Politico susține că NATO va trimite peste 300.000 de soldați la granița cu Rusia

De Cătălin Vușcan  /  

Foto: Politico

Foto: Politico

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În lunile următoare, NATO va accelera eforturile de a stoca echipamente de-a lungul flancului estic și va desemna zeci de mii de forțe care pot să se grăbească să vină în ajutorul aliaților într-un timp scurt - o mișcare menită să oprească Rusia să își extindă războiul dincolo de Ucraina, scrie Politico

Pentru ca acest lucru să se întâmple, însă, NATO trebuie să convingă țările individuale să contribuie cu diverse elemente: Soldați, instruire, o infrastructură mai bună - și, mai ales, cantități extinse de arme, echipamente și muniții scumpe. 

Având în vedere că țările sunt deja îngrijorate de propriile stocuri de muniții, iar Ucraina are nevoie acută de mai multe obuze și arme de la aliați, există riscul ca nu toți aliații NATO să își respecte promisiunile de a contribui la noile planuri ale alianței.

"Dacă nu există cineva care să găzduiască masa și să le spună tuturor ce să aducă, atunci toată lumea ar aduce chipsuri de cartofi, pentru că chipsurile de cartofi sunt ieftine, ușor de obținut", a declarat James J. Townsend Jr., fost adjunct al secretarului adjunct al apărării din SUA pentru politica europeană și NATO. 

"Națiunile", a adăugat el, "ar prefera să aducă chipsuri de cartofi".

Este o provocare cu care NATO s-a confruntat în trecut și una de care experții se tem că ar putea deveni o problemă persistentă pentru alianța occidentală, pe măsură ce războiul din Rusia se prelungește în al doilea an. În timp ce SUA și UE fac planuri pentru a se aproviziona cu mai multe arme - rapid - procesul de reaprovizionare va dura în mod inevitabil. 

Acest lucru ar putea să se lovească de aspirațiile NATO. În această primăvară, liderii militari vor prezenta planuri de apărare regionale actualizate, menite să ajute la redefinirea modului în care alianța își protejează cei 1 miliard de cetățeni. 

Cifrele vor fi mari, oficialii vehiculând ideea de până la 300.000 de forțe NATO necesare pentru a ajuta la funcționarea noului model. Asta înseamnă multă coordonare și cautări.

"Cred că aveți nevoie de forțe pentru a contracara o Rusie realistă", a declarat un oficial militar NATO de rang înalt, subliniind nevoia de "mai multe trupe" în mod semnificativ și, mai ales, de mai multe forțe la "pregătire". 

Primul nivel - care ar putea consta din aproximativ 100.000 de soldați pregătiți să se deplaseze în 10 zile - ar putea fi extras din Polonia, Norvegia și statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania), a declarat Heinrich Brauß, fost secretar general adjunct al NATO pentru politica de apărare și planificarea forțelor. De asemenea, ar putea include grupuri de luptă multinaționale pe care alianța le-a înființat deja în flancul estic.

Un al doilea nivel de trupe ar urma să îi sprijine pe acești soldați, gata să se desfășoare din țări precum Germania în termen de 10 până la 30 de zile. 

Dar procesul ar putea deveni complicat. De ce? Pentru că pentru a se deplasa atât de repede, chiar și având în vedere o lună, este nevoie de mulți oameni, echipamente și pregătire - și de mulți bani. 

Unele armate vor trebui să își intensifice eforturile de recrutare. Mulți aliați vor trebui să crească cheltuielile pentru apărare. Și toată lumea va trebui să cumpere mai multe arme, muniții și echipamente.
 
Ben Hodges, fostul comandant al armatei americane din Europa, a declarat că "pregătirea" înseamnă "în esență, ai toate lucrurile pe care ar trebui să le ai pentru a îndeplini misiunea atribuită unei unități de o anumită mărime?".

"Un batalion de artilerie trebuie să tragă un număr X de focuri pe an în scopuri de planificare pentru a-și menține nivelul de competență", a spus el. Un batalion de tancuri trebuie să lovească ținte, să reacționeze la diferite situații și "să demonstreze competență în mișcare, zi și noapte, lovind ținte care se deplasează".

"Totul este foarte provocator", a spus el, subliniind nevoia de poligoane de antrenament și de muniție, precum și de menținere a nivelului de competență pe măsură ce personalul se schimbă în timp. "Evident, acest lucru necesită timp și este, de asemenea, costisitor." 

Și asta în cazul în care țările pot găsi chiar și companii care să producă rapid gloanțe de calitate. 

"Am avut tendința de a încerca să stocăm muniții pe bani puțini... este pur și simplu extrem de inadecvat", a declarat Stacie Pettyjohn, director al programului de apărare la Center for a New American Security. "Cred că problemele pe care le au aliații noștri din NATO sunt și mai acute, deoarece mulți dintre ei se bazează adesea pe SUA ca un fel de garanție". 

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în repetate rânduri că aliații au intensificat activitatea de producție în ultimele luni - și că alianța lucrează la noi cerințe pentru stocurile de muniție. 

Dar el a recunoscut, de asemenea, problema. 

"Rata actuală de consum în comparație cu rata actuală de producție de muniție", a declarat el la începutul lunii martie, "nu este sustenabilă". 
 
Marele test

Odată ce planurile militare ale NATO sunt finalizate, capitalelor li se va cere să cântărească – și în cele din urmă să pună la dispoziție trupe, avioane, nave și tancuri pentru diferite părți ale planurilor.

Un test pentru NATO va avea loc în această vară, când liderii celor 30 de țări membre ale alianței se vor întâlni în Lituania.

„Întrebăm națiunile – pe baza constatărilor pe care le avem din cele trei planuri regionale – de ce avem nevoie pentru a face aceste planuri… executabile”, a spus oficialul militar NATO, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre planificarea sensibilă.

„Cred că cel mai dificil lucru”, a adăugat oficialul, „este achiziția”.

Unii aliați au recunoscut deja că satisfacerea nevoilor NATO va necesita mult mai multe investiții.

„Este nevoie de mai multă viteză, fie în ceea ce privește materialul, personalul sau infrastructura”, a declarat colonelul german André Wüstner, șeful Asociației Forțelor Armate independente, pentru ziarul Bild am Sonntag.

Armata germană, de exemplu, își îndeplinește misiunile atribuite, a spus el, „dar asta nu este nimic în comparație cu ceea ce vom avea de contribuit la NATO în viitor”.

Și, în timp ce Berlinul are acum un fond de modernizare de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei Germaniei, nici măcar un cent din bani nu a fost cheltuit până acum, a declarat comisarul parlamentar german pentru forțele armate, Eva Högl, la începutul acestei săptămâni.

La baza problemei pregătirii se află o dezbatere controversată asupra investițiilor în apărare.

În 2014, liderii NATO s-au angajat să își cheltuiască 2% din producția lor economică pentru apărare într-un deceniu. La summitul de la Vilnius din iulie, liderii vor trebui să decidă asupra unei noi ținte.

„Două procente ca podea” pare să fie „centrul de greutate” în dezbatere în acest moment, a spus un înalt oficial NATO, avertizat în același timp că „2 la sută nu ar fi suficiente pentru toată lumea”.

O a doua problemă este soldul contribuțiilor. Oficialii și experții se așteaptă ca majoritatea trupelor de înaltă pregătire să provină din aliații europeni. Dar asta înseamnă că capitalele europene vor trebui să intensifice în timp ce Washingtonul se gândește la cum să abordeze provocările din China.

Răspunsul va arăta dacă NATO dorește serios să-și atingă ambițiile.

„Este greu să te asiguri că rămâi în vârful jocului tău militar în timpul păcii, când nu există nicio amenințare”, a spus Townsend, fostul oficial american. NATO, a spus el, este „în mijlocul” unui test de stres.

„Toți spunem lucrurile potrivite”, a adăugat el. „Dar vom veni la sfârșitul zilei și vom face ceea ce trebuie? Sau vom încerca să scăpăm de a aduce chipsuri la poftă? Juriul a ieșit.”
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Neptune 19.03.2023 18:18
    Trimiterea acestor echipamente+soldati NATO echivaleaza cu un razboi direct NATO-Rusia. Aceasta va fi indreptatita sa considere ca este un act de razboi direct si sa riposteze in consecinta.
    Iar NATO tocmai a constatat ca ritmul de productie al munitiei si armamentului este nesustenabil la rata de consum curenta, asta in conditiile in care contra unei singure tari lupta indirect mai multe tari.
    Ar fi o sincudere asistata sau nebuneasca sa se escaldeze razboiul neprovocat de Rusia in aceste conditii. Resursele de refacere a munitiei si armamentului pare nelimitata sau cel putin ei nu declara probleme similare.
  • crazy bobz 20.03.2023 03:59
    https://www.tnp.no/norway/panorama/2276-bill-gates-meets-jens-stoltenberg/
    hopa, doi satanisti pe felie, de cind???
    deschideti ochii!!!
Ultima oră

15:48

Zelenski agită din nou apele: Putin va ataca Țările Baltice, Polonia și Germania. Cetățenii Statelor Unite vor lupta în Europa - VIDEO

14:47

Șoc în magistratură! Un judecător de la Curtea de Apel București a murit la nici 40 de ani. Cauza: AVC

13:47

Patru președinți SUA în New York: trei după bani, al patrulea pentru a omagia un polițist ucis de un fost deținut

13:00

Date Eurostat: UE a primit 5,1 milioane de migranți în 2022. Câți au ajuns în România

12:30

Bătaie cu Bălegar între Washington și Moscova

12:06

Tucker Carlson: Medicii care au recomandat vaccinul anticovid ar trebui să-și ceară scuze - VIDEO

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul