
PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis vineri un mesaj în completarea comunicatului emis joi de Biroul de Presă al Patriarhiei Române în legătură cu măsurile sanitare și spirituale excepționale, provocate de răspândirea noului coronavirus.
Întâistătătorul B.O.R. subliniază că anterioara informare a fost dată la solicitarea unor instituții ale statului și era adresată unui segment de populație mai puțin ancorată în credință, ca o concesie temporară sau ca o excepție de la regulă. Aceasta nu se transformă însă într-o nouă regulă liturgică, aplicabilă tuturor credincioșilor. De aceea, Biserica reafirmă credința că Sfânta Euharistie nu este și nu poate fi niciodată izvor de îmbolnăvire și de moarte, ci izvor de viață nouă în Hristos, iar sfintele icoane sunt cinstite în mod liber, din iubire față de Dumnezeu și față de Sfinții Lui.
„Comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române din 27 februarie 2020 a apărut în contextul unei mediatizări excesive a epidemiei provocate de Coronavirus (Covid – 19) și al unor solicitări din partea unor instituții de stat ca Biserica să ia măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului respectiv și pentru diminuarea temerii populației în fața acestui fenomen.
Din acest motiv, comunicatul respectiv avea în vedere mai ales pe cei care se tem prea mult de îmbolnăvire când sărută sfintele icoane sau când se împărtășesc din același Sfânt Potir euharistic, preotul folosind o linguriță comună.
Această atenție acordată îndeosebi celor „mai slabi în credință” (cf. Romani 14, 1) a produs însă teamă în altă parte, mai precis în rândul unor clerici și credincioși care consideră că o măsură excepțională și temporară (iconomie), în favoarea celor mai fricoși și mai slabi în credință, se poate transforma într-o nouă regulă liturgică de împărtășire euharistică a tuturor credincioșilor.
Pentru a depăși polarizări și polemici care slăbesc unitatea ortodoxă, trebuie evitate judecățile pripite și trebuie să reafirmăm cu tărie credința ortodoxă că Sfânta Euharistie nu este și nu poate fi niciodată izvor de îmbolnăvire și de moarte, ci izvor de viață nouă în Hristos, de iertare a păcatelor, de vindecare a sufletului și a trupului.
De aceea, la strană se cântă în timpul împărtășirii credincioșilor: „Trupul lui Hristos primiți și din izvorul cel fără de moarte gustați”.
Prin urmare, regula împărtășirii clericilor și credincioșilor din același Sfânt Potir rămâne neschimbată, iar preoții vor explica tuturor credincioșilor că această împărtășire nu a fost vreodată pentru cineva și nici pentru ei nu va fi un pericol.
Iar credincioșii, care au totuși teamă de a se împărtăși din același Sfânt Potir cu aceeași linguriță, vor cere sfatul preotului duhovnic spre a se întări în credință și a spori în comuniune bisericească.
De asemenea, în cazul sărutării sfintelor icoane, credincioșii care au o credință vie și puternică nu se tem că se vor îmbolnăvi, ci se bucură de rugăciunea și binecuvântarea Sfinților zugrăviți pe icoane.
Întrucât credința unește libertatea cu iubirea, prin credință se exprimă în mod liber iubirea oamenilor față de Dumnezeu și față de Sfinții Lui.
Din acest motiv, credincioșii ortodocși sărută sfintele icoane și se împărtășesc din Sfântul Potir în mod liber, nu pentru că ar fi obligați de cineva să facă aceasta.
Prin urmare, slujitorii Sfintelor Altare vor îndemna pe toți credincioșii să se întărească în credință și să cultive comuniunea euharistică în Biserică, pentru a dobândi mântuirea, prin unirea cu Hristos-Domnul, Izvorul vieții veșnice (cf. Ioan 11, 25).
Dorim tuturor slujitorilor Sfintelor Altare și tuturor credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române sănătate și mântuire, precum și mult ajutor de la Dumnezeu în timpul Postului Sfintelor Paști, ca înaintare spre lumina și bucuria Învierii!”, a transmis, vineri, Patriarhul Daniel, citat de Basilica.ro.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Nu a fost vorba de nicio concesiune liturgică. Nu s-a contestat sfințenia Împărtășaniei ca materie, ci s-a menajat slăbiciunea de credință a celor care se se tem de contactul altora cu lingurița la Sf. Potir. Nici măcar aceștia nu contestă neapărat sfințenia Împărtășaniei, ci proximitatea și contactul cu ceilalți.
Faptul că noi nu ne temem și avem credință - și bine facem - , nu trebuie să ne ducă la disprețul celor mai slabi ca noi, care sunt și ei membri ai Bisericii, așa, cu neputința lor (Romani, 14, 2-3: "Unul crede să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume. Cel ce mănâncă să nu disprețuiască pe cel ce nu mănâncă).
Prețuiesc Active-Nems pentru calitatea știrilor, dar în cazul de față s-au comportat exact ca cei de la Adevărul care atacă Biserica cu orice ocazie, folosind titluri inflamate: "Afacerile Bisericii...", "Un nou scandal zguduie BOR din temelii..." etc. etc. Evident că au considerat că fac bine, că apără ortodoxia, dar prin zelul lor de a "demasca" așa-zisele "slăbiciuni" ale Bisericii, au făcut exact opusul. Dragi editori, dacă ne considerăm ortodocși dar gândim cu același zel și patimă ca secularii și progresiștii - numai în antiteză "ortodoxă" - n-am făcut nimic.
Vă doresc mai mult spirit de echilibru și cumpătare în știrile Dumneavoastră. Pentru că și Dumneavoastră sunteți Biserica, așa cum menționați chiar în mesajul de susținere Active-News. Așa ca haideți să gândim în comuniune, nu în dezbinare. Minte luminată la toată lumea!
Pe de altă parte, deliberat sau nu, comunicatul BOR a fost sursă de noi tensiuni intre credinciosi, si asa dezbinati dupa chestiunea cu Sinodul din Creta. Cred ca acum a fost doar o tatonare a adversarilor BOR, a celor cărora Ortodoxia le sta ca un ghimpe în coaste, ptr a testa nivelul de rezistenta, pozitia sa. Si s-a vazut: poziția BOR este una fragilă, se dă repede cu duhul lumesc, poate conducerea este santajabila nu stiu, dar joaca dupa cum i se canta asa cum se zice pe romaneste. Cei care au reactionat cu indarjire au fost credinciosii (ăia puțini, câți or fi), cei care constituie de fapt madularele Bisericii. Si mai cred ca astfel de atacuri vor continua si vor fi tot mai susținute ptr a fragiliza si discredita si mai mult pozitia BOR in cadrul societatii romanesti, ptr a indeparta tot mai multi oameni de Biserica, ptr ca cei care nu vor renunta sa poata fi catalogati ulterior drept fanatici religiosi, extremisti, inchistați, retrograzi (suna cunoscut?) cu tot ce va decurge de aici (si sa intre sub incidenta legilor date sau care se vor da in acest sens). Mai departe banuiesc ca va inchipuiti ce va urrma...Si daca azi se face un pas inapoi in privinta Sfintei Euharistii, maine se va face altul in chestiunea casatoriilor homosexuale, apoi veti vedea si cupluri gay care se vor ”cununa” in biserica etc, etc... Aici e problema, odata ce ai facut un compromis, cu siguranta le vei face si pe celelalte. Dar poate toate astea trebuie sa se intample, asa cum au profetit si Sfintii Parinti, ptr ca oile sa fie despartite de capre...
Azi dimineata, cineva din familie, ma intreaba pe un ton mai agresiv:
"Ai auzit, la RADIO, ce a zis Patriarhu'?
Nu, zic.
Pai, a zis ca lumea sa nu mai mearga la Biserica si sa evite sa sarute icoanele, iar la impartasire, pentru a nu se imbolnavi sa vina cu lingurita de acasa."
Desigur, abtinandu-ma am inceput sa-i dau si eu explicatia pe care am invatat-o, cea a fariseului:
"Stii, pentru cei slabi in credinta a spus-o. Ca sa nu se sminteasca. Dar de ce nu citesti de la sursa?
Eu iti spun ce am auzit, fu replica"
Acum, problema e ca cei mai slabi, care nu citesc Basilica (ci se informeaza din mass-media) nu stiu daca s-au intarit in vreun fel in credinta, ci din contra s-au smintit. Iar ceilalti, progresistii jubileaza. Preferam de o mie de ori ca mesajul de pe Basilica, din contra, sa indemne credinciosii, ca in aceste zile sa umple bisericile, sa se roage mai mult pentru iertare, sanatate si sa se impartaseasca cu si intru Hristos pentru intarire, ca sa nu fim ispititi. Si da ... preferam sa aud la RADIO, ca Biserica ne spune sa ne aparam de boli cu agheasma, cu rugaciuni si cu Sfanta Euharistie.
Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne intareasca. Doamne ajuta!
Muriti de grija necredinciosilor, ateilor si ereticilor, in timp ce fiii credinciosi ai Bisericii sufera si plang in surdina, se simt abandonati. NU CEI SLABI IN CREDINTA AU CERUT ACESTE MASURI, CI CHIAR DUSMANII DECLARATI AI BISERICII LUI HRISTOS!
Acum 10 ani statea scris in ziarul Lumina:
”Astfel de solicitări nu trebuie niciodată încurajate și nici îndeplinite, pentru că a accepta folosirea mai multor lingurițe pentru împărtășire, fie și numai pentru a-i menaja pe cei mai slabi în credință, înseamnă mai degrabă a le spori mereu susceptibilitatea în ceea ce privește posibilitatea îmbolnăvirii lor prin împărtășire. De asemenea, pentru cei credincioși, care niciodată nu și-au pus problema îmbolnăvirii lor prin împărtășirea cu aceeași linguriță, această practică devine smintitoare sau chiar poate introduce și în inima lor aceeași îndoială și teamă.”
https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/evanghelia-zilei/sfaturi-practice-in-biserica-impartasirea-cu-aceeasi-lingurita-nu-poate-imbolnavi-20376.html
Nu v-ati saturat sa strecurati camila si sa incercuiti lumea pentru a va face uncenic, spre a-l arunca apoi pierzatii si relativismului? Ca apoi pe cei ce din inima sincera se ingrijoreaza sa-i ironizati, blazati, marginalizati - ca ”nu au discernamant”? Unde ati mai auzit in istoria Bisericii de asemenea masura ”de bun simt”? Daca voi nu vedeti eroarea (hula) atunci sunteti demni de mila
In timp ce pe un criminal care se pocaieste il poti impartasi dupa un timp de pocainta mai mic sau mai mare, pe unul care se teme de boli din Sfantu Potir nu-l poti impartasi niciodata, atat timp cat ramane in necredinta aceasta!
Si nu mai dati citate din Sfantul apostol Pavel despre post, ca nu asta e subiectul, dati-le pe acele despre Sfanta Euharistie:
”Fără credință, dar, nu este cu putință să fim plăcuți lui Dumnezeu, căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este și că Se face răsplătitor celor care Îl caută.” Evrei 11, 16
”Căci de câte ori veți mânca această pâine și veți bea acest pahar, moartea Domnului vestiți până când va veni. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului. De aceea, mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit.” (1 Corinteni 11, 26-20) Deci cu mult m-ai mult il pui in pericol pe cel care se impartaseste cu necredinta, decat ar putea s-o faca nu stiu ce virus. Dar iata ca unii, multi si mari ai clerului, se inclina intelepciunii si ”bunului simt” al lumii - care este nebunie inainte lui Dumnezeu, avand chipul credintei, dar tagaduindu-i puterea. (parca asa a zis Sfantul Apostol nu?) Ce are a face teologia postului pe care o tot aruncati ca argument, cu teologia Euharistiei?
Iar in alta parte zice ”Dar dacă, pentru mâncare, fratele tău se mâhnește, nu mai umbli potrivit iubirii. Nu pierde, cu mâncarea ta, pe acela pentru care a murit Hristos.” (Romani 14, 15)- adica arata aici grija pentru cel in credinta cu tine, nu pentru cel mai slab. Cu alte cuvinte spune: nu sminti pe cel de o credinta cu tine, pentru cel necredincios, ca atunci ”nu mai umbli potrivit iubirii”. (vezi Sfantul Ioan Gura de Aur) Lucru reafirmat de multe ori in Scriptura, inclusiv de Apostolul iubirii, Sfantul Ioan.
In plus, nu este o problema de ”slabiciune” si ”tarie” in credinta, ci una de Adevar.
Asa numitul ”echilibru” si ”dicernamant” Sfintiilor voastre este moarte duhovniceasca si relativism ateu. Si cu aceasta, pe toti cautatorii sinceri si cu adevarat profunzi - fie ei credinciosi sau deocamdata necredincios, dar sinceri - ii smintiti si ii abateti de pe drumul Adevarului si necinstiti pe Dumnezeu și numele Lui și au tăgăduitu puterea Lui in lume, iar in sufletele celor sinceri sadeste dezamagire si disperare. N-o spun eu, eu spune IPS Ierotheos Vlachos (si nu numai: a spus-o si Sfantul Ignatie Briancianinov, Luca al Crimeii, Ioan Maximovici samd):
„O Biserică secularizată este complet neputincioasă și slabă în încercarea de a transforma lumea. Iar creștinii secularizați au eșuat la toate nivelurile. O Biserică care răstignește în loc să se răstignească, care trăiește în slavă lumească în loc de slava Crucii, o Biserică care cade în fața celor trei ispite ale lui Hristos în deșert, în loc să le biruiască, este o Biserică secularizată. O asemenea Biserică este menită să se acomodeze la o societate căzută și să rămână în această stare căzută; răspândește dezamăgire și disperare printre cei care caută ceva mai profund și mai substanțial.” (Secularismul Un cal troian în Biserică)
!ATENTIE la cei din Varful Ierahiei care au eliminat cu Viclenie , sau sub Santaj si Presiune ARCHONICA(masonica) acele rugaciuni ale Sf Vasile cel Mare impotriva satanei , iar acum isi cedeaza libertatea si puterea in labele acestor entitati ale intunericului !
Prilejul trebuia folosit TOCMAI pentru a-i întări și ancora în credință pe cei slabi și șovăielnici și NU pentru a le oferi o concesie temporară sau o excepție de la regulă. Asta ar fi fost într-adevăr o măsură spirituală.
- dispretuiesc pe cei mai slabi incredinta, sunt rai si intoleranti, necivilizati;
- nu au discernamant, sunt habotnici;
- sufera de mandrie, se cred mai buni si mai credinciosi ca altii, sunt farisei;
- sunt lipsiti de un bun simt elementar; sunt agitatori exaltati;
- se afla in inselare.
In timp ce ei, bineinteles, reprezinta opusu. Ce spuneti despre aceasta? Exact acesta este duhul si in Facultati si Seminarii (o spun in cunostinta de cauza). Nu va aduce aminte aceasta de anumite profetii?
Si ca sa fie clar: ramanem in Biserica si marturisim adevarul. Iar falsa biserica singura se va delimita de cea Adevarata si ii va expulza/ marginaliza pe cei cu sufletul viu, plini de pacate poate, dar credinciosi lui Hristos.
- ataca Biserica!