Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

De Cronicar  /  

Colaj: Playtech

Colaj: Playtech

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SCRISOARE DESCHISĂ

Către: GUVERNUL ROMÂNIEI
MINISTERUL ECONOMIEI, ANTREPRENORIATULUI ȘI TURISMULUI
CONSILIUL CONCURENȚEI

În calitate de administrator al unei fabrici de produse alimentare, intrată în funcțiune cu doi ani în urmă, vă aduc în atenție situația aberantă, contrară oricărei idei de piață liberă, cu care se confruntă producătorii români de alimente, inclusiv firma pe care o conduc.

Veți vedea de ce exemplul firmei mele este extrem de relevant în expunerea acestei situații. Am construit, cu eforturi greu de imaginat, o fabrică modernă de înghețată, într-un județ despre care toată lumea spune că este un județ sărac. Am dorit și am reușit să produc în această fabrică, un desert industrial de cea mai înaltă calitate (fabricat exclusiv din ingrediente naturale, cu lapte proaspăt și fără niciun aditiv), pe care consumatorii chiar îl apreciază pe măsură și ne reproșează permanent faptul că îl găsesc în prea puține magazine.

Prețurile la care firma mea vinde către retaileri (sau mai corect, VREA să vândă) sunt semnificativ mai mici decât prețurile produselor similare importate, aflate la vânzare în toate magazinele comerțului modern. În ciuda acestor caracteristici, care înseamnă mare potențial de vanzare, produsele firmei mele se află, dupa doi ani de existență, în vitrinele a mai puțin de 10% din numărul total de magazine care vând astfel de produse în comerțul modern din România.

Ca sa înțelegeți gravitatea extremă a situației, am să vă expun pe scurt, atitudinea a 7 companii de retail (din cele 10 care constituie întregul comerț modern din România).

– Rețeaua LIDL: a refuzat listarea fără nici o justificare; nu a dorit să discute nicio clipă despre calitatea produselor.

– Rețeaua PENNY: după 6 luni de discuții a refuzat listarea, tot fără vreo justificare legată de produse; nu a luat nicio clipă în calcul calitatea sau raportul calitate/preț. Ni s-a răspuns cu o aroganță incalificabilă, de către coordonatorul de achiziții, că nu există spațiu la raft, deși în următoarele două luni au apărut în vitrinele Penny mai multe branduri care nu existaseră la momentul discuțiilor noastre, cu prețuri mult mai mari per suta de grame decât prețurile la care ar fi putut vinde produsele noastre (evident, brandurile noi fiind branduri de import).

– Rețeaua AUCHAN: a listat produsele noastre în primăvara anului 2019 în 18 hypermarketuri (din 33), am colaborat având această prezență incompletă, vreme de patru luni, dar după ce i-am notificat în mod repetat cu privire la condițiile neconforme de temperatură din mai multe magazine, condiții care deteriorau textura produselor, au oprit comenzile în loc să remedieze problema. Ba mai mult decât atât, am fost și admonestați pentru „obrăznicia” noastră de a le fi solicitat atenție și corectitudine în păstrarea produselor, după ce ei ne-au făcut „favorul” de a ne primi în o parte din magazinele rețelei.

– Rețeaua METRO: a listat produsele noastre într-un singur magazin (din cele 32) și refuză extinderea în toată rețeaua, pe motiv că produsele noastre, fiind de o calitate înaltă, ar fi produse „de nișa”. Da, ați înțeles bine: ni se refuză prezența în toată rețeaua, pe motiv că produsele sunt „prea bune” și din acest motiv nu s-ar vinde. Acest „argument” este absolut artificial, întrucat rețeaua Metro vinde în aceeași categorie alimentară, produse mult mai scumpe decat produsele noastre (bineînțeles, acestea sunt produse de import). Mai mult decât atât, noi am propus, odată cu extinderea prezenței produselor noastre, o diminuare a prețurilor noastre, ceea ce ar însemna prețuri și mai bune decât cele actuale, care oricum, sunt mai mici decât ale altor produse din categorie. Dar nici asta nu a prezentat interes pentru reprezentanții Metro.

– Rețeaua MEGA IMAGE: după un an și jumătate de așteptare, a listat produsele noastre în 38 de magazine din cele aproape 800 ale rețelei. Oricât am insistat pentru extinderea prezenței în toate supermarketurile rețelei, ni s-a spus că în Mega Image toate brandurile noi sunt listate mai intâi ca test într-un numar mic de magazine. Asta chiar dacă, în cele șase luni, de când pentru noi durează „testul”, aceeași rețea a listat alte branduri în toate supermarketurile rețelei, încă de la apariția acestora pe piață. Dar…aceste branduri aparțin evident, unei corporații internaționale.

– Rețeaua CARREFOUR: a listat produsele noastre într-un număr de magazine pe care nici noi nu îl știm, întrucât ni s-a comunicat o listă de magazine, iar noi am constatat că în multe din magazinele comunicate, produsele noastre nu există. Insistăm de luni de zile să ni se listeze produsele în toată rețeaua sau măcar să ni se comunice situația reală, dar nu primim niciun raspuns. Și la Carrefour am exprimat în mod repetat, intenția noastră de a reduce prețurile produselor odată cu extinderea prezenței la nivelul întregii rețele, dar nici această intenție a noastră nu a avut vreun ecou.

– Rețeaua PROFI, deși nu a exprimat un refuz clar față de produsele noastre din categoria înghețată, ne-a comunicat că nu dispune de platformă logistică pentru produse congelate. În schimb a refuzat fără nicio justificare, propunerea de a vinde produsele lactate pe care le fabrică cealaltă firmă a grupului nostru (produse care deasemenea, sunt extrem de apreciate de consumatori, fiind de o calitate specială prin aceea ca sunt absolut naturale, fabricate exclusiv din lapte proaspăt).

Absolut tot ce am expus mai sus (și chiar mai mult) reiese fără dubii din comunicările noastre cu fiecare dintre companiile de retail amintite. Așa cum știm cu toții, fiecare dintre rețelele comerciale enumerate ocupă o parte importantă a pieței, iar toate la un loc domină covârșitor comerțul alimentar din România. Deci, este exclus ca dezvoltarea unui brand național se poate face în afara rețelelor, care oricum, și în continuare se extind rapid.

Vă supun acum atenției, Art. 5, lit. g din Legea Concurenței Nr. 21 din 10 aprilie 1996, republicată: „ Sunt interzise (…) orice practici concertate (…) care au ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenței pe piața românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care urmăresc: (…) g) eliminarea de pe piață a altor concurenți, limitatea sau împiedicarea accesului pe piață și a libertății exercitării concurenței de către alți agenți economici…”.

Oare, nu este evident că atitudinea comună a celor 7 rețele enumerate mai sus, vizează tocmai „ limitarea sau împiedicarea accesului pe piață și a libertății exercitării concurenței” în ceea ce privește produsele firmei mele?

O altă practică a retailerilor care activează pe piața din România, profund incorectă și comună tuturor rețelelor, este refuzul categoric de a discuta cu producătorul prețul de raft al produselor și aplicarea arbitrară a adaosurilor comerciale (atât de mari uneori, încât fac produsele nevandabile). Asta înseamnă utilizarea adaosului comercial ca instrument extrem de eficace în influențarea drastică a volumelor de vânzări ale fiecarui produs.

În această privință, Legea Concurenței prevede la Art. 5, lit. d, următoarele: „ Sunt interzise (….) d) aplicarea, în privința partenerilor comerciali, a unor condiții inegale la prestații echivalente, provocând în acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj în poziția concurențială;”.

Dacă luăm în calcul „componenta preventivă” (termen preluat de pe site-ul instituției) a activității Consiliului Concurenței, nu pot să nu întreb: a verificat vreodata Consiliul Concurenței respectarea Art. 5, lit. d din Legea Concurenței, în retailul alimentar ?

Adică, ni se poate spune dacă tuturor produselor din aceeași categorie alimentară (inclusiv mărcilor proprii ale retailerilor), vândute în același magazin, li se aplică același adaos comercial față de prețul real de achiziție?

Doar asta poate să însemne concurență corectă între produsele din aceeași vitrină. Date fiind cele de mai sus: – Este corect ca accesul oricărui produs către piața deservită de oricare rețea, să fie blocat sau limitat fără ca raportul calitate/preț al acelui produs să fie comparat cu al celorlalte produse aflate pe rafturile respectivei rețele?

– Este corect ca producătorul să nu aibă niciun cuvânt de spus în privința prețurilor de raft ale produselor sale? – Este acesta un mediu concurențial corect și sănătos, care facilitează accesul către consumatori al produselor cu cel mai bun raport calitate/ preț?

Sau dimpotrivă, este un mediu concurențial profund viciat de interese partizane, care lovește la temelie atât dezvoltarea pe baze corecte a producției alimentare, cât și interesul consumatorilor de a avea la dispoziție produse cu cât mai bun raport calitate/preț?

Dacă vă veți întreba cum se poate diferenția calitatea produselor alimentare, răspunsul este extrem de simplu: așa cum, în domeniul textil de exemplu, calitate înaltă înseamnă fibră naturală, iar calitate joasă înseamnă „plastic”, tot la fel, în industria alimentară calitate maxima înseamnă 100% ingrediente naturale și nutritive, iar calitatea joasă înseamnă cel mai mare număr de aditivi.

Această situație absurdă, de neimaginat într-o piață liberă, menită să suprime cele mai oneste afaceri din domeniul producției alimentare, nu afectează doar firma mea, ci multe alte afaceri de talie națională, din același domeniu. Cunosc personal producători români de produse (fără aditivi) din carne, producători români de conserve (fără aditivi) din legume și fructe, producători români de alimente ecologice, cu toții fiind furnizori ai unor produse de cea mai buna calitate și cu toții aflându-se în aceeași situație dramatică și inacceptabilă, în care, ca și noi, nu sunt primiți în retailul modern (sau sunt primiți ca și noi, pe ici-pe colo, doar „de spoială”) și nu sunt lăsați să-și dezvolte produsele de bună calitate pe piața în care produc, adică pe piața din România.

Și asta în condițiile în care rafturile din România abundă de produse alimentare îndoielnice, unele la prețuri mai mari decât ale produselor alimentare de calitate.

O piață liberă, ca și o societate liberă, sunt acelea în care MERITOCRAȚIA este cuvântul de ordine. Dar piața alimentară din România funcționează după model dictatorial, iar exemplele pe care vi le-am dat aici sunt mai mult decât edificatoare. Dacă pentru produse impecabile calitativ și cerute de consumatori (vândute la prețuri mai bune decât multe alte produse fabricate cu aditivi) nu este loc pe rafturi, e limpede că regulile după care funcționează piața noastră, nu sunt cele ale unei piețe libere.

Nicăieri altundeva, în Europa sau în lume, să fii producător în țara ta, nu este un motiv de discriminare, ci dimpotrivă. La finalul scrisorii mele, vă voi adresa domniilor voastre, întrebarea la care marii retaileri refuză sistematic să-mi răspundă: În afară de – produse de cea mai bună calitate (confirmată continuu și de consumatori și nu numai), – prețuri mai mult decât rezonabile (se pot vedea prin comparație în puținele magazine în care suntem, și asta chiar în ciuda adaosurilor comerciale (mari sau pe alocuri, chiar uriașe), – servicii impecabile oferite odată cu produsele, ce alte condiții mai trebuie îndeplinite pentru ca produsele firmei mele să fie așezate pe rafturile tuturor marilor magazine care vând de la import, produse mai scumpe și mai slabe calitativ?

Nădăjduiesc că, spre deosebire de retaileri, dumneavoastră îmi veți răspunde. Dar dacă nu o veți face, eu voi continua să vă întreb, așa cum, după acest demers, voi continua să aduc permanent în atenția instituțiilor și în atenția publica, evoluția acestei situații inacceptabile într-o piață civilizată și mai ales, LIBERĂ.

Cu considerație,

Irina Filip – Administrator Cream Land

 

Text și titlu preluat de la Anchetatorii.ro

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

IMNUL CARPATIN-FĂGĂRĂȘENILOR - Ion Gavrilă Ogoranu (+1 mai 2006):

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
  • Zia 19.04.2024 11:09
    Sunt intru totul de acord cu cele semnalate in scrisoare, este greu de admis sa fii discriminat in propria țara, in orice domeniu.
    Am citit scrisoarea, as zice cu nerăbdare, sa ajung la final sa vad unde este aceasta fabrica.
    Când am văzut denumirea “Cream Land”, am avut un sentiment ciudat, amestec de mirare și dezamagire.
    Ma așteptam la un nume românesc.
    Apoi, pe site : Cremola chocolate city, cremola vanilla sky…
    Nu suna mai frumos : cremola cu ciocolata, cremola cu vanilie ?
    Pentru o fabrica românească in România, cu produse naturale și românești ar fi fost potrivit un nume, de asemenea, romanesc.
    Păcat !
  • Augusta 19.04.2024 14:39
    https://ghidulalimentar.ro/f674-Cream+Land+Srl

    Am intrat pe situl lor si intr-adevar, cel putin in Bucuresti, sunt foarte rare magazinele de unde poti cumpara inghetata Cremola. Lapte nu am vazut de la Cream Land pe nicaieri.

    https://cremola.com.ro/unde-gasesti-cremola/

    Trebuie boicotate supermarketurile de catre toata lumea. Exista in Bucuresti un magazin romanesc tip supermarket cu preturi mai mici decat la oricare alt supermarket, se numeste LA COCOS. Eu cumpar rar de la supermarketurile straine, doar in caz de urgenta.

    Produse alimentare naturale romanesti cumpar de la Mihailesti, de Buzau. Au ferma ecologica, construita de inventatorul roman IULIEAN HORNET, cu centrala ecologica cu combustibil deseurile fermei de toate felurile (ZERO CARBON- ZERO EMISII) care le asigura ENERGIA, CALDURA (iarna), APA CALDA la ferma.

    Urmariti interviul pe care HORNET l-a acordat lui MIRON MANEGA. Trebuie sa promovam romanii si Romania, cumparand produse numai si numai romanesti! Afara cu supermarketurile straine din tara, care spun ca functioneaza pe pierdere, furand profiturile din tara noastra, si care aduc in Romania toate produsele de proasta calitate din vestul Europei.


    Romania este singura tara din lume care are SOLUTII ECO, FARA EMISII, PENTRU ENERGIE, CALDURA, APA CALDA, PE BAZA DESEURILOR PROPRII, MENAJERE SI DE ORICE FEL! Trebuie sa ne hotaram noi, ca persoane fizice (pentru ca parlamentul si guvernul sunt vanduti globalistilor si vor sa ne distruga) sa ne asiguram aceste conditii, cat mai repede, inainte sa ne loveasca satanistii globali cu cele 4 crize artificiale pentru distrugerea noastra si a planetei


    https://www.youtube.com/watch?v=FGOMvLHDR5Y
    COLOCVIILE ARS VERBA. EcoHORNET și cabala mafioților

    https://www.youtube.com/watch?v=3_Oj7_NZiME
    COLOCVIILE ARS VERBA. Există soluții pentru România?

    Asa sa ne ajute Dumnezeu!
  • Augusta 19.04.2024 17:59
    Am uitat sa va dau linkul de la ferma Mihailesti:

    https://unireagospodarilor.ro/
  • mentolatu' 19.04.2024 14:43
    Puterea este la consumatori - daca macar 10% din cumparatori ar da X la toate supermarketurile care fac mizerii de genul acesta, problema s-ar "rezolva" rapid.
    Asa cum eu nu cumpar nimic de la austrieci(OMV/Petrom... lista lunga) sau de la marketuri care nu au casier, asa pot face si altii - prefer sa stau la coada la casele cu vanzator sau sa merg 10min in plus pana la piata chiar daca sunt constient ca majoritatea pietarilor nu sunt producatori.
    Ajuta mult mediatizarea problemelor de genul acesta - stim unde sa punem X-ul la comercianti.
  • Codreanu 19.04.2024 16:32
    Japonia, după ce-l de-al 2 război mondial, devenise piață de desfacere pentru producătorii americani. Pentru a contracara politica economică & colonială americană, japonezii au promovat un curent protecționist educând populația să cumpere doar ce este autohton; întorceau produsul dorit căutau eticheta și, dacă nu era japonez nu cumpărau, dacă erau două obiecte la fel, cel american mai ieftin și, poate de mai buna calitate, și cel japonez mai scump, alegeau obiectul japonez....in felul acesta, firmele americane au dat falimen & au părăsit piata japoneză în câțiva ani.
  • Vaida 19.04.2024 17:41
    Stimata doamna Irina Filip,
    sa stiti ca va meritati din plin modul cum sunteti tratati atat dvs. cat si firma Cream Land.
    Inercati sa pareti altfel de cum sunteti ca sa intrati mai usor intre produsele cu nume de import crezand astfel ca ve-ti avea mai mult succes. Cum asa?! Simplu.
    Firma se chiama "Cream Land" - de ce nu un nume românesc? Si produse cu nume românesc?
    Sortimente de inghetata ale firmei Cream Land toate au nume in engleza si nicidecum in româna - de ce?
    Sotimente de inghetata: Cremola Vanilla Sky, Cremola Chocolate City, Cremola Chocolate.
    Dispretuiti limba româna si acum constatati ca ati cazut sub blestemul lui Eminescu - vezi poezia "Doina".
    Deci ... stimata doamna?!
Ultima oră

01:00

Pr. Ioan Istrati: Noaptea asta Hristos stă singur în temniță, rugându-Se pentru cei care Îl vor omorî

00:30

3 mai: Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, numit și ”Luceafărul de la Lainici”. Sfântul Mucenic Timotei și soția sa, Mavra

23:54

Maica Ecaterina Fermo – “Pagini de Jurnal”, o nouă carte editată la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă - Despre convertirea de la iudaism la Ortodoxie, renunțarea la actorie și intrarea sa în mănăstire

23:46

Emisiune Sky News despre cazul tragic al unui britanic care a dat in judecata AstraZeneca, după ce a rămas cu leziuni cerebrale grave în urma vaccinului Covid: ”Nu voi mai fi niciodată la fel”. Serul experimental a fost lăudat și la Trinitas TV - VIDEO

23:31

Pr. Dan Bădulescu: TIMPUL și JOIA MARE. ”Cinei Tale celei de taină, astăzi, Fiul lui Dumnezeu, părtaș mă primește, că nu voi spune vrăjmașilor Tăi taina Ta, nici sărutare Îți voi da ca Iuda...” - VIDEO

23:17

Corupția și mafia homosexuală din BOR și Sistem, expuse la Realitatea Plus. Postul TV difuzează controversatul film ”21 de Rubini” chiar a doua zi de Paști

22:59

Fetiță de 8 ani, moarte subită în mijlocul străzii chiar de ziua ei

22:20

Nepotul unui manelist din România a murit de cancer la doar 9 ani

22:00

Care este semnificația spălării picioarelor Apostolilor, de către Însuși Iisus Hristos Mântuitorul nostru, înaintea Cinei cele de Taină. Ne lămurește IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului - EMISIUNE Radio Dobrogea

21:30

Afectată de reacții adverse severe în urma vaccinului Covid, o fostă membră a formației “The Pussycat Dolls” se confesează emoționant: “Un coșmar continuu. Credeam că o să mor. Legătura cu Dumnezeu este cea mai importantă”

20:35

Patriarhul îl sparge pe Bănescu de Paști: PF Daniel îl ”îmbrățișează frățește” pe Kirill al Moscovei și Întregii Rusii

19:25

Podcast Pe Drept Cuvânt: Av. Florentin Țuca, în dialog cu conferențiara universitară Dr. Lavinia Tec: “Joaca de-a Dumnezeu este, pentru omenire, riscul major al momentului” - VIDEO

18:36

”LA DATORIE, ÎN PRIMA LINIE” - Actorul Brian McCardie, care a jucat în serialul polițist britanic “Line Of Duty”, a murit subit, la vârsta de 59 de ani

18:00

A apărut cel mai mare concurent al lui George Simion: Radu Simion. Ce reacție a avut liderul AUR

17:04

Un alt denunțător care a atras atenția asupra defectelor aeronavelor Boeing a murit – avea doar 45 de ani