de Bruxelles pentru aderarea la UE este reformarea sectorului justiției, pe care guvernarea pro-europeană de la Chișinău și-a asumat-o. În luna decembrie 2022, ministrul justiției moldovean, Sergiu Litvinenco (foto), declara triumfător la Forumul pentru integrare europeană că Republica Moldova îndeplinește recomandările Comisiei Europene în domeniul justiției. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, iar ministrul justiției a fost implicat, pe întreaga perioadă a mandatului său, în mai multe scandaluri, fiind acuzat, inclusiv de colegii săi de partid, de inactivism privind reforma, trafic de influență și susținerea, mai mult sau mai puțin tacită, a unor magistrați și procurori corupți și cu probleme de integritate.

Litvinenco este unul din vârfurile de lance ale reformei justiției, funcția pe care o deține făcându-l direct răspunzător de întregul proces. Reforma este un fenomen complex și structural, care implică o acțiune concertată din partea mai multor instituții publice cu atribuții în acest domeniu. Una dintre cele mai importante instituții din tot acest angrenaj este Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

De ce este PCCOCS importantă

Potrivit Legii Procuraturii din R. Moldova, PCCOCS este o instituție specializată în combaterea criminalității organizate, a terorismului și a torturii. Printre atribuțiile sale se regăsește conducerea urmăririi penale în cauzele privind infracțiunile în care urmărirea este exercitată de către organele centrale de specialitate. Mai pe înțelesul tuturor, PCCOCS este direct responsabilă de aprobarea acțiunilor întreprinse de către instituțiile statului cu atribuții investigative, precum Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Centrul Național Anticorupție (CNA). Practic, șeful PCCOCS are acces la date sensibile privind securitatea națională și, cel mai important, la identitatea persoanelor direct vizate de acțiunile penale, precum și la firul evenimentelor investigate.

Având în vedere că PCCOCS nu avea un șef de sine stătător, autoritățile de la Chișinău au hotărât să demareze procesul pentru rezolvarea acestei situații. Pentru ocuparea funcției s-au înscris trei candidați, Andrei Mațco, Sergiu Russu și Eugeniu Rurac. Prin urmare, la 23 ianuarie, Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef s-a întrunit în ședință deschisă pentru examinarea dosarelor candidaților, prin prisma criteriilor de eligibilitate. În urma examinării dosarelor celor trei, comisia a decis întrunirea de către aceștia a criteriilor de eligibilitate și trecerea în etapa următoare. 

Nu este un secret că Litvinenco are preferințe privind persoanele pe care dorește să le promoveze în funcții publice, cu importanță și relevanță în procesul de reformă a justiției. În cazul șefiei PCCOCS, ministrul are un preferat bine stabilit - Eugeniu Rurac, de care este legat de mai mult timp. După cum spuneam, poziția este importantă, deoarece instituția are atribuții care au o implicație directă asupra unor procese fundamentale din domeniul justiției, cu posibile efecte lesne de înțeles asupra unora dintre exponenții de marcă de la Chișinău. Astfel, în capitala Moldovei, toată lumea era convinsă că apropiatul lui Litvinenco avea cele mai mari șanse pentru a câștiga concursul, beneficiind de sprijinul direct al ministrului.

Pe marginea concursului de la PCCOCS au început să se vehiculeze o serie de informații și luări de poziție, care au inflamat spiritele la Chișinău. Pe de o parte, a apărut informația că, în încercarea de a asigura postul lui Rurac, în comisia de preselecție au fost introduse cel puțin două persoane (Boris Poiată și Roman Eremciuc), cunoscute ca fiind conectate cu candidatul. Totodată, relația de prietenie dintre Rurac și Dorel Musteață de la Consiliul Superior al Magistraturii reprezenta un alt atu în asigurarea succesului demersului.

Pe de altă parte, mai multe voci au criticat întregul proces, și în mod particular posibilitatea ca Rurac să câștige concursul. Procurorul Eduard Bulat, fost adjunct al Procurorului General, a solicitat „suspendarea și anularea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS”.

Totodată, canalele Telegram de peste Prut zvoneau că Iulian Groza, unul dintre membrii comisiei de preselecție, ar fi intenționat să invite la interviurile din 1 februarie (a doua etapă a concursului) mai mulți judecători care în trecut au fost „victime ale lui Rurac”. Ulterior, Groza a reclamat pe contul său de Facebook presiuni și tentative de intimidare, cerând anularea rezultatelor primei etape a concursului, desfășurate la 23 ianuarie. Chiar a subliniat că acest concurs este lovit de vicii, iar integritatea și credibilitatea procesului de selecție sunt grav afectate.

Sesizând că situația îi scapă de sub control, ministrul Litvinenco a făcut un pas înapoi, declarând că „trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea” concursului. Ministrul și-a motivat declarația prin prisma „lipsei de credibilitate și riscului iminent de viciere [a procesului]”.

Cine este Eugeniu Rurac

Ca să înțelegem mai bine care sunt motivele care stau la baza relației dintre Litvinenco și Rurac, trebuie să dăm puțin timpul înapoi și să ne uităm la traseul profesional al celui din urmă. La 24 de ani, în 2011, Rurac își începe activitatea ca procuror militar, dar după un an este forțat să plece din funcție. Presa de la Chișinău, citând o informare a SIS care ar fi ajuns pe masa președintelui Maia Sandu, a titrat că, în perioada activității sale în Procuratura Militară, Rurac nu a manifestat atitudine de combativitate legală a infracțiunilor în rândurile militarilor și că acesta căuta în fiecare dosar doar interesul material.

Din 2012 până în 2015, Rurac activează „în sectorul privat”, fără a fi cunoscute prea multe detalii privind activitățile întreprinse în acea perioadă. În martie 2015, la 28 de ani, revine în Procuratură, la Drochia, prin concurs de reîncadrare, și este promovat rapid la Procuratura Anticorupție, în perioada în care instituția era controlată de fostul procuror-șef anticorupție Viorel Morari (și Vladimir Plahotniuc încă se afla în R. Moldova). În acea perioadă, se spune că Rurac s-a făcut remarcat ca fiind un bun lucrător, care avea capacitatea de a identifica, în arhive, dosarele clasate/ închise ale unor oameni de afaceri moldoveni, pe care le redeschidea sau îi amenința că le redeschide sub diferite pretexte, justificate sau nu. Procurorul Rurac renunța la demersuri doar în momentul în care primea sume consistente de bani din partea acestora sau alte beneficii materiale. Totodată, în perioada în care a activat la Procuratura Anticorupție, Rurac a fost implicat în instrumentarea unor dosare care au rezonanță în Moldova și sunt cunoscute publicului larg, dar care nu au produs rezultate, în special din cauza instrumentării deficitare:

1)    Dosarul Chiril Lucinschi, trimis spre rejudecare pentru vicii de procedură. Sentința a fost casată prin decizia Curții de Apel Chișinău din 09.07.2021.

2)    Dosarul Dorin Chirtoacă, în care examinarea cauzei a fost amânată din lipsa materialului probatoriu.

3)    Dosarul Metalferos, despre care presa de investigații din Republica Moldova a scris in extenso.

4)    Dosarul Ion Druță, actual deputat PAS, fost președinte al Curții Supreme de Justiție, instrumentat prost și cu încălcarea dreptului la apărare al învinuitului.

5)    Dosarul Domnica Manole, în care Rurac a retras ulterior acuzațiile, fără să respecte procedurile legale și fără să anunțe conducerea Procuraturii Anticorupție.

Pe fondul instrumentării defectuoase a dosarelor amintite anterior, Rurac demisionează din procuratură, iar din toamna lui 2021 este angajat subit pe funcția de șef al structurii de apărare a regimului constituțional din cadrul SIS. Nu sunt cunoscute foarte multe detalii privind modul în care s-a produs angajarea fostului procuror anti-corupție în SIS și, mai ales, numirea acestuia direct într-o funcție de conducere. La momentul respectiv, când a fost chestionat în legătură cu subiectul, Alexandr Esaulenco, fostul director al serviciului moldovean a invocat secretul de stat. Dar pentru că angajarea a avut loc după câștigarea alegerilor de către PAS, putem să presupunem rezonabil că o contribuție a avut-o și cineva important din noua guvernare – presupun că Litvinenco.

Pe durata perioadei petrecute în SIS, numele lui Rurac a fost vehiculat pentru numirea în funcția de adjunct al directorului serviciului moldovean de informații și securitate. Cu toate acestea, numirea nu s-a mai produs, Rurac fiind obligat să părăsească instituția după un an, din cauza încălcării repetate a legii în acțiunile pe care le întreprindea. După plecarea din SIS, Rurac a fost mutat la CNA, o altă instituție cu importanță majoră în sistemul juridic din Moldova. În presa de la Chișinău, numele lui Rurac a fost vehiculat și în cazul scandalurilor apărute în ultima perioadă pe marginea conturilor de Telegram prin care se scurg informații sensibile și se desfășoară atacuri la adresa unor adversari, fiind considerat drept artizanul unora dintre ele și fiind acuzat că a obținut, fără a avea mandat, date despre aceștia în perioada în care activa în SIS.

În concluzie, oamenii care îl cunosc pe Rurac în diverse contexte profesionale și personale îl caracterizează cu aceleași cuvinte: nimeni nu neagă că nu este un profesionist care înțelege „sistemul” și știe să se apropie de oameni; principala problemă a tuturor este scopul pentru care Rurac acționează, care de cele mai multe ori implică urmărirea unor interese personale și mai puțin „binele public”. Un alt aspect bine cunoscut în ceea ce îl privește pe Rurac este că are un lifestyle luxos, care depășește cu mult veniturile sale oficiale, în pofida declarațiilor de avere, care îl prezintă ca fiind un om cu un nivel de trai mediu.

Pe marginea averii nejustificate a procurorului s-a discutat în presa din Republica Moldova și pe canalele de Telegram din România, încă din septembrie anul trecut, când a circulat intens o fotografie cu Eugeniu Rurac deschizând portiera unui Mercedes S-Classe Coupe, autoturism în valoare de peste 100.000 de euro, cu numărul de înmatriculare „GUR 010” (foto). După apariția pozei, Rurac a depus un denunț la PCCOCS, legat de episodul fotografierii sale, acuzând un judecător, un avocat, dar și un ofițer SIS cu funcție de conducere că l-ar fi filat în mod ilegal. Totodată, în încercarea de a se justifica, Rurac a afirmat că mașina nu îi aparține și că i-a fost împrumutată de o rudă.

Într-o perioadă marcată de războiul din Ucraina și împărțirea lumii în două tabere, Rurac, etnic ucrainean, reușește să își „vândă” cu abilitate conexiunile pe care spune că le are la Kiev pentru a se face util. Există zvonuri că ucrainenii au un interes deosebit în promovarea acestuia într-o funcție cât mai relevantă la Chișinău, care să le ofere acces la informații sensibile (probabil că la Kiev nu a fost bine primit numărul de înmatriculare al autoturismului din fotografie - GUR este acronimul Serviciului de Informații al Armatei ucrainene dar și anagrama cunoscutului GRU).

Și totuși, care este legătura acestui personaj controversat cu Sergiu Litvinenco?

Reforma justiției și… nu prea

Primele apariții în spațiul public ale lui Rurac s-au produs prin prisma legăturii pe care o are cu Olesea Stamate (foto), actualul șef al Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul de la Chișinău. Un apropiat constant al acesteia, existând zvonuri că între cei doi ar fi existat o relație amoroasă (sau poate încă există), Rurac a fost în centrul unor scandaluri generate de Stamate, pe vremea când era ministru al justiției și consilier prezidențial – este suficient să reamintim episodul punerii sub acuzare a Domnicăi Manole, președintele Curții Constituționale.

La rândul său, Litvinenco, care are o relație bună cu Stamate, a început, după preluarea funcției de ministru al justiție, să îl susțină pe Rurac în vederea ocupării unor funcții de conducere în diverse organe din procuratură, chiar și atunci când nu îndeplinea condițiile legale pentru numirea în funcție. Amintim doar episodul tentativei lui Rurac de a candida pentru funcția de adjunct al șefului CNA, cu sprijinul și susținerea fostului procuror-șef anticorupție Morari și a tandemului Litvinenco-Stamate, fără însă a reuși acest lucru. Soluția de compromis a fost numirea sa în funcția de șef interimar al Direcției Generale urmărire penală a CNA, fără a susține concurs.

Susținerea lui Rurac de către Litvinenco este un gest rațional din punctul de vedere al ministrului justiției, care, din nevoia de „a livra” pe subiectul reformei justiției, încearcă să se înconjoare de personaje care se portretizează drept competente și bine conexate. Principala problemă este că susținerea unor astfel de personaje, precum Rurac, a cărui moralitate și integritate ridică semne de întrebare, nu va aduce niciun beneficiu public, dincolo de urmărirea unor vendete personale, controlarea sistemului juridic și blocarea reformei reale. Totodată, alegerile lui Litvinenco ridică semne de întrebare inclusiv asupra calității morale și capacității profesionale ale ministrului, căci, după cum spune proverbul „cine se aseamănă se adună”.

Este bine cunoscut faptul că una dintre principalele strategii folosite de Litvinenco pentru a-și ascunde incapacitatea în „a livra reforma” constă în lamentațiile frecvente față de colegii de partid și guvern, că nu poate controla și înțelege procesele din domeniul justiției fără Rurac și alții ca el. În plus, reușitele lui Litvinenco din poziția de ministru al justiției sunt greu identificabile și cuantificabile, niciun expert în ale justiției de la Chișinău, darămite un cetățean rând, neputând spune cu certitudine care sunt principalele merite ale acestuia sau cum și-a pus amprenta asupra reformei sistemului.

Lipsa progreselor privind reforma justiției va fi decontată într-un final de guvernarea de la Chișinău, și nu într-un mod pozitiv, deoarece va atrage indubitabil următoarele: scăderea gradului de încredere al europenilor în capacitatea de guvernare a PAS, reducerea finanțărilor și, nu în ultimul rând, o lipsă de încredere din partea segmentului pro-european, cu efecte asupra viitoarelor momente electorale.

Cert este că, pentru a reforma justiția, este necesar ca procesul să fie implementat de persoane asupra cărora nu există dubii privind integritatea și moralitatea, ceea ce cu siguranță nu se poate înfăptui prin inșii cu care Litvinenco s-a înconjurat, Eugeniu Rurac fiind doar unul dintre aceștia.

Propunerea unei persoane ca Rurac în funcția de șef al PCCOCS va reprezenta întotdeauna un regres major în reforma justiției, o pată greu de șters de pe obrazul Maiei Sandu, un semn de întrebare la adresa integrității lui Litvinenco și un semnal care categoric va rezona negativ la București și, mai departe, la Bruxelles.

Indiferent de deznodământul procesului de numire a șefului PCCOCS, faptul că s-a ajuns până în acest punct arată că doamna președinte de la Chișinău Maia Sandu a pierdul hățurile reformei justiției și luptei împotriva corupției, promisiuni cu care a câștigat alegerile.

Vești bune pentru mafia oligarhilor gen Plahotniuc sau Șor, vești proaste pentru oricine susține o Moldovă mai aproape de UE.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (7)
  • Nick Cohen 28.01.2023 10:24
    Tudor Matei , o Moldova mai aproape de UE inseamna o Moldova mai aprope de razboi . UE este un Imperiu al mortii si distrugerii . Popare deplasate din vetrele lor seculare , oameni vaccinati , editati genetic , orase digitalizate , sclavizare totala ....Eu nu pricep cum unii inca se afla sub vraja acestui monstru social , UE !
  • Mars.60 Stefan 7649 28.01.2023 14:22
    Asa este. Toate strutocamilele astea geopolitice mincinoase care alcatuiesc organizatiile mondiale cele mai cunoscute: ONU, OMS, FMI, UE, NATO, etc. au promis raiul pe pamant, dar in realitate au construit si dezlantuit iadul asupra intregii omeniri. Toate acestea sunt opera diavolului si-i pun in practica planurile.
  • Mircea Dragan 28.01.2023 10:50
    Ce spune Ripablika Moldova, Ucraina? Vor in UE, NATO? Nu e rau sa vrei!
  • Mars.60 Stefan 7649 28.01.2023 14:24
    https://stopworldcontrol.com/unhell/?inf_contact_key=18ccbdf6247e1feb233b9e49bb56cd0116358d5485884e2f31e6019a0d26c8b0
  • Mars.60 Stefan 7649 28.01.2023 14:25
    https://rumble.com/v27ggd7-secrets-of-the-united-nations-what-everyone-should-know.html
  • Mars.60 Stefan 7649 28.01.2023 14:00
    ONU promite lumii raiul, dar târăște omenirea în iad

    https://stopworldcontrol.com/unhell/?inf_contact_key=e8711939e211725edf2a9674334f931a16358d5485884e2f31e6019a0d26c8b0

    În acest weekend, adevărul incredibil despre Organizația Națiunilor Unite este dezvăluit lumii, de către unul dintre oficialii de rang înalt ai acesteia.

    https://rumble.com/v27ggd7-secrets-of-the-united-nations-what-everyone-should-know.html

    Acest lucru va trezi mulți oameni cheie din întreaga lume, care acum sunt complet spălați pe creier pentru a fi de acord cu Agenda 2030: profesori de școală, profesioniști din domeniul sănătății, funcționari guvernamentali, ofițeri de poliție, judecători, lideri din industrie, oameni de afaceri, bancheri și așa mai departe. Cred chiar că va deschide ochii actualilor angajați ai ONU.

    Succesul Națiunilor Unite și al Agendei 2030 constă în modul în care își prezintă planurile infernale omenirii. Îl oferă într-o cutie de cadou strălucitoare, care cântă o melodie veselă, în timp ce strălucește în soare. Arată atât de frumos, încât este aproape hipnotizant.

    Priviți cât de veselă și pozitivă a fost concepută roata lor colorată a obiectivelor de sustenabilitate.

    https://stopworldcontrol.com/wp-content/uploads/2023/01/ODS-logoRes.png

    Știați că aceasta este concepută de psihologi, care știu exact ce va câștiga încrederea oamenilor?

    ONU a angajat, de asemenea, cei mai buni copywriteri din lume, sau ar trebui să spun "WORD WIZARDS"? Experți care fac magie cu ajutorul cuvintelor. Când citești Agenda 2030, ai impresia că ești pe cale să intri în rai. Se promit cele mai minunate schimbări de pe pământ, cum ar fi eradicarea sărăciei, sfârșitul foametei, justiție socială, sănătate pentru toți și așa mai departe. Așa reușesc să atragă lumea de partea lor:

    ei joacă trucuri magice cu cuvinte strălucitoare. Ei promit raiul, în timp ce eliberează iadul.

    Milioane de oameni sunt literalmente în transă, complet hipnotizați, convinși că Organizația Națiunilor Unite este sediul îngerilor, care va vindeca lumea. Așa îi păcălesc pe toți.

    Ce mască frumoasă!

    https://stopworldcontrol.com/wp-content/uploads/2023/01/sdg.jpg

    Mi-au spus mai multe persoane: "Nu văd nimic în neregulă cu Agenda 2030, este pur și simplu minunată!" Bineînțeles că este.

    ĂSTA ESTE RĂSPUNSUL!
    Bineînțeles că nu vor avea omenirea de partea lor, atunci când spun: "Vă vom ucide pe cei mai mulți dintre voi, îi vom înrobi pe restul și vom deveni singurii proprietari ai tuturor lucrurilor de pe pământ". Ei trebuie să împacheteze cadoul cu cea mai colorată hârtie pe care o pot găsi, care are aur împletit prin ea și clopoței de argint atârnând în lateral. O doamnă superbă îl ridică în aer, în timp ce o orchestră regală izbucnește în melodii extatice. Trebuie să arate absolut superb, cel mai bun plan de salvare a lumii - vreodată! Dar totul este o mască.

    Iată de ce numim acest lucru DEMASCAREA Națiunilor Unite. De aceea spunem că SECRETELE lor ASCUNSE vor fi dezvăluite.

    Ceea ce veți vedea este, totuși, mult mai mult decât o simplă expunere șocantă a răului. Fiți siguri, acesta nu este un film care va adăuga la teroarea de a ști cât de mult întuneric există. Acesta oferă o viziune minunată asupra viitorului. De aceea, sunt atât de încântat să anunț acest lucru lumii. Sunteți pe cale să primiți o viziune frumoasă și împuternicitoare pentru viitorul omenirii.

    https://stopworldcontrol.com/wp-content/uploads/2023/01/face-hope.jpg

    Toți cei care urmăresc acest film revelator vor rămâne cu speranță, entuziasm, pasiune și viziune.

    https://rumble.com/v27ggd7-secrets-of-the-united-nations-what-everyone-should-know.html

    Vă rugăm să ajutați la răspândirea acestei revelații cu adevărat revoluționare. Nu vă fie teamă să le reamintiți oamenilor. Oamenii au nevoie să li se reamintească! Așa că împărtășiți totul din nou, oriunde puteți, astfel încât să fie cu adevărat o explozie la nivel mondial.

    VĂ RUGĂM SĂ DISTRIBUIȚI ACESTE PAGINI:
    ENGLISH
    https://stopworldcontrol.com/unevent

    FRANȚA
    https://stopworldcontrol.com/fr/nu/

    DUTCH
    https://stopworldcontrol.com/nl/un

    GERMANĂ
    https://stopworldcontrol.com/de/uno/

    ITALIANĂ
    https://stopworldcontrol.com/it/dellonu/

    SPANIOLĂ
    https://stopworldcontrol.com/es/dellaonu/

    PORTUGHEZĂ
    https://stopworldcontrol.com/pt-br/dellasuno/
  • Mircea Dragan 28.01.2023 19:49
    Republica Moldova plina de vorbitori de lb rusa care sta cu mana intinsa la usa celui care-i da fie Rusia , fie Romania. Acum .... minune! Vrea in UE, vrea in NATO!!!!! Cu armata a 14-a rusa pe teritoriu.
    Acelasi lucru il vrea si Ucraina!!!!
    Megeti bah de va culcati!
Ultima oră

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul

23:30

28 martie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, Sf. Irodion, ucenicul Domnului și Sf. Ștefan Mărturisitorul, făcătorul de minuni

23:00

La Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, maicile adună plante medicinale și le transformă în leacuri pentru lume. Cum puteți comanda - Reportaj VIDEO excepțional

21:50

A apărut revista „Familia Ortodoxă”, numărul din aprilie - Tema numărului: De ce suntem dezbinați? - FOTO

20:57

Internetul Corpurilor “va duce la dezvoltarea Internetului Creierelor” până în 2050 – studiu RAND Corporation, organizație strâns legată de Comisia Trilaterală – Apariția trans-omului: tehnologiile de augmentare umană

18:38

Certificatul de naștere pe hârtie va fi eliminat în Republica Moldova - se va întocmi doar în format electronic. Noi acte de identitate după model european, cu date biometrice

18:34

Războiul Nebunilor: O bandă de scăpați de la Săpoca încearcă să distrugă Lumea

18:00

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

17:55

NewsMoldova: Constructorii drumurilor Bucovinei mai au o speranță legitimă după ultimul termen din procesul cu Gheorghe Flutur: aceea că Înalta Curte va sancționa graba Curții de Apel Târgu Mureș

17:30

Loreta Popa, un om dedicat primei sale iubiri: CUVÂNTUL! Interviu ActiveNews cu promotoarea Muzeului Național al Literaturii Române: ”Fără acces la educație copiii noștri nu vor mai fi în stare nici să se semneze, dar să citească”

17:12

George Simion: Vom anunța “un bloc comun, democratic”, cu 30 de partide, pentru locale, pentru a bloca actuala coaliție - “Suntem în plină lovitură de stat”