
„LA MARGINE DE COPOU, spectacol realizat in cadrul proiectului meu, Moștenirea, are mâine seară premiera la Iași. Actorii și personajele lor!”, scrisese ieri Mihai Mălaimare, pe Facebook

Universitatea de Arte din Iași anunță suspendarea spectacolului "La margine de Copou", în care juca și actorul Mihai Mălaimare. Interzicerea de tip bolșevic a spectacolului mult așteptat de marele artist este o răzbunare a neomarxiștilor motivată de faptul că artistul ar fi scris pe Facebook că „Turul II vine însă ca un val imens și veți ajunge în canal, sau la canal!”. De fapt, „execuția” maestrului se datorează faptului că a declarat tranșant că a venit momentul ca românii să voteze pentru măturarea tuturor trădătorilor de la putere și tragerea la răspundere a ucigașilor de români din pandemie. Este clar pentru cine. Iată cum se răzbună Sistemul din spatele marionetei „independente” Nicușor Dan față de un mare artist al României, care a îndemnat la vot pentru Libertatea românilor. „Amintiți-vă toate aceste lucruri și votați în consecință. Trebuie câștigat războiul, nu doar lupta!”, scria maestrul.
ANULAREA CULTURII - UN ACT BOLȘEVIC MASCAT ÎN ”ANTI-EXTREMISM”
Inițial, conducerea universității a precizat că spectacolul a fost anulat din cauza condițiilor meteo nefavorabile, însă sâmbătă universitatea ieșeană a revenit cu precizări în care a recunoscut că motivul este altul și că Universitate, chipurile, condamnă "orice declarație de tip extremist", transmite Știripesurse.
„În urma discuțiilor tensionate din spațiul public petrecute în ultimele zile, revenim și subliniem faptul că Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași condamnă orice declarație și manifestare de tip extremist. Apelul la solidaritate si discernământ nu trebuie înțeles ca o măsură de acceptare a oricărei forme de derapaj, ci este un îndemn de a ne păstra calmul. Totodată, ne reafirmăm cu tărie respectul pentru democrație și valorile europene. Date fiind toate acestea, proiectul «La margine de Copou» este oprit, iar reprezentațiile deja anunțate și promovate au fost suspendate", a anunțat conducerea Universității de arte "George Enescu" din Iași.
Tot sâmbătă, actorul Mihai Mălaimare a scris pe Facebook că „este siderat de amploarea reacțiilor și de interpretarea abuzivă care s-a dat postării sale”.
„Nu-mi imaginez deloc întoarcerea comunismului de tip stalinist și nu-mi stă deloc în gândire să trimit oamenii «la canal». Se poate orice în această luptă, văd, dar eu refuz să fac parte din ea în aceste condiții. Celor care au comentat incalificabil la adresa mea cu această ocazie le spun doar că se înșală, celor care mă susțin le multumesc. Mă voi retrage de pe Facebook pentru totdeauna", a scris actorul Mihai Mălaimare.
Universitatea de Arte din Iași a anunțat suspendarea spectacolului „La Marginea de Copou”, programat pentru vineri seară, invocând condiții meteo nefavorabile.
Studenții universității ieșene cică ar fi au reacționat, cerând oprirea colaborării cu actorul Mălaimare, susține Universitatea. În realitate este vorba, desigur, de unii studenți, pentru că alții jucau chiuar în piesă și, de fapt, de decizia conducerii neomarxiste a Universității, pusă pe spatele „studenților”, cu lașitate.
„Ne exprimăm profunda îngrijorare față de apariția unor mesaje cu caracter extremist în spațiul public, venite din partea unei persoane cu care Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași colaborează. Considerăm că astfel de poziționări sunt incompatibile cu valorile europene, democratice și culturale pe care universitatea noastră le promovează (…). Solicităm conducerii UNAGE Iași să comunice public poziția instituției de învățământ superior și întreruperea imediată a oricărei colaborări didactice sau artistice cu domnul Mihai Mălaimare”, au precizat reprezentanții studenților.
Actorul Mihai Mălaimare, susținător AUR și al liderilor Călin Georgescu și George Simion, ar fi scris pe Facebook după primul tur al alegerilor prezidențiale: „Nu ați vrut Turul II înapoi! Turul II vine însă ca un val imens și veți ajunge în canal, sau la canal!".
Reacția lui Mihai Mălaimare
Artistul a scris, întristat, pe Facebook: „Au interpretat cum vor ei un text. În regulă, pot înțelege și chiar le pot da dreptate, căci textul este interpretabil, chiar dacă eu nu m-am gândit o clipă la ce s-au gândit ei.
Despre lucrurile acestea vom mai vorbi, căci, dacă hotărăști că sunt comunist înrăit sau cum vrei tu să fiu, poți să-mi iei cetățenia, să mă arestezi, să mă bați, dar nu ai voie și nu ai cum să te atingi de meseria mea. Dar, repet, despre asta în zilele care urmează.
Altceva vreau eu să spun. Au dorit să lovească în mine și au lovit în studenți. Copiii aceia de la Iași nu aveau nicio vină, ei erau la prima lor experiență de spectacol cu decoruri, cu costume, cu machiaj, își chemaseră mamele de la sute de kilometri ca să-i vadă și se mândreau cu asta.
Ce am văzut eu în ochii acelor copii nu vreau să vă spun, dar era multă tristețe și multă înțelegere a faptelor. Au văzut și au înțeles perfect ceea ce era de înțeles.
Eu sunt om de teatru. Unul care a trecut aiurea și prin politică, dar a rămas om de teatru, iar eu știu clar că în meseria mea nu poți lovi, în dragostea unor tineri pentru teatru nu ai voie să lovești, chiar dacă te cheamă cu nume de mare actor.
A lovi în breasla ta este un lucru inadmisibil. Nimic, nici politica, nici apartenența la un mod de gândire special, nici chiar vreun jurământ depus pentru ceva anume nu te poate determina să lovești în niște tineri actori, numai pentru că decizi tu că eu, Mihai Malaimare, om de 75 de ani și de 52 de ani pe scenă, cu cărți scrise, cu cărți care se mai scriu, gândesc greșit și din cauza asta nu pot fi un dascăl cum trebuie acestor tineri, un dascăl așa cum vreți voi.
Ați lovit în visul lor de actori! În numele cui?
Al unui deziderat politic, al unui ordin pe unitate? Merită? Dormiți bine? Eu nu!”
Totodată, artistul a mai scris, zilele trecute, cu bucurie că urma să se joace piesa de la Iași, interpretată de tineri studenți:
„Si totusi, pentru mine, teatrul este cel mai important lucru! Sigur, teatrul ar fi bine sa-l poti face intr-o tara libera si demna!”
De ce l-au interzis, de fapt, nicusoroșiștii neo-marxiști: ”Acum este ceasul astral al României!”
De fapt, ceea ce cu adevărat i-a deranjat pe neo-bolșevicii nicușoriști, au fost alte postări ale maestrului Mihai Mălaimare, din care redăm, câteva, în continuare:
„Presa vândută își merită banii! Peste tot se vestește că victoria lui Simion aruncă în aer investițiile, băncile se pregătesc de faliment, bursa este pe roșu, România falimentează!”
„Doar noi suntem nebuni și vrem asta, adică nu dorim liniștea în care bandiții își văd de treabă, în care trădătorii nu sunt deranjați, în care criminalii pot ucide la adăpostul vigilenței miliției de stat.
Este evident că vorbim două limbi române complet diferite. Ei se definesc europeni, deci nu români. Noi suntem români, așadar izolaționiști. De cine ne izolăm noi, românii? De neromâni! Corect, în măsura în care neromânii nu doresc binele țării și al nostru. Unde este eroarea? La vot, oameni buni, la vot fără milă. Dacă nu scăpăm acum de nemernici, nu mai scăpăm niciodată! Și va trebui să vorbim limba pe care o vorbesc ei și să trăim traiul pe care ni-l doresc ei!”
„A venit vremea să ne amintim de pandemie și morții ei care puteau fi salvați, de morții ei care au fost batjocoriți, de afacerile sinistre făcute pe durerea oamenilor, de crima cu premeditare și cu bătaie lungă pentru că mulți vor muri și de aici înainte.
Să ne amintim de rânjetele sinistre ale celor care au orchestrat acest masacru; să ne amintim de vânzarea tuturor bogățiilor acestei țări pe nimic și pentru nimic, de cei care au pus la cale aceste lucruri, să ne amintim că unii au negociat în genunchi intrarea României în UE și NATO, să ne amintim de rânjetele sinistre ale celor care au pus la cale lovitura de stat din 6 decembrie 2024, de cei care au pus la cale și au executat cenzura stalinistă asupra dreptului constituțional la libera exprimare (CNA, milițianul Predoiu), a venit vremea să ne amintim de turnătorii la securitate, a venit vremea să ne amintim de ticăloșii băsescu și johanis.
Toate acestea trebuie neapărat să meargă înainte odată cu refacerea țării și a demnității acestui popor. Amintiți-vă toate aceste lucruri și votați în consecință.
Trebuie câștigat războiul, nu doar lupta!
Așa să ne ajute Dumnezeu!”
„Când vă bucurați pentru orice mică rază de speranță, vezi decizia Curții de la Ploiești, gândiți-vă că România este ca o casă peste care a trecut un uriaș val de nămol. Trei generații de aici înainte trebuie să curețe trădarea, muncind din greu și făcând foamea. Acesta este prețul lenei sociale și al nepăsării cu care privim către viitor!
Dar, acum sau niciodată!
Problema nu este pedepsirea trădătorilor, deși ea trebuie neapărat să se întâmple, problema, acum, este dacă mai continuam ca popor, ca țară unitară, indivizibilă și independentă!
Acum este ceasul astral al României!
Iar eu cred că el nu va trece aiurea, disimulat în vorbărie și aflare în treabă.
Așa să ne ajute Dumnezeu!”
În noaptea de Sfintele Paști:
„Am fost la biserică, am ținut morțiș să merg. Aveam să discut cu mine despre tot felul de lucruri și aveam a mă gândi la morții mei și la plecările unora dintre prietenii și colegii mei. La biserică era enorm de multă lume. Enorm, incredibil, așa ceva nu am mai văzut de multă vreme. Tatăl nostru a fost rostit cu patimă, așa mi s-a părut, ca și cum era vorba despre un legământ pe care oamenii simțeau nevoia să-l facă rostind rugăciunea aceasta. Apoi s-a cântat Hristos a înviat... și glasurile erau la unison, parcă mai împreună decât altădată. Și când s-a dat vestea cea mare, Hristos a înviat, lumea a răspuns ca un singur glas. Valuri, valuri, oamenii cu lumină se retrăgeau și călcau pe stradă încet și apăsat, iar semaforul doar clipea a roșu aiurea, căci polițiștii se uitau, iar mașinile care ar fi trebuit să treacă stăteau căci prea mare și prea de neoprit era valul de oameni. Mie mi s-a părut că simt ceva cu totul special. Poate că acest Popor chiar s-a trezit!
Hristos a înviat!”
„Proiectul meu, Moștenirea, la Iași!”, exclama el cu bucurie, chiar ieri. Au vrut să-i anihileze Moștenirea. Nu vor reuși.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.