Programul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor: 21-28 octombrie 2021

De ActiveNews  /  

Foto: ZiarulLumina.ro

Foto: ZiarulLumina.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biroul de presă al Patriarhiei Române explică într-un comunicat de presă cum se vor desfășura sărbătoarea și pelerinajul Sfântului Dimitrie în al doilea an de pandemie, în perioada 21-28 octombrie 2021.

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, organizată de Arhiepiscopia Bucureștilor în colaborare cu Patriarhia Română, în perioada 21-28 octombrie 2021, se va desfășura și anul acesta în condiții de maximă rigoare, impuse de res­tricțiile sanitare cauzate de noul val al epidemiei de COVID-19 din România.

Astfel, participarea la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (prăznuit în ziua de 27 octombrie), se va desfășura cu respectarea atentă a măsurilor sporite de precauție, ordine și protecție igienico-sanitară impuse de actualele condiții pandemice din municipiul București.

Sfintele moaște (ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie de la Eghina) vor fi așezate spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale în dimineața zilei de joi, 21 octombrie 2021, urmând a fi așezate în Baldachinul Sfinților în dimineața zilei de sâmbătă, 23 octombrie 2021.

Sfintele moaște vor fi așezate din nou în Catedrala Patriarhală în ziua de joi, 28 octombrie 2021, după închinarea ultimului credincios.

În contextul sever al pandemiei, în care Biserica însăși a desfășurat o intensă campanie de promovare și conștientizare a regulilor igienico-sanitare, subliniind firescul și necesitatea ascultării de sfatul medicilor, pentru organizarea în con­diții de reală siguranță a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an au fost luate și vor fi respectate mai multe măsuri speciale.

Astfel, pelerinii care vor dori să se închine la sfintele moaște o vor putea face în următoarele condiții:

  • accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane, păstrând distanța de 1,5 m între ele;
  • pe traseul unic de acces vor fi trasate marcaje clare de stațio­nare pentru facilitarea păstrării acestei necesare distanțe;
  • pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distan­ței și respectarea strictă a normelor igienico-sanitare;
  • se va crea un flux unic de circulație a pelerinilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei și cu ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 Iunie;
  • voluntarii prezenți, care vor purta permanent măști de protecție și mănuși, vor oferi pelerinilor materiale de dezinfectare și măști (dacă nu au);
  • de asemenea, voluntarii vor oferi pelerinilor pachete alimentare (aprox. 20.000) în condiții de maximă igienă: biscuiți/eugenii, apă plată în sticle sigilate. Toate produsele distribuite vor fi însoțite de certificat de conformitate;
  • după închinarea la sfintele moaște, pelerinii care se îndreaptă spre strada 11 Iunie vor primi de la voluntarii pre­zenți agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate;
  • pe esplanada din fața Altarului de vară al Catedralei Patriarhale vor fi marcate locurile pentru pelerinii care vor asista la slujbele oficiate în aer liber. Ținân­du-se cont de suprafața disponibilă aici, vor fi instalate 200 de scaune, respectându-se o distanță de 1,5 m între ele;
  • din motive sanitare, raclele cu moaștele sfinților vor fi acoperite fiecare cu un capac transparent ce va fi dezinfectat permanent.

Programul liturgic al acestor zile de sărbătoare este următorul:

În zilele de joi (21 octombrie), vineri (22 octombrie), sâmbătă (23 octombrie) și luni (25 octombrie) 2021, slujbele vor fi oficiate în Catedrala Patriarhală cu un număr de maximum 70 de credincioși;

Marți, 26 octombrie 2021, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9:30, se va săvârși Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Miercuri, 27 octombrie 2021, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, începând cu ora 9:00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Pentru a răspunde dorinței credincioșilor români din întreaga țară și din afara granițelor de a participa duhovnicește la momentele liturgice ale sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel NouTeleviziunea și Radioul TRINITAS vor transmite în aceste zile de sărbătoare slujbele religioase de la Catedrala Patriarhală din București.

Sursa: Ziarul Lumina

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

17:40

Trump – Al doilea Pact cu Diavolul: După Covid, Războiul...

17:06

Programul pelerinajului de Florii din București

16:45

Frumoșii tineri care au înfruntat Armata Roșie și moartea cu zâmbetul pe buze. 66 de ani de la martiriul lui Victor Metea, luptător în Grupul Carpatin-Făgărășean al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgărașului (+ 23 aprilie 1958)

15:55

Urmărire ca în filme în Botoșani: Poliția a folosit 61 de gloanțe pentru a opri un tânăr de 25 de ani care nu a oprit la semnalele agenților. Bărbatul a fost stabilizat, dar cu leziuni grave

15:36

Mihai Tîrnoveanu: Vlad Țăranu ne spune că Basarabia este România. Acest nume predestinat a meritat să fie pedepsit pentru că militează pentru reunire?

15:10

Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

14:09

Disoluția socială e doar primul pas din agenda globalistă | Bogdan Radu Herzog la Pe Drept Cuvânt #44 cu Florentin Țuca

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)

11:52

Presa nu mai ține pasul cu victoriile lui Trump

10:48

Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, la Parchetul General în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat acasă

10:41

Politico: SUA au trimis în secret ATACMS cu rază lungă în Ucraina – iar Kievul le-a folosit

09:34

Inepția Zilei. Beatrice Mahler: Masca nu ne ajută la praful saharian. ”Este foarte fin”. Dar în cazul COVID, un virus invizibil, ne-a ajutat, nu?

09:01

”Războiul” antenelor 5G continuă în Brașov. Problema a ajuns în plenul Consiliului Local

08:48

Expoziție de lenjerie intimă, deschisă într-o biserică catolică din Veneția