Mihail Kogălniceanu, România - Divizia 101-a aeropurtată a armatei americane a fost desfășurată în Europa pentru prima dată în aproape 80 de ani, pe fondul creșterii tensiunii dintre Rusia și alianța militară NATO condusă de americani. Unitatea de infanterie ușoară, supranumită "Screaming Eagles", este antrenată să se desfășoare pe orice câmp de luptă din lume în câteva ore, gata de luptă, scrie CBS NEWS.
CBS News s-a alăturat comandantului adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas, și colonelului Edwin Matthaidess, comandantul Echipei de luptă a Brigăzii a 2-a, într-un elicopter Black Hawk pentru o călătorie de o oră până la marginea teritoriului NATO - la doar aproximativ cinci kilometri de granița României cu Ucraina.
Această amenințare, atât de aproape de teritoriul NATO din România, este motivul pentru care a fost trimisă una dintre cele mai de elită divizii americane de asalt aerian, cu echipament greu.
"Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO", a declarat Lubas pentru CBS News. "Aducem o capacitate unică, din partea capacității noastre de asalt aerian... Suntem o forță de infanterie ușoară, dar, din nou, aducem cu noi această mobilitate, pentru avioanele și atacurile noastre aeriene."
Ocolind spre nord de-a lungul coastei românești a Mării Negre, avionul Black Hawk a aterizat în cele din urmă la un loc de operații înaintate unde trupele americane și cele românești loveau ținte în timpul unui exercițiu comun de asalt terestru și aerian.
Exercițiul a fost menit să recreeze bătăliile pe care forțele ucrainene le duc în fiecare zi împotriva trupelor rusești, chiar peste graniță. Antrenamentele atât de aproape de acea graniță sunt un mesaj clar pentru Rusia și pentru aliații americani din NATO, că armata americană este aici.
"Adevărata semnificație pentru mine, de a avea trupele americane aici, este ca și cum ai avea aliați în Normandia, înainte ca vreun inamic să fie acolo", a declarat generalul-maior român Lulian Berdilă pentru CBS News, referindu-se la bătălia istorică din al Doilea Război Mondial de pe coasta de nord a Franței. Forțele americane au stabilit o garnizoană la baza aeriană a armatei române.
În total, aproximativ 4.700 de soldați de la baza 101 Airborne din Fort Campbell, Kentucky, au fost desfășurați pentru a întări flancul estic al NATO.
Matthaidess a declarat pentru CBS News că el și trupele sale au fost cele mai apropiate forțe americane de luptele din Ucraina. Din punctul lor de observație, au "urmărit îndeaproape" forțele rusești, "construind obiective împotriva cărora să se antreneze" și efectuând exerciții care "reproduc exact ceea ce se întâmplă" în război.
"Ne ține în alertă", a spus el.
Comandanții "Screaming Eagles" au declarat în repetate rânduri pentru CBS News că sunt întotdeauna "pregătiți să lupte în această seară" și, deși sunt acolo pentru a apăra teritoriul NATO, dacă luptele se intensifică sau dacă are loc vreun atac asupra NATO, sunt pe deplin pregătiți să treacă granița în Ucraina.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
În alta ordine de idei, e posibil ca asta sa ne fie pedeapsa pt ca nu ne-am injectat toți, precum au făcut-o vestul progresist, "crezator" in știința.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_182424.htm?selectedLocale=en
Numai noi romanii puteam avea proverbul asta tampit: "Fa-te frate("partener") cu dr.ku ca sa treci puntea"...
Puteam sa ramanem neutri si ne apara Dumnezeu cand inca mai aveam agricultura, industrie, armata, dar deh... cine n-are grija la timp de tara lui, i-o intind mai tarziu cainii(corporatiile)...
https://www.kla.tv/index.php?a=showlanguage&lang=ro&id=23863&date=2022-10-12
Cineastul rus, actorul și laureatul premiului Oscar, Nikita Mikhalkov se adresează publicului mondial cu un videoclip. El vorbește despre relațiile Ucrainei cu Rusia din 1991 până în prezent, în 2022. Videoclipul este o documentare a unor fapte în mare parte necunoscute în Occident și, prin urmare, reprezintă o contra-voce față de raportarea unilaterală a Occidentului
https://www.kla.tv/index.php?a=showlanguage&lang=ro&id=23863&date=2022-10-12
Cineastul rus, actorul și laureatul premiului Oscar, Nikita Mikhalkov se adresează publicului mondial cu un videoclip. El vorbește despre relațiile Ucrainei cu Rusia din 1991 până în prezent, în 2022. Videoclipul este o documentare a unor fapte în mare parte necunoscute în Occident și, prin urmare, reprezintă o contra-voce față de raportarea unilaterală a Occidentului