

Brendan Carr, noul președinte al Comisiei Federale de Comunicații din Statele Unite ale Americii avertizează că Legea privind serviciile digitale a UE este o cenzură „incompatibilă” cu libertatea de exprimare a SUA, scrie Politico, preluat de mariustucă.
Brendan Carr, noul președinte al Comisiei Federale de Comunicații din Statele Unite ale Americii, a criticat regulilor Uniunii Europene de moderare a conținutului pentru primul său discurs major în afara SUA
„Există riscul ca regimul de reglementare [UE] să impună reguli excesive în ceea ce privește libertatea de exprimare”, a declarat el luni la Mobile World Congress de la Barcelona. „Cenzura la care poate ajunge [Digital Services Act] este ceva incompatibil cu... tradiția noastră liberă de exprimare”.
Tensiunile dintre UE și SUA au crescut vertiginos de la revenirea în funcție a președintelui Donald Trump, administrația sa criticând legile tehnologice ale UE drept „extorcare de peste ocean”.
Washingtonul amenință acum cu impunerea de tarife ca răspuns la taxele și amenzile europene aplicate firmelor americane — exact în momentul în care Comisia Europeană intensifică investigațiile asupra marilor companii tehnologice pentru încălcări ale regulilor antitrust și de moderare a conținutului, inclusiv Facebook și Instagram ale Meta și X-ul lui Elon Musk.
„Dacă există în Europa o tendință de a adopta reglementări protecționiste care să trateze diferit companiile tehnologice americane, administrația Trump a fost clară că vom lua cuvântul și vom apăra interesele afacerilor americane,” a declarat Carr pe scena evenimentului din industria telecomunicațiilor.
„În multe privințe, libertatea de exprimare a fost în declin,” a spus Carr, susținând că pandemia de Covid-19 a oferit guvernelor un pretext pentru a înăspri controalele și lăudând eforturile lui Trump de a inversa această tendință.
Alesul lui Trump — pe care l-a numit „războinic al libertății de exprimare” — pentru a conduce autoritatea americană responsabilă de telecomunicații și radiodifuziune a promis anterior să lupte împotriva „cartelului de cenzură” al marilor companii tehnologice.
Acesta a trimis săptămâna trecută scrisori către Google, Apple, Meta, Amazon, Microsoft și divizia sa LinkedIn, Pinterest, Wikimedia, Snap și X, cerându-le detalii despre modul în care „împacă DSA (Digital Services Act) cu tradiția americană a libertății de exprimare” și ce rol consideră ei că „oficialii guvernamentali ai UE vor juca în a vă încuraja să suprimați discursul și să cereți cenzurarea informațiilor.”
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
https://www.cotidianul.ro/cenzura-sub-masca-protectiei-cititorilor/
Guvernul Ciolacu nu-ți dă dreptate. Ce înseamnă asta cu atâtea site-uri gen „Europa Liberă” și „Vocea Americii” care spun altceva decât spun Ciolacu și Bolojan?
Ce, doar Ceaușescu putea să interzică posturi de radio care vorbeau de rău guvernul comunist? Putem și noi, guvernul Ciolacu. Trecem la 2 ore pe zi de televiziune care cântă ode conducătorilor iubiți. Altceva e toxic. Cum să critici gestiunea guvernelor care au condus la inflație, creșterea prețurilor și datorii peste datorii? Cum să citești sau să scrii că vrei Călin Georgescu președinte când Bolojan ar putea câștiga orice concurs de frumusețe? Ia atârnă-i un volan la gât!
Nu e frumos mai ales că e posibil să avem și două ore pe zi de gaz și de curent, plus card pentru alimente la rație lunară.
Degeaba avem cont pe „X” ori „Meta” dacă onor guvernul neocomunist blochează accesul la ele. Deci zice Ciolacul prin intermediul OUG că nu site-urile vor fi blocate ci accesul nostru la ele. Ca să faci asta îți trebuie resurse serioase că de-aia a primit STS atâția bani anul acesta, tocmai ca să le aibă.
Pot scrie Finacial Times și Fox News ce vor pe site-rile lor despre imbecilitatea și brutalitatea politicienilor și serviciilor românești. Dacă covrigarul vede ceva ce nu-i convine, noi nu vom putea vedea nimic din ca s-a scris.
Deci nu blochează site-ul ci accesul la el ca să nu intre în conflict cu legile internaționale. Sâc! De parcă n-ar fi totuna.