Pr. Ioan Istrati: Am fost la filmul 21 de rubini. Sunt în Biserică oameni sfinți și păcătoși, și buni și răi, și pe toți Dumnezeu îi mângâie și îi vindecă plângând. Chiar de unii s-ar simți vexați, filmul ne trage cu picioarele pe pământ și ne smerește

De Pr. Ioan Istrati  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am fost la filmul 21 de rubini. Erau 5 oameni în sală. Filmul e despre suferință și corupție. Despre cum stricăciunea firii duce la durere și la moarte.

Pelicula nu este despre BOR. Biserica e doar un pretext interesant pentru o teză implacabilă: Plata păcatului este moartea.

Corupția înseamnă stricăciune, compromis, furt, slăbiciune, incompetență, răutate, ură, invidie. Din punctul ăsta de vedere, filmul e o capodoperă.

Prin metonimii subtile și prim-planuri excesive, povestea reușește să surprindă boala mortii, hâda desfășurare a dinților ei și până la urmă, izvorul morții: păcatul.

Filmul românesc post-revoluție a scos in față scabrosul, trivialitatea, visceralul, infecția, urâțenia sistemică, fără discernământ.

Filmul ăsta reușește să doară, să te facă să înțelegi domnia stricăciunii pe pământ și că Împărăția lui Hristos nu e din lumea aceasta. Dincolo de răfuielile creatorului filmului cu autoritatea eclesială, transpare dincolo de vălul gros al durerii, minunea unirii lui Dumnezeu cu oamenii, sublimitatea preoției, adâncul vocației, sfințenia Bisericii dincolo de imperfecțiunile slujitorilor ei, smerenia lui Hristos dincolo de mândria tiranică a stăpânilor.

Când am dat la seminar, imediat după revoluție, erau 100 de locuri și 1000 de candidați. Un ipochimen din sistem m-a infricoșat: te duci acolo, o să te mănânce de viu, o să te abuzeze etc. Am plâns o noapte întreagă. Părinții mei veneau și mă pupau. Și am mers. N-am dat niciun leu și am luat primul. Bine că în teza mea - pe care o transcriau profesorii - erau 36 citate din Sfinții Părinți, 12 în greaca veche, 60 de versete biblice. Era despre Biserică. Am luat 10. Voiau să mă trimită la facultate dar n-aveam liceul. I-am rupt.

Ce vreau sa spun este că dincolo de slăbiciunile slujitorilor, dorința de bani a unor profi, pilele babane și intervențiile de sus, pe oameni nu-i lasă Hristos să distrugă tot.

E ca arhiereul Caiafa, care cu toate că l-a ucis pe Hristos, a proorocit prin harul lui Dumnezeu că e bine să moară un om pentru popor. A văzut dimensiunea de Mântuitor a bietului Nazarinean plin de sânge și de răni.

Și așa a fost mereu. Puterea Bisericii nu e în oamenii mici sau mari, e în Împăratul Hristos care a murit pentru ea. Nu e în micile vietăți care viermuiesc pe pământ, ci în Învierea lui Dumnezeu care sfărâmă și zdrobește răul, în Duhul Sfânt care - după cum spune arhiereul la hirotonia preotului - "pe cele neputincioase le vindecă și pe cele cu lipsă le plinește".

Sunt în Biserică oameni sfinți și păcătoși, și buni și răi, și pe toți Dumnezeu îi mângâie și îi vindecă plângând.

Chiar de unii s-ar simți vexați, filmul ne trage puțin cu picioarele pe pământ și ne smerește, ca să vedem cât suntem de mici față de Cel care a murit și a înviat. Pentru noi.

Notă: O credincioasă întreabă: Deci, ne recomandați să-l vizionam fără frica de a ne sminti?

Pr. Ioan Istrati: Da.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
 • IC XC NI KA 05.11.2023 23:09
  Asta mai lipsea ca Sf. Taine să stea în vrednicia oamenilor/preoților.

  Sau, ca credința noastre să stea în ce ne fac nouă oamenii, sau să fie în funcție de ce se întâmplă pe pământ. Ferească Dumnezeu de o așa (ne)credință.

  Doamne, miluiește.
 • Andri 06.11.2023 04:53
  Una din cele mai simple lectii ale crestinului de azi: la biserica se merge pentru Hristos, nu pentru preot (cand e tendinta de a idealiza/idolatriza un om pentru anumite haruri omenesti/dumnezeiesti).
  Sau: fa ce zice popa, nu ce face popa (intelepciunea populara).
 1. Manuela Hărăbor spulberă filmul lui Ciprian Mega, ”21 de rubini”: ”O mizerie neo-marxistă. Mă întreb de ce nu apare în film cel care a tăiat și a spânzurat în ultimii ani în interiorul BOR-ului și care încă nu a fost înlăturat, respectiv Vasile Bănescu”

 2. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 3. Pr. Călin Sămărghițan: ”21 de rubini” al lui Ciprian Mega

 4. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 5. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 6. Scandal monstru la Eurovision. Reprezentanta ”non-binară” a Irlandei a făcut un show satanist care i-a pus pe fugă chiar și pe fani

 7. Cel mai controversat și discutat film al momentului: 21 DE RUBINI - VIDEO INTEGRAL

 8. Elena Dulgheru: ”21 de rubini” - tabloul social este dominat de nedreptate, din care cu greu se străvede o firidă de speranță și de har izbăvitor

 9. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

 10. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

Ultima oră

23:03

Un palestinian creștin-ortodox oferă detalii despre calvarul pe care îl îndură creștinii din Gaza - “Există o intenție clară de anihilare a poporului palestinian” - VIDEO

22:33

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști, semnificația sărbătorii Învierii, manifestările lui Hristos cel Înviat – VIDEO LIVE

22:19

DNA, primele precizări despre dosarul care l-ar viza pe Nicușor Dan. Reacția primarului Capitalei

21:02

Scrisoare spre știința prim-ministrului Marcel Ciolacu și către ministra Învățământului Ligia Deca - Despre rectorul plagiator Dan Marcel Iliescu de la Universitatea Ovidius din Constanța

20:32

Focuri de armă la granița României cu Ucraina: Un bărbat care încerca să treacă ilegal granița către România a fost împușcat în cap

19:38

Dr. Ana Mihalcea prezintă o descoperire a doctoriței Geanina Hagimă: Un document oficial al SUA - “Armele biologice reprezentate de bacterii modificate genetic producătoare de amiloid pot explica cheagurile imense” la injectați

17:35

Cum se simte Florin Piersic. Ce mesaj a transmis marele actor prin medici - “O să spună lucrurile pe care nu le-a spus până acum”

15:45

Vladimir Putin susține că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze cu Ucraina: ”Au aruncat acordurile noastre la coșul de gunoi”

14:57

De ce un Guvern Mondial ar fi Sfârșitul Lumii

14:25

Parteneriat Opoziția: Dincolo de aparențe – conflictul din Ucraina

13:18

Președintele Slovaciei: Robert Fico a scăpat de moarte "la mustață"

12:42

Declarația comună a președinților Federației Ruse și Republicii Populare Chineze

10:37

Proprietarii de vehicule electrice spun că mașinile lor îi îmbolnăvesc - o șoferiță susține că Tesla i-a provocat sângerări nazale, dureri corporale și căderea părului

10:21

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, în Alba Iulia

09:14

Israelul anunță că trimite trupe suplimentare în Rafah și intensifică operațiunile militare