

Peste 140.000 de pelerini au trecut prin fața raclei Sfintei Cuvioase Parascheva începând de sâmbătă, de când moaștele au fost depuse în Curtea Mitropolitană, anunță Antena3.
Potrivit grupării de jandarmi din Bacău, care asigură ordinea în timpul manifestărilor, joi dimineață, la coadă au fost aproximativ 8000 de pelerini. Timpul de așteptare este de circa șapte ore.
Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost depusă în Curtea Mitropolitană spre închinare sâmbătă dimineață. La scoaterea în procesiune a raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au participat mii de pelerini.
Racla cu sfintele moaște va rămâne în baldachinul special amenajat până duminică.
Miercuri seara au ajuns, totodată, moaștele Sfântului Ierarh Andrei Criteanul. Delegația care a însoțit racla sfântului a fost condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Kastelli și Viannos, transmite Doxologia.
Moaștele Sfântului Andrei Criteanul au fost întâmpinate miercuri de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la Catedrala Mitropolitană.
După slujba de mulțumire săvârșită în interiorul Catedralei Mitropolitane, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat pelerinilor un cuvânt de binecuvântare, prin care a subliniat totodată modul prin care creștinii de pretutindeni aduc cinstire Sfântului Andrei:
„A fost un mare Sfânt al Bisericii, la care tot creștinul ortodox aleargă, în mod special în prima săptămâna a Postului Mare, și în cea de-a cincea a Postului, când, în duh de umilință, credincioșii se roagă la Dumnezeu pentru iertarea păcatelor, prin intermediul rugăciunilor care au fost alcătuite acum aproximativ 13 veacuri, de către marele ierarh al Bisericii, Sfântul Andrei Criteanul. „«Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă» este strigătul credincioșilor de aici și de pretutindeni, cu nădejdea că Dumnezeu, prin intermediul rugăciunilor alcătuite de Sfântul Andrei, se va milostivi asupra noastră, ne va dărui duh de pocăință, duh de cugetare smerită, putere de ne recunoaște păcatele, de a nu judeca păcatele altora și, mai presus de toate putere ca mintea, sufletul, inima noastră să se întoarcă mai adânc și mai statornic către Dumnezeu.”
De asemenea, ierarhul oaspete venit din Creta le-a mulțumit gazdelor pentru întâmpinare, rostind la rândul său un cuvânt de recunoștință:
„Sfânta Parascheva a iubit locurile prin care a trecut: Târnovo, Belgrad, dar a ales să rămână aici, la Iași, pentru că a fost iubită de poporul român. În această seară se întâlnesc acești doi mari sfinți, rugându-se pentru pacea întregii lumi, pentru că această pace, vedem, este pusă în pericol, și pentru unitatea Bisericilor Ortodoxe. Cei doi sfinți binecuvintează și sfințesc poporul cetății Iașilor, tot poporul român și tot poporul ortodox de pretutindeni. Înaltpreasfinția Voastră, de astăzi, Sfântul Andrei vă aparține!”
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
“Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui, .. Însuși va da putere și întărire poporului Său. Binecuvântat este Dumnezeu".
Întru tine, Maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip, că luând Crucea, ai urmat lui Hristos și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Parascheva, duhul tău.
***
Pustnicește mai înainte pedepsindu-te în munte, taberele vrăjmașilor cele netrupești le-ai pierdut cu arma Crucii, întru tot fericite; și iarăși spre chinuire bărbătește te-ai îmbrăcat, ucigând pe Copronim cu sabia credinței. Pentru amândouă acestea te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Părinte Andrei, pururea lăudate.
Doamne, miluiește.