ROMÂNI ÎN LUME: Balerina Magdalena Popa omagiată de Ansamblul Național de Balet al Canadei la împlinirea a 81 de ani dintre care 40 de ani de coregrafie și excelență artistică. Corespondență din Toronto

De Cronicar  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


„Din exterior, viața ca dansator de balet clasic ar putea părea să se desfășoare în primul rând pe scenă. Dar dansatorii își petrec o mare parte din viața profesională în culise, lucrând cu antrenori, profesori și colegi de încredere pentru a-și perfecționa meșteșugurile. De înțeles, dansatorii vor face tot posibilul să găsească un antrenor care să-i ducă la următorul nivel, o recompensă pe care o aseamănă cu o medalie de aur.

Antrenoarea artistică principală Magdalena Popa a fost „aur” artistic pentru generații de dansatori de elită ai Baletului Național al Canadei, cu care a format relații de-a lungul vieții.

Fostul dansator principal Greta Hodgkinson a numit-o „o comoară” a companiei și nenumărați alții îi laudă intuiția, atenția la detalii și experiența bogată în performanță ca fiind calități neprețuite ale coaching-ului ei.

Magdalena Popa se retrage din personalul artistic cu normă întreagă luna aceasta, după 40 de ani la Baletul Național, deși va rămâne în funcția de consilier artistic.

„Dragostea și pasiunea Magdalenei pentru această formă de artă sunt inspiratoare”, spune Hope Muir, director artistic Joan și Jerry Lozinski.

„Ea a avut un impact de neșters asupra companiei și a jucat un rol esențial în modul în care artiștii noștri spun povești pe scenă. Ea va face întotdeauna parte din familia National Ballet și aștept cu nerăbdare oportunitățile de a o invita înapoi pentru a-i antrena pe dansatorii noștri principali în multe dintre rolurile pe care le cunoaște atât de bine, continuând tradiția de grijă și excelență pe care o aduce în studio.”

Născută în România, Magdalena Popa a fost o prima balerină celebră la nivel internațional, salutată de ziarul francez L’Humanité drept „una dintre marile vedete ale timpului nostru”.

Contemporană a lui Rudolf Nureyev și Natalia Makarova, a interpretat aproape toate rolurile din repertoriul clasic cu companii precum - Opera din Bucursti, the Bolshoi and Kirov Ballets, London Festival Ballet, Les Ballets de Monte-Carlo, the Festival de Champs-Élysées . La Festivalul Champs-Élysées din Paris, a fost distinsă cu Steaua de Aur în 1965, considerată echivalentul unui premiu al Academiei de dans. Magdalena Popa a primit cea mai mare onoare a României, Ordinul Steaua României, în 2002.

Magdalena Popa a fugit dintr-un regim represiv din România, lăsându-și cariera în urmă și s-a alăturat Baletului Național în calitate de Mistress de balet în 1982.

A devenit maestru principal de balet în 1984 și a fost numită antrenor artistic principal în 2005.

Magdalena Popa a făcut parte din juriile internaționale pentru concursuri de balet și a a pus în scenă și a produs balete în întreaga lume.

„Magdalena a fost o lumină călăuzitoare pentru mine și pentru mulți alți dansatori de-a lungul carierei noastre”, spune dansatorul principal la baletului canadian Heather Ogden.

„Îmi amintesc când am avut ocazia să lucrez cu ea pentru prima dată, am fost atât de inspirat de frumusețea și grația ei, dar și de cunoștințele incredibile despre structura pe care le-a adus în studio. Ea m-a învățat multe lecții neprețuite despre cum să abordez un rol, cum să fiu artist și cum să fiu puternic mental pe scenă și în viață.”

Magdalena Popa își descrie filosofia de coaching în termeni de „construire a unei piese de artă”, în timp ce îi îndrumă pe dansatori către cea mai înaltă expresie a ei înșiși ca artiști.

Ea spune:

„Ceea ce contează nu este doar să stăpânești tehnica și să ai un răspuns prompt, dar mecanic, la coregraf. De asemenea, ai nevoie de o înțelegere profundă a rolului pe care îl interpretezi i și a ceea ce reprezintă acesta, atât din punct de vedere intelectual, cât și din punct de vedere muzical. Trebuie să duci dansul la un nivel superior de percepție și abia apoi să-ți transformi corpul într-un „instrument” prin care poți comunica cu oamenii și să faci publicul să perceapă acest amestec de muncă, idei, pasiune și orice altceva.”

Pentru dansatorii Baletului Național Canadian generozitatea, cunoștințele și angajamentul Magdalenei Popa au lăsat o impresie de neșters.

„Magdalena a devenit ca o familie pentru mine și sunt mereu recunoscătoare pentru generozitatea și dragostea ei”, spune Ogden. „Ea m-a ajutat să invăt să fiu balerină, m-a ajutat să-mi revin după accidentări, m-a restabilit după două concedii de maternitate și rareori ratează un spectacol!

Am amintiri frumoase despre pregătirea multor balete împreună, inclusiv primul meu rol in Lacul Lebedelor în calitate de tânără balerină, și este minunat să putem pregăti acum, împreună, acest nou Lac al Lebedelor și să ne bucurăm de pasiunea și grija pe care le pune în toate. Îmi va fi foarte dor de ea și mă bucur că se va întoarce în continuare pentru a ne oferi îndrumarea ei tuturor.”

Articolul de mai sus este semnat de Caroline Dickie, purtator de cuvânt la National Ballet of Canada, și a fost tradus de Observatorul de Canada.

Cine este Magdalena Popa?


Prin mama ei este urmașa a pașoptistului Axente Sever, colaboratorul lui Nicolae Bălcescu. Prin tatăl ei este nepoata prof. Șerban Popa care a făcut parte din grupul celor care s-au ocupat de construirea Ateneului Român și apoi de activitățile artistice din cadrul acestei instituții. Mama ei a fost pianistă iar tatăl doctor în științe fizico- chimice având diploma la Universitatea din București și apoi la Sorbona –Paris.

Uluitoarele ei calități artistice s-au manifestat din frageda copilărie atrăgând atenția profesorilor coregrafi: Elena Penescu-Liciu și apoi Anton Romanovski care o considerau „un bulgăre de aur”.

Integral la Observatorul

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

MOARTE SUBITĂ - FILMUL DOCUMENTAR, TRADUS ÎN ROMÂNĂ

MOARTE SUBITĂ ȘI ÎN ROMÂNIA:

REMEMBER PLANDEMIA: „COLEGII” DE LA REALITATEA PLUS AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ. ALEXANDRA PĂCURARU FEAT VASILE BĂNESCU:

Ion Cristoiu: TOPUL CIOCLILOR APOCALIPTICI și Învingatorii lor între care și ActiveNews

O ALTĂ OPINIE: E timpul să-i băgăm pe toți acești nenorociți la închisoare. Nu iertăm nimic! Au omorât oameni!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


  1. LISTA TUTUROR VACCINIȘTILOR DIN ROMÂNIA. O inițiativă a cititorilor ActiveNews

  2. AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ pentru că devoalam Minciuna Covid. Acum vor amnistie și ne dau lecții de antivaccinism. Să nu uităm să iubim Cioclii Plandemiei: Alexandra Păcuraru și Vasile Bănescu la REALITATEA PLUS. VIDEO

  3. Dacă doriți să revedeți: Propagandă vaccinistă cu vedete, acum ascunsă de Ministerul Sănătății. Joacă: Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Medeea Marinescu, Andreea Căpâlnă Moldovan, Pr. Francisc Doboș, Adi Despot și Irina Nistor. Bonus: Anca Alexandrescu

  4. Studiu halucinant: Nevaccinații sunt scoși vinovați de Sindromul Morții Subite

  5. MIRAREA CIOCLILOR APOCALIPTICI. Cititorii ActiveNews despre LISTA VACCINIȘTILOR: Probabil așa se mirau și naziștii când a fost deschis procesul de la Nuremberg. Tic-Tac...

  6. Până la urmă a murit: India s-a rugat în van pentru actrița Aindrila Sharma, de 24 de ani, cu cheaguri de sânge în creier. Zbor întrerupt: un pilot a decedat. Rapper mort în somn. Italiancă căzută la pământ, polițist american și un activist, morți subit

  7. A VENIT BOMBA: Documente oficiale demonstrează că Anthony Fauci și Bill Gates sunt responsabili pentru dezvoltarea virusului COVID-19 într-un biolaborator. CRONOLOGIA FAPTELOR

  8. Nemaivăzut! În China se scandează pe străzi: Jos Xi Jinping! Jos Partidul Comunist! (VIDEO)

  9. VIDEO: DIN CE ÎN CE MAI MULȚI ROMÂNI MOR SUBIT. AUTORITĂȚILE TAC. Christa Todea Gross: NU Există Sindromul Morții Subite!

  10. Marius Mioc: O persoană inteligentă (medic de meserie) care a dat ortul popii recent. Minim 3 doze, deci va ajunge în rai

Ultima oră

21:30

Povestea de Seară și Rugăciunea către Maica Domnului - Istorioara cu Tâlc la ActiveNews plus Ghicitoarea Serii. Povești pentru copii spuse de copii. AUDIO

21:10

Un profesor emerit de la Universitatea Kyoto avertizează că miliarde de vieți ar putea fi în pericol din cauza vaccinurilor anti-Covid. Prof. Dr. Sucharit Bhakdi spunea același lucru. VIDEO

20:55

Două cutremure slabe azi în România dar unul mai neobișnuit, în zona lacului Amara, la o adâncime de doar 8 km

20:03

Semne de Pace? - Biden este gata să discute cu Putin despre Sfârșitul Războiului – Build Back Better în Poligonul de Încercare Ucraina

20:00

Tânărul medic stomatolog Iulian Juncănaru a murit subit în urma unui infarct

19:25

CDC și CNCAV au mințit cu privire la faptul că miocardita provocată de vaccinuri este o problemă minoră: Un studiu german dovedește că 20% din morțile subite sunt cauzate de miocardită

19:05

După ce Zelenski a interzis Biserica Ortodoxă Rusă și SBU a percheziționat biserici și mănăstiri din Regiunea Transcarpatia, Biserica Ortodoxă Română este întrebată de CASD cum ajută credincioșii români din zonă

18:50

Părintele Benedict Cuciureanu a murit subit la numai 56 de ani. Cel mai probabil a decedat în urma unui infarct

17:40

Gafă sinistră: Ciucă l-a botezat pe părintele Cleopa - Cleopatra. Tăpălingeclanțele de la G4Media au schimbat repede Cleopatra cu Cleopa

17:30

Câteva ambasade ucrainene din Europa susțin că au primit pachete care conțin ochi de animal

17:14

Senatorul Rand Paul: Fauci are mâinile pline de sânge... A provocat moartea a 7 milioane de oameni... Nu va scăpa! (VIDEO)

16:50

Brad William Henke, actorul din serialul Orange is the New Black a murit în somn la vârsta de 56 de ani

16:30

Cum se mai promovează vaccinul anticovid la Viena. Primăria postează videoclipuri cu o persoană în costum de vaccin care îi atacă pe cei nevaccinați. VIDEO

16:10

NUMĂRUL DECESELOR CREȘTE: 93 de medici canadieni COMPLET VACCINAȚI au MURIT SUBIT - În acest moment, este o mușamalizare. Și este o neglijență criminală. FOTO/ VIDEO

15:51

Șeful diplomației spaniole, vaccinat regulamentar, a fost testat pozitiv la Covid-19, după ce a dat mâna cu toți oficialii europeni la întrunirea NATO de la București. Sorin Roșca Stănescu: Sunt foarte curios ce reprezentanți au contractat boala