
Foto: The Moscow Times

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei în dimineața zilei de joi, 21 noiembrie, marcând o nouă fază a războiului, informează Kyiv Post.
????RED ALERT: Incredible video footage shows Russian ICBM strikes in Dnipro, Ukraine.
— DOOM STREAM™ (@doom_stream) November 21, 2024
This is the first time in human history that ICBM’s have been used in war.
World War 3 has started. It's here. And there's nothing we can do to stop it.
Get ready for global nuclear war. pic.twitter.com/Ip08Q61Vw6
Forțele aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au confirmat atacul, care a inclus, de asemenea, diverse alte tipuri de rachete vizând infrastructura critică.
„Între orele 5:00 și 7:00 a.m. pe 21 noiembrie, trupele ruse au atacat orașul Dnipro, lovind întreprinderi și infrastructură critică”, au declarat Forțele aeriene.
„Atacul a inclus o ICBM lansată din regiunea Astrahan din Rusia, o rachetă aerobalistică Kh-47M2 Kinzhal lansată de un avion MiG-31K în regiunea Tambov și șapte rachete de croazieră Kh-101 lansate de bombardiere Tu-95MS în apropierea regiunii Volgograd”.
O rachetă balistică intercontinentală are o rază minimă de acțiune de cinci mii de kilometri, dar unele dintre ele pot acoperi o distanță de peste nouă mii de kilometri.
Alarmele au sunat în toată țara. Așa a arătat situația la ora 5:42 dimineața - FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Racheta intercontinentală este probabil doar un mic aperitiv. Urmează felul principal.
Mesajul transmis ar trebui să preocupe NATO și mai ales Europa.
Imaginați-vă că o astfel de rachetă ar avea încărcătură nucleară.
https://halturnerradioshow.com/index.php/news-selections/world-news/reports-russia-fires-icbm-at-ukraine-says-new-u-s-base-in-poland-now-a-priority-target-for-destruction
Când o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) este folosită pentru a lovi o țintă aflată la o distanță relativ apropiată, racheta urcă mult mai sus - mult în spațiu - înainte să coboare asupra țintei la viteză foarte mare. Chiar dacă distanța de la punctul e lansare a fost de numai 1025 de kilometri - deci nu a fost distanță intercontinentală - racheta poate parcurge distanțe intercontinentale.
Rusia a lansat o singură rachetă RS-26 ”Rubezh” (”Frontiera”, ”Piatra de hotar”), de pe un lansator mobil.
https://x.com/DrewPavlou/status/1859536446782308451
Analiza imaginilor acestui atac indică faptul că racheta RS-26 a purtat șase ogive independente, care la rândul lor au avut mai multe încărcături fiecare. Acest pachet de încărcături este folosit exclusiv pentru atac convențional.
Până acum nu existau informații despre Rusia că ar fi echipat vreo rachetă RS-26 cu ogive de acest tip. Prin faptul că au dezvăluit racheta RS-26 cu încărcătură convențională, Rusia a schimbat natura acestui conflict, un lucru promis de președintele Vladimir Putin. Ucraina și aliații ei vestici trebuie acum să evalueze potențialul distructiv al aceste arme, și să înțeleagă faptul că Rusia poate lansa astfel de rachete către orice țintă din Ucraina și Europa știind că nu există nici o apărare față de ele.
Rachetele RS-26 sunt produse în Voltinsk. Există informații că producția rachetelor RS-26, oprită în 2017, a fost reluată în această vară. Cu o rată de producție estimată la 6-8 rachete pe lună, Rusia ar fi putut acumula un arsenal de 30-40 astfel de rachete.
Deși e descrisă ca ICBM, raza de acțiune a acestei rachete depinde în realitate de încărcătura folosită. Dacă este echipată cu o singură ogivă, poate depăși bariera de 5000 de kilometri folosită pentru a diferenția între rachetele cu acțiune intermediară și rachetele intercontinentale. Producția rachetelor RS-26 nu a fost demarată până acum în serie datorită acestei ambiguități; la acel moment, Rusia era semnatară a tratatului de interzicere a rachetelor cu rază intermediară (tratatul INF) , prin care SUA și Rusia se angajau să nu producă de astfel de rachete. Se estimează că încărcătura folosită (șase ogive convenționale) ar fi făcut ca RS-26 să intre în categoria rachetelor cu rază intermediară.
Donald Trump a retras SUA din acest tratat, în 2019. Dacă Statele Unite rămâneau în cadrul tratatului, această versiune a RS-26 nu ar fi fost acum la dispoziția Rusiei.