
Foto: Alice Valeria Micu și Lidia Elena Bordas

Domnule primar al Zalăului, văd că tăiați copacii din oraș. Copaci sănătoși, vii, nu putrezi. Copaci care dau oxigen, umbră, protecție. Văd că ați tăiat în părculețul din centru și în alte locuri, și dacă, să zicem, pot înțelege cumva că aveți vreun plan urbanistic cu acest parc, nu pot înțelege de ce se taie copacii de pe marginea străzilor, așa cum am văzut azi dimineață că se întâmplă. De ce? Ce explicație logică și rațională, la vedere, aveți? Că pe cea ascunsă o cam știu. Mulți o știm.
Să aibă cumva legătură cu faptul că ard sute de hectare de pădure în tot județul? (Pentru asta nu vă învinuiesc personal, ci doar întreb.)
Doar în comuna de unde mă trag eu au ars două păduri în interval de două săptămâni. Și nu ciobanii sunt de vină, așa cum cu jumătate de gură spun pompierii, ca să aibă țapi ispășitori. Ciobanii nu dau foc pădurilor. Și nici accidente nu pot fi. Pentru că, de la un accident (un muc de țigară aruncat, un foc de tabără), se aprinde într-un singur loc, de la care se întinde eventual, nu sunt 7-10 focare de incendiu pe suprafețe întinse. Focare pe care le-am vazut cu ochii mei. Pentru că m-am dus să văd. Pentru că mă doare sufletul să văd pădurile copilăriei mele arzând!
Credeți că sunt coincidențe tăierea copacilor din orașe, în același timp cu incendiile izbucnite în păduri? Câte asemenea coincidențe să se producă până când devine matematic imposibil să mai fie coincidență?

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Solușia ar fi să renunțăm la ideologia statului maximal, să avem o legislație care să spună limpede că autoritățile nu sînt răspunzătoare pentru urmările fenomenelor naturale. E răspundere individuală a fiecăruia pe unde merge, dacă e furtună să fie atent să nu meargă pe unde sînt crengi care se pot rupe, iar dacă se întîmplă să-i cadă o creangă în cap să-și asume urmările, nu să dea vina pe primărie.