Povestea lui Ion Cristea, ieșeanul care a avut grijă, timp de 47 de ani, de ceasul din Turnul Palatului Culturii din Iași. La frumoasa vârstă de 82 de ani, acesta așteaptă un brevet de invenție

De Cronicar  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristea a avut grijă, timp de 47 de ani, de ceasul din turnul Palatului Culturii din Iași! La frumoasa vârstă de 82 de ani, acesta așteaptă un brevet de invenție pentru că alături de conf. dr. ing. Florin Pantilimonescu a reușit să realizeze un mecanism care face ca faimosul ceas să dea ora exactă, scrie BZI.

Dosarul pentru obținerea brevetului de invenție a fost depus în urmă cu șase ani, iar de atunci nu s-a mai mișcat nimic, fapt care îl macină pe Ion Cristea, bărbatul care timp de aproape jumătate de secol a reparat ceasul.

Ion Cristea a avut grijă, timp de 47 de ani, de ceasul din Turnul Palatului Culturii

Din 1977, Ion Cristea a avut în grijă ceasul din Turnul Palatului Culturii, loc care pentru acesta a devenit a doua casă. Acesta este licențiat în Drept și Istorie, însă și-a petrecut toată viața în spatele cadranelor de ceas.

Începând cu anul 2024, din motive medicale, bărbatul s-a despărțit de prietenul său drag de care a avut grijă aproape jumătate de secol, însă un lucru îl apasă. În urmă cu șase ani, acesta a depus, la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), dosarul pentru brevetul de invenție, pentru că alături de conf. dr. ing. Florin Pantilimonescu a reușit să realizeze un mecanism care face ca faimosul ceas să dea ora exactă. Deși a trecut mult timp, Ion Cristea încă nu a primit brevetul.

„Acum șase ani de zile, am depus un dosar de brevet legat de ceasurile de turn, cum este cel de la Palatul Culturii, pentru că acesta este condus de un sistem făcut de către mine și conf. dr. ing. Florin Pantilimonescu, șeful catedrei de Automatizări și Calculatoare.

Este un mecanism care face ceasul să dea ora exactă și vreau să subliniez că este singurul ceas din România care funcționează la ora exactă. Dosarul de brevet eu l-am depus la OSIM și nici măcar în ziua de astăzi nu este brevetat. Vreau să spun că în perioada comunismului erau undeva la 10.000 de dosare de brevete, iar în prezent, pe an, sunt undeva la 600. Eu tot aștept să se întâmple ceva, de asta mulți oameni depun aceste dosare în străinătate, dar îți trebuie bani să faci asta. Mă frământă foarte mult acest lucru, că trec anii și nu pot primi brevetul de invenție”, spune Ion Cristea.

Reprezentanții Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci, Direcția Brevete de Invenție și Informații Tehnologice, au transmis faptul că pentru un brevet de invenție se realizează căutări la nivel internațional, pentru a vedea dacă invenția este unică.

„Detaliile din dosar nu pot fi acordate decât solicitantului. În mod normal, trebuie să se facă o verificare la nivel internațional, pentru a stabili noutatea soluției respective, asta înseamnă o verificare în absolut toate bazele de date ale oficiilor de specialitate din lume, plus documentație de specialitate corespunzătoare, pe care colegii mei o pot identifica. O condiție esențială a unui brevet de invenție este să aibă noutate absolută la nivel mondial. Procedurile sunt destul de lungi pentru că aceste căutări durează”, spun reprezentanții din cadrul Direcției Brevete de Invenție și Informații Tehnologice.
 
Despre cum a ales Ion Cristea să facă ceea ce îi place, citiți la BZI.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

23:13

Tucker Carlson ridică întrebări serioase cu privire la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump - VIDEO

23:10

Executat în lanțuri: Spiru Blănaru, comandantul luptătorilor anticomuniști din Munții Banatului (16 iulie 1949)

22:50

Episcopul Maramureșului, despre noile canonizări: Va veni vremea canonizării și a unor intelectuali creștini și femei mărturisitoare - VIDEO

22:00

14 iulie 1967 - Săvârșirea marelui poet Tudor Arghezi, fost diacon la Stavropoleos și călugăr la Cernica. Ce poezie a creat pentru Corneliu Zelea Codreanu: FĂT FRUMOS. Ce spunea despre Românul Absolut: Eminescu e sfântul preacurat al versului românesc

21:05

O clinică din Marea Britanie recunoaște că vaccinul experimental recomandat de Vasile Bănescu la Trinitas TV a ucis un tânăr de 26 de ani în 13 zile după ce a fost mințit privind gravitatea riscului generării cheagurilor de sânge

20:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma. Geneza și evoluția Schismei de la 1054 - de Teodor M. Popescu. Despre erezia filioque și ortodoxia isihasmului - Monahul Filotheu și Pr. Bogdan Vlaicu (VIDEO)

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?